torstai 29. kesäkuuta 2017

10+1 kysymystä ulkosuomalaisille

Kulttuurikorppikotka heitti minua ulkosuomalaisille suunnatulla haasteella. Kiitokset ja lämpimät terveiset Korppikotkalle täältä saaren eteläiseltä rannalta!

Tässäpä näitä vastauksiani.

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Irlannin upea luonto ja jylhät maisemat ja tietysti ne vihreät niityt, joilla lehmät ja lampaat verkkaisesti käyskentelevät. Puheliaat ja iloiset ihmiset ja sellainen rento suhtautuminen elämään. Täällä ostataan iloita ja nauttia tästä hetkestä.

2. Entä ikävintä?

No, sää tietysti ja se, että joinakin vuosina kesää ei välttämättä ole ollenkaan.
Pitkään jatkunut sade saa minut välillä raivon partaalle.

Sellainen hällä väliä-meiniki ärsyttää myös. Puhtaan ja luvataan, mutta mitään valmista ei synny. Ikävistä asioista sitten kylläkin visusti vaietaan ja vedetään vaikka väkisin roolia, että kaikki on aivan loistavan hienosti. Totuus taas saattaa olla ihan muuta.

Elämä olisi helpompaa, jos tämä maa ei olisikaan saari, vaan kiinni Euroopassa.

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Lähtisin kiertämään etelä-Amerikkaa. En kuitenkaan repputuristina, vaan mukavasti matkustaen, kun kerran joku muu maksaa viulut.


4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Pohjois-Italiaan jäi paljon kiinnostavia paikkoja, joita en ole nähnyt. Ja paljon syömätöntä pastaa ja pitsaa!


5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Karjalanpiirakoita munavoilla ja voissa paistettuja muikkuja, please. Simppeliä, mutta hyvää!


6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Enpä usko. Olen ollut Suomesta pois jo 27 vuotta. Minä ja Suomi olemme kumpikin muuttuneet. Elämä on tiukasti täällä, vaikka toivonkin tulevaisuudessa viettäväni osan vuodessa jossakin sateettomassa maassa.


7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Hauskin on tietysti St Patrick's day. Vaan eipä me sitä sen kummemmin juhlita. Käydään ehkä syömässä, ja sitten illalla pubissa vaikkapa kuuntelemassa musiikkia.


8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Silloin 80-luvun loppupuolella yhteyden pito Suomeen oli kallista, eikä Internettiä vielä ollut. Kirjoittelin paljon kirjeitä ja soitin kotiin puntapuhelimesta, että äiti soita minulle tähän puhelinkoppin numeroon. Suomen asioista oli vaikea pysyä selvillä, sillä sanomalehtien tilaaminen oli liian kallista. Koti-ikävä oli välillä todella kova, ja Suomesta Englantiin palaaminen tuskaista. Irlannissa olen aina viihtynyt paremmin kuin Englannissa. Vuosien varrella ikävä on helpottanut ja tunnen olevani kotona täällä Irlannissa.


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Kyllä voin, mutta vain osittain. Jos pojat ovat täällä Irlannissa, niin haluan olla heitä lähellä. Meillä on pieni perhe, mutta tiivis sellainen ja
vietämme paljon aikaa keskenämme. Miehen perheeseen, vaikka kaikki täällä asuvatkin, meillä ei ole valitettavasti kovin läheisiä suhteita. Suomi on minulle rakas maa, mutta näen kyllä sen nurjat puoletkin. En usko, että olisin siellä sen onnellisempi kuin täälläkään. Englannissa vertasin kaikkea aina Suomeen. Olen oppinut, että se ei kannata. Sopeutuminen uuteen maahan on pitkäti omasta asenteesta kiinni.


10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Linja-autoasemalla Espanjassa sain monimutkaisen asiani selvitettyä espanjaksi. Olin loppupäivän fääreissä! Tähän liittyi niin paljon muutakin, kuin tuo asian selvittäminen. Yksi sytöstaattihoitojen aikana, sohvalla maatessani ja heikossa kunnossa makaessani, tehty päätös oli toteutunut: aloin opiskelmaan espanjaa.
Tuntui mahtavalta tajuta, että selvisin hengissä siitä hoitohelvetistä ja pystyin taas harrastamaan ja elämään normaalia elämää. 


11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Suomeenpa tietysti. Kahdet eri lennot on varattu. Toiset heinäkuuksi ja toiset jouluksi. Yritän käydä Suomessa usein äitiä katsomassa. Heinäkuussa lähdemme myös pitkäksi viikonlopuksi Ranskaan. En panisi ollenkaan pahakseni, jos syksyllä kävisimme vielä jossain miehen kanssa kahdestaan. Valitettavasti noita palkallisia lomapäiviä on vain rajallinen määrä.Haastan mukaan seuraavat ulkosuomalaiset bloggaajat:

Jaelin paistattelemassa päivää Bambin kanssa Appelsiini Puun Alla Israelista
Petran tekemässä Ulkosuomalaisena Äitinä Merkintöjä Turkista 
Mariannan Vuonon Rannalta Norjasta
2 kommenttia:

  1. Monissa asioissa tuntuu kuin kirjottaisit omia tuntojani, niin tuttuja ajatuksia vaikka eri maissa asutaankin <3 Laitan toteutukseen taman haasteen omassa blogissani ihan pian ! Terkut Vihrealle saarelle!

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!