sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Pesukone v pata ja avanto

Eilen oli meillä pyykkipäivä. Ei mikään virallinen sellainen, mutta kun vaihdoin sänkyihin lakanat, päätin pestä ne heti. Pyykit koneeseen, kone päälle, pyykit ulos ja kuivamaan. Ulkona ei kuiva vielä mikään, joten levittelin lakanat pitkin taloa, komeroiden oviin roikkumaan.

Äiti muisteli minkälaista oli pyykinpesu  talvella 1940-41. Hän oli perheineen evakossa Etelä-Pohjanmaalla, ikää 16v. Opettajaperhe etsi talveksi lapsenhoitajaa ja äiti sai paikan. Työhön kuului myös pyykinpesu. Näin tapahtui valkoisten vaatteiden pesu talvella:
 • Pyykkivuori raahattiin saunan eteiseen. 
 • Vesi kannettiin kaivoista pataan, puut pesään ja vettä lämmittämään.
 • Ensin vaatteet pestiin pesulaudalla. Myös suuret lakanat.
 • Vaatteet nostettiin pataan ja sekaan heitteettiin tuhkaa sisältävä kangaspussi. Pussista irtosi hiljalleen lipeää, joka valkaisi vaatteet.
 • Tuhkalipeällä valkaistut vaatteet nostettiin padasta saaviin, ja sitten saavi raahattiin kelkkaan.
 • Kelkka vedettiin järvenrantaan ja sieltä avannon viereen.
 • Vaatteet huudeltiin avannossa. Sormista meni hetkessä tunto, oli kylmä, hirveän kylmä, päälysvaatteet kastuivat, kengät kastuivat....
 • Puhtaat, mutta jääkylmät vaatteet, nostettiin saaviin ja saavi vedettiin kelkalla takaisin koululle.
 • Raskas saavi raahattiin vinttiin, jonne pyykit ripustettiin kuivumaan.
 • Parin viikon kuluttua sama toistui.
Avannossa pyykkejä huuhteleva, vilusta värisevä äiti teki pyhän päätöksen: kun tämä työ loppuisi, hän ei enää ikänä menisi lähellekkään avantoa. Eikä muuten ole mennyt.

25 kommenttia:

 1. Piti käydä Firefoxin puolella, kun Google Chrome ei taaskaan tykännyt sun tekstistä ja sensuroi osan. On ollut raskasta ihmisten elämä ja oikein hävettää, kun ei joskus millään viitsisi nostaa pyykkiä koneesta rumpukuivaajaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valiteta enää pyykinpesusta, ei.Mikähän tuota Googlea vaivaa, kun ei tykkää musta.

   Poista
 2. Hatun nostoni äidillesi ja kaikille muille sisukkaille naisille jotka tuota rumbaa jaksoivat. Rakastan pyykkikoneitani, niin pyykin- kun astianpesukonettanikin palavasti. Pyykkiä olen harvoin joutunut käsin pesemään, mutta astiat kylläkin ensimmäiset 26 vuotta elämästäni. Ymmärrän, että elämämme on koneiden myötä helpottanut monella saralla. Toivottavasti osaamme käyttää säästyneen ajan johonkin hyvään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyykkikone on kyllä paljon tärkeämpi kuin tiskikone.Ilman sitä en tulisi toimeen. Ennen ei ollut kenelläkään vapaa-ajanongelmia.

   Poista
 3. Respect ja hatunnosto todellakin äidillesi ja aikalaisille. Kyllä meikäläiset pääsevät helpolla pyykkäyksestä, ei muuta kuin koneeseen ja napinpainallus. Ja juuri ripustin parissa minuutissa pyykit kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpolla pääsemme ja sittenkin marisemme.

   Poista
 4. Päästään tosiaan helpommalla nykyään, äidillesi hatunnosto.

  En muuten koskaan ikinä Suomessa käyttänyt kuivausrumpua (eikä meillä sellaista edes ollut), mutta täällä käytän aina: pyykit eivät talvisin muuten kuivu ikinä. Kesällä kuivuisivat, mutta en ole löytänyt sellaista kätevää kokoontaitettavaa pyykkitelinettä, jollaisia Suomesta saa lähes joka paikasta. Täällä suurin osa on isoja ja varmaan tarkoitettu pihakäyttöön. Meillä ei ole omaa pihaa, joten ei voida ulkona kuivattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kuivaustelineitä kannattaa käydä katomassa rautakaupoista esim B&Q. Yritän olla käyttämättä kuivaajaa, koska se suorastaan syö sähköä. Joskus on kyllä pakko, koska pyykit kuivat sisällä niin hitaasti. Ulos ei juuri nyt niitä kannata edes viedä.

   Poista
 5. Pyykinpesu oli yksi naisten raskaimpia töitä ennne talvisin. Meillä kotona oli sellainen pulsaattoripesukone, johon piti itse lämmittää vesi saunanpadassa - sekin toki helpotus käsipyykkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tässä värisen pelkästä ajatuksesta. Fyysisti myös kovin raskasta. Saavi painoi, kun oli täynä märkiä lakanoita ja vaatteita.

   Poista
  2. Itselläni on nykyisinkin pulsaattoripesukone ahkerasa käytössä! Huomenna olisi torkoitus pestä taasen pyykit pulsaattorikoneella! Pidn pyykinpesusta vanhalla pulsaattorikoneella vaikkaolen mies!

   Poista
 6. Pyykinpesu ennen vanhaan on ollut etenkin talvisin varsin raskasta. Vähän tuollaisia samoja muistelmia on minullakin takana. En tosin itse ole joutunut tuollaisiin hommiin, mutta mummuni on. Sitten tulivat tuollaiset pulsaattorikoneet. Minänkin pesin kesälomalla vanhalla pulsaattorikoneella pyykin, ennenkuin hankimme nykyisin koneen. En oikein jaksa ymmärtää noita naisia, jotka tekevät suuren numeron pyykinpesusta, sillä konehan ne pesee ja linkoaakin. Ei tarvitse muuta kuin ripustaa narulle. Helppoahan se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän se vitsi piileekin, että meistä kukaan ei pese pyykkiä, vaan kone tekee raskaimman työn meidän puolesta.

   Poista
 7. Suuri hatunnosto tuon sukupolven naisille ja miehille. Ihan hävettää kun tulee joskus nuristua pyykinpesun tiimoilta. Ei tarvitse kuin heittää koneeseen pesuun ja toiseen kuivumaan, voisi jäädä lakanapyykki keväisemmille keleille jos minun pitäisi avannossa niitä uitella. Meidän mummo pyykkäsi saunassa, siinä oli kaivo lähellä, ja huuhteli lakanat hangessa. Kuumassa vedessä keitetyt lakanat suoraan hankeen, mummo tuumasi että tuli lumityötkin tehtyä samalla kun hanki suli mukavasti kuuman lakanan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummulla oli kyllä suuri urakka, vaikka samalla lumet sulattelikin. Minusta ei tuohon olisi. Kulkisin aina likaiset vaatteet päällä.

   Poista
  2. Kylä varmaan jäisi pyykinpesu tai ainakin toi lakana pyykki keväämpään jos tarvitsi virutella avannossa! Itse tykkään pestä nykyisinkin pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella! Onhan se hiukan erilaista pyykinpesua kuin automaattikoneella! Minä nautin pyykin pesusta vanhalla pulsaattorikoneella vaikka olen mies! Huomenna olisi tarkoitus mennä mökille pyykille ja laitaa pulsaattoripesukone laulamaan päiväksi!

   Poista
 8. Taalla asuessa tulee aina valilla valitettua "alkeellisesta" elamasta, esim. ruuan joutuu laittamaan ihan alusta asti itse ;) Hui kamalaa sentaan.

  Mutta ma kuolisin, jos joutuisin kasin pesemaan pyykkia avannossa. Kylla meidan nykyajan lansimaisten ihmisten kelpaa. Maailmassa on edelleenkin ihmisia, joilla ei koneita apunaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Kiva, että olet alkanut minunkin blogiani lukemaan...mä olen täällä ihan uusi tulokas.
   Todellakin, itse tulee valitettua pienistäkin kotitøistä, jotka siis hoituvat napin painalluksella ja noloahan se on ! Oma äitini on kertonut vähän samanlaisia kokemuksia (myøs hänen perheensä oli evakossa Etelä-Pohjanmaalla) sisäkkø-ajaltaan nuorena tyttönä. Juttusi jälkeen on ihan ilo mennä tuonne pesukoneelle sitä nappia painamaan, joten kiitos muistutuksesta :)

   Poista
  2. Eryah: Kuinkahan paljon niitä naisia, joilla on puutetta myös vedestä, koneesta nyt puhumattakaan. Olemme hemmoteltuja.

   Marianna: Nautitaan pesukoneesta ja puhtaista vaatteista. Odotan jo, että pääsen vihdoinkin kuivaamaan vaatteet ulkona.

   Poista
 9. Brr, kylmää se on ollut tuolloin! Täytyypä sanoa, että huomenna vaihdan meidän valkoiset lakanat kiitollisena ja nöyränä pesukoneen olemassa olosta. Ei sitä osaisi ajatellakaan elämää ilman tuota ihmeellistä kapinetta, joka pesee ja linkoaa samaan hintaan.

  Täytyypä muuten kertoa tämä juttu niille, jotka joskus valittavat pyykinpesusta! Minä en valita enää tämän jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään valita. Ei tule kylmä ja homma sujuu hetkessä.Kunhan vain muistaa tyhjentää koneen.

   Poista
 10. Vihreatniityt, sinulla on aina niin mukaantempaavia aiheita. Tämäkin pyykkiaihe on niin mielenkiintoinen. Kerroin miehelleni myös tuon johon hän sanoi "samanlaista se oli äidillänikin, mutta säät paljon paremmat."

  Muistan itse pulsaattorikoneen navetan "karjakyökissä" jossa sitä käytettiin. Se oli jo iso harppaus parempaan vaikka se vesi pitikin siihen ensiksi lämmittää.
  Vaikeinta oli se märkien vaatteiden kuivaaminen.
  Meille tuli sisäkone vasta 70-luvun puolivälissä. Se oli luksusta se!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos Lissu. NÄitä juttuja sitten lisää tauon jälkeen. Nautitaan helposta pyykinpesusta.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!