keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Nyt alkaa jo näkyä

Ai, että mitäkö? No, ihan vaan ikkunoista ulos. Kaksikerroksisen, isoikkunaisen talon ikkunoiden pesu on haasteellista. Sisältä kyllä onnistuu, jos intoa pesijältä riitää, mutta ulkoa yläkerran ikkunoiden pesu onkin sitten vaikeampi juttu. Tikapuilla en lähde sinne sangon kanssa hääräämään, joten päätin ”hemmotella” itseäni ja soitin paikalle ikkunanpesijän.

Joitakin vuosia sitten meillä kävi sujuvasti suomeksi kiroileva ikkunanpesijä. Häntä ei ole näkynyt vuosiin, joten piti löytää uusi. Onneksi suomalainen kaverini kertoi minulle tästä puolalaisesta ikkunanpesijästä. Olin ihan ihmeissäni, kun hänellä oli omat nettisivut, ja pystyin tekemään varauksen sähköpostilla. Sanottakoon tähän, että kirjoileva ikkunanpesijä ilmestyi ovelle tikkaiden ja ämpärin kanssa, eikä mitään aikoja koskaan sovittu. Varauksia ei tehty piste. Hän tuli, kun tuli. Vettä roiskui, mutta tulos nyt ei aina ollut niin viimeisen päälle. Nyt ikkunat pestiin painepesurilla, ilman mitään pesuaineita ja puhdasta tuli. Sekin yllätti, että pesijä tuli ajallaan ja antoi jopa käyntikorttinsa ja esitteen. Olisi lopuksi vielä pessyt keittiön lattiankin, koska siihen oli tullut vähän jälkiä. Sanoin, että ei tarvitse. Koko lysti maksoi vain 25.00 ja aikaa kului 40 min.

Nyt on sitten vuorossa ikkunoiden pesu sisältä.  Sen teen "pari ikkunaa per päivä"- menetelmällä, sillä muuten menee hermot. Kohta kelpaa keittiössä tiskata astiota ja valmistaa ruokaa, kun on kirkas näkymä takapihalle. Täällä tiskipöytä sijoitetaan yleensä ikkunan alle, koska kuivauskaappeja ei harrasteta.  Kuivauskaappihan on sarjassamme niitä järkeviä ja käytännöllisiä suomalaisen keittiön normivarusteita, joista ei täällä tiedetä yhtään mitään. Toisaalta niin tottunut olen ikkunaan edessä tiskaamiseen ja kokkaamiseen, että Suomen keittiöt vaikuttavat minusta aina jotenkin pimeiltä.

Niin, ja meillä ikkunat pestään aina lämpimällä etikkavedellä ja pyyhitään sen jälkeen sanomalehdellä. Ei ehkä lempipuuhaani, mutta menettelee....tai, no jaa.. On aikankin ehdottomasti miellyttävämpää kuin uuninpesu. Se on kotitöistä ehdoton inhokkini.

Tämä näkymä ei valitettavasti ole meidän takapihalta.

11 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa että sama kokemus puolalaisista työmiehistä: kovia tekemään työtä, tulevat silloin kuin lupaavat, siivoavat jälkensä, eivät rahasta maltaita. Irkkutyömiehet sen sijaan...olen usein ihmetellyt, miksei Irlannissa ole kunnon koulutusta esim. putkimiehille ja maalareille, näyttää että kuka vain voi aloittaa oman bisneksen ilman mitään takeita että osaa jotain. Pahinta minusta on se, että Irlannissa ei koskaan voi olla varma että mikään tapahtuu ajallaan, ja joutuu olemaan "panttivankina" omassa talossaan odottamassa työmiehiä.

  Ikkunoitten pesu on vihonviimeistä hommaa, minä laitan hyvän musiikin täysillä päälle, se auttaa. Ja hei, ikkunanpesuunkin on keksitty "suihkepullot" ja kuivaamiseen lastat, joilla homma nopeutuu! Meillä ei ole uunissa valoa, joten en edes viitsi katsoa sinne...sen pitäisi olla ns. "itsestäänpuhdistautuva".

  Kaikista siivoushommista ikkunanpesu on ainakin se, josta jää heti näkyviä jälkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa ikkunoiden pesu ulkoa kävi niin vaivattomasti ja edullisesti, että tuskin enää itse sitä suostun tekemään. Sisältä pesin tänään kaksi ikkunaa, joten aloitettu on. Lastoja en huoli avukseni. Talouspaperia ja sanomalehtiä kylläkin.

   Puolalaisista työmiehistä on sekalaisia kokemuksia. Tämä ikkunanpesijä oli kyllä esimerkillinen. Luulisi, että irlantilaiset rakennusmiehet olisivat viimeinkin oppineen olemaan ajallaan tai ainakin ilmoittamaan, jos myöhästyvät. Pari kuukautta sitten tarvisin putkimiestä. Pyysyn naapuria (hän on siis ihan ammattilainen), lupasi tulla huomenna....ei ole vieläkään näkynyt. Löysin onneksi toisen, joka oli todella hyvä. Tuli minuutilleen ja korjasi vessan, eikä maksanut maltaita.

   Silloin kun meillä tehtiin remonttia, olin hermoromahdusen partalla näiden irlantilaisten kanssa. Tulivat ja menivät miten sattuu, ja vain ja ainoastaan käteinen kävi. Eikä kuitteja annettu.

   Naapurissa oli puolalainen rakennusporukka ja siellä päädyttiin oikeuteen, kun ei tullut valmista. Rakennusmiehet eivät olleet rakennusta ilmeisesti aikaisemmin nähneetkään. Nämä rakennusjutut taitavat olla vain ja ainoastaan onnesta kiinni!!!

   Poista
 2. Etikkavesi ja sanomalehti on listalla täälläkin, mieluummin valitsisin kuitenkin sen puolalaisen jos olisi sellainen mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää en suostu itse ulkoa pesemään, kun näin hyvän pesijän löysin. Minä olisin tuhrannut tuntikausia ja häneltä se kävi todella nopeasti.

   Poista
 3. Istanbulissa ikkunat pestään joka toinen viikko. Siis meillä. Useissa huusholleissa kerran viikossa. Siitä voitte päätellä ilman laadun! Minulla käy siivooja siis joka toinen viikko. Ikkunoiden pesu kun on hullua hommaa. Ikkunat ei avaudu sisälle, joten siivooja keikkuu ikkunalaudalla ulkona. Pitää toisella kädellä kiinni ikkunan karmista ja toisella huitoo ikkunat puhtaaksi. APUA, se on kamalan näköistä. Me asumme viidennessä kerroksessa. Aikaisemmin kymmenennessä. Yhden kerran yritin pestä itse, mutta korkeanpaikankammoiselle se oli niin hurjaa hommaa, että sen perään en ole uudelleen kokeillut. Onneksi siivoojan saa aika edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka toinen viikko??? Olen tuntenut muutamia turkkilaisia naisia ja he kaikki olivat oikein raivosiistejä. Sille siivoamiselle ei ihan oikeasti meinannut tulla loppua. Meillä olisi varmasti heidän meilestään suorastaan saastaista, vaikka ihan suht siistiä onkin. Verhotkin pestiin monta kertaa vuodessa!
   Paremin vaan antaa siivoojan suorittaa tuo pesu, kuulostaa niin vaaralliselta hommalta. Hän on varmasti tietää mitä tekee tai siis miten roikkuu!

   Poista
 4. Meillä ikkunat aukeaa onneksi sisäänpäin, niin peseminen on helppoa. Mä tykkään pestä ikkunoita :)
  Saippuavettä, lasta ja sitten se semmonen nahkea liina: siinä mun työkalut... Tsemppiä ikkunoiden pesuun ja nautinnollisia kirkkaita keittiöhetkiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ikinä tulet Irlantiin lomalle, niin voin jättää sinulle ikkunoita pestäväksi. Tervetuloa ihan milloin vain!

   Poista
 5. Mistä saisin tuonhintaisen ikkunanpesun? Itse olen pessyt ne jollain pesuaineella, mutta kuivaan sanomalehdellä, se on parempi kuin lastat.
  Onneksi täällä tilapäisessä asunnossa asunnon hintaan kuuluu siivous kerran viikossa (vaihtavat myös lakanat).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon siivoukseen ja lakanoiden vaihtamiseen voisi tottua. Nauti!
   Ikkunanpesu on ilmeisesti laman myötä halventunut. Muistan joskus maksaneeni 40.00. Meillä on muuten paljon ikkunoita, joten todella edullista työmäärään nähden. Kyllä se häneltä nopeasti kävikin!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!