lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kone v kassaneiti

Käväisin tänään rautakaupassa. En minä sieltä mitään rautaa raahannut, vaan kävin ostamassa taimia. Näyttää olevan jonkinlainen kirjoittamaton sääntö, että rautakauppojen yhteydessä on aina myynnissä myös kasveja ja puutarhatuoteita.  Pari vuotta sitten tähän liikeeseen asennettiin kassa-automaatteja. Vai ovatko ne automaattikassoja viralliselta nimeltään? Ilmeisesti näin yritetään päästä ainakin osittain "ihmis"kassoista eroon.

Yleensä kartan näitä kassa-automaatteja kuin ruttoa. Ne eivät joko toimi tai ovat oikein ultraherkkiä. Ystävällisiä kyllä ovat ja neuvovat monotonisella äänellä, mitä pitää tehdä, milloin maksaa ja mistä ottaa vaihtorahat. Unhotamatta please ja thank you! Noin teoriassa varmasti erinomaisia "työntekijöitä", mutta käytäntö onkin sitten jotain toista. Myyjä saa juosta vähän väliä auttamassa asiakkaita oikuttelevien koneiden kanssa. Kone on kone, eikä ymmärrä, jos esimerkiksi laukku hipaisee pakkaustasoa. Rahojen kanssa ne ovat myös erittäin tarkkoja, ja sylkeevät setelit tai kolikot takaisin naamallesi, jos niistä siltä tuntuu.

Tesco, joka on suuri englantilainen ruokakauppaketju, on myös asentanut kauppoihinsa näitä kassa-automaatteja. Käytän niitä vain silloin, jos haluan päästä kolikoista eroon. Taidan olla toisen asiakkaiden kauhu, kun syötän kolikkoa kolikon perään ja siihen tietysti menee aikaa. Totuuden nimissä, ruokaostoksilla käynti on tylsää kaupasta riippumatta, mutta hymyilevä ja ystävällinen kassa osaltaan kummasti piristää,  tuota monta kertaa viikossa toistuvaa rutiinia. Nykyisin kaupoissa on entistä enemmän irlantilaisia töissä, ja heiltähän tunnetusti juttu luistaa asiakkaiden kanssa ja palvelu sujuu.

Olisi mielenkiintoista tietää, kannattaako kassaneidin vaihto koneeseen? Minä ainakin haluan asioida ihmisen kanssa, enkä kunnella koneen molotusta, siitä mitä taas tein väärin. Ihan kaikessa ihmistä ei voi korvata, ja mielummin näkisin koneiden tilalla hymyilevän ja auttavaisen ihmisen. Asioitteko te automaattien kanssa?
Tässä puutaramyymälässä on ihan normaalit kassat ja hyvä palvelu!

23 kommenttia:

 1. Ikeassa voi kanssa skannata itse ja siinä vieressä seisoo sitten ikealaisia katsomassa tekeekö asiakkaat kaiken oikein. Olen joskus miettinyt, että kannattaako se homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne koneetkaan ilmaisia ole, ja sitten kuitenkin pitää palkata joku siihen auttamaan. Tuskin kannattaa.

   Poista
 2. Kyllä käytän automaattikassaa, jos on vähän ostoksia, ja kuten tavallista maan suurimmassa kaupassa Tescossa, vain pari hassua ihmiskassaa ja pitkät jonot. Pelkäsin aluksi näitä "robotteja" myös, ja vasta seurattuani neuvoa "if in doubt, ask a passing child" pääsin läpi kunnialla. Minä inhoan odottamista, kun kassa juoruaa kaiken maailman kissanristiäiset läpi edellisen asiakkaan kanssa! Yritän itse nopeuttaa jonoa miten ikinä voin, vaikka usein tulee ajatus, että kassakin voisi joskus auttaa pakkaamisessa kun kerran ei kuitenkaan voi tehdä mitään kun olen jonontukkeena megaostoksineni. Siinä muuten on Suomessa parempi keksintö pakkaamiseen: pakkaustilan voi jakaa kahden asiakkaan välillä kun kassa vetää "paalun". Miksiköhän sitä ideaa ei ole tuotu Irlantiin?

  LIDLin ja ALDIn pakkaustilat ovat raivostuttavat pienet, periaatteena on että tavarat laitetaan suoraan takaisin kärryihin ja siirrytään pakkaamaan johonkin ikkunalaudalle jotta seuraava asiakas pääsee maksamaan. Näin ei kuitenkaan käy, koska irlantilaiset ovat tottuneet pakkaamaan suoraan kasseihin, ja kassan pitää odottaa, koska pakkaustila on niin minimaalinen ja tavarat alkavat putoilla lattialle jos niitä kasaantuu liikaa. Saan herneen nenääni joka kerran tästä!

  En ole puheliasta asiakastyyppiä, mutta joskus on kiva kun kassa kommentoi "that's a lovely top" tai "where did you find that? Really good value!" Tulee mukava olo - onkohan heidät koulutettu kehumaan? Sitä ei saisi robotilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lähikaupassa pitää olla tarkkana kenen kassalle menee. Siellä käydään läpi kumminkaimanlapsenlapsensynttärit jne. Välillä ihan oikeasti tekee mieli polkea jalkaa kiukkuisena maahan, ja pyytää jatkamaan näitä juttuja vaikka töiden jälkeen pubissa.

   Lidlissä ja Aldissa asiakas halutaan nopeasti ulos. Ihan siinä stressi tulee, kun pitää lastata tavarat takasin kärryyn lennossa. Liian tehokasta.

   Poista
 3. En ymmärrä noita automaattikassoja yhtään. Ruotsissa sellaisiin törmäsin. Piti käyttää sellaista käsilaitetta kun poimi tavaroita kärryyn ja kaikista piti lukea koodit sillä laitteella ja sitten lopuksi mentiin sille varsinaiselle automaattikassalle. Sielläkin ihmisiä auttamassa ja mulle jäi tunne että ei nopeutunut/helpottunut yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kassoissa on tuo viivakoodin lukulaite. Välillä laite suttuu , eikä huoli koodia. Hedelmien punnitseminen hoidetaan myös kassalla. Välillä annan mennä vaan, kun en muista tarkasti minkä nimisistä omenoista oli kyse. Stressi tulee näistä kassoista!

   Poista
 4. Ikeassa miekin olen törmännyt noihin automaattikassoihin, en muistaakseni muualla. Ja siinäkin ihminen tönötti seuraamassa, joten en tiedä säästääkö se, mutta nopeuttihan se kun sille kassalle ei ollut jonoja.

  Inhoan myös sitä, että kassan jälkeen ei ole tilaa pakata ostoksia, niin on ollut mm. Itävallassa jossa asuin jonkin aikaa ja nyt täällä Saksanmaalla joissakin kaupoissa. Suomessa Lidl joutui muuttamaan kassapöytänsä siten, että tulee pakkaustila.

  Täällä on myös näköjään tapana, ainakin tuossa lähikaupassa, jossa olen ollut "kanta-asiakas" jo kaksi viikkoa (käynyt ainakin 4 kertaa), että kassat höpöttävät jotain, tänäänkin se kassa tunsi edellä olleen perheen lapset nimeltä. Siihen tuhrautui ainakin 2 minuuttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkähän Suomessa saatiin uudet pakkaustilat Lidliin? Suomessa kyllä osataan vaatia ja valittaa, naiset varmaan. Irkut vaan kestää ja kärsii ja valittaa kotona. Ei haluta näyttää "pikkusielulta naputtajalta".

   Poista
  2. Odota vaan, Helena, pian sinutkin tunnetaan nimeltä ja sitten voit kertoa kaupassa päivän tapahtumista, oikein pitkällä kaavalla. Ja jono vaan kasvaa ja kasvaa....

   Poista
 5. Italiassa tunnutaan vàlttàvàn noita tuollaisia teknologia juttuja ja ihmiset niità karttavat. ITse kàytàn, jos siihen on mahdollisuus, koska yleensà niissà ei ole jonoa. Ei sità hymyà tààllà saa elàvàltàkààn kassaneidiletà, joten en ainakaan sen takia jonota, eh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, onko siellä vihaisia kassoja? Ja minä kun luulin, että italialaiset olisivat oikein palvelevaisia ja iloisia. Tuossa tapauksessa kannattaa vaihtaa automaalitlle!

   Poista
 6. Voi itku tätä sivua, kun se ei vieläkään toimi minun koneessani! Kaikki muut blogit toimivat... :( Epistä. Mutta sain sentään postauksen luettua, ennen kuin meni taas oudosti tilttiin :)

  Minä käytän kassa-automaattia silloin, kun varsinaiselle kassalle on liian pitkä jono :) Kyllä minäkin mieluummin oikealla kassalla käyn, mutta jos leikki-ikäinen on kärtsyllä tuulella, niin tärkeintä on päästä vain kaupasta mahd. pian pois :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän tässä blogissa mättää? Muut ilmeisesti pystyvä lukemaan postaukset ihan hyvin. Mitä selainta käytät? Onko sulla tavallinen kone, vai Mac?

   Muistan nuo kassajonot, kun pojat olivat pieniä. Siinä tosiaan ei jääty kaupan tädin kanssa juoruamaan. Ulos vaan ja äkkiä!

   Poista
 7. Täällä on yhden markettiketjujen joissain kaupoissa automaattikassoja myös.,Mutta vain jos maksaa luottokortilla.Jos on kauheat jonot niin yleensä siirryn siihen automaattiseen,jossa ei pahemmin ole jonoja....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin käy käteinen ja kortit. Minä käytän niitä kolikkojen tyhjennykseen, muiden asiakkaiden kauhuksi. Ihan pokkana syötän kolikoita, ja kummasti pussi tyhjenee.

   Poista
 8. Samoin kuin muut; jos 'ihmiskassalle' on liian pitkä jono voin käyttää itsepalvelukassaa - muussa tapauksessa suosin kyllä perinteista.
  Täällä en ole muuten tainut nähdä itsepalvelukassoja ainakaan ruokakaupoissa ... sellaisia on, missä ostokset skannataan käsiskannerilla sitä mukaa kun ne hyllyltä laittaa ostoskärryyn ja sitten kassalle mentäessä annetaan kassatädille vain se skanneri. Kätevää ja nopeaa, ja silti saa sen hymyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkastaako se täti sitten, että kaikki on "skannattu"?
   Saako kaikki automaatiisesti scannerin vai pitääkö sitä erikseen pyytää? Tuollaista systeemiä en ole aikaisemmin nähnyt.

   Poista
  2. Kassatäti ei tarkasta, mutta pistotarkastuksia tehdään kai aika tiuhaan. Skannereita saa käyttää vain kanta-asiakaskortin omaavat; sitä kysytään ekana kassalla. Kai se luotettavuus että kaikki tuotteet skannataan on tässä keinossa sama kuin itsepalvelukassoilla..

   Dublinissa (tai siis Blanchardstownissa) ainakin Super Quinnissa oli sellanen systeemi kanssa; sielä oli erillinen ostoskärry jossa skanneri oli kiinni ja kärryn pystyi lunastamaan kantiskortilla. Sitämukaa kun tavaroita latasi kärryyn niin ne skannattiin itse siinä samalla.

   Poista
  3. Kanta-asiakkaat ovat siis rehellisiä.
   Meillä ei muuten ole Super Quinneja lähimaillakaan.

   Poista
 9. Meillekin tulee noita konekassoja kauppoihin. Minä en mene niitä lähellekään. Sillä siinä vaiheessa ne ihan varmasti tukkeutuisivat. Söisivät rahani ja nauraisivat perään. Vihaan koneita, silloin kun ne eivät toimi. Minulle ne usein eivät toimi. Tietokonekin ryppyilee silloin tällöin. Ei tottele, vaikka kuinka teen niin kuin neuvotaan. Kun mies saapuu ja tekee samat temput niin johan toimii. ARGH!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan varma, että näillä koneilla on huonoja päiviä, niin kuin meillä ihmisilläkin. Ilkeilevät sitten meille aisakkaille ja sylkevät rahat silmille. Tai sitten ne vaan tykkäävät miehestäsi, ja hänelle mielistelevät. Saavat sinut näyttämään ihan tollolta. Hyi, noita koneita!

   Poista
 10. Täällä kassat ovat yleensä ystävällisiä, tervehtivät hymyillen, katsovat silmiin ja toivottavat hyvää päivänjatkoa. Koska meillä on mahdollisuus välttää ruuhka-aikoja, käymme kaupassa hiljaisina aikoina. Vain kerran olen törmännyt konekassaan, Ikeassa, ja silloinkin se takkuili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse mieluiten asion silloin, kun on hiljaista, jos se vaan on mahdollista. Viikonloppuisin yritän mennä ajoissa. Saan ostokset tehtyä nopeasti ja pääsen pois.
   Konekassojen kanssa minulla ei yleensä mene hyvin.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!