maanantai 16. tammikuuta 2012

Ei tee mieli merelle

Viime päivinä on taas nähty kuinka armoton meri voi olla. Tai voiko merta syyttää siitä, että Italian edustalla upea risteilyalus kaatui? Tuntuu käsittämättömältä koko juttu. Tuli mieleen, että onkohan näillä, toinen toistaan upeammilla maailman meriä seilaavilla aluksilla, jonkinlainen kirous? Yrittääkö ihminen olla liian polleaaa heinolla rakennelmillaan? Ja sitten meri kostaa.

Täällä meidän lähellä ajoi eilen karille kalastusalus. Vain yksi miehistön jäsenistä on löytynyt, ja viiden kalastajan ruumiita etsitään edelleen. Armoton ja kylmä meri.

Kävin eilen Cobhissa, joka vanhalta nimeltään on Queenstown. Se oli Titanickin viimeinen satama Euroopassa. Viimeiset matkustajat astuivat laivaan Cobhista. Heitä oli kaikkiaan 123. Se, mitä seuraavaksi tapahtui onkin sitten historiaa. Valitettavasti päivä ei ollut aurinkoinen, eikä  minulla ollut aikaa kierrellä satamassa kameran kanssa. Kuten varmasti arvaatte, Cobhiin mentiin aikaisin sunnuantaina pelaamaan jalkapalloa, eikä millekkään kuvausmatkalle. Kunhan kesä taas saapuu ja Cobhin museo avaa ovensa, lupaan käydä siellä uudestaan, ja vien teidätkin mukanani.  11.4 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Titanic lähti kohtalokkaalle matkalleen Cobhista. Palaan asiaan!

11 kommenttia:

 1. Titanicissa oli kuulemma ollut mukana suomalaisia matkalla Amerikkaan, murheellista heille.;( Mutta muistaakseni yksi suomalainen vauva oli pelastunut.<3

  Anoppini syntyi samoihin aikoihin, kun Titanic upposi eli 06.04.1912. Hän kuoli 14.06.1966.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy perehtyä tarkemmin Titanicin tarinaan. Suurin osa näistä täältä matkustaneista oli paremman elämän toivossa USAn matkustavia. Huonosti kävi heille!

   Poista
 2. Miten lähellä tuota Titanicin päivämäärää se italialainen aluskin lähti liikkeelle.Eilen selvisi,että laivassa oli(ja onneksi selvisivät)asuintaloni yhden naisasukkaan vanhemmat.Siitä on sitten riittänyt tässä talossa puheenaihetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ovat elossa naapurisi vanhemmat. Niin turha onnettomuus. Ajattelen niitä ihmisiä, jotka jäivän sinne laivaan, eivätkä päässeet pois. Upeat puitteet muuttuivat hetkessä vankilaksi, josta ei pääsyt ulos.

   Poista
 3. Mummoni isän oli tarkoitus lähteä Titanicin kyytiin,mutta myöhästyi. Onneksi niin,tuskin olisi selvinnyt matkalta jos olisi mukaan ehtinyt. Enkä olisi nyt täällä kirjoittelemassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hänellä onni onnettomuudessa. Siinäpä oli jotain jota muistella. Hyvä niin, nyt olet olemassa!

   Poista
 4. Union Hall on tassa meita lahella..
  Olen aina arvostanut kalastajia, jotka naita myrskyja uhmaten lahtevat vaan leipaansa meresta nostamaan. Tietyin valiajoin onnettomuuksia aina sattuu ja ne todella koskettavat pienia kylayhteisoja maaseudulla.
  Toivottavasti tama hirvea sade loppuisi ja paasisivat viimein pelastustoihin. Saisivat omaiset edes rakkaansa haudan lepoon. Epailen kylla, etta tama myrsky on lahjoittanut heidat jo merelle eika heita koskaan tulla loytamaan..:(

  VastaaPoista
 5. Kalastajan työ on kyllä vaativaa ja heidän perheidensä myös. Ainaista odottamista ja varmasti myös pelkäämistä. Tottuukohan siihen koskaan? Eivät kyllä tienaa palkaansa helposti. Se yksi pelastunut oli sanonut jossain haastattelussa, että on varma, että ruumiit on siellä veneessä.
  Omaisille olisi niin tärkeää, että ne löytyisivät.

  VastaaPoista
 6. Tama onnettomuus naytti taas meren armottomuuden. Tiedan, etta samoihin aikoihin upposi myos jattiristeilija, mutta paikallisena jarkytti enemman tama. Irlanti on pieni maa, jossa 'jokainen tuntee toisensa'(tama tosiaankin pitaa paikkansa)-ja pienissa kylayhteisoissa kuten taalla West Corkissa yhteishenki ja 'community spirit' on voimakas. Ja kalastajien me-henki on samaa luokkaa kuin palomiesten, ellei jopa enemman.
  Loistoristeilijaonnettomuudessa jarkytti ehka enemman kapteenin kaytos kuin itse onnettomuus. Kauheaa varmasti mukanaolleille, mutta suurin osa kuitenkin onneksi pelastui-eika kylla kapteenin ansiosta yksikaan! Tuli vakisinkin mieleen Estonia. Risteilyalukset on kasvaneet liian isoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Radiossa aamulla haasteteltiin naista, joka oli järjesmässä keräystä egyptiläisten kalastajien perheille.
   Hienoa, että yhteishenkeä riittää.

   Poista
  2. Siita pidan irlantilaisissa, etta ovat kansana avuliasta vakea. Aina riittaa killinki hyvantekevaisyyteen, ja kerays pistetaan pystyyn tuossa tuokiossa! Se on taman maan iso plussa-yhteishenki ja hadassa olevan lahimmaisen auttaminen. Jostain luin ihan kuukausi sitten, kuinka Irlanti on Euroopan ykkonen hyvantekevaisyydessa-eli siis koyha antaa vahastaankin. Parhaani yritan itsekin-valikoin hyvin kylla kohteet.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!