perjantai 23. maaliskuuta 2012

Ai, pitäisikö tästä yllättyä?

Tälläisiä mietiskeli tama ei-niin-aktiivisesti-Irlannin-politiikkaa-seuraava. Nimittäin 15-vuotta myöhemmin Mahon- ”tutkimus” (The Tribunal of Inquiry Into Certain Planning Matters and Payments, lyhyesti the Mahon Tribunal) saatiin vihdoinkin päätökseen. On arvioitu, että ko. ”tutkimus” tulee maksamaan lähes 300 miljoonaa Euroa.

Mitä tutkittiin? Poliitikkojen rakennuslupiin liittyviä lahjussotkuja.

Mitä tiedettiin ennen tutkimusta? Irlantilaiset poliitikot ottivat vastan lahjuksia  tietyiltä rakennuttajilta. Rakennuslupa irtosi nopeasti , ja rakentaminen alkoi.

Mitä tiedetään raportin julkaisemisen jälkeen? Irlantilaiset politikot ottivat vastan lahjuksia tietyiltä rakennuttajilta. Rakennuslupa irtosi nopeasti, ja rakentaminen alkoi.

Sekin tiedettiin, että entinen pääminsteri Bertie Ahearn valehteli, ja nyt tiedetään että entinen pääminsteri valehteli.

Kuka raportista hyötyi? Taloudellisesti lakimiehet.
Kuka maksaa? Me.
Kannattiko? You must be joking!

Onkohan tätä kirjaa käännetty englanniksi?


16 kommenttia:

 1. Pääasia hei että tutkitaan! Siltä joskus tuntuu, kun lukee niitä lukuisia tutkimuksia. Siis juuri niitä, joiden johtopäätökset ovat kaikki tienneet etukäteen.

  Ja rahaa paloi taas. Mutta hei, eihän nyt joku 300 miljoonaa ole kuin kärpäsenkakka valtameressä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä ja helppo tutkia, kun ei tarvitse maksaa näitä tutkimuksia omasta pussistaan. Tuolle 300 miljoonalle olisi kyllä käyttöä! No, lakimiehet hierovat käsiään ja suunnittelevat seuraavaa perhelomaa Karibialle!

   Poista
 2. Tekee mieli verrata Guggikseen, vaikka eri asia onkin. Tutkimus siitä, miten sopisi Suomeen, maksaoi/maksaa maltaita. Sitä ei lisäksi "kukaan" halua, mutta ehkä se silti tulee - ja tuottaa tappiota.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012011015055489_uu.shtml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta. Suomessakin on siis ylimääräistä rahaa, jota voi heitellä ilmaan.

   Poista
 3. Täytyy myöntää, että pitkästä aikaa olen nauttinut uutisista. Bertie on aina ollut inhokkini, näin hänet livenä kun hän vieraili kotikaupungissani ja minua ällötti se rumba joka hänen ympärillään pyöri ja miten ihmiset ryömivät hänen edessään, kuin hän olisi ollut joku kunkku.Toivottavasti nämä lahjus-skandaalit nyt loppuvat, olisi edes jotain vastinetta näille rahoille.

  Meillä kinattiin tänään Household charge-verosta - eiköhän me jo olla maksettu tarpeeksi muitten möhläyksiä, oli minun mielipiteeni. Tulkoon vaika sakkoa! Seuraavaksi voitaisiin tarkistaa lakimiesten palkat. Ai niin mutta kun siihen tarvitaan lakimiehiä, ja ne ovat niin kalliita. Hölmöläiset yrittivät tuoda aurinkoa tupaan säkissä, kun unohtivat rakentaa ikkunat taloon. Vähän sama juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ainut kuvaava adjektiivi Bertiestä on limainen. Mieheni sanoi, että tutkimus tuli maksamaan paljon enemmän, kuin niiden annettujen ja vastaanotettujen lahjusten arvo! Sehän on ollut aina yleisessä tiedossa, että rakennuslupa irtoaa nopeasti, kun vilauttaa ruskeaa kirjekuorita. Eikä vain kuoret kelpaa ainoastaan poliitikoille vaan myös viraston virkamiehille!

   Sitä toivon, ettö vastaisuudessa lahjusten antaja ja vastaanottaja miettivät kahdesti mitä tekevät. Vankilaankin voi nykyisin joutua!

   Minä maksoin tuon veron. En halua mitään korkoja maksaa, joten annoin mennä. Olisi jo aika tehdä paikalishallinnossa suuria leikkauksia ja muutenkin siitä tehokkaampi. Cork City c c ja Cork County c c voisivat ihan hyvin yhdistyä. Riittäisivät rahatkin sitten paremmin!

   Lakimiehet ja muut "tärkeät" virkamiehet eivät tule koskaan luopumaan mistään eduistaan. Tai muutama kitunen prosentti tietysti annetaan periksi ja siitä tehdään sitten suuri numero. Kukapas sitä nyt itseään jalkaan ampuisi!

   Kävin eilen yläkoulussa katsomassa turnausta ja pyörittelin päätäni. Koulu on lähes romahtamispiesteessä (rakennus siis). Maassa rakennusmiehiä työttöminä pilvin pimein. Uutta koulua on luvattu viimeiset 10 vuotta. Ja mitään ei tapahdu. Tuolla 300 miljoonalla saisi monta uutta koulua. Ei mitään hienouksia, mutta toimivia rakennuksia!

   Poista
  2. En ole ikinä jättänyt maksamatta mitään veroja, mutta minua kismittää a) se, etten ole saanut edes laskua tai kirjettä koko verosta ja b)vuorenvarmasti tämäkin sata euroa on enemmän ensi vuonna. Yliopistojen jokavuotinen "registration fee" alkoi yhtä vaatimattomasti, ja maksaa ensi syyskuussa 2500 euroa per opiskelija!

   Bertie ja limainen on kyllä uskomaton sanapari!

   Koulujen kunnosta saisi toisenkin blogijutun. Minun kotikaupungissani ainakin kolmella koululla on laajentamisen sijaan vuokrattu kalliisti jo vuosia ns. työmaaparakkeja, eli pre-fabs. Kylmiä, kaikuvia,masentavia luokkahuoneita jossain pihan perällä. Opettajainhuoneessa on kolme matelevaa tietokonetta ja surkeat ruokailu- ja työskentelytilat. Lämmitystä pihistellään, yksi ainoa siivooja yrittää pitää koulua jonkinmoisessa kunnossa, katto vuotaa vähän väliä. Musta home kasvaa kosteusläikissä, vahtimestari yrittää maalata niitä peittoon joka kesä. Urheilutiloissa ei ole mitään pesumahdollisuutta ja lämpötila on talvella jotain +16C. Naistenvessa on yhtä kylmä, olen nähnyt parempia ulkovessoja.Opettajilla on säännöllisesti takki päällä kaiken päivää. Oppilailla on yli 7 vuotta vanhat tietokoneet jotka hajoavat koko ajan. Samaan aikaan julkisia varoja tuhlataan ties mihin, ja näin oli buuminkin aikaan.

   Poista
  3. Eiköhän vain ole parempi, että laskua ei lähtetty. Siihen olisi taas tarvittu satoja valtion virkamiehiä...
   Katsotaan miten käy!

   Tuo koulusi kuulostaa ihan hirveältä. Maassa oli rahaa kuin roskaa, eikä mitään tehty. Vähän syytän kyllä opettajien ylisuuria palkkoja. Jos budjetti on x ja siitä 80% menee suoraan palkkoihin, niin sillä lopulla ei paljon oloja paranneta ja nyt en puhu rakentamisesta. Vanhemmat joutuvat täällä maksumiehiksi . Yliopistoa en tohdi edes ajatella. Katsoin juuri ajankohtaisohjelman, jossa sanottiin, että "ilmainen" alakoulu maksaa vanhemmille 12 000 / per lapsi ja yläkoulu 13 000! Aika hurjista summista puhutaan.

   Juniori kävi siellä yläkoulun vessassa, ja tuli kauhistuneen näköisenä takaisin. Muutekin katseli ympärilleen ja viimein totesi, että onko minun ihan pakko tulla tänne. Oma alakoulu oli kuulemma paljon mukavamman "näköinen".

   Poista
 4. Onko tuo Bertie sen kirjailija Cecilian isä???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvinkin! Toinen tytär puolestaan on naimisissa Westlifen Nicky Byrnen kanssa. Julkisuudessa pyörii siis koko perhe kera ex. vaimon ja ex. naisystävän.

   Poista
 5. Onko minulla dementia ties miten pitkällä, sillä muistin kommentoineeni edellistä postausta, mutta ei sitä siellä ollut! No, en mitään kuolemattomia sinne kuitenkaan kirjoittanut.

  Sadut kiertävät pitkin maailmaa, joten hölmöläiset ovat jokaisella kansalla omansa, mutta en nyt löytänyt äkkiseltään teidän tai naapurisaaren hölmöläisiä, Wikipedia väitti että se olis Gothamm englantilaisilla, mutta muuta en nyt pikahaulla netistä löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä vastaukset ja postaukset häviävät mustaan aukkoon. Harmittaa!

   Meillä täällä on nämä meidän bertiet, brianit jne. joten ei tarvitse kuin lehden avata ja saa lukea hölmöläissadun!

   Poista
 6. Hölmöläisiä löytyy joka maasta. Ei sille mittää voi. Ja politiikot valehtelevat aina, se on jo todettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihme kieroilua ja sitten valehdellaan vielä enemmän, että saadaan alkuperäiset valeet peitettyä.

   Poista
 7. Lahjukset ei hyvää, niin on täälläkin, taitaa loppua nyt oikeudenkäyntien jälkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä taideta saada koskaan kikettyä täysin pois, mutta toivottavasti kovat rangaistukset ja "kasvojen" menettäminen pistää miettimään.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!