keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Anteeksi, Arajärvi

Tunnustan, muiden mukana naurelin katsoessani videonpätkää Pentti Arajärvestä ja Taskan prinsessa Marystä. Mielessäni mietin, että eihän tuo Arajärvi yleensä mikään tuijottelija tai naistenmies ole. Sellainen hiljaisemman puoleinen, taustalla pysyvä, asiallinen presidentin puoliso. Tuossa maailmaakiertävässä kohuvideossa hän kuitenkin ilmiselvästi tuijotti, aivan liian pitkään, Maryn rintavarustusta. Kiinni jäätyään katse siirtyi lammasmaisesti kattokruunuihin. Viime viikkojen aikana minulta on kysytty kerran, jos toisenkin, että mikäs se on miehiään tämä teidän presidentin mies?

Predsidentin puolison tehtävä on puolisonsa tukeminen ja edustaminen. Naisilta odotetaan tietysti vielä lisäksi edustavaa pukeutumista. En tiedä mitä Arajärvi itse viimeisestä 12 vuodesta ajattelee. Paljon edustamista ja esilläoloa vuodet ovat ainakin pitäneet sisällään. Oliko hänestä vaikea olla vaimonsa ”varjossa”? Ei takuulla luonnistuisi kaikilta miehiltä. Suomen presidenttipariskuntaa olen seurannun aika vähän, enkä edes äänestänyt Tarja Halosta. MUTTA mielestäni Arajärvi on hoitanut, varmasti välillä vaikean ja turhauttavankin, roolinsa hyvin. Ei ole tehnyt itsestään numeroa, eikä millään tavalla käyttäytynyt  julkisuudessa sopimattomasti. Omista urahaaveista hän on joutunut, ainakin osittain, tinkimään. Vaimon työ on mennyt kaiken, myös yksityiselämän, edelle. Taloudellisesti  mukavaa elämää, mutta vapauden hän noina vuosina menetti.

Jos videonpätkää ei olisi julkaistu, jäisi Arajärvi pois julkisuudesta aika huomaamattomasti.  Ei mitään suurta draamaa eikä tunnekuohuja. Tuskin hänestä paljoa enää lukisimmekaan. Mitä nyt itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa entisen presidenttiparin näkisimme vieraiden joukossa. Ehkä joskus vuosien kuluttua hän julkaisi kirjan kokemuksistaan, ehkä ei. Muutaman vuoden kuluttua, saataisimme sanoa, että hei, tuohan on se Tarja Halosen puolisio, mutta mikäs hänen nimensä taas onkaan?

Kun lehdestä luin, että tuota videonpätkää oli manipuloitu, suutuin. Minua on huijattu ja minä, typerä, uskoin näkemääni. Eilen katsoin Tarja Halosen viimeistä lehdistötilaisuutta, jossa hän itse otti asian esille. Presidentti sanoi mm. että tuijotusvideo aiheutti muutakin kuin naurua. Minua alkoi suututtaa vielä enemmän. Nyt ei enää suututtanut se, että minua oli narutettu, vaan se että Arajärvestä on tehty naurunalainen prinsessan rintojentuijottelija. Maratoni oli jo melkein juostu ja loppu häämötti, ja sitten tämä nolo loppu.

Medialla on uskomaton valta nostaa ihminen jalustalle, ja julmasti myös ampua hänet sieltä alas. Julkisuus on pahimmillaan täysin epäoikeudenmukaista, ja ilkeisiin ja valheelelisiin juttuihin on vaikea puuttua. Maine menee ja nopeasti.  Eiköhän nyt ole niin, että Pentti Arajärvi ansaitsee anteeksipyynnön minulta ja monelta muulta mukananaurajalta? Videon editoijat tuskin välittävät miltä uhrista ja hänen läheisistään tuntuu. Epäilen, että heillä on jonkun luokan tunnevamma.

Vähitellen tämänkin kohu haalistuu, ja media saa hampaisiinsa jonkun uuden uhrin, aiheetta tai aiheesta. Luulen, että me narutetut opimme myös jotain: parempi olla enää uskomatta ihan kaikkea näkemäänsä!

19 kommenttia:

 1. Kyllä Arajärvi on tehnyt myös omaa uraansa, toki kai vain puolipäiväisesti. On väitellyt ja on hoitanut puolikasta tai osaprofessuuria ja ollut asiantuntijana joissakin asioissa. Mutta ei todellakaan kaikista olisi presidentin aviomiehiksi, ei kestä itsetunto. :)

  Median mahti on suuri tänä päivänä ja kuvilla voi valehdella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin, että hän on työskennelyt osa-aikaiseti. Vaimon työ määräsi tahdin monta vuotta. Ei tosiaankaan sopisi kaikille miehille.
   Sääli, että tuli tälläinen nolo loppu.

   Poista
 2. Kyllä nykyään saapi epäillä jo vähän kaikkea, ei enää tiedä mikä on totta ja mikä ei. Median valta on jo suorastaan pelottava. Tuota videota kyllä epäilinkin manipuloiduksi, en ole saanut Arajärvestä mitään tuollaista käsitystä, aika huomaamaton ja siivo mies on ollut, pitää nostaa hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kävi mielessä, että eihän se Arajärvi nyt tuollainen ole, mutta uskoin kuitenkin. Mediaa saa tosiaankin pelätä. Onneksi en ole julkkis!

   Poista
 3. Julkisuuden henkilöihin kohdistuva julkinen panettelu tai mollaus alkaa tänä päivänä olla vailla mitään rajoja. Edes hyvät tavat eivät anna mitään suojaa. Aika murheellisena olen lukenut Ruotsin suloisen prinsessavauvan nimeen ja syntymäänkin kohdistettuja arvosteluja, suorastaan rienausta. Mikä tarve ihmisillä on aiheuttaa mielipahaa toisille? Ei korkea asema yhteiskunnassa tee ihmisestä julkisen parjauksen ansainnutta asemansa takia. Yhtä herkästi haavoittuva mieli on tulevalla kuningattarella kuin mökin muijalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimittajat eivät taida hallita edes alkeellisia tapoja. Miltä heiltä tuntuisi, jos omat lapset lukisivat lööpeistä valheita omista vanhemmistaan?
   Kaikki on sallittua ja kirjoittaa saa mitä vaan.

   Poista
 4. Kyllä minuunkin meni täydestä, mutta en naureskellut, vaan myötähäpesin.

  Monesti olen kuninkaallisten (ja muiden julkisuuden henkilöiden) asemaa miettinyt. Uskon, että mm. kuninkaallisilla on läpi elämän kestävä koulutus mitä tulee mediaan ja kansaankin, joten jollain tasolla uskon heidän kestävän monet jutut paremmin kuin parrasvaloihin äkkiä ilmestynyt "julkkis". Ei se tunteettomia heistä tee, en tarkoita sitä, tai sitä, etteikö asiat satuttaisi, mutta tarkoitin sanoa, että kyllä kuninkaalliset kasvatetaan jo lapsesta käsittelemään näitä asioita ja olemaan niiden yläpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat monet kruunupäät jättää tietyt lehdet lukematta. Pääsevät paljon helpommalla. Heillä sentään on, kuten sanottu, asiantuntijoita ympärillä jotka neuvovat mitä tehdä ja kuinka reagoida. Yleensä eivät reagoi mitenkään, jos on täysin aiheeton juttu.
   En kadehdi heitä, vaikka rahaa onkin.

   Poista
 5. Mä epäilen aina kaikkea eli en ottanut sitä todesta enkä sen enempää miettinyt asiaa. Aika fiksusti Tarja ottaa asian tuossa videopätkässä esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja toimi fiksusti ja kyllä sen näki, että asia ei mennyt ihan läpihuutojuttuna heilläkään.
   Tästälähtien olen paljon kriittisempi ja otan sinusta oppia.

   Poista
 6. Videon alunperin esittänyt tv-kanavahan kommentoi videota harmittomaksi satiiriksi. Ymmärsi sentään harmitella, että maailmalle asti ei kiirinyt tieto videon manipuloinnista. Miten olisikaan voinut, kun ei sitä taidettu Tanskassakaan missään kertoa? Ja harvinaisen kauan kesti tulla asiassa julkisuuteen senkin jälkeen, kun "huomasivat" harmillisen tilanteen.

  Mielenkiintoista muuten, että kun Tanskan hovilta kysyttiin asiasta, sanottiin, ettei väleissä ole mitään ongelmaa jne. Mutta ei sanallakaan viitattu manipulaatioon. Eli luultavasti valtiollinen(?) tv-kanava ei ollut informoinut asiasta edes kuningashuonetta.

  Itse en arvannut videota manipuloiduksi, mutta olin kyllä varma, ettei se katse rintoihin kohdistunut vaan koruihin, luultavasti siihen rintakoruun, jossa on kuningatar Margareetan kuva. Itsekseni harmittelin Arajärven huonoa pelisilmää, olisi kannattanut "selittää" eikä kääntää katsetta. Mutta sittemminhän toki selvisi, ettei kääntänytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitonta viihdettä, ehkä meille katsojille, mutta ei itse Arajärvelle. Ikävää, että sattui nyt, kun mies on jäämässä pois julkisuudesta. Tuntuu, että 12 vuoden työstä muistetaan vain tämä video.
   Mainitsin tänään yhdelle kanssani nauraneelle irlantilaiselle asiasta, ja hän ei ollut kuullut tuosta manipuloinnista mitään. Se tieto, että video ei ollutkaan täyttä totta, ei olekkaan sitten enää levinnyt yhtä nopeasti.

   Käyn ahkerasti lukeamassa blogiasi ja jaksan ihmetellä, kuinka usein postaat. Kuninkaalliset on (jostakin selittämättömästä ja ei järkeenkäypästä syystä) aina kiinnostaneet.

   Poista
  2. Niinpä, harmitonta katsojille, mutta ei Arajärvelle, eikä hänen läheisilleen. Eikä aina meille katsojillekaan, jos miettii tämänkin postauksen kommentteja. Aika monta mielensä pahoittanutta. :(

   Toivottavasti tämä kuitenkin äkkiä unohtuu. Luulenpa, että kun tulee seuraava hupivideo tai kohu, ainakin ulkomailla äkkiä unohdetaan. Meillä Suomessa tietty ei, vieläkin taidetaan Ahtisaaren laastariakin naureskella...

   Katselin oman blogin viittauksia ja huomasin, että blogisi kautta oli tultu sinne. Mielenkiintoinen otsikko osui silmään ja piti tulla lukemaan, hyvä näkökulma aiheeseen ja mukavaa, että otit kunnolla esille!

   Ja kerrottakaan tässä salaisuutena, että käytän välillä apuna ajastusta. ;)

   Poista
 7. Hyvä teksti, kiitos.

  On aika usein vaikea ymmärtää nykymaailman lehdistöä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tea: Tervetuloa sieltä Italiasta seuraamaan Vihreän Saaren menoa.
   Se, että me lukijat/katsojat saamme nauraa ja ilkkua julkisuuden henkilölle hetken, voi tuhota toisen elämän ja uran.
   Toisalta on sitten näitä pellejä, jotka haluavat julkisuuteen hinnalla millä hyvällä ja ovat valmiita tekemään mitä vaan, että siellä pysyvät.

   Poista
 8. Media syö tällaisilla teoilla omaa uskottavuuttaan. Sama pätee kaikenlaisiin idioottimaisiin otsikointeihin, jotka suorastaan johtavat lukijaa harhaan.

  Tämä on auheuttanut sen, että mitä tahansa luen lehdistä, suhtaudun lukemaani erittäin skeptisesti ja kriittisesti. Aika surullista, että pitää tarkistella lukemaansa eri lähteistä, jos haluaa varmistua siitä, mikä on totta, mikä vääristeltyä ja mikä muuten vain puutaheinää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Ampuvat itseään jalkaan. Olen itsekkin alkanut epäilemään liian "suuria" otsikoita. Usein pari riviä luettuaan tajuaa, että tämä "Suuri Skandaali" ei perustukaan faktoihin. Toimittajien moraalissa olisi kyllä parantamisen varaa.

   Poista
 9. Joo, tosi epäreilua Arajärvelle ... hänelle on nyt naurettu ympäri maailman eikä mitään ollut tehnyt! Saamarin tanskalaiset ! *lähettää salamoivan katseen viattomaan mieheensä*

  Kun näin ekan kerran sen videon, niin epäilin sitä heti. Mielestäni näyttää sille, että Arajärvi katselee melkein suoraan alaspäin. Sillä oli varmaan kännykkä kädessä ja sitä vilkuilee sinne tuolin viereen... Ei se niitä tissejä katso - vaikka Mary onkin kaunis nainen.
  murh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maryllä oli kuulemma joku hieno kunniamerkki rinnassa, jossa oli Tanskan kuningattaren kuva. Arajärvi katsoi luultavasti sitä hetken. Ei tada tästä lähtien katsoa kuin suoraan eteensä. Joutui syyttä todella noloon tilanteeseen.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!