keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Mikä ihmeen yksiö?

Yksiön ja joskus jopa kaksion löytyminen Irlannista saattaa osottautua, lähes tulkoon mahdottomaksi, etenkin Dublinin ulkopuolella. Jos halutaan vielä kohtuuhintainen pieni asunto, niin edessä saattaa olla mission impossbile. Suomalaisesta näkökulmasta, juuri pienille asunnoille luulisi olevan paljon menekkiä. Ja niin varmasti olisikin, jos niitä täältä löytyisi. 

Etenkin yksiö omalla vessalla, keittiöllä ja sisäänkäynnillä varustettuna on irlantialisille tuntematon asumismuoto.  Niin, ehkä se ei sosiaaliselle irlantilaiselle sopisikaan. Pitäisi siis elää Ihan yksin, yhdessä huoneessa! Toisaalta sitä luulisi, että kun ikää alkaa kertymään, ei se kimppakämpässä asuminenkaan enää jaksa innostaa. Oman asunnon ostaminen yksin normipalkalla, kun on nykyisin todella vaikeaa. Ellei sitten saa apua esim vanhemmilta. Kaksioita löytyykin sitten vähän enemmän, mutta niiden hinta on kokoon nähden korkea. 

Suomalainen pieni asunto on hyvin suunniteltu, ja varastotilaa löytyy myös talon yhteisistä tiloista. Irlantilainen suunnittelu on ihan eri luokkaa. Eikä asukkaan tavaroiden säilyttämistä murehdita suunniteluvaiheessa, jos siis kyseessä on uusi asunto. Kävin kerran katsomassa asuntonäyttelyssä kaksiota, jossa jokainen neliömetri oli kyllä tarkaan käytetty, mutta säilytystilaa ei ollut nimeksikään. Pienessä makuuhuoneessa oli muistaakseni yksi sisäänrakennetu vaatekaappi, johon ei kyllä mahtunut edes yhden ihmisen vaatteet. Pieneen tilaan piti siis ostaa vielä koottava vaatekaappi. Jopa silloin asunnon hinta oli kohtuuttoman korkea, ja lähes samalla hinnalla olisi saanut kahden makuuhuoneen asunnon. Miksi siis maksaa maltaita pienestä kaksiosta, kun kolmioita saa vain vähän kalliimmalla?

Irlannissa asunto halutaan omistaa. Vuokralla asuminen on väliaikainen vaihe, ja ainakin ennen lasten syntymää halutaan asua omassa kodissa. Tai näin ainakin oli ennen. Nyt oman kodin ostaminen on monelle nuorelle vain haave, jonka toteutuminen on hyvin epävarmaa. Hinnat ovat karanneet käsistä, ja pankit ovat nihkeitä myöntämään lainoja. Käsirahaa ensiasuntoa varten pitää olla 10% säästössä. Samalla vuokrat ovat nousseet pilviin, eli miten säästät? Se, että vanhemmat auttavat, jos vaan pystyvät, on täällä ihan normaalia. Muuten oma koti jää usein vain haaveeksi. 

Kaupunkien ja kuntien vuokra-asuntohin on pitkät jonot, eikä niitä saa kuin todella harvat. Irlantiin tarvitaankin juuri nyt paljon kohtuuhintaisia, eri kokoisia, asuntoja. Yksiöille ja kaksioille löytyisi takuuvarmasti niin ostajia kuin vuokralaisiakin. Sillä eiväthän kaikki perusta perheitä ja tarvitse kahta - kolme makuuhuonetta. Jotenkin tätä vaihtoehtoa ei täkäläisessä rakennussuunnittelussa ole koskaan otettu huomioon. 

Ehdottomasti huonoiten suunnitelut asunto, jossa olen asunut, oli meidän viimeinen koti (jos sitä nyt voi siksi sanoa) Englannissa. Oma asunto oli myyty ja viimeiseksi 6 kk muutimme vuorkalle. Keittiö oli niin pieni koppi, että siellä hädin tuskin mahtui yksi ihminen laittamaan ruokaa. Olohuone, jossa siis myös syötiin, oli ihan ok.  Alakerrassa oli myös vessa. Yläkerrassa oli kaksi pientä makuuhuonetta, joissa kummassakin oma kylpyhuone. Toisessa jopa amme. Boilerikaapissa oli yksi kitunen hylly, ja muistaakseni siellä säilytin vaatteita. Toista vessaa käytin varastona. Sanoikin aina, että vaatekaappeja meillä ei ole, mutta vessanpönttöjä on kolme! Ai, että olin onnellinen, kun pääsin siitä loukosta muuttamaan isoon (tai siltä se silloin tuntui) asuntoon Corkkiin!

Rakentamisen tasosta yleensä voinkin vielä kirjoittaa ihan oman postauksen.


8 kommenttia:

  1. Kuulostipas aika tutulta tosin nyt yksiöita alkaa olemaan uusissa kerrostaloissa. Ihan sama on taalla etta yksiöt ja kaksiotkin ovat kylla usein hinnakkaita verrattuna kolmioon. Turkkilaiset muuten puhuvat yksiöista aina studioina ja 1+1 tarkoittaa sitten yhden makuuhuoneen asuntoa jossa on myös olkkari, sita pidetaan tosi pienena ja eniten markkinoilla on kolmen makuuhuoneen asuntoja. Hinnat ovat taallakin nousussa mutta vuokra-asuminen tuntuu olevan nousussa, johtuu varmasti hinnoista mutta myös siita etta moni ei halua/voi sitoutua tiukasti yhteen paikkaan töiden tms. takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidamme olla niin suomalaisia, että mielummin asuisimme yksiöissä kuin kimppapämpissä. Toivottavasti täälläkin yksiöitä ja pieniä, mutta hyvin suunniteltuja kaksoita aletaan ranektamaan. Asunnot ovat muutenkin niin kalliita, että näin saataisiin hinnat pysymään kurissa ja sinkuillakin olisi varaa omaan asuntoon. Se kuitenkin on todella tärkeä asia. Ei kai kukaan nyt eläkkeellä halua enää jakaa keittiötä toisen kanssa.
      Vuorka-asunnoista on täällä kova pula suuremmissa kaupungeissa ja siitä johtuen hinnat taivaissa. Yritä siinä sitten säästää käsirahaa omaa asuntoa varten. Täysin mahdotonta.

      Poista
  2. Ei yksiöitä...voi muistan ,kun miehen kanssa asuimme ensimmäisessä kodissamme yksiössä ja miten tykkäsin siitä.♥ Parvekkeen puuttuminen oli kyllä ikävää..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovathan ne yksiöt kyllä ahtaita, mutta sopu sijaa antaa ja vielä kun on nuori ja rakastunut..... Minä asuin opiskelijana vuoden yksiössä ja olin oikein tyytyväinen olooni ja elooni.

      Poista
  3. Harvoin on koti tuntunut juuri sopivan kokoiselta, onpa se ollut neliöiltään millainen hyvänsä. Kun lapset ovat pieniä, koulu- ja murrosikäisiä tilan tarve on suuri ja kaikki muutkin menot suuria. Nyt vanhana on iso, velaton talo lähes tyhjillään. Kun asuu jonkun aikaa huonosti, osaa parempaa arvostaa, kun sellaiseen pääsee. Nuo irlantilaiset talot ovat kauniita. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englannissa me asuimme kahden lapsen kanssa ahtaasti. Muutto 2 mh asunnosta 4 mh asuntoon tuntui kyllä todella hienolta. Oli kerrankin tilaa! Nyt meillä on liikaa tilaa. Viikolla täällä asustamme kaksin Juniorin kanssa ja makkareita on peräti viisi. No, ei ainakaan tarvitse kärsiä tilanpuutteesta.

      Poista
  4. Voi SaaraBee minkä tietopaketin taas annoit! Olet kerännyt kokemuksen myötä tietoa, hienoa. Täällä Kyproksella kyllä asuntoja löytyy, palatseja, ökytaloja - tyhjillään! Hinnat varmaan miljoonissa, minulla ei ole tietoa tavallisten ihmisten uusista asunnoista. Maaseudulla asutaan usein vanhassa pikkuruisessa talossa, osa askareista tehdään pihalla. Voi olla pesukone, hella ym siinä ulko-oven edessä. Paljon täällä asuvat vierastyöläiset onnettomissa loukoissa. Kiitos tietopaketista! Ali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irlannissab sää asettaa tietyt vaatimukse asumiselle, vaikka rakentamisen taso ei kovin häävi olekkaan. Ökytaloja löytyy Dublinin laitamilta. Muutenkin täällä rakennetaan, jos vain suinkin voidaan, suuria taloja. En aina oikein ymmärrä miksi tarvitaan esimerkiksi iso "sunroom", joka on täysin epäkäytännöllinen.

      Poista

Jätä kommentti. Kiitos!