keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Irlantilainen koti, suomalaisin maustein

Suurin osa irlantilaisista perheistä asuu asuntoalueilla. Silloin kun Irlannissa oli mukamas rahaa, näitä asuntoalueita nousi kuin sieniä sateella ympäri maata. Sitten rakentaminen loppui kun seinään ja nyt näyttää taas siltä, että taloja jälleen rakennettaan. Ei kuitenkaan samassa mittakaavassa kuin hulluina vuosina.
Normitalossa on aina kaksi kerrosta. Tuulikaapit ovat harvassa, joten ulko-ovi aukeaa suoraan sisälle. Naulakkoa ei välttämättä ole oven läheisyydessä. Siinäpä sitä sitten vieras pyörii takkinsa kanssa ja miettii, että mihinkäs tämän laittaisin. Kenkiä ei tarvitse ottaa pois jaloista. Ei, vaikka olohuoneessa hohtaisi vaalea kokolattiamatto. Kuka nyt kenenkään sukkamehuja haluaisi haistella!
Ylös menevät portaan vievät makuuhuoneisiin, joten sinne ei vierailla ole yleensä mitään asiaa. Alakerrassa on keittiö ja ruokailutilat, olohuone tai olohuoneet, isommissa taloissa study eli toimisto/leikkihuone/pelihuone/musiikkihuone. Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Nykyisten vaatimusten mukaan alakerrassa on myös oltava vessa. Pieni kodinhoitohuone löytyy yleensä myös keittiön läheisyydestä. 
Yläkerrassa on siis makuuhuoneet, joista isoimmassa on nykyisin aina oma kylpyhuone. Muiden makuuhuoneiden asukit käyttävät yhteistä kylpyhuonetta, johon on käynti käytävältä. Vessoja saa siis normitalossakin pestä kolmin kappalein!
Säilytystilaa ei irlantilaisissa kodeissa ole koskaan liikaa. Portaiden alla olevaa komerossa säilytetään takkeja, kenkiä, imuria jne. Huoneiden vaatekaapit asukit asennuttavat itse. Jos huone on jo ennestään pieni, vie vaatekaappi ikävsti tilaa. Ullakolla voi myös säilyttää tavaraa, mutta olipa sinne sitten aukaistavat tikkaat tai ei, niin tarvaroiden raahaaminen on aika hankalaa. Yleensä ottaen Irlannissa asutaan kuitenkin paljon "leveämmin" kuin Suomessa. Sälytystilan kanssa on niin ja näin, mutta asuintilaa on enemmän.
Jos talokaupat tehdään rakennusvaiheessa, voi ostaja vaikuttaa väreihin ja esim. kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tottakai voi myös itse valita ja hankkia mieleisensä, jolloin maksettavaksi jää erotus. Sekään ei täällä ole ennen kuulumatonta, että kaakelit ja lattiat eivät ole osa talopakettia.
Rakennustaso täällä ei yllä lähellekkään suomalaista. On ihan turha alkaa vertailemaan, että näin meillä Suomessa. Silloin menee vain hermot. Eristämiseen kiinnetetään nykyisin onneksi enemmän huomiota, ja kaikkissa myytävissä asunnosssa on oltava energialuokitus. 
Täydellistä työntulosta on turha odottaa, ainakaan ensimmäisellä kerralla. Eikä luvatut asiat, olivatpa ne sitten paperilla tai ei, välttämättä tapahdu yhdellä huomautuksella. Aikataulut venyvät ja paukkuvat, ja odottavan aika on välillä todella pitkä. Rakennusmiehiä saa metsästää, ja välillä he katoavat kuin tuhka tuuleen ja palaavat, kun heistä siltä tuntuu. Toimitusajat eivät koskaan pidä paikkaansa ja mikä ärsyttävintä, kukaan ei tule koskaan paikalle silloin, kun on sovittu. 
En ole vieläkään oppinut miten näissä rakennusasioissa pitäisi tomia. Pitääkö olla mukava ja kiltti vai tiukka ja kiukkuinen. Vai auttaisiko ehkä itkut? Ilmeisesti mieheni, jolle suuret rakkennusprojektit ovat tuttuja, ei hänkään tiedä, sillä juuri nyt hän metsästää Dublinissa kadonnutta putkimiestä. Good luck with that!
***
Tässä kuvia suomalaisen ystäväni kodista. He ostivat talopaketin rakennusvaiheessa ja pystyivät itse vaikuttamaan lopputulokseen. Kaikenlaista mutkaa oli matkalla, mutta nyt on koti 90% valmis. Piristävä poikkeus peri-irlantilaisella asuntoalueella!Mistä tietää, että tässä talossa on suomalainen emäntä? No, siitä, että on vaatekaappi ja että kengät jätetään eteiseen.

Portaat vievät yläkerran makuuhuoneisiin. Oikealle jää ovi olohuoneeseen ja edessä on keittiö.Ammuuuuuu!
Yläkerran yhteinen kylpyhuone.

Tässä kuvia makuuhuoneista. Kun näin makuuhuoneen tapetoidun sienän, piti minunkin saada meille tapetteja!
Olohuoneessa on ihanasti lämmittävä takka.

Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat kaikki yhtenäistä tilaa. Eikä kokolattiamattoja missään!


Keittiöstä pääsee taka- tai paremminkin sivupihalle.
Tässä vielä kuvia olohuoneesta.Alakerran vessassa on kivat sanomalehtitapetit.


Kiitokset, kun sain käydä kuvaamassa, eikä tarjoiluissakaan ollut mitään vikaa!


14 kommenttia:

 1. Kaunis koti - ja kyllä nuo makuuhuoneen tapetit ovat kauniit!
  Mielenkiintoista lukea rakentamisesta siellä - ja vaikka tuota asumistilaa muualla tuntuukin olevan enemmän kuin meillä täällä, tietää se myös enemmän siivottavaa - niinkuin ne 3 vessaakin. Tosin onhan meilläkin se pyhä saunamme - ja siinä on kyllä oma siivoamisensa siinäkin;)
  Olipa kiva päästä kurkistamaan ystäväsi kotiin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihastuin heti noihin tapetteihin. Minä jätän suosiolla yhden vessoista pesemättä. Sen kuuran vain silloin ,jos on tulossa vieraita. Kyllä meillä ainakin siivoamista riittää. Välillä hermostun, kun vaikka kuinka siivoaa, niin sittenkin on aina jossain joku kasa. Englannissa asuimme todella ahtaasti, mutta siivoaminen kävi nopeasti ja meillä oli aina paikat kunnossa!

   Poista
 2. Meillä on täällä suhteellisen pienessö kolmen makuuhuoneen asunnossakin kaksi kylppäriä. Ja jep, tuplasti siivottavaa, argh. Ja maailman pisin ja kapoisin eteiskäytävä, minkä ontossa seinässä ei tahdo edes vaatekoukut pysyä seinässä :D No, when in Ireland... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, huippu on varmasti se, että asuimme vuokralla puoli vuotta Lontoossa sellaisessa ahtaassa talossa, jossa oli kaksi pientä makkaria, joissa kummassakin oli oma kylppäri ja alakerrassa vielä vessa. Mitä tilan tuhlausta. No ainakin oli vessoja... Joo ei täällä kannata olla turhan tarkka, muuten menee hermot!

   Poista
 3. On niin siistiä, että pakko kysyä, asuuko talossa ketään! Ihan kuin show-house. Mutta mainio keksintö tuo irrallinen vaatekaappi, sehän täällä puuttuu joka eteisestä! En oikeasti käsitä, mitä irlantilaiset tekevät takeilleen, kun tulevat kotiin, eteisessä ei takille paikkaa ole.Viedäänkö se kuuliaisesti makuuhuoneen vaatekaappiin? Vieraat päätyvät ripustamaan takkinsa lähimmän tuolin selkämykselle. Ja kengät jalassa vaikka suoraan suolta kokolattiamatoille! Meillä on kaksikin vaatenaulakkoa ja miehen tekemä kenkähylly, vaikka eteinen on pelkkä käytävä. Säästyy älyttömät määrät siivoamista kun kengät otetaan pois!

  Niin totta tuo rakennusmiesten katoaminen ja viivyttely, eivät edes vastaa puhelimeen kun yrittää saada heitä kiinni. Meitä onnisti: löysimme ahkeran ja kunnollisen puolalaisen remonttireiskan, joka osaa mitä vain, tulee aina paikalle kellolleen, tuo kaikki ostoskuitit ja tekee millintarkkaa työtä. Tähän mennessä hän on korjannut irlantilaisen "putkimiehen" asentaman keskuslämmityksen (johon sisältyi konttaamista matalalla vintillä tuntikaupalla), laatoittanut takanympäryksen, huoltanut keskuslämmityskattilan, porannut betonikäytävän auki ja eristänyt (irlantilaisen rakentaman) vuotavan ulkoseinän ja rännit, korjannut hanoja ja pattereita ja paikannut vajan katon...hänelle riittää töitä enemmän kuin ehtii tehdä. Luulisi, että irlantilaisetkin voisivat oppia tästä, kannattaa pitää asiakas tyytyväisenä, niin hän tilaa saman tyypin aina uudestaan. Joskus tuntuu, että tässä maassa ei kouluteta ketään kunnolla remonttitöihin, kaikki ovat jonkunasteisia cowboy-huijareita. Kunnioitan ihmistä, joka tekee työnsä niin että siitä voi olla ylpeä, vaikka se veisi vähän enemmän aikaa. "Sure, that'll do" on irkkujen asenne.

  Sorry, tulipa kommentti sydänasiastani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa talossa asuu nelihenkinen perhe. Välillä on olohuoneessa lelut leveällä, mutta kyllä siellä yleensä siistiä on.
   Olen ollut täällä monissa juhlissa, joissa takit viedään makuuhuoneeseen. En ymmärrä, miksi ei ole naulakkoa eteisessä, varsinkin kun usein on takki märkä. Sitten vielä klompsitaan likaisilla kengillä olohuoneeseen, jossa on kerman värinen kokolattiamatto. En ymmärrä,en.
   Teillä on käynyt tuuri tuon remonttireiskan kanssa. Minua ainakin nolottaisi, jos aina soitettaisiin perään ja valitettaisiin huonosta työstä. Täällä mennään sieltä mistä aita on matalin. Raivostuttavaa.

   Poista
 4. Pirteän valoisa koti :) Tuntuu, että käytännöllisyys on meille suomalaisille paljon tärkeämpää, kuin monille muille ja haluamme koteihimme helpottavia ratkaisuja.
  Kokolattiamatot ovat ihan pahinta mitä tiedän - allergia- ja bakteeripesiä vailla vertaa. Miksiköhän ne ovat siellä päin yhä niin suosittuja?
  Täällä Norjassa talot ovat aika lailla suomalaisia "kevyemmin rakennettuja" ja vikoja löytyy mm. kosteista tiloista ja perusteista. Suurin osa rakennusfirmoista on nykyään puolalaisten valtaamia, vaikka toisaalta on sanottava, että he tekevät usein parempaa työtä kuin norjalaiset itse.
  Talon koko on täällä tärkein ja esim. meidän 170 m2 asuinpinta-alainen talomme lasketaan varsin pieneksi täkäläisen mittapuun mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkaat värit tosiaan piristää taloa! Me suomalaiset tosiaan haluamme, että koti toimii ja että neliöt on käytetty tarkasti ja hyödyllisesti hyväksi. Täällä pohjaratkaisut ovat välillä uskomattoman epäonnistuneita. Tyypillinen esimerkki on se, että erilliseen ruokailuhuoneeseen on keittiöstä matkaa. Huone kalustetaan ruokailuhuoneeksi, mutta sitä käytetään vain juhlissa ja jouluna. Ei mitään järkeä!
   Kokolattiamatot ovat suosittuja siksi, että ne lämmittävät mukavasti. Täällähän on tämän eristyksen kanssa vähän niin ja näin. Vanhoissa taloissa lattiat ovat epätasaiset, joten kokolattiamatto on se helpoin vaihtoehto. Uusissa kerrostaloissa saattaa olla sääntö, että on pakko asentaa matot. Ne nimittäin toimivat samalla äänieristeenä.
   Taitaa käydä niin, että Dublinin taloon joudumme laittamaan ainakin joihinkin huoneisiin kokolattiamatot. Ei se paras vaihtoehto, mutta helpoin ja nopein. Lattiat kun ovat vähän vinksin ja vonksin.

   Poista
 5. Tosi mielenkiintoinen postaus, kiinnostaa nyt varsinkin kun ollaan juuri ostettu asunto taalta. Ihana koti tuttavallasi, ihastuin tuohon ruokapöytaan, aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokapöytä on kaunis ja samalla tukeva. Sinulla onkin iso, mutta mukava urakka edessä. Siitä vaan sisustuslehtiä selaamaan!

   Poista
 6. Olipa kiva "käydä" teillä,mukavalta näyttää:) Hauskat tapetit vessassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyysin lupaa kuvaamiseen ja se irtosi heti. Pitääkin joskus ottaa myös täältä meiltä kuvia, mutta ensin pitää pitää perustellinen siivous!!!

   Poista
 7. Ihana koti ystävälläsi. Ja ihanat nuo keittiön tuolit!!! Pysyykö tapetit sielä seinissä vai alkaako kupruilemaan tai irtoilemaan kosteuden vuoksi!?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekkin. Keittiön tuolit ja pöytä ovat minusta todella hienot. Käytännölliset ja samalla hyvännäkoiset. Kyllä tapetit pysyvät ainakin uudemmissa taloissa seinissä, eikä mielläkään kupruile, vaikka talo ei uusi olekkaan. Eri asia on sitten, jos lämmitys ei ole päällä pitkään aikaan talvella...

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!