tiistai 23. kesäkuuta 2015

Ja pimeys tuli...

En tainnut nukkua yhtään yötä kunnolla Suomessa ollessani. Tottakai olin äidistä huolissani, mutta se ei vienyt uniani. Keskikesän valoisat yöt ja makuuhuoneeni ohuet verhot ovat minulle huono yhdistelmä. Että siellä Suomessa olikin niin valoisaa, eikä yöllä ja päivällä ollut juurikaan eroa. Tälläisiä asioita sitä tuppaa unohtamaan, kun asuu muualla. Ihan yhtä paljon jaksan aina ihmetellä niitä pimeitä, talvisia päiviä, jolloin auringosta ja valosta saa vain haaveilla. Keskinmäärin siis siellä on juuri sopivan valoisaa ja pimeää!!!

Ai, että tuntui hyvältä, kun pääsin tänne kotiin ja omaan makuuhuoneeseeni. Meillä on ulkona, jos ei nyt pikkopimeää näin kesällä, niin ainakin hämärää. Ja kun vielä vedän rullaverhon tiukasti alas, niin ei unta tarvitse odotella.  Nyt olen sitten nukkunut univelkojani pois, ja elämä alkaa taas voittamaan. Heinäkuussa pistän vaikka pyyheliinat verhoiksi, heti ensimmäsenä yönä, sillä toista kahta viikkoa en aio heräillä parin tunnin välein ihmettelemään, että joko nyt on aamu.

Hyvin miehet, niin kotona kuin töissäkin, pärjäsivät ilman minua, joten sekin tuli todistettua, että en ole korvaamaton! Juniori on vielä leirillä ja palaa kotiin vasta viikonloppuna. Tiedä sitten onko iirinkieli yhtään sen sujuvampaa...

Kärsiikö teistä kukaan näistä Suomen valoisista öistä, vai olenko minä ainutlaatuinen tapaus?
27 kommenttia:

 1. Kyllä kärsin... Onneksi nykyinen makuuhuone on melko pimeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille ostettiin aikoinaan makuuhuoneeseen pimentävät rullaverhot - hyvä ostos!

   Poista
 2. Hanki sellainen silmäsuoja tai silmälaput molempien silmien päällä olevat (en tiedä sen nimeä), niitä jaettiin ennen lentokoneissa Atlantin ylilennoilla ja saa ostaa hyvin varustetuista matkailu- ym kaupoista. Järjestin kerran kongressin Utsjoella ja ulkkarit eivät oikein voineet nukkua kesäkuussa; se oli kyllä tiedossa ja noita lappuja oli hankittuna, kun ei siinä majapaikassa ollut pimennysverhoja.
  Minua ei tuo aurinko haittaa ja hulluahan se olisikin, sillä minulla on geeneissä satojen vuosien sopeutuminen valon ja pimeän vaihteluihin! :) Hyvä, että matkasi meni noinkin hyvin ja äitisi on paranemaan päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Ne täytyy hankkia seuraavan kerran kun käyn kaupungilla. Lentokentältä ne saa varmasti myös.
   Tätä postausta kirjoittaessa ajattelin, että Helena ei ainakaan voi kärsiä valoisuudesta, kun on pohjoisessa kasvanut. Oikeassa olin!
   Kuuntelin töissä tänään, kun intilainen mies valitti, että ei saa nukuttua, kun on niin myöhään valoisaa...sanoin hänelle, että kärsin Suomessa samasta asiasta. Ei varmasti ikänä matkusta sinne, koska oli niin kauhistuneen näköinen. Täällä pimenee noin 23.00 ja valoisaa on taas viiden jälkeen.

   Poista
 3. Olen vasta pari kertaa 45 vuodessä päässyt kesäkuussa Suomeen. En mitenkään malttaisi nukkua, koska se valo on niin fantastista. En käsrsi siitä. Ravaan monta kertaa yössä ulos ihmettelemään, ja kummastelen, että suomalaiset malttavat nukkua. Olen ylipäätään huono nukkuja. Valo ei siihen vaikuta. Taianomaisia ovat myös ovat elokuun tummat illat ja yöt: kevyt iltasumu leijuu viljavainion yllä, valtava punainen kuu nousee metsän tumman sahareunan takaa, mustalla taivaankannella hohtavat tähdet, jotka tuntuvat putoavan taivaalta suoraan syliin, Otava etisellä paikallaan... Valoa on yöllä minulla Keski-Euroopassa kotonanikin, mutta se tulee atomivoimalasta - ikävä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuinka kauniisti kuvailet elokuun iltoja. Ajelin eräänä yönä sairaalasta kotiin ja koko matkan ihailin punertavaa yötaivasta. Olisi pitänyt pysähtyä ja ottaa kuvia, mutta väsytti niin, että halusin vain päästä nopeasti perille. No, unta sain taas odottaa ja yöllä heräsin monta kertaa. Ei edes valvominen auttanut.

   Poista
 4. Mä en ole kärsinyt, sillä kun nukahdan ,mun päältä voi vaikka kävellä,enkä herää. 😊 Sensijaan mun pojat lapsena heräsivät joka yö 3-4 aikaan,nousivat ylös ja olisivat halunnut leikkimään.
  Selitä siinä sitten parivuotiaalle, että tämä on Suomen yötöntä yötä, mutta nyt kipinkapin takaisin nukkumaan. 😊 Ihania kuvia, toivottavasti nautit kuitenkin Suomessa, mä lähden ensi viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä niin totta, että eivät ne lapset ymmärrä, että nyt nukutaan vaikka valoisaa onkin. Mukavaa lomaa sinulle ja toivottavasti uni taas tulee, valosta huolimatta.

   Poista
 5. Minua ei ole hairinnyt. Tosin nukumme yleensa suht hamarassa huoneessa muutenkin, jonne ei ainakaan aamutuimaan kovin valoisaa tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla joko vaihdan verhot tai pistän pyyhkeet ikkunaan, tai sitten koitan noita Helenan suosittelemia silmälappuja. Toista kahta viikkoa en aio herätä parin tunnin välein.

   Poista
 6. Meitä ei kumpaakaan häiritse valoisuus yhtään, ihme ja kumma ei siis miestäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, teitä onnellisia. Vai johtuukohan se siitä, että AINA kun Allulaiset ovat Suomessa niin siellä sataa?

   Poista
 7. Iän myötä olen huomannut, että uni ei ole yhtä syvää..juu pakko myöntää. Suurempi asia itselläni on kuitenkin stressi, joka tuo katkonaista unta. Nyt kun olen lomalla jo toista viikkoa niin nukun kuin pieni possu kunhan vain maltan mennä nukkumaan. Nautin valosta niinkuin Annakin. Lomalla alan taas nähdä uniakin kun arkena ei kerkiä.. Lomalla on vain ihanaa jos joskus herää yöllä. En välitä mitä kello on. Ihailen maisemia ja jatkan unia. Tänä aamuna heräsin sateen ropinaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että jos asuisin Suomessa en malttaisi mennä kesällä nukkumaan ollenkaan. Sitä pimeää tulee sitten talvella ihan riittävästi.

   Poista
 8. Minä kärsin ennen todella paljon valosta. Nyt en enää kärsi, sillä käytän jo edellä mainittuja silmälappuja aina - oli valoisaa tai pimeää. Opin käyttämään silmälappuja Intiassa, kun suojasin niillä silmät kattotuulettimen viimalta, ja nyt en osaisi enää olla ilman niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tänään kaupungilla käppäilemässä ja unohdin ostaa nuo silmälaput. Pitää muistaa huomenna.

   Poista
 9. Kyllä häiritsee! Tai siis ihan sama ongelma täällä kotonakin (Ruotsissa). Pimennysverhot on oltava makuuhuoneessa jotta saa nukuttua.
  - Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääköhän ottaa rullaverho Suomeen mukaan?

   Poista
 10. Onhan illat/aamut yhtalailla valoisia kesalla Irlannissakin(??) Mutta olen itse ainakin niin tottunut noihin 'black out'-rullaverhoihin, etta toukokuussa Suomessa oli todella vaikeaa nukkua kun vanhemmillani niita ei ole..loppuviikkoa kohti olo oli tuskaisaa, ja todellakin kaipasin jo niilta osin kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleehan täällä kuitenkin edes hämärä, vaikka aamulla aurinko aikaisin nouseekin (jos nousee). Univelkoja kertyi kyllä aikalailla.

   Poista
 11. Meillä on kotona makuhuoneessa pimennysverhot, joten valoisuus ei vaivaa. Mökillä aitassa on vain todella ohuet verhot, mutta silti nukun todella hyvin, eikä valoisuus vaivaa ollenkaan siellä. Mutta kun lähden jonkun tutun luokse kylään otan yleensä ne silmälaput mukaan, koska vieraassa paikassa nukun aika huonosti, jos on yhtään valoisaa. Joskus saattaa talvella katulamppu loistaa liian kirkkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun täällä on tulleet nuo silmälaput esille monta kertaa. Ne täytyy hankkia ja pian. Katulamppukin voi olla todella ärsyttävä, jos "paistaa" suoraa huoneeseen.

   Poista
 12. Siihen on niin tottunut. Tuntuu että täällä Turussa ei öisin niin hirveän valoisaa ole. Lapissa ja keskisuomessakin on valoisammat yöt kun etelä-suomessa. Tukholmassa oli juhannuksena yön hämäryys tai pimeys samaa luokkaa Turun kanssa. Yhden ja kolmen välillä on oikeastaan melko pimeääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se Suomi pitkä maa, joten varmasti valoisuudella ja pimeydelläkin on eroja. Etelä-Pohjanmalla oli kyllä koko ajan niiiiiiin valoisaa.

   Poista
 13. Meillä meni lasten kanssa unirytmi ihan sekaisin, kun tulimme Algeriasta Suomeen! Ensinnäkin kahden tunnin aikaeron vuoksi, mutta ennen kaikkea juuri tuon valoisuuden vuoksi! Ja ehkä osittain (mikä saattaa tuntua kummalliselta siirryttäessä Algeriasta kylmään Suomeen) sen vuoksi, että asuntomme tuntui liian kuumalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on tuo kahden tunnin aikaero ja kyllä sen aikuinenkin huomaa. Pääsiäisenä oli vielä kelloakin juuri siirretty, eli aikaeroa oli kolme tuntia ja minä ihan sekaisin.
   Teilläkin lapset varmasti olisivat halunneet alkaa leikkimään yöllä, kun kerran ei ollut pimeää. Toivottavasti unirytmi on taas löytynyt.

   Poista
 14. Minä kärsin valoisista öistä, makuuhuoneessani on pimennysverho aina kiinni...nukun täyspimeässä huoneessa!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!