torstai 19. tammikuuta 2012

Nyt palo päreet

Kuten tarkkasilmäisimät lukijat ovat huomanneet, en ole täällä paasannut Irlannin pääministeristä enkä hallituksesta, viime aikoina. Älkää olenkaan luulko, että hiljaiselo tällä rintamalla johtuisi siitä, että  olisin tyytyväinen Enda Kennyn (nykyinen pääministeri) ja "poikien" touhuihin. En vaan ole jaksanut enää edes marista, kun siitä ei ole mitään hyötyä. Odotin heiltä paljon, ja täytyy sanoa, että olen pettynyt. Muutoksia on tehty, mutta niihin suuriin mätäpaiseisiin ei ole puututtu.

6000 irlantilaista lähtee ulkomaille työnhakuun joka ikinen kuukausi, eikä se näytä Endaa eikä kumppaneita pahemmin huolestuttavan. Entinen pääministeri Brian (muistattehan hänet - Helena ainakin muistaa) sai aikoinaan verenpaineeni nousemaan epäselvällä mutinallaan ja suoranaisilla valheillaan.  Enda puolestaa saa minut haukottelemaan. Hänessä ei ole karismaa, eikä uskottavuutta. Sitä yksiviivaista puhetta kuunnellessa, alkavat silmät painumaan hitaasti kiinni... Ehkä parempi niin.

Tänään parkkipaikalla poikaa odotellessa kuuntelin radiota.  Michael Noonan, meidän nykyinen rahakirstun vahtihan se siellä jutteli "mukavia" nuorten maastamuutosta. Nyt selvisi syy siihen, miksi maasta lähtee tuhansia nuoria  ulkomaille työnhakuun. Noonain mukaan he lähtevät, koska haluavat lähteä.  Surkealla työllisyystilanteella ei ole kuulemma asian oikeastaan  mitään tekemistä. Nuoret haluavat nähdä maailmaa, hankkia uusia kokemuksia ja elää jossakin muualla kuin tällä saarella. Varmaan osittain tottakin, mutta kyllä se suurin syy on se, että vastavalmistuneiden on lähes mahdotonta löytää täältä töitä. Ministeri ei selittänyt, että miksi sitten täällä pistetään suuria summia nuorten kouluttamiseen, jos he lähtevät heti valmistuttuaan muulalle. Miten Irlanti siitä hyötyy?

Ministeri voisi mennä Dublinin lentokentälle jututtamaan näitä "vapaasta tahdostaan" lähteviä nuoria, heidän perheitään ja ystäviään. Katsoisi vähän aikaa niitä sydäntäriipaisevia jäähyväisiä, itkusta turvonneita silmiä ja matkalaukku kasan takana nikottelevaa isää, joka ei koskaan itke.  Se, että lapsi lähtee Australiaan, eikä mahdollisesti sieltä enää palaa kuin lyhyille lomille parin vuoden väliin, ei ole kaikille ihan helppo juttu!

Mr Noonan, you are a waste of space!

10 kommenttia:

 1. Säkillinen apinoita johtaisi maata paremmin kuin nykyiset valopäät.
  Nimim. Kahden kuukauden sisään viisissä läksiäisissä käynyt

  VastaaPoista
 2. Minna M: Mun melkein korvat putsata, kun en meinannut uskoa, että ministeri voi tuollaista soopaa puhua. Tai ehkä vika on minun korvien välissä. Valtakunnassa on kaikki hyvin, mutta en vaan sitä tajua. Apinat muuten tulisivat halvemmiksi!

  VastaaPoista
 3. Muistan Brianin vaikutuksen sinuun, mutta ei näytä tällä uudella olevan yhtään parempi vaikutus!
  Täälläkin on mediassa ollut juttuja siitä, miten nuoret koulutetut lähtevät - ei yksin Irlannista, vaan Portugalista, Virosta, Latviasta jne. Pitäisi siitä huolestua, koska huoltosuhteesta tulee jatkossa huono - se tokii tulee täällä Suomessakin huonoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla allerginen irlantilaisille päättäjille. Oli sitten kysymyksessä Enda tai Brian. Nimi vaan vaihtuu... Kalliiksi tulee nuorten kouluttaminen Irlannille, jos heti valmistuttuaan lähtevät täältä pois. Iso ongelma on se, että monet "aivot" jättävät maan, eivätkä palaa. Ja "aivottomat" endat ja brianit jäävät.

   Poista
 4. Taysin samaa mielta! Aivottomia apinoita koko sakki! No on siella pari hyvaa td:ta mutta mita ne pari nyt voi noita muita matapaiseita vastaan tehda!!! Grrrrr! Tulen joka ilta vihaiseksi Vincent Brownia katsellessani-siina onkin ainoa aija, joka uskaltaa poliitikoilta kysya 'oikeista asioista' vaikka kymmeneen kertaan(saamatta tietenkaan suoraa vastausta).Endahan ei siihen ohjelmaan mene(tietyista syista ;) )
  Endassa ei tosiaankaan ole karismaa-olen aina inhonnut sita tiukkahuulista jaykkista. Ja Brian oli sitten vaan kuvottava muista syista-ja taysi alkoholisti. Eika tosiaankaan 'presentable'! Bertie Ahernista tykkasin persoonana ja paaministerina-oi niita aikoja kun Irlannissa oli Bertie ja Iso-Britanniassa Tony!:) (no, kumpikaan ei ollut ihan taydellinen, kuten nyt tiedamme..mutta karismaa oli sitakin enemman!)
  Nama poliitikot eivat ela todellisessa elamassa, tai sitten eivat vain halua elaa. Ja kuka haluaisikaan-meidan tavallisten vaan taytyy. Nuoria ja kokonaisia perheita JOUTUU lahtemaan tyon peraan ulkomaille, koska nakevat tilanteen taalla toivottomana.Murto-osa on niita, jotka haluavat nahda maailmaa-mutta nama on ainoastaan ne, jotka Noonan ja kumppanit haluavat nahda! Australiassa on jo naapurisaaren ja USA:n tapaan suuria irkkuyhteisoja..mietityttaa vaan kuinka kauan siellakaan riittaa kaikille toita..
  Ja kuka on sitten taallakaan kohta niita toita tekemassa-jos ja kun niita joskus toivottavasti taas on tarjolla-kun lasten/nuorten koulutuksestakin saastetaan..Kylla olis kirveelle toita tassa maassa!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän katsoa ajankohtaisohjelmia hyvin valikoiden. Alkaa muuten suututtaa, ja ilta vaan menee pilalle. Minä inhosin Bertietä vielä enemmän kuin Endaa. Otti vastaan lahjuksia, pisti kaikki maan rahat menemään, suosi kavereitaan ja kun maa alkoi poltaa jalkojen alla ja hyvät ajat olivat ohi, häipyi Bertie kuvioista. Koko Fianna Failin porukka on kyllä uskomatonta.

   Tämän maan politikoista suurin osa näytää olevan entisiä opettajia, joilla ei ole minkäänlaista "talousälyä". Itse saivat varmasti aikoinaan heti viran jostain koulusta (varma ja vakaa työpaikka plus iso eläke), sitten kansanedustajan jättipalkka, ministereiden palkoista nyt puhumattakaan. Nämä ihmiset eivät ymmärrä työttömyydestä yhtään mitään. Pyörivät omissa pikkupiireissään, jossa kaikilla menee hyvin ja rahaa riittää. Irlannin aivoja viedään taas ulkomaille, ja tänne jäävät nämä endat touhuamaan. Kirvelle olisi tosiaakin paljon töitä.

   Poista
 5. Johan se İrlanti tyhjenee kansasta tuolla menolla.Ja nuorisossa kun pitaisi olla maan turva.Pitas vahan kylla paaministerin olla huolissaan tilanteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näytä herroja huolestuttavan. Näin täällä näyttää aina käyvän, että aivot lähtevät ja aivottomat jäävät. Ikäjakautuma on kyllä sellainen, että nuoria riittää.

   Poista
 6. "Lifestyle choice" oli kuulemma Noonanin antama syy maastamuuttoon. Nääs kun HÄNEN lapsensa lähtivät siitä syystä ulkomaille. Pääsyy mielestäni siihen, miksi täkäläiset päättäjät ovat niin tolloja on se, että he elävät lasikuplassa, jossa mikään heidän päätöksistään ei kosketa ketään heistä henkilökohtaisesti.Heillä on yksityinen terveydenhoito, yksityiset koulut lapsilleen, yksityinen autonkuljettaja, turvattu iso palkka ja eläke ja äärettömät mahikset vetkutella lisäansioita. Kadulla meluavat mielenosoittajat pidetään aisoissa poliiseilla, eikä mikään juuri muutu puolueen vaihdolla.En enää ikinä äänestä mitään puoluetta täällä, ovat kaikki yhtä puupäitä. Sinn Fein-puolue on ainoa joka uskaltaa sanoa niin kuin asiat ovat, mutta IRA-taustan takia ei heitäkään voi kannattaa.
  Joku sanoi osuvasti että irlantilaisilla on suurenmoinen lahja kärsimiseen. En voi uskoa että Suomessa kestettäisiin tällaista.Meidän huushollissa huudetaan ääneen poliitikoille, jotka pajattavat radiossa ja tv:ssä.

  Minunkin lapsillani edessä maastamuutto heti kun valmistuvat, jos töihin haluavat. Toivottavasti ei sentään Australiaan asti.Eikö takuulla ole mikään "lifestyle" valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät nämä noonanit ja kumppanit tiedä normaalista elämästä mitään. Jos ikävä tulee ulkomailla asuvia lapsia, niin siitä vaan koneeseen ja heitä katsomaan. Raha ei ole este. Kuten sanoit kaikki pelaa, ja tulevaisuus on suurella ja lihavalla eläkkeellä turvattu.
   Mies sanoi juuri, että Sinn Feineäkö tässä joutuu tulevaisuudessa äänestämään. Olin ihan kauhuissani ja samoin hän, mutta ei näitä pellejä voi äänestää. IRA kummitelee siellä takana, joten ihan helpolla ei ääntä heillekkään voi antaa.
   Olin muuten niin onnellinen, että mies ei ollut maisemisssa sinä päiväna, kun Noonan asiasta jutteli. Meiltä olisi varmasti hajonnut televisio. Siis lentänyt ikkunasta ulos.

   Irlanti kouluttaa nuoret, ja sitten onkin aika lähteä. Ihan itkettää pelkkä ajatuskin Australista.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!