perjantai 18. syyskuuta 2015

Äly hoi!

Tekisi mieli antaa tulla tuutin täydeltä, mutta sitten päätin, että olkoon. Ensimmäistä kertaa, näiden ulkomailla asumieni vuosien aikana ajattelin, että eipä ole minun ongelmani. Tehkää mitä tykkäätte. Siis, näin minä ajattelin, omasta kotimaastani ja sen tämän hetkisestä tilanteesta. Sitten kauhistuin, että enhän minä voi enkä saa näin ajatella. Siltä vaan on tänään tuntunut.

Te, jotka olette blogiani pitempään seuraanneet, muistatte ehkä kirjoituksiani Irlannin lamasta ja miten se meihin vaikutti. Ihan kaikkia perheemme ongelmia en tänne tietysti vuodattanut, mutta sen voin sanoa, että tilanne tuntui välillä aika toivottomalta. Edelleenkin puistattaa, kun ajattelen mitä kaikkea kävimme läpi.

Ennen kuin aloin blogia edes kirjoittamaan, sain edellisessä työpaikassani 10% palkanalennuksen. Ei siinä kysytty, että käykö ja miltä tuntuisi jos. No, pari kuukautta sen jälkeen menikin sitten koko työpaikka. Samaan aikaan mieheni projekti loppui kuin seinään. Hänen kohdallaan se tarkoitti 100% palkanalennusta, eikä mistään avustuksita yksityisyrittäjä voinut edes haaveilla. Töitä oli otettava sieltä mistä niitä löytyi, ja se tarkoitti viikkoja pois kotoa.

Lapsilisiä on leikattu ainakin pariin otteeseen, sitten tuli kiinteistövero ja nyt vesilaskut ja paljon muita korotuksia/alennuksia siellä ja täällä.  Ja kyllähän täälläkin ne, joiden työpaikka oli ja on edelleen sieltä varmimmasta päästä, olivat ja ovat niitä suurimpia marisioita. Vapaamatkustajista nyt puhumattakaan!

Niin, että jos Suomi luulee, että suosta noustaan "ilmaisemalla mieltään" ja pysäyttämällä maa päiväksi, niin good luck sinne kotomaahan vaan. Mikään ammattikunta ei ole se tärkein. Eikä asenne, että meiltä ette kyllä ota mitään, ottakaa noilta muilta, valitettavasti toimi.

Ai, eihän minun pitänyt mitään tästä aiheesta naputella, mutta en näytä pysytyä olemaan naputtelemattakaan. No, tulipahan avauduttua.

Huomenna lähdemme käväisemään Dublinissa. Pojista vanhempi palaa sinne viikon kuluttua asumaan ja jatkaa työharjottelua. Pitäähän sitä äidin käydä tarkastamassa, että pojalla on siellä kaikki kunnossa.

Palataan asiaan sunnuntaina!30 kommenttia:

 1. Noi kuvat Suomesta on ainakin kauniita, uutiset vähemmän kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä aika masentavalta näytää Suomemme tulevaisuus. Pitää katsoa kauniita kuvia, ettei ihan vaivu synkkyyteen.

   Poista
 2. Anna tulla vaan! Ei taida Suomessa ne marisijat tietaakaan todella pahoja aikoja. AYpomot vaan yllyttavat lakkoihin. Kumma kun eivat silloin aikaisemmin kuukausia kestaneissa neuvotteluissa osanneet ehdottaa parempia vaihtoehtoja ja nyt ovat vastaan hallituksen paatoksia. Juna meni jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AY pomoilta saisi ottaa vallan pois ja puolet palkasta. Mielestäni he aivopesevät jäseniään ja ovat uskomattoman itsekkäitä. Antaa Suomen mennä vaan konkurssiin, kunhan meidän etuja ei leikata... Uskomatonta.

   Poista
 3. Ehkä hallitus kovilla ehdoillaan onnistui savustamaan Ay-liikkeen pomot ulos "luolistaan". Koko pitkä kesä on haettu neuvotteluratkaisua, mutta ei, ei ja ei!
  Tällainenkin helppo ratkaisu, tämä lomarahojen puolitus, tämä on ollut ehdolla. Ei se ole käynyt."Meiltä ei mitään oteta!" Nyt taitaa käydä ja hyvä niin.
  Mutta mikä hirmuinen meteli ja koko maa pistettiin pysähdyksiin! Jopa Hailuodon lautta oli pari tuntia seisokissa. Toivotaan viisautta ja jäitä hattuun. Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisautta ja jäitä hattuun siellä kyllä nyt tarvitaan. Täällä ei ole mistään lomarahoista kuultukkaan. Onhan se kyllä aika ihame systeemi, kun loman päätteeksi saa rahaa siitä hyvästä, että on ollut lomalla.

   Poista
  2. Tälläkin rahalla on historiansa. 70-luvulla kun suuret massat työläisiä lähti lomalla Ruotsiin, ne jätti palaamatta loman jälkeen töihin ja jäikin sille tielle sinne meren taakse. Keinoksi palauttaa nämä "karkulaiset" takaisin sorvin ääreen vähintäänkin irtisanomisajaksi keksittiin lomaltapaluuraha. Ja hyvä keino se siihen olikin. Mutta tosiaan, tarvitaanko sitä enää nyt vuosikymmeniä myöhemmin?

   Poista
 4. No, elättelen toiveita, että suurin osa ymmärtää, että missä jamassa sitä ollaan, koska mielenosoitukseen ei sitten kovin montaa ihmistä päätynyt. Minähän olen sairaanhoitaja, peruspalkalla, ilman ikä-,ylityö-, sunnuntai tai mitään muutakaan lisiä. Ilman lomia. Ja määäräaikaisena, eli tod. näköisesti ensi vuonna ilman tätä työtä. Pieni on palkka ja joka kuukausi venytetään viimeinen viikko euroa. Hieman kateellisena kuuntelen palkoista niillä lisillä. Silti ei tulisi mieleenkään kiukutella, että minulla olisi oikeus jäädä taloustalkoiden ulkopuolelle. Siitä olen samaa mieltä, että JOKAISELTA tulisi ottaa, ei vain pienipalkkaisilta.

  On ollut kyllä raskasta lukea tätä kommentointia asiasta, etenkin kun alkuun tuli se tunne, että suurin osa on tätä "kommenttiväen mieltä". Onneksi nyt on tullut toistakin ääntä tässä asiassa. Mutta te siellä tosiaan tiedätte. Onneksi taitaa siellä jo pahin olla ohi?

  Olen taas näköjään MIne, kun Safari lakkasi lataamasta Bloglovinia ja Firefoxilla olen Minenä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä ovat asiat jo paljon paremmin, mutta velkaa on maalla vielä vaikka kuinka. Edelleenkin olisi kyllä monta asiaa, joissa voisi säästää. Täällä julkisella puolella ovat ne kovimmat ammattiliitot, jotka rähisevät million mistäkin.
   Toivottavasti Suomessa ymmärretään tehdä jotain, ennen kuin se on liian myöhäistä. Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että valtio pitää huolen omistaan.

   Poista
 5. Olen niin samaa mieltä kanssasi. Munkin mies on saanut palkan-alennuksen, lomia on viety pois ja vuosiin ei ole tullut palkankorotusta, mutta vaikka kuinka olis harmittanut, ymmärrettiin miksi.

  OIkesti ottaa päähän jopa osa omista sukulaisista nykysin. Jotain tarttis tehdä mut mikään ei saa koskea heitä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, ihan sama tilanne täällä. Joidenkin ihmisten kanssa en jaksa edes asiasta keskustella. Ollaan niin eri aaltopituudella. Suomessa näytetään luulevan, että raha kasvaa puussa...

   Poista
 6. Samoista jutuista tuli avauduttua blogissa, kylla taalta katsoen tuntuu kummalliselta Suomen meininki. Se tietysti harmittaa etta leikkaukset kohdistuvat pahiten matalapalkkaisiin naisvaltaisiin aloihin ja siella ylapaassa olisi varaa karsia rutkasti mutta kokonaisuudessaan meininki ei voi jatkua entisenlaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin jo postauksesi. Jos asuisimme Suomessa voisimme ihan hyvin olla samanlaisia marisioita. Pitää lähteä kauas, että näkee lähelle!

   Poista
 7. Olen samaa mieltä! Ärsytti niin kovasti tuo lakkouhoaminen ja uutiset kertoivatkin, että eilisestä päivästä tuli maan taloudelle 100 miljoonan euron lasku. Käsittämätöntä!!!! Itse olin töissä, samoin työkaverini. Ei tätä maata saada nousuun omista eduista kiinni pitämällä ja lakkoilemalla. Nyt pitäisi kaikkien tajuta joustaa ja tulla talkoisiin. Taloudellinen tilanteemme on katastrofaalinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelle, miten paljon pahaa tuo 100 miljoonan lasku teki maalle, jossa muutenkin menee niin huonosti. Oliko siitä mielenilmauksesta mitään hyötyä kenellekkään? Ei. Olisi jo korkea aika tajuta, että näihin talkoisiin on kaikkien osallistuttava. Suomalaiset ovat uskomattoman itsepäisiä, eivätkä halua nähdä totuutta.

   Poista
 8. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Valitettavasti täällä ay-johtajat ovat linnoittautuneet ajatuksiin, joiden mukaan mistään koskaan saavutetusta edusta ei saa leikata. Toisaalta täytyy sanoa, että vaikka mielenosoitukseen Helsingissä osallistuikin 30 000 ihmistä, niin loppujen lopuksi se on aika pieni osa suomalaisista ja edes pääkaupunkiseudun palkansaajista. Tämä osoittaa hyvin sen, että koko touhulla ei ole suuren enemmistön kannatusta.
  Kuulun itse Tekniikan Akateemisiin, ja kyllä järjestöni sivuilla kommenttiosissa järjestön johto on saanut runsaasti jäsenten kritiikkiä siitä, että TEK ei selväsanaisesti sanoutunut irti koko touhusta.

  Kepa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 30 000 ei tosiaan ole suuri luku. Media olisi saanut jättää koko mielenilmaisun vähemmälle huomiolle. Ikävä on Suomen uutisia lukea. Toisaalta, eihänn tama "romahdus" yllätyksenä tullut. Suomalaiset eivät sitä halua itse tunnustaa, mutta ovat tottuneet avian liian hyvään ja unohtaneet, että kaikki lopulta maksaa. Ihan kaikki.

   Poista
 9. Täysin samaa mieltä! Täällä vain miehen ja ystävien kanssa ihmettelemme, miten tämä sama meno jatkuu vain vuosikymmenestä toiseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin. Ei tama tosiaan yllätyksenä tullut. Jos tuhlaa enemmän kuin tienaa, niin ei siinä lopulta hyvin käy. Tyhmemmänkin tuon luuisi tauavan, jos vaan haluaa tajuta.

   Poista
 10. Täyttä asiaa, aivan samaa mieltä kanssasi. Monesta maasta katsoen, luksusongelmia. En nyt todellakaan vähettely esim. pienipalkkaisten yh-äitien päivittäistä kamppailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Kuinkan monessa massaa saa sosiaaliturvasti vain haaveilla. Jos sairastuu tai jää työttömäksi, niin siinäpä olet oman onnesi nojassa.

   Poista
 11. Kun palkkoja alennetaan, suomalaisten jo heikko ostovoima heikkenee, mikä vaikuttaa jäljellä oleviin suomalaisiin yrityksiin. Kustannustaso on Suomessa korkea. Se, että palkkoja alennetaan julkisella sektorilla saattaa tuoda säästöjä julkisen sektorin menoihin mutta vienti ei kasva yhtään sillä tavalla eikä ensimmäistäkään uutta työpaikkaa myöskään synny eli ne nyt yli 400 000 työtöntä eivät saa työtä. Eikä Suomessa ole tarjolla kenellekään sellaista työtä, mihin ei tarvittaisi koulutusta ja todistuksia. Muitakin säästökohteita olisi. Kansanedustajien sopeutumissmisraha, eläkekatto (sitähän Suomessa ei ole), kansanedustajien kulukorvaus kuitteja vastaan (nyt näin ei tehdä) ja paljon muuta. Kansanedustajat voisivat edes symbolisesti laskea omia palkkojaan mutta ei. Tähän asti he ovat itse korottaneet niitä joka vuosi. Missä muussa työssä näin voi tehdä? Mielestäni Suomen ja jonkun toisen maan tilannetta ei voi verrata keskenään, aina on eroavaisuuksia. Luksusongelmista ei todellakaan ole kyse. Nimim. Suomessa asuva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mutta palkkoja alentamalla pysytään säästämään työpaikkoja. Palkkakustannutset ovat uskomattoman korkeat, joten palkkojen alentaminen saattaa pelastaa yrityksen menemästä konkurssiin. Ja jos yritysillä menee paremmin, voivat he myös palkata lisää työntekijöitä. Palkanalennus on parempi vaihtoehto kuin työttömyys.
   Muualta katsottuna lomaltapaluurahat, kodinhoidontuet, alhaiset päivähoitomaksut, opintotuet, ilmaiset kouluruokailut, koulukirjat jne ovat luksusta. Olisi erittäin terveellistä , että suomalaisetkin tajuaisivat vihdoinkin kuinka etuoikeutettuja ovat olleet. Suomea saa kyllä verrata muihin maihin silloin, kun Suomi niissä vertailuissa loistaa...
   Sitten kun vertailuissa arvostellaan maan meininkiä, se ei enää käykkään.
   Kansanedustajien kulukorvauksista ja omien palkkojen nostamisesta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Juuri heidän pitäisi näyttää esimerkkiä muille. Täällä muuten noiden kulukorvausten kanssa on ihan sama meininki julkisella puolella. Eikä vain kansanedustajilla...

   Poista
 12. Itse en enaa jaksa kommentoida Suomen taloustilannetta, kun siella aina vaan valitetaan kuinka huonosti asiat on-ja suurimpia valittajia on ne joilla itsellaan on kaikki hyvin...Suomessa ei tajuta kuinka hyvin asiat siella viela on. Taman ymmartaa vain, kun asuu muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ainaista marinaa on kyllä rasittava kuunnella. Mikään ei ole hyvin...

   Poista
 13. On hyvä, että te kaukana asuvat bloggarit kirjoitatte kokemuksistanne. Se luo perspektiiviä kotoisiin ongelmiin. Itsekin annoin omalle liitolleni palautetta aiheesta ja ymmärsin, että aika paljon kritiikkiä oli tullut.

  Mutta huonojen uutisten lisäksi on myös paljon hyvää. Pakolaisten virta on saanut ihmiset tarttumaan vapaaehtoistöihin ennennäkemättömällä innolla. Siitä olen iloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää matkustaa kauas, että näkee lähelle. Minua on näinä vuosina jaksanut ihmetyttää, kuinka tyytymättömiä suomalaiset ovat. Ja kuitenkin siellä moniin muihin maihin verrattuna asiat ovat olleet todella hyvin. Nyt sitä marinaa ei jaksa kuunnella ollenkaan.
   Hienoa, että ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä. Siitä saa itsekkin paljon.

   Poista
 14. Minäpäs olen siitä kummallinen suomalainen, etten ole yhtään kiukkuinen, jos säästetään, kunhan säästetään tasapuolisesti. Lomarahaleikkaus sopii erinomaisesti. Sen sijaan se ei sovi, että ylityölisisitä ja sunnuntailisistä yms leikataan. Ja hulluinta asiassa on se, että tuo lomarahaleikkaus koskee itseeni paljon kipeämmin kuin lisien leikkaus, minä kun en lisiä saa lainkaan! Silti mielestäni oikeudenmukainen ratkaisu ei ole rokottaa pienituloisimpia, kuten meillä hallitus yritti tehdä. Sitä vastaan oli pakko taistella!!! Ay-johtokin on liian itsekästä ja myös liian äänekästä. Mutta vielä paljon pelottavampaa on se, että meillä on tällä hetkellä hallitus joka ei tunnu ymmärtävän kansantaloustieteen perusasioita eikä sitä, ettei näillä säästöillä saada aikaan kuin pahaa yhteiskunnan kehityksen kannalta. Yhteiskunnan pitäisi juuri nyt investoida, rakentaa ja työllistää. Sen sijaan yhteiskunta tekee juuri päinvastoin, lisää työttömyyttä joka aiheuttaa lisää kustannuksia, joka aiheuttaa ostovoiman heikkenemistä, joka aiheuttaa yritysten tuloksen heikentymistä, joka vähentää työpaikkoja, joka aiheuttaa lisää työttömyyttä jne jne. Kierre on loputon!!!! Säästöjän tarvitaan mutta ne pitäisi kohdentaa nimenomaan siihen työllistämiseen, ostovoiman kasvattamiseen, josta seuraisi yritysten investointeja, josta seuraisi verotulojen kasvua josta taas yhteiskunnan taloudellinen tilanne paranisi. Mutta tästäkin huolimatta, olen valmis säästämään omastani, olen valmis tinkimään joko kk-palkan suuruudesta sen 5 % tai vaihtoehtoisesti leikkaamaan lomarahoja. Molemmat vaihtoehdot koskee kaikkia tasapuolisesti, se käy. Mutta pienituloisiin kohdistuvia lisäleikkauksia en vaan voi hyväksyä säästöjen nimissä!!! Sen vuoksi olen valmis lakkoilemaan vaikka lisääkin jos on tarvetta.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!