lauantai 12. syyskuuta 2015

Dublinin "aivot"

Keuhkojen lisäksi suuremmat kaupungit tarvitsevat myös aivot. Dublinin tunnetuimmat aivot sijaitsevat nekin ihan ydinkeskustassa. Portista sisään ja käy ihan samalla tavalla kuin astuttuani St Stephen's Greenin puistoon. Kaupunkin kuhina ja häly jäävät taakse, ja nyt ollaan ihan eri maailmassa: Trinity Collegessa. Tulee sellainen "sivistynyt" olo!

Yliopiston kampuselle saavuttuaan pystähtyy pakostakin ihailemaan näkemäänsä. On upeita vanhoja rakennuksia, sisäpihoja ja tietysti ne tarkasti leikatut nurmikot, Ihmiset ympärillä olivat tältä vuosikymmeltä, mutta yliopisto itse sai alkunsa jo 1500-luvun lopulta. Rakennukset eivät osaa puhua, mutta jos osaisivat, niin nämä voisivat kertoa monta mielenkiintoista tarinaa.

The Book of Kells (Kellsin kirja) ja kirjasto, josta sen löytää, ovat campuksen kuuluisimmat ja suosituimmat nähtävyydet. The Book of Kells on kelttiläisten munkkien n vuonna 800 kuvittama ja tekstaama kirja. Kirja on kirjoitettu latinaksi ja se koostuu neljästä evankeliumista. Seuraavalla kerralla Dublinissa käydessäni aion varata aikaa myös Trinity Collegen kirjastoon tutustumiselle.
Edellisestä kerrasta on reilusti yli 20 vuotta, joten jätän Ikean väliin ja käyn katsomassa tätä Dublinin tunnetuinta nähtävyyttä. Kuva: http://www.adayinthelyceum.com/


Kuva: Irish Times

Kesäisenä päivänä paikalla oli satoja turisteja, mutta nyt se kansoittavat opiskelijat. Kampuksen kujilla ja käytävillä kävelee niitä uusia opiskeijoita, jotka yritävät löytää luentosalejaan ja niitä vanhempia, jotka näyttävät siltä, kun tietäisivät ja osaisivat jo kaiken. Jossain haahuillee hajamielinen professori eriparia olevissa sukissaan tai kiukkuinen vahtimestari, joka komentaa pois nurmikolta!

Minä puolestani näen paikalle pyöräilevän nuoren siloposkeisen mieheni, joka ei nyt mitenkään innosta puhkuen, saapuu opinahjoonsa. Kysyinkin häneltä, että tajusiko hän silloin miten vaikuttavan ja uljaan näköisessä yliopistossa opiskelit. Vai pyörikö mielessä vaan matematiikan kaavat vai ihan muut opiskeijoiden elämää (!) värittävät asiat? Kuulemma rakennukset tekivät vaikutuksen jo silloin. Rahat olivat tiukalla, sillä vanhemmat maksoivat asumisen ja muut kulut. Opiskelijaelämään ei kuulemma paljon rahaa jäänyt.

Vielä sellainen yksityiskohta kyseisestä yliopistosta, että katolisilla sinne ollut mitään asiaa, elleivät he suostuneet vaihtamaan uskontoaan. Vasta 1970-luvulla viimeisetkin rajoitukset poistettiin ja niinpä 80-luvulla sillä siellä opiskellut katolilainen miehenikin sinne hyväksyttiin.

 

8 kommenttia:

 1. Trinity Collegessa ei käyty, sen sijaan Marsh's Library 1701 vuodelta.

  VastaaPoista
 2. Trinity College on Dublinin ehdoton nahtavyys! :) (muuta siella ei juuri olekkaan...no-ystavallisia ihmisia Dublinissa(kin) suurin osa ainakin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. J.oo, Dublinissa ei ole paljon pakollisia kohteita, mutta Trinity on yksi niistä

   Poista
 3. Silloin kun kävin tuolla, niin opas kertoi vielä, että tuon "rakennuksen" vai mikä se onkaan, sullakin kuvassa, keskeltä ei saa kulkea ettei saa reppuja tentistä. Piti kiertää ja kaikki teki silloin niin. Upea kirjasto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin kysyä mieheltä, että kiersikö hänkin sen aikoinaan.

   Poista
 4. Ollessamme muutama vuosi sitten Dublinissa, yövyimme siinä Trinity Collegen alueella jossain kesähotellin tapaisessa. Hirveän korkea, mutta pinta-alaltaan pikkuinen huone ja jos en väärin muista, niin yhdessä kuvistasi on juuri se rakennus, missä olimme. Siinä kirjastossa kävimme tietenkin - olihan se vaikuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietänytkään, että siellä on kesähotelli. Ilmeisesti niitä opiskelijoiden asuntoja. Minun pitää kyllä käydä siellä kirjastossa uudestaan. Jospas seuraavalla Dublinin vierailulla ehtisin.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!