maanantai 2. tammikuuta 2012

Keskinmäärin hyvä olo

Keksin aikoinani, Lontooseen rantauduttuani, vessojen ja kylpyhuoneiden hanoille uuden nimen: "keskin-
määrin hyvä olo". Kun toisesta hanasta tulee tulikuumaa vettä ja toisesta jääkylmää, niin silloinhan pitäisi olla keskinmäärin ihan hyvä olo. Irlannissa nämä typerät hanat ovat myös suosittuja. Älkää vain kysykö miksi. Hygieniaa ja puhtautta en halua edes ajatella.

Meille en remonttivaiheessa kelpuuttanut yhtään erillistä kuumaa ja kylmää hanaa. Johan sen nyt järkikin sanoo, että on paljon miellyttävämpää pestä kätensä, naamasta nyt puhumattakaan, sopivan lämpöisellä vedellä.

Facebookin löytöjä!


12 kommenttia:

 1. Me asuimme kolme kuukautta Englanissa vauvan kanssa, talossa jossa oli vain tuollaisia hanoja. Ketutti melkoisesti joka kerta, kun oli aika pestä vauvan pylly. Ei auennut minulle noiden hanojen hienous, ei.

  VastaaPoista
 2. Mine: Tämä on noita henkimaailman selittämättömiä juttuja. Ei järjenhiventäkään.

  VastaaPoista
 3. Siis asennetaanko tuollaisia vielakin? Ajattelin etta ne on jotain prehistoriallisia jaanteita tosi vanhoissa taloissa.

  VastaaPoista
 4. niin, koskaan en ole ymmärtänyt noita brittiläisiä hanoja :)

  VastaaPoista
 5. Hihi, jopa taalla afrikassa ollaan kaytannollisempia, ihan hippasen tosin ;) Kasia ja naamaa noilla viela pesee (jos oikein nopea on, niin ehtii samalla kun kuuman hanan vesi lampenee juostessaan. Eihan sielta heti kuumaa tule:p). Muistissa on myos kylvyt, joissa tuo sama sydeemi, ja ei suihkua. Niihin piti asentaa sellainen "lehmanlypsykone", eli muoviletku josta meni putki molempiin hanoihin. Vesi myos yleensa tuli tippa per minuutti-vauhdilla...

  Hienoa Britannia! Perinteet kunniaan :D

  VastaaPoista
 6. Meidänkin ekassa vuokrakämpässä Dublinissa oli tollaset hanat, vaikka kyseessä oli ihan brand spanking new talo! En ymmärrä ?!
  Viimeisessä kodissa oli sentään yksi kraana, ja jopa sellainen "kahvahana" (nostetaan ylös et tulee vettä ja alas ku suljetaan, ja käännetään yhteen suuntaan ni tulee kuumempaa ja toiseen ni tulee kylmempää vettä).

  Täällä meillä on kuumalle ja kylmälle vedelle omat 'nupit' mutta sentään yksi kraana, onneksi! :)

  VastaaPoista
 7. Meillä on vessassa kahden hanan lavuaari, onneksi keittiössä ei sentään.

  Kuuman veden tuleminen tosiaan kestää jonkin aikaa, joten jos on oikein nopea, saattaa ehtiä pestä naaman ennen kuin vesi muuttu tulikuumaksi. Jos ei ehdi, niin sitten vain kädet ensin kylmän alle, sitten kuuman alle ja naamaan :D

  Kesäisin käytän vain kylmähanaa, koska silloin se vesi ei ole jäätävää, vaan ihan sopivaa.

  VastaaPoista
 8. Hyvät suomalaiset rouvat! Teiltä on jäänyt täysin ymmärtämättä brittitradition syvin olemus: plug eli tulppa. Britit ja irkut käyttävät tulppaa pesualtaassa ja sekoittavat sitten sormillaan veden sopivan lämpimäksi (ja oletettavasti bakteerit myös). Facebookissa joku englantilainen kysyi minulta mitä vikaa tulpassa on, se on brittien tapa. Vedin henkeä ja vastasin että bakteerit kerääntyvät seisovassa vedessä, eivät juoksevassa. Aiemmin kun olen sanonut tämän, minua katsotaan alta lipan: meidän pesualtaamme eivät ole likaisia, hyvä rouva, kuten mahdollisesti teidän siellä kaukana pohjoisessa.Ei auta sanoa että bakteereita ei näe, enkä varsinkaan käyttäisi tulppaa yleisissä pesualtaissa.Kun ajattelee, mitä kaikkea pesualtaasta kulkee läpi tavallisessakin perheessä, ei juuri tulpan käyttö huvita.Meillä odotellaan vielä lottovoittoa, jotta saisin uuden lavuaarin ja yksikätisen hanan - keittiöremontin yhteydessä sen jo sain. Kylpyammeeseen sain sekoitushanan ja -suihkun, kun aikani olin kituutellut noitten kumietkujen kanssa kyykyssä.

  Tämä hanajuttu muuten on yksi asioista joka muuttuu todella hitaasti, jos koskaan.Tuttava-arkkitehtini kertoi että Suomessa jossain seminaarissa todettiin että Irlanti ja Brittein saaret ovat "harmaata aluetta" mitä tulee suomalaisiin hienoihin saniteettivarusteihin, ne eivät yksinkertaisesti myy siellä.

  Vähän sama kultturiero kuin saunomisessa: en usko että muut kulttuurit koskaan oppivat löylyn heiton saati alastomuuden saunassa.Jotkut asiat täytyy vain hyväksyä ja olla ylpeitä omastaan!

  VastaaPoista
 9. Anu: Kyllä vieläkin asennetaan. Joo, vaikea ymmärtää, mutta näitä näkee ihan uusissakin taloissa. Luin kerran artikkelin suomalaisesta, Suomessa asuvasta naisesta, joka rakasti yli kaiken kaikkea englantilaista. Koti oli sisustettu tietysti Laura Ashleyllä jne. Hän tilasi Englannista hanat ja lavuaarin, kun halusi kylppäriinsä tälläisen keskinmäärin-hyväolo-kylmän ja kuuman hanan. Piti lukea artikkeli pariin otteeseen, kun en meinannut uskoa, että näikin voi olla.

  Hannele: Ainoastaan britit ja irlantilaiset ymmärtävät. Meille muille tämä "ihanuus" ei aukene.

  Eryah: Ensin lämmitetään vettä ja odotetaan, sitten kiivetään ammeeseen ja aletaan "lypsämään". Peseytyminen voi olla näillä saarilla kovin vaikeaa. Arvaa vaan, olinko kuin tikka terävänä, kun meillä tehtiin remonttia.

  MaaMaa: Meillä on työpaikan vessassa nämä "keskinmäärin hyväolo" kraanat ja kuumasta tulee kuumaa heti. Niinpä liruttelenkin käsiäni vain ja ainoastaan kylmän kraanan alla. En halua käpälöitäni poltaa. Ei tässä mitään järkeä ole, tai sitten me ei vaan ymmärretä.

  Elegia: Pääasia tietysti on, että tulee puhdasta ja ettei polta näppejään.

  Silhouette: Tähän minulla ei ole mitään lisäämistä, kuin että täyttä asiaa kirjoitat - taas!

  VastaaPoista
 10. Mä en nyt oikein usko että siitä kauheita bakteereita saa jos vettä laskee altaaseen ja siinä pesee kädet. Ainakaan jos kyse normaalikodista normaalilikoineen ;) eriasia sitten voi olla jossakin julkisissa vessoissa.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi: Koti on eri asia, koska sen puhtaudesta on itse vastuussa. Ei ole kiva piestä naamaa jokun hammastahnaisessa lavuaarissa!

  VastaaPoista
 12. En minäkään tahtoisi naamaani piestä ;)

  Ja olin sitten tuo edellinen anonyymi.

  Miia

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!