keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Joulumarkkinat

Minun on jo pitkään tehnyt mieli käydä ihan oikeilla joulumarkkinoilla Keski-Euroopassa.  Into vähän laantui, kun Saksassa asuva tuttavani kertoi, että väkeä on kuin pipoa ja välillä liikkuminen suorastaan mahdotona. Kukapa sitä haluaa tieten tahtoen litistymään ihmismassan keskelle? 

En muutenkaan pidä mistään massatapahtumissa, jossa tuntuu jäävän jalkoihin. Täpötäysistä junista ja metroista sain enemmän kuin tarpeeksi työmatkoilla Lontoossa. Kiva oli aamulla haistella vieruskaverin vaihtamattoman paidan, hikisiä aromeja.  Ja ihan yhtä kivaa oli saada jonkun repusta naamaansa ja kyynärpäästä vatsaansa. Eikä sekään tuntunut mukavalta, kun vieressä seisova talloo varpaille. Ehkä ne joulumarkkinat eivät ole sittenkään minua varten.

Olin yllättynyt, kun päädyimme vahingossa joulumarkkinoille Belfastissa. Ei olisi tullut ihan heti mieleen niitä näin läheltä metsästää. Siellä oli kojuja ympäri Eurooppaa. Ruokaa ja leivonnaisiakin vaikka minkälaisia, Irlantilaisia herkkuja unohtamatta. Kävi vain niin onnettomasti, että mies lähti kahvilaan ja liian myöhään tajusin, että minulla ei ollut punnan puntaa taskussa. Hollantilaisia kukkasipuleita olisin ostanut ja ranskalaisia leivonnaisia. Tätä kirjoittaessani vasta tajusin, että kai niille hollantilaisille  ja ranskalaisille myyjille olisi Eurotkin kelvanneet. Tyhmä minä.

No, joka tapauksessa pääsin vihdoinkin joulumarkkinoille, joten ne on nyt nähty ja koettu. Ne iloiset värit ja se ruoantuoksu, jäivät päälimmäisenä mieleen. Kertokaapas te "mantereella" asuvat minkälaisia joulumarkkinoita siellä on? Ja onko niissä aina hirveä tungos? 8 kommenttia:

 1. Täällä Münchenissä on joulumarkkinoita, pieniä ja isompia ja jokaisessa kaupunginosassa omansa. Glühweiniä, makeaa, makkaroita jne. Ja se ihana paistettujen mausteisten manteleiden tuoksu. ..Ostoskatujen läheisyydessä olevat markkinat ovat täynnä, lauantai on todellista tungosta. Paljon on markkinoita, joihin mahtuu ja jos voi välttää ruuhka-aikoja, niin tilaa löytyy. Tervetuloa vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun luen näitä kommentteja tekisi mieli itkeä. Viattomia ihmisiä taas kuoli ja loukkantui. Ja mikä kamala kohtalo sillä rekkakuskilla.
   Voin vain kuvitella minkälaiset tunnelmat siellä nyt on.

   Poista
 2. Tuli markkinatunnelma itsellenikin lukiessani juttuasi ja katsoessani kuviasi. Kun on reppu selässä, ei aina arvaa, mitä se aiheuttaa muille kulkijoille. Hyvää joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan monta kertaa olen saanut repusta naamaani tai vatsaani. Sitä ei itsekään aina muista, että pitäisi vähän varoa. Kivat olivat joulumarkkinat Belfastissa.

   Poista
 3. Belfastin joulumarkkinat näyttävät oikein kivoilta. Saksassa on ainakin kuudetsadat joulumarkkinat, jotka löytyvät weihnachtsmarkt-magazin.de- lehdestä. On valinnanvaraa kaikille. Matkatoimistot markkinoivat kotimaassa ja ulkomailla noita suuria markkinoita, missä on sitten tungosta. Pienemmissä paikoissa käyvät paikalliset ja lähiympäristöjen asukkaat tunnelmoimassa ja tapaamassa toisiaan,juomassa aikuisten hehkuviiniä tai alkoholitonta lastenpunssia syömässä crepe´jä, lämpimimiä valkosipulileipiä, bratwurstia, currywurstia tai perunalettuja omenasoseen kanssa. Kojuissa on tarjolla käsitöitä mummon neulomista villasukista taidekäsitöihin, puisia perinteisiä erzgebirgeläisiä joulukoristeita tai lasinpuhaltajan taideteoksia. On afrikkalaisista käsitöistä marokkolaisiin tuoreisiin piparmintun oksiin. Kaiken kaikkiaan myynnissä oleva tavara on sellaista, mitä ei jättimarketeista tai kauppakeskuksista saa. Tavarataloissa voi käydä yksin ja joululaulut pauhaavat tuhannennen kerran samaa levyä! Minä saan yleensä niissä paniikkikohtauksen ja lähden kiireesti ulos. Joulumarkkinoilla ei ole kivaa olla yksin vaan kavereitten kanssa. Siellä kuljeskellaan kojulta kojulle katsomassa, mitä missäkin on ja lavalla esiintyy paikallinen kuoro tai hanuri/huuliharppu/torvisoitto-harrastajaorkesteri. Kävin viime viikonloppuna Palmasta tulleiden ja täkäläisten ladyjen kanssa Speyerin tuomiokirkkoa ja sen edessä olevia pienempiä markkinoita katsomassa. Syötiin pitemmän kaavan kautta tunnelmallisessa olutpanimon ravintolassa. Sunnuntaina tunnelmoitiin joulumarkkinoilla Heidelbergin vanhan linnan juurella ja syötiin eräässä tunnelmallisessa vanhassa pienessä opiskelijaravintolassa. Hauskat jutut luistivat suomlidyiltä, vaikka oli tunnettu aikaisemmin vain 3 tuntia Palmassa.
  Elämä koettelee itsekutakin, mutta joulumarkkinatunnelmassa ne unhohtuvat muutamaksi tunniksi. Saksalaiset eivät juo ja remua pikkujouluissa, vaan joulussa on oltava TUNNELMAA isoilla kirjaimilla. Saksa-aiheisissa blogeissa bloggarit kuvailevat joulumarkkinoita mm. Hampurissa, Berliinissä tai Kölnissä. Sanni taas raportoi seikkaperäisesti joulunodotuksesta ja joulumarkkinoista Baijerissa (Sannin Taikasaappaat). Toivotan sinulle tunnelmallista ja iloista joulundotusta ja hyvää joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentistasi. Tuli ihan nälkä, kun sitä luin. Ilmeisesti pitää löytää sellaiste piemmät markkinat, jossa on enemmän tilaa kuljeskella ja nauttia tunnelmasta.

   Kirjoitan tätä kommenttia ja mietin samalla kuinka tunnemat siellä ovat muuttuneet yhtäkkiä pelonsekaisiksi. Joulumarkkinoilla hyväntuulisia ihmisiä ja sitten täysin yllättäin joku ajaa rekan ihmisjoukkoon. Aivan kamalaa. Milloin nämä iskut loppuvat? Surullinen joulu tiedossa omaisille ja koko maalle.

   Poista
 4. Tervetuloa vaan ensi vuonna tänne joulutorille, neljä miljoona ihmistä tulee joka vuosi tuomiokirkon vieressä olevalle joulutorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä miljoonaa?
   Mitenkähän joulumarkkinoiden käyn tämän kamalan iskun jälkeen? Ihmiset lähtevät joulumarkkinoille kiertelmään ja ostoksia tekemään ja joku ajaa rekan ihmisjoukkoon. En jaksa ymmärtää, en.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!