perjantai 27. huhtikuuta 2012

Auto x 2

Autottoman perheen elämä Irlannissa ei ole helppoa. Suuremmissa kaupungeissa se ehkä jotenkin onnistuu, mutta jos muutetaan vähänkin keskustan ulkopuolelle, niin auto on must. Ikuisuuskysymys näyttää olevan julkisen liikenteen toimivuus. Pärjäsimme yhdellä autolla vain ja ainoastaan, koska mieheni ei ollut täällä pysyvästi töissä. Nyt kun hän on taas Dublinissa oli pakko ostaa toinen auto. Autojen hinnat ovat kyllä laskeneet, mutta ylläpito ei. Bensan hinta nousee lähes viikottain. Viime viikolla tankkasin 1.69.9 litra hintaista bensaa. Viikossa minulta menee rahaa bensaan 40.00, eikä se aina edes riitä. Sitten päälle vielä autovero, joka riippuu moottorin koosta, katsastukset, jatkuvasti nousevat vakuutukset ja muut korjaukset. Cork-Dublin välillä pitää maksaa myös tietullit, joten siihenkin menee viikottain euroja. Kahden auton pito ei ole halpaa, mutta meillä valitettavasti välttämätöntä.

Sitten on tietysti myös tämä surullisen kuuluisa sateinen sää. Tiedän, minua ei ole tehty sokerista (vaikka sitä eri muodoissa mielelläni nautinkin), en siis sula, vaikka kastun. Ihan mielelläni minä sateessa lampsisin, jos vyötärö alkasi sulamaan ja kaksoisleuka katoaisi.  Testattu on, ei auta, jostain kummasta syystä kuivakävelykään ei ole auttanut! Olen olemassa leppoisen lyhyitä, virkistäviä,  normaaleja kuuroja ja sitten näitä irlantilaisia sadekuuroja. Irlantilainen sade”kuuro” saattaa kestää päiviä. Silloin vettä tulee joka ilmansuunnasta, ja välillä tuntuu, että sitä tulee maastakin!  Ostoskassien raahaaminen, kouluun käveleminen tai yleensäkään ulkona liikkuminen, ei ole irlantilaisen sadekuuron aikana kovin miellyttävää. Sateenvarjosta ei ole mitään hyötyä, kampaus (tätä blogia kirjoittaa ohuttukkainen nainen) tuhoutuu hetkessä ja jopa laukun sisältö kastuu. Meillä on kuivattu koulukirjoja patterin päällä kerran, jos toisenkin. Ihan vaan säänkin takia auton omistaminen alkaa kääntyä välttämättömyyden puolellle.
  
Olen viime aikoina käynyt useammankin henkilön kanssa keskusteluja autoilun kalleudesta. Yllättävän moni miettii ajamisensa tarkkaan ja välttää turhia ajokilometrejä. Kovin on ajatusmaailma muuttunut sitten Kelttiläisen Tiikerin vuosista, jolloin bensaa (halvepaa kylläkin) paloi.  Itse olen yrittänyt myös karsia turhaa ajamista. Luennoin itselleni, että säästän luontoa, rahaa ja saan liikuntaa.  Pyörää en ole hankkinut, enkä hanki, koska henkikulta on minulle erittäin rakas. Ainakin yritystä autoilun vähentämisessä on ollut, vaikka kyllä sitä mielellään menee sieltä mistä aita on matalin ja istahtaa ratin taakse.  Bensa-asemalla tankatessa ja ennen kaikkea maksaessa, tulee taas näitä asioita mietittyä. Auton bensamittari, kun ei nykyisin paljoa 20.00llä eurolla liikahda.
22 kommenttia:

 1. Niinhän se on,että ellei julkinen liikenne toimi hyvin niin auto on aika välttämätön. Minulla on 2 maan ajokortit,mutten aja (en kai osaakaan,kuin en ole sitä vuosiin tehnyt ja muutenkin kokemus aika lyhyt) Hymyilytti tuo miten kirjoitit teidän sateisesta säästä;harmi ettei voida tehdä vaihtokauppoja,sillä täällä ovat sateet loppu ensi syksyyn saakka. Ja bensa on kyllä niin kallista vähän joka puolella,paitsi esim, Venezuelassa,jossa se oli lähinnä ilmaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irlannissa täytyy itseään aina muistuttaa , että väliluku on pieni ja siitä johtuen julkinen liikenne ei ole kovin kattavaa.

   Ajattelin aisiaa siltänkin kannalta, että jos asuisin yksin pysysin ruoat esim kantamaan kotiin, mutta perheelle se olisi aika hankalaa. Toisaalta nyt voi tilata paljon netinkin kautta ja kotiinkuljetus toimii. Töihin en julkisilla pääsisi, joten autosta olen aika riippuvainen. Puhumattakaan kouluista ja harrastuksista.

   Voi, niin mielelläni vaihtaisin säätä kanssasi. Pistetään vaikka puolisi niin, että teillä sataa välillä ja meillä on lämpimämpää. En kyllä kestäisi kovin kuumaakaan kuukausi kaupalla. Kai siihenkin tottuu, vai?

   Poista
 2. Bensa maksaa tosiaan maltaita. Mulla on sellainen pieni Yaris kauppakassina ja ihmettelen joka kerta tankatessa, miten sellaiseen pieneen autoon voi mahtua bensaa 60 euron edestä. Onneksi joudun tankkaamaan hyvin harvoin, kun kaikki pääajot ajetaan miehen työsuhdeautolla, joka on näinä aikoina kullan arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työsuhdeauto on todellakin kullan arvoinen. Bensan hinta vaan nousee ja nousee. Tuntuu, että olen aina tankkaamassa, enkä edes aja pitkiä matkoja. Ihan vaan tässä sahaan näitä samoja lyhyitä reittejä.

   Poista
 3. Meilläkin kaksi autoa. Yhdellä pärjäisimme tällä hetkellä, mutta jos ... siis kun palaan työelämään niin tarvitsemme kaksi ja toisen ostamiseen ei silloin olisi varaa. Jotenkin on hullua, että tällä hetkellä pääsen helpommin Dubliniin julkisilla kuin lähikylälle kun paikallisbussi ei kuulemma voi ajaa tänne asuma-alueellemme, mutta pitkän matkan bussit voivat (molempia operoi bus Eireann)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden paikallisbussien ongelma taitaa olla se, että ne eivät yksinkertaiseti kannata. Tuolla Dubliniin liikennöivällä bussilla menee varmasti ihan hyvin ja asiakkaita riittää. Tajusin vasta , että kaikki yli 65-vuotiaat matkustavat täysin ilmaiseksi busseissa (ainakin paikallisisssa) ja kaikissa junissa.
   Meiltä pääsee tuosta tien päästä bussilla keskustaan ihan näppärästi, mutta jos pitäisi mennä esim kaupungin pohjoispuolelle, niin hankalaksi menee.

   Annoin mennä meidän toisesta autosta aikoinaan vakuutukset, verot ja katsastukset umpeen. Siinä se kykki pihassa, eikä maksanut meille mitään. Vakuutukset ovat nousseet ihan hirveästi viime vuosina. Yritän aina vertailla hintoja, mutta ei siitä paljon ole apua. Ja sitten vielä autoverot päälle!

   Onneksi sinulla ei pala bensaa noihin koulumatkoihin...Olen kade!

   Poista
 4. Täällä on myös ihan kamalan kallista bensaa. En ymmärrä miten ihmisillä on varaa autojen pitämiseen. Me käytämme autoa pakosta. Julkiset on hyvät ja edulliset, joten yksin liikkuessa (muuten kun kauppaan ruokaostoksille) käytän julkisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin pitää maksaa kaikki pakolliset kulut ja sitten vasta avataan kukkaronnyörit korjauksille. Tuntuu, että korjaamoreissuilla satanen ei ole rahaa ollenkaan.
   Kaupungille menen aina bussilla, koska se on niin kätevää.

   Poista
 5. Täällä Koti-Suomessa on bensa koko lailla samoissa hinnoissa kuin Irlannissa (95E liikkuu siinä 1,70 pinnassa)ja niinpä tankin täyttäminen maksaa helposti 70 euroa. Minulla on työmatka vaion 1½ kilsaa, joten kahvilla ja ruisleivällä pärjää eikä siis tarvita toista autoa (onneksi). Kiireisinä päivänä olisi joskus auton tarvetta, kun pitää siirtyä monta kertaa paikkojen A, B ja C välillä. Pyörällä pääsee, mutta ei ole sitten kiva mennä hikisenä puuskuttaen istumaan freeseinä odottavien ihmisten seuraan. Niinpä ratkaisin ongelman ostamalla mopon. Tuollainen skotteri on tosi näppärä ja tässä kylän keskustassa nopeampi kuin auto, helppo parkkeerata ja tässä opettajan työssä sillä on myös statusta kohottava arvo. Yläkoulun oppilaat nimittäin sanoivat viime viikolla minulle: "Sakke, sä oot aika cool tuon mopos kanssa...". Siihen oli pakko todeta, että olin todella viileä...oli nimittäin niin kylmä päivä, että oli todella cool...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on aina ollut paljon kalliimpaa bensaa kuin täällä, mutta nyt olemme lähes tasoissa. Muistan hyvin, kun asuimme Englannissa, ja kävimme täällä lomalla. Bensalitra oli alle euron!
   Onhan se hienoa, kun opesta tulee cool, kun ajaa mopolla.
   Lämmintä päälle vaan ja menoksi. Minä taidan pysyä un-coolina ja samalla lämpimänä, joten ajan jatkossakin autolla. Harkiten ja turhia ajokilometrejä vältellen.
   Suomessa kesäsin pyöräilen ja nautin upeista ka turvallisista pyöräteistä.

   Poista
 6. Minä hankin pakon edessä ajokortin kun muutimme 6km kaupungin ulkopuolelle. Kaupungissa kävelin, pyöräilin ja pitemmille matkoille otin junan tai bussin. Olin tosi kunnossa. Yritin puoli vuotta olla ilman autoa maalla eli fillaroida, mutta tosiaan ei ole kiva saapua puuskuttavana ja hieltä haisevana aamulla töihin, olin suihkun tarpeessa näitten riivatun ylämäkien jälkeen. Meilläkin on nyt kaksi autoa,aamulla lähdemme lähes samaan aikaan, mutta minun päiväni päättyy tuntia kahta ennen miestä, joten on pakko olla oma auto. Olemme onneksi maksaneet autovelat pois, mutta autovero, -vakuutus ja katsastukset maksavat kuitenkin. Irlannissa ei julkista liikennettä voi kehua, kaikki kynnelle kykenevät hankkivat oman auton, nuoretkin. Naurattaa joskus kun lukee suomalaisten hätäilyä "hiilijalanjäljen" takia, taitaa olla protestanttista syyllisyydentuntoa, täällä ei kuule sitä edes mainittavan missään.

  Mopo voisi olla ratkaisu moneen pulmaan, mutta ei siitä ole kauppareissuille eikä äititaksiin, lisäksi vielä Irlannin vaakatasoon kasteleva sade...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tama on aivan totta.
   Me asumme Irlannin maaseudulla, eika joukkoliikenteesta ole tietoakaan! No on toki joku ns. 'rural transport', mutta sita nyt ei yleensa kayta kuin vanhukset ja vaivaiset, ja kulkeekin hyvin harvakseltaan ja vahan miten sattuu. En edelleenkaan ymmarra, miksei Irlannissa maalla kylien valilla ole bussiliikennetta. BusEireannin bussit kulkevat ainostaan muutaman kaupungin kautta pari kertaa paivassa noukkimassa halukkaat Corkiin matkaajat mukaansa ja illalla takaisin, mutta siina se.
   Olen aina ollut joukkoliikenteen kannattaja ja sen innokas kayttaja, kaupungissa kun olen kasvanut ja Lontoossakin monta vuotta asunut.
   Autonpito Irlannissa on hirvittavan kallista veroineen ja vakuutuksineen, ja bensan hintakin on pilvissa. Meilla ei ole kuin yksi auto, kun mina en ole toissa tuolla kodin ulkopuolella-mutta valilla on hankalaa sumplia menoja niin etta kaiken saa tehtya. Se ainoa auto on tiella lahes jatkuvasti.
   Mopo ei todellakaan ole ratkaisu Irlannissa-ei ainakaan maalla. Sataa lahes paivittain, ja tiet on kapeita ja kiemuraisia. Siinahan puksuttelet hissuksiin onnellisena pikku moposellasi kun mutkan takaa porhaltaa kovaa joku nuori formulakuski! :D

   Poista
  2. Silhouette: Noissa keskusteluissa autoilun kalleudesta ei tosiaankaan koskaan nouse esille se, että autot saastuttava ilmaa. Siitä kyllä puhutaan, että kunto kasvaa, jos jättää auton kotiin! Irlantilaiset ovat kyllä välillä aika laiskoja käyttämään busseja, vaikka niitä olisikin. Harvoin näen naapureita tuolla bussipysäkillä, vaikka 15 min välein tästä menee keskustaan busseja. Mielummin jonottavat kaupungin parkkihalleihin, jotka ovat aika kalliita ja täysiä ainakin viikonloppuisin.

   Meillä töissä osa pyöräilee töihin, ja vuosi sitten saimme ihan upouuden suihkun. Hikiset pyöräilijät voivat käydä peseytymässä ja vaihtamassa vaatteet. Ovat oikein tyytyväisiä.

   Meidän lähi-Supervaluesta on ilmainen kotiinkuljetus. Se toimii niin, että pitää itse käydä ostoksilla, mutta tuovat tavarat perässä. Olen käyttänyt pari kertaa, kun auto on ollut korjaamolla. Naapurin vanhempi pariskunta näyttää käyttävän tuota palvelua säännöllisesti. Tescosta saisi tietysti maksua vastaan tavarat tilata netistä ja toisivat kotiin. Valitsen kuitenkin mielummin itse ja tarkastan, että viimeinen myyntipäivä on mahdollisimman kaukana!

   Poista
  3. Irish: Lontoon jälkeen julkinen liikenne tuntui todella surkealta, mutta pitää muistaa, että väkeä täällä on niin kovin paljon vähemmän. Niin on kyllä käynyt kotipaikkakunnallani Suomessakin, ilman autoa ei tule elämästä yhtään mitään. Hankalaa vanhuksille, jos esim näkö heikkenee, eikä voi enää ajaa.
   Mopoa en minäkään ole harkinnut. Pitää vaan yrittää karsia turhaa ajamista. Meillä on pari ruokakaupaa onneksi ihan lähellä, eli jos maito loppuu kesken voi sen käydä kävellen hakemssa. Pitäisi kai ostaa sellaiset vetokärryt, niin niihin saisi mahtumaan enemmän tavaraa kerralla.

   Poista
 7. Sateenvarjo ei toimi tuulisessa Göteborgissakaan...

  VastaaPoista
 8. Sataako siellä ihan ympäri vuoden vai onko siellä joitain "sadekausia", eli aikoja, jolloin sataa enemmän? Minä en taitaisi Irlannissa juurikaan viihtyä, kun inhoan sadetta yli kaiken, kun ulkona ei voi tehdä silloin oikein mitään (juu, ja minut on tehty sokerista, hihii).

  Ihan sama täällä Hyderabadissa, että auto on melkein välttämätön, jos ei halua tuhlata kaikkea aikaansa, hermojaan ja mahdollisesti myös henkeään joukkoliikenteessä tai jossakin riksassa matkustamiseen. Täällä ei ole edes mitään yhtä selvää keskustaa, jossa olisi kaikki tarvittavat kaupat ja palvelut, vaan kaikki on aika levällään ympäri kaupunkia. Jos haluaa mennä kenkäkauppoihin, pitää mennä vanhaan keskustaan, jos haluaa ostaa länsimaisia jogurtteja, pitää ajaa moderniin supermarkettiin jne. Nykyään ajattelen kyllä tosi tarkkaan, ennen kuin lähden ajalemaan ihan turhan päiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuntuu, että täällä on aina sadekausi! No, ei se nyt ihan niin ole. Vettä sataa usein, mutta välillä saattaa olla pari kuivaakin viikkoa. Välillä sade masentaa, mutta jotekin sen kanssa oppii elämään. Heti, kun aurinko pilkistää pilvenraosta, pitää lähteä ulos ja viedä pyykit kuivumaan. Kuivista päivistä pitää ottaa kaikki ilo irti. Silloin pakerran tuolla takapihalla, leikkaan (erittäin nopeasti kasvavaa) ruohoa ja käyn kävelemässä. Kävelemässä käyn vaikka vähän sataa tihuuttakin...Enkä ole sulanut!!!!

   Se, että palvelut ja kaupat ovat vähän seillä sun täällä, tekee arjesta monimutkaisen. Kerro joskus blogissasi ajamisesta Intiassa. Siis julkinen liikenne siellä toimii miten toimii, mutta on hidasta ja vaarallistakin, vai?

   Poista
 9. Sataako siellä koskaa sillä lailla saavista kaatamalla niin kuin Suomessa usein kesäisin? Täällä ei sada eikä ukkosta koskaan ja kaipaan niitä. Täällä sade on (jos ei tuule) sellaista ihmeellistä kokonaisvaltaista tihkuttavaa kosteutta. Ajattelin että kun siellä on vähän samantyylinen ilmasto. Kaunis uusi otsikkokuva muuten :)

  Tuohon autoasiaan muuten että islantilaiset eivät kävele mihinkään. Autolla ajetaan kauppojen oven eteen parkkiruuduista viis ja pienissä paikoissa jätetään vielä auto talvisin käyntiin kun asioidaan. Onhan se sää täälläkin kamala mutta joku roti sais olla autoilussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sataa, kuin saavista kaataen ja sitä sadetta jatkuu ja jatkuu. Ukkosta ei ole juuri koskaan, mutta vettä siis tulee taivaalta ihan kiitettävästi. Viime viikko oli ihmeellinen: aurinko paistoi tunnin, sitten satoi tunnin ja taas aurinko esiin ja sitten sadetta. Tänään ei ole satanut, mutta ulkona tuulee kylmästi. Sain kylläkin pyykkejä kuivattua ja nopeasti.

   Irlantilaiset ovat samanlaisia tuon ajamisen kanssa. Pienikin matka ajetaan. Eikä ihan aina voi säätäkään syyttää. Siitä on tullut monelle sellainen tapa.

   Poista
 10. Ne Irlannin sateet on todella ihan omaa luokkaansa ... en ikinä unohda ensimmäistä talveani Irlannissa, ja ekaa kertaa kun jouduin kunnon "ruiskusateen" kynsiin. Olin kävelemässä kaupasta kotiin sateenvarjon kanssa, ja yhtäkkiä alkoi sataa täysin vaakatasossa, ehkä jopa , kuten sanoit, enemminkin alaviistosta kuin ylhäältä! Sain jääkylmän suihkun selkääni. Housut kastuivat likomäriksi hetkessä. Luulin, että ohitse oli ajanut auto joka oli roiskannut kunnon hyökyaallon, mutta ei - se oli sivusuihkusade!

  Auto on todella ihan välttämättömyys, jos e ole kouluja ja kauppoja ihan kulman takana... Me asutaan nyt niin keskustassa, että autoa ei tarvitse periaatteessa, mutta kyllä sitä silti välillä kaipaisi kun tuolla raahaa painavia ostoksia ... Voipi siis olla, että meiläkin on auton hankinta kohta edessä - sitten päästäsiin tutkimaan vieläkin paremmin tätä meille vielä aika uutta kotimaata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kampaus tuhoutuu hetkessä, eikä sateenvarjolla tee mitään. Jouduin myös tälläisen "hyökkäysen" uhriksi täänne juuri muutettuani. Oli käynyt Dunnesissa ja ostanut uuden sateenvarjon ja vaatteita jotka olivat tietysti Dunnesin ruskeassa, paperikassissa. Otin sateenvarjon heti käyttöön. Se vääntyi ja kääntyi niin, että päätyi suoraan roskiin. Sitten kun varjo oli roskissa hajosi se paperipussi. Siis ostokset maassa ja minulla kädessä kaksi ruskeaa ripaa. Ei naurattanut!
   Sinulla on siis edelleen tuoreessa muistissa ehta irlantilainen sade.

   Kyllä "elämänpiiri" jää heti paljon pienemmäksi, jos ei ole autoa. Moni asia jää näkemättä ja kokematta, koska julkisilla ei niihin pääse.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!