maanantai 19. joulukuuta 2011

Kylmä ja iso joululahja

Pukki ilmeisesti päätti, että rekeen ei mahdu ihan kaikki lahjat. Niinpä tänään pihaan ajoi pakettiauto, ja ihan ovesta työnnettiin sisälle suuri laatikko. Tämä lahja ei olisi mahtunut savupiipusta sisälle, vaikka Pukki olisi ihan hartiavoimin sitä yrittänyt työntää. Nyt meillä on vihdoinkin kunnon pakastearkku, johon mahtuu huomenna paistettavat laatikot ja muut jouluherkut.

Irlannissa pakasteet eivät ole olenkaan niin yleisiä kuin Suomessa. Olen usein miettinyt siihen syytä, ja tullut siihen tulokseen, että täällä on enemmän kotiäitejä. Päivällä on aikaa käydä kaupassa, joten lihat yms ostetaan tuoreina. Marjapensaita ei myöskään harrasteta, joten marjojakaan ei tarvitse pakastaa. Leipominenkaan ei ole yhtä yleistä, ja jos jotain leivotaan syödään se yleensä heti.

Yksi naapureista ihan tosissaan  väitti minulle, että pakastettu ruoka ei ole hyvää eikä terveellistä. Mihinkähän tutkimukseen tämänkin väite perustui? Toinen taas sanoi, että lapset eivät suostu syömään mitään pakasteessa ollutta. Meillä ollaan edelleen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa, vaikka pakastettuja ruokia syödääkin! Eivätkä pojat pysty kertomaan eroa juuri paistetun tai pakastetun kaalilaatiokon välillä. Voi, poika parkoja, edessä surkea tulevaisuus, ainakin ruoan suhteen.


9 kommenttia:

 1. Onnea uuden pakastimen johdosta!

  VastaaPoista
 2. Onnea uudelle pakastimelle.Tuollaista olen minakin havitellut.Jaakaapin yhteydessa on pakasti,mutta liian pieni.Myös taalla eivast ihmiset harrasta pakastamista kovinkaan mittavasti.Kaupoissa on kylla jo paljonkin pakasteita saatavilla.
  Mukavaa joulunalusviikkoa.

  VastaaPoista
 3. Kiltti pukki, pakastettu ruoka mainiota (jolle sitten keitä liikaa ennen :)

  VastaaPoista
 4. Tààllàkin pakasteita kàytetààn yllàttàvàn vàhàn. Olisiko syy siihen epàterveellisyysvàitteeseen se, ettà pakastetut asiat nàhdààn usein esim sellaisina valmispihveinà, joissa on jotain tàytettà tai muuta yhtà epàterveellistà tàynnà lisàaineita. Marjastamista tai esim leivoksien pakastamista ei todellakaan tajuta...kuten sanoit, kakut syòdààn samantien, joten tuskin edes tietàvàt ettà niidenkin pakastaminen on ihan ok.

  VastaaPoista
 5. Pakastettu on ruoka ei menetä mitään! Jopa väri säilyy marjoissa, kun lisää hiukan sokeria. Äitini, 84 vee, pitää yhden hengen taloudessaan vieläkin kahta pakastinta, jotka ovat ääriään myöten täynnä satoa ja joka päivä hän syö kulhollisen marjoja pakastimesta. Suomalaiset marjat ovat nyt saanet superfood -nimikkeen ja tästäkö johtuu, että äitini iästään huolimatta selätti syöpänsä, perusti sen jälkeen vielä uuden puutarhan ja kävelee 5 kilometriä päivässä.

  Minä en ikinä tulisi toimeen vain yhdellä pakastimella eli omistan kaksi kaappipakastinta. Joskus oli se kaikkein suurin arkku (,johon ruumiskin mahtuisi;-), mutta se oli minusta hankala, joten nyt olen siirtynyt kaappeihin.

  Naura vain raikkaasti, kun joku väittää, että pakastettu ruoka ei ole terveellistä!

  Ja mitä makuun tulee, niin olen testannut asiaa graavisiialla. Sokkotestissä kukaan ei ole erottanut, kumpi graavaus on tehty pakastettuun kalaan ja kumpi tuoreeseen. Mies on juuri lähdössä kotipitäämme merenrannalle ja tuo sieltä merisiiat tulessaan, joten kyllä ne pakastimen kautta joulupöytään tulevat.

  Onnea uudesta lisäpakastimesta!

  VastaaPoista
 6. Siis tuosta tekstistä katosi oudosti jonnekin osa...

  ...jopa väri säilyy marjoissa, kun hiukan ripauttaa sokeria ja se säilyttää myös C-vitamiinia.

  Äitini, 84 vee, pitää vieläkin kahta...

  VastaaPoista
 7. Olipas hauska tietoisku! :) En ole kuullutkaan moisesta, että Irlannissa pakastin on ihan vieras kone ja että siihen liittyy noinkin vahvoja epäterveellisyys-uskomuksia. Ravitsemusalan opiskelijana voin kyllä vakuuttaa, että pakastetty ruoka on ihan yhtä terveellistä ja ravinnepitoista kuin tuorekin, joskus jopa enemmän. Pakastetuissa kasviksissa on esimerkiksi tutkittu olevan enemmän joitakin vitamiineja ja hivenaineita kuin tuoreissa, koska ne pakastetaan heti eivätkä ravinteet ehdi kadota tuotteen ikääntymisen myötä. Pakastusprosessi pysäyttää tuotteiden vanhenemisen ja näin ollen säilyttää tehokkaasti ravintoaineet. :) (Tässä vastatietoisku sinne päin! Heh.)

  Hyvältä joululahjalta kuulostaa kyllä. Olen aina ollut sillä kannalla, että lahjojen on parasta olla hyödyllisiä, ei mitään turhaa tilpehööriä. Pikkuveli osti yhtenä jouluna minulle vitsinä koiranmakkarapaketin kun ei keksinyt muuta :S Hmm. silloin meillä ei ollut vielä edes koiraa. :p

  Mukavaa jouluaikaa jälleen kerran!

  VastaaPoista
 8. Yaelian: Kiitos. Nyt täytyy alkaa sitä täyttämään. Huomenna on suunnitelmissa leipoa kakkuja joulua varten.

  Sateenkaari: Meidän toinen pakastin on aina täynä. Nyt voi ostaa lepiää yms surutta, eikä aina tarvitse käydä kaupassa.

  Hannele: Kyllä pukki tietää.

  Leena: Irlantilaiset osaavat olla kovin vaativaisia ruoan suhteen, vaikka se ei kovin "eksoottista" olekkaan. Liha ostetaan tietystä lihakaupasta jne.
  Nämä "viisaat" kommentit jätän omaan arvoonsa, mutta täytyy kyllä sanoa, että vähän hymyilyttää.
  Pääsisi suuren perheen äitikin paljon helpomalla, kun pakastin olisi täynä ruokaa, eikä kaupassa tarvisisi käydä joka ikinen päivä.
  Onpas äitisi pirteä ja tarmokas. Vierivä kivi ei sammaloidu. Toivottavasti saat sinäkin nauttia marjapuskien antimista. Jos joku vielä kommentoi pakasteruoasta niin pyydän ottamaan Mrs Snowhin yhteyttä.

  Ciacy: Olisikohan siinä vielä ripaus kokin ylpeyttäkin? Tyyliin "meillä kaikki on tuoreista raaka-aineista valmistettua". Irlantilaiset naiset ovat kyllä välillä niin tietäväisiä ja puhuvat uskottavasti, vaikka ihan metsään menee. En jaksa alkaa jankuttamaan, joten siinäpä kantavat kaupasta ruokaa.

  Maama: Yleensä täällä on siis vain sellainen pieni jääkaapin yhteydessä oleva pakastin, johon ei paljoa mahdu.
  Ehkä kaupassakäynti on toisille sellainen sosiaalinen tapahtuma, että sinne mennään ihan mielellään. En tiedä. Minulle riittäisi vain pari käyntiä viikossa.

  Nämä "viisaudet" ovat kyllä jotekin ihan naurattavia ja toisilla vähän sellaista oman hännän nostamista. MINÄ ostan tuoretta lihaa lihakaupasta joka päivä, ja teen siitä ruokaa jne.

  VastaaPoista
 9. Joo nàmà italialaiset mammat, eikà vain mammat vaan oikeastaan koko kansa tietàà kyllà kaikesta kaiken ja hoilottavat sen kovaan ààneen uskottavasti, vaikka oikeasti enemmmàn pieleen ei vois mennà, heh!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!