torstai 26. maaliskuuta 2015

Dublinissa - O'Connell Street, Moore, Henry & Mary

Sattuipa niin, että kun lauantaina saavuin bussilla Dubliniin, ei minua ollut kukaan vastassa. Miehet olivat lähteneet hakemaan ostamiaan keittiökalusteita. Minua kehotettiin menemään tunniksi tai pariksi vaikka shoppailemaan. Siis ihan kehotettiin. No, Lontoossa sain kaupoista yliannoksen ja rahaa siellä meni aivan liikaa, joten päätikin leikkiä turistia ja kävellä Dublinin pääkadulla O'Connell Streetillä ja sen ympäristössä.

Minulla oli talvitakki päällä, sillä olimme iltapäivällä menossa katsomaan Juniorin jalkapallo-ottelua. Oli uskomattoman lämmin ja vähemmälläkin varustuksella olisi pärjännyt. Turisteja oli paljon ja osalla taisi olla vielä Pyhän Patrickin juhlinta kesken. Minultahan jäi tänä vuonna Patrick kokonaan juhlimatta, mutta näytti vähän siltä, että minunkin puolesta oli juhlittu!

Nyt olemme Dublinin halkovan Liffey-joen pohjoispuolella. Joen yli on rakennettu peräti 23 siltaa, joista osa on pelkästään jalankulkijoita varten. Tuossa alhaalla kuvassa oleva silta on nimeltään Ha'penny.


Joen penkereelle voi istahtaa kahville .

Heinekkenin rakennus on joen eteläpuolella, ja sen edessä oleva silta on nimeltään O'Connell-silta.
Sen toisesta päästä aloitin minä kierrokseni.


Dublin on suosittu polttarikohde, ja nämä skotitkin olivat matkalla kohti O'Connell streettiä.


Katu on nimetty Daniel O'Connellin mukaan. Hän ajoi 1700-1800 lukujen vaihteessa katolilaisten  etuja, brittien hallitsemassa Irlannissa. Tässä Daniel O'Connell katsoo joelle päin.


Treffit kannattaa sopia Easonin kirjakaupan kellon alle. Tulee mieleen Helsingin keskusta ja siellä eräs tunnettu kello, joka alle minäkin aina sovin tapaamisia.


Tai sitten tämän korkean "neulan" eli The Spire of Dublin, jota myös Valon monumenttiksi kutsutaan. Korkeutta tällä "neulalla" on peräti 121.2 metriä, ja se on samalla maailman korkein patsas. Erikoista O'Connell streetillä on myös sen leveys. Irlantihan on täynä kapeita katuja, mutta tällä pääkaupungin kadulla on leveyttä niin reilusti, että sen sanotaan olen levein kaupungissa oleva katu  koko Euroopassa!

Kadun varrelta lähtee lukuisia busseja eri puolelle kaupunkia. Yllätyksekseni tajusin, että meidän "raksalle" oli vain kahden bussipysäkin matka.


Tämä muistomerkki on pystytetty Charles Stewart Parnellin muistolle. Ja jos raha polttaa kukkarossa, ja on vaate tai kenkävajausta, niin silloin kannattaa kääntyä "neulan" luota vasemmalle, Henry Streetille. Siellä on edustettuina kaikki mahdolliset liikkeet. Itse käyn aina ainakin Marks & Spenserillä ja Debenhamissa. Englantilaisia liikkeitä kumpainenkin. Naapurisaaren vaate -ja kenkäkaupat ovat Irlannissa hyvin edustettuina. On Next, River Island, Clarks, New Look, Top Shop jne.

Henry Streetin poikikaduista täytyy ehdottamasti mainita Moore Street, jossa myydään hedelmiä, vihanneksia, kukkia ja suuri lihakauppakin sieltä löytyy. Etnisiä ruokakauppoja on myös kadun varrella. Käykää ihmeessä sillä kävelemässä.


Ennen torimyyjät toivat myytäviä tuotteita paikalle lastenvaunuilla. Oli kiva nähdä, että vanha tapa ei ollut täysin kuollut.Ennen pitkää Henry vaihtuu Maryksi, mutta liikkeitä riittää. Kaksi suurta ostoskeskusta ovat nimeltään Ilac Centre ja Jervis Centre.

Tälläinen Dublin-aiheinen postaus tänään. Olen päättänyt, että joka kerta Dublinissa käydessäni tutustun, joko uuteen kaupungin osaan tai katuun. Eiköhän se pääkaupunkikin minulle vielä avaudu!


 Ps. Ja raksalla näytti lauantaina tälläiseltä:

6 kommenttia:

 1. Kesäiseltä teillä jo näyttää. Kesää täällä Hailuodossa Perämeren saarella odotellaan jo kieli pitkällä. Kiitos kauniista kuvista ja mukavasta kerronnasta. Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, Riitta ja terveisä sinne Hailuotoon. Kyllä se kesä saisi alkaa jo toukokuussa.
   Mukava, että pidit Dublinin kuvista.

   Poista
 2. Argh, taas ensimmäinen kommenttini katosi jonnekin! No enivei, siellähän näyttää jo lämpimältä! Meidän saapumiseen on enää 25vrk - tekisi mieli alkaa jo pakkaamaan :) Mainitsit joskus aiemmin Dublinin kirpputorit, osaisitko suositella missä kannattaisi käydä tonkimassa? Minua kiinnostaisi esim. vanhemmat tweed-vaatteet (hatut, hameet tms) ja ihan kaikenlaista vanhaa irkkutavaraa olisi kiva katsella ja hiplailla. Mehän tykkäämme myös erityisesti vanhojen irkkupappojen katselusta (ja kuuntelusta) :D Olemme yöpyneet aiemmat reissut Gardiner st lowerilla ja sitä myötä pyörineet enemmän pohjoispuolella, tuo Mary st käveltiin myös läpi Jamesonilla käydessä mutta pitääpä käydä tsekkaamassa markkinoilla käydessä tuo Moore streetkin! Aika lailla Dublinin pubit olemme kiertäneet, ja yrittäneet etsiä paikallisten suosimia ruokapaikkoja ja pubeja ja välttää turistirysiä - Temple Barin alueella sen verran on käyty että kerran kävelty läpi ja Queen of Tartsilta saa aivan järkyttävän hyvät jälkkärit! Tällä kertaa yövymme eteläpuolella ja tulemme vihdoin viikonloppuna joten pääsemme näkemään markkinatkin, eikös ne markkinat ole siellä Smithsfieldin alueella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kuule mun Dublin-tietämys on vielä aika lapsenkengissä. Kirpparieta on kyllä vähän joka paikassa. http://www.yelp.ie/search?cflt=vintage&find_loc=Dublin Pistin tähän linkin keskustelupalstalle, jossa etsitään vintage-kirpareita. Keskustelupalstoilta saa hyviä vinkkejä muutenkin. Kyllä se niin on, että se aito irlantilainen tunnelma löytyy keskustan ulkopuolelta. Suosittelen, että lähdette joskus kokonaan pois Dublinista ja kierrätte Irlantia muutenkin. Dublin kun nyt on sellainen suurkaupunki ja välillä minusta tuntuu, että se ei ole kovin irlantilainen! En ole koskaan käynyt Smithsfieldin markkinoilla. Ymmärtääkseni se on auki sunnuntaisin. Kunhan saamme talon asuttavaan kuntoon, niin pääsen tutustumaan Dubliniin turistina oikein kunnolla. Taidan pyytää sinua oppaaksi!!!Poikani tuntee keskustan alueen jo todella hyvin, kun on siellä asunut 6 kk. Omaa paremman suuntavaiston kuin äitinsä! Mukavaa lomaa teille.

   Poista
  2. Voi, kuule mun Dublin-tietämys on vielä aika lapsenkengissä. Kirpparieta on kyllä vähän joka paikassa. http://www.yelp.ie/search?cflt=vintage&find_loc=Dublin Pistin tähän linkin keskustelupalstalle, jossa etsitään vintage-kirpareita. Keskustelupalstoilta saa hyviä vinkkejä muutenkin. Kyllä se niin on, että se aito irlantilainen tunnelma löytyy keskustan ulkopuolelta. Suosittelen, että lähdette joskus kokonaan pois Dublinista ja kierrätte Irlantia muutenkin. Dublin kun nyt on sellainen suurkaupunki ja välillä minusta tuntuu, että se ei ole kovin irlantilainen! En ole koskaan käynyt Smithsfieldin markkinoilla. Ymmärtääkseni se on auki sunnuntaisin. Kunhan saamme talon asuttavaan kuntoon, niin pääsen tutustumaan Dubliniin turistina oikein kunnolla. Taidan pyytää sinua oppaaksi!!!Poikani tuntee keskustan alueen jo todella hyvin, kun on siellä asunut 6 kk. Omaa paremman suuntavaiston kuin äitinsä! Mukavaa lomaa teille.

   Poista
 3. Kyllähän me ollaan kierrelty niin kattavasti kuin noilla 4vrk minilomilla on ollut mahdollista, se on ollut aika rajoittava tekijä :) Ensimmäisellä reissulla käytiin Wicklowissa kiertoajelu + ratsastamassa, sekä bussiajelu länsirannikolle (Cliffs of Moher + Burren pääkohteena). Se tosin jätti lähinnä ärtymyksen koska joka kohdetta piti ahmia vauhdilla kun oli aina kiire jatkaa matkaa! Toisella reissulla kierrettiin dartilla Howth, Dalkey, Malahide, Dun Laoghaire ja käytiin Connemaraa ihailemassa bussiajelulla (+Galway ja mikäs se toinen pikaisesti ihailtu kaupunki oli, nyt en muista...). Tällä tulevalla reissulla ollaan vain viikonloppu Dublinissa ja koko loppuviikko vietetään länsirannikolla, pikkukylä Doolinissa, josta olemme kuulleet paljon hyvää :)

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!