sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Downton Abbey

Tassu pystyyn, jos olette jääneet Downton Abbeyn pauloihin! Olenhan minä tästä tv-sarjasta kuullut, mutta en ole sitä aikaisemmin seurannut. Kunnes jokunen viikko sitten ystäväni kertoi, että oli alkanut katsomaan sarjan vanhempia osia NetFlixitä ja jäänyt koukkuun. Hän oli ihan varma siitä, että minäkin pitäisin siitä . Ja niinhän siinä kävi, että olen täysin myyty. Olen nyt pääsyt puoleen väliin toista tuotatokautta. Kuudes ja samalla viimeinen kausi pyörähtää käyntiin ITVllä tänään, mutta taitaa olla parempi, että jätän ohjelman väliin ja katson vanhat jaksot ensin.

Mikä sitten aatelisperheen ja heidän palvelijoidensa elämässä viehättää? No, ensinnäkin se, että eletään 1900-luvun alkua Englannissa ja samalla käydään läpi historiaa. Titanic upposi, alkoi ensimmäinen maailmansota jne. Puhelin on uusi keksintö, ja autot ovat harvojen ja valittujen huvi. Ja ne perheen naiset, joiden tehtävänä on vain olla kauniita ja tyylikkäitä. Eikä yläluokan miestenkään sovi tehdä normaalia päivätyötä. Kuka nyt haluaisi olla lääkäri tai asianajaja?

Ja sitten se palveluskunta, joiden riveissä on tarkka nokkimisjärjestys. Palvelijat elävät perheen kanssa, mutta kuitenkin täysin eri maailmassa. Kun kello soi, he kiiruhtavat paikalle. He tietävät kaiken perheestä ja heidän salaisuuksistaan. Ovat uskottuja ja jopa neuvonantajia, mutta kuitenkin vain palvelijoita, joilla on oma paikkansa ja asemansa. Raja palvelusväen ja perheen välillä on kaikille selvä, eikä sitä helposti ylitetä. Jos palvelijoilla on tarkat käytössäännöt, niin ihan samaa voi sanoa myös perheenjäsenistä. Tyttäret tietävät mitä heiltä odotetaan ja kuinka heidän tulee käyttäytyä. Ei riitä, että tuleva puolisio on pelkästään rikas, hänen pitäisi tulla myös hyvästä perheestä. Rakkaudella ei näissä naimakaupoissa ole väliä.

Yläluokan englantia on myös mukava kuunnella. Onhan se kuin oma kielensä, joka on kovin erillaista verrattuna palveluskunnan käytämään murteeseen. On myös rentouttavaa seurata sarjaa, jossa ei ole väkivaltaa, sotaa kylläkin, eikä jatkuvaa kiroilua tai ykstyiskohtaisia makuuhuonekohtauksia. Aatelisperhe kohtelee palvelusväkeä hyvin ja näyttää myös inhimillisen puolensa. Näyttelijät ovat huippuja, etenkin Maggie Smith, joka esittää leskikreivitär Violet Crawleytä, the Dowager Countess of Granham.

Kyllä naapurissa ostaan tämä televisiosarjojen teko, vai mitä?


Tässä muutamia leskikreivittären lausahduksia:Violet, to Robert in his black tie: "Do you think I might have a drink? Oh, I'm so sorry – I thought you were a waiter."

***

Tom: "They turned everyone out of the castle. Lord and Lady Dromgoole, their sons and all the servants. And then they set fire to it."
Edith: "What a tragedy."
Violet: "Well, rather yes and no – that house was hideous. Of course, that is no excuse."

***


Carson: "Hard work and diligence weigh more than beauty in the real world."
Violet: "If only that were true."

***


Violet: "Robert, people like us are never unhappily married."
Robert: "What do we do if we are?"
Violet: "Well, in those moments, a couple is 'unable to see as much of each other as they would like.'"

Täältä lisää! 


Kuva: ITV
14 kommenttia:

 1. Mä olen aivan hulluna siihen ja rakastan Violetin lausahduksia. Mulla on Downton Abbey soittoäänenä kännykässäkin. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä se vasta varsinainen fani olet. Violetin lausahdukset ovat kyllä niin teräviä! Hän tietää arvonsa.

   Poista
 2. Love it! Ja Maggie Smith on yks mun lempparinäyttelijöitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomattoman hyvä näyttelijä. Sarja ei olisi mitään ilman hanta.

   Poista
 3. Molemmat tassut pystyyn nostan minä <3 <3 <3 Katson Netflixistä aina koko kauden kerralla, käyn vain välillä syömässä ja koiraa ulkoiluttamassa :D
  MIeskin katsoi ja tykästyi, heillä vaan Ranskan Netflixissä ollaan pahasti jäjessä. Metsästän videoita, ei taida enää löytyä täältä mistään, pitää tilata Amazonista tai vast.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nyt kolmannella kaudella. Mary meni juuri naimisiin. Johan oli kaunis morsian. Meillä ei mies ole innostunut ollenkaan. Katson yhden ohjelman illassa. Tänäänkin se on ohjelmassa.

   Poista
 4. Ihana! Todella seuraa historian ja muodin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne puvut ovat kyllä niin ihania ja naiset kauniita ja hoikkia.

   Poista
 5. Downton Abbey on mun suosikki kanssa. Myös Mr Selfridge on kiinnostava. Englantilaiset osaavat niin tehdä hyvin noi sarjat, joissa kaikki on kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me Selffidgeä en ole katsonut. Pitääpä etsiä Netflixiltä. Naapurissa kyllä ostataan tv-sarjojen teko.

   Poista
 6. Joo Downton Abbey on ihana! Ja mikä riemu eilen kun sain katsoa uusimman jakson ihan telkusta, kun nyt näkyy ITV!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin näkyy, mutta en katso, kun on nuo vanhatkin vielä kesken. Enjoy!

   Poista
 7. Downtown Abbey on suosikki täälläkin - todella koukuttava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jäin heti ensimmäisen jakson jälkeen koukkuun. Sitä voisi katsoa monta tuntia päivässä. Kurjaa kun pitää mennä välillä töihin.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!