torstai 24. marraskuuta 2011

Kävelykierros uudella asuntoalueella

Eilen pääsin kuin pääsinkin kastumatta kävelylenkille. Uteliaana lähdin katsastamaan uudehkoa asuntoaluetta, jota alettiin rakentamaan silloin, kuin Irlannissa meni vielä mukamas  hyvin.
Tälläisesta suuresta portista sisälle. Näin kaukaa katsottuna, alue näyttää ihan siistiltä, ja hyvin tavalliselta asuntoalueelta. Samanlaisia nousi kuin sieniä sateella ympäri Irlantia. Portin lähellä oleva mainos kertoo, että asuntoja on edelleen myymättä. Suuri taloja , joissa joko neljä tai kuusi makuuhuonetta. Tässä vaiheessa asuntoa etsivän päässä alkavat soida varotuskellot: tänne ei ainakaan kannata muuttaa. Mennään ensin portista sisälle, ja sitten ymmärrätte miksi täältä kukaan tuskin enää ostaa asuntoa.

Kuten jo sanoin, kaukaa kaikki näyttää olevan kunnossa.


Ai, mutta tuossahan on tyhjä talo. Onkohan siinä koskaan edes kukaan asunut? Tilaa olisi siis sen kuuden makuuhuoneen verran.

Jatketaan matkaa. Tuolla näkyy viisi uutta taloa rivissä. Aika tiiviisti toisissaan kiinni, mutta se nyt on ihan tavallista täällä.


Talo numero yksi näyttää kovin viihtyisältä. Etupihan puutarha ei tässä kuvassa näy, mutta näkemäni perusteella voin kertoa,  että omistajat pitävät pihan kunnossa. Tuntematta asukkaita tai heidän taustojaan, voin vain arvailla, että he maksoivat talosta huippuhinnan. Odottelivat aikansa naapureita, kunnes tajusivat, että heitä tuskin koskaan tuleekaan.Tässä talo no 2.


Veikkaan, että rakennuttaja meni konkursiin, ja osa taloista jäi kesken.

Talo no 3 on myös tyhjä:Kuten no 4.
Eikä no 5ssäkään ole asukkaita.


Takapihat odottavat lapsia leikkimään ja pyykkiä kuivamaan. Odottavan aika on pitkä.


Tällaisiä puolivalmiita asuntoalueita Irlannissa riittää. Erittäin ikävää niille, jotka ostivat kalliilla unelmien kodin. Arvo on nyt romahtanut, eikä talosta pääse eroon, ei sitten millään.

Lisättäköön tähän vielä se, että kuvaamani asuntoalue ei ole ollenkaan niitä pahimpia. Tämä on sentään suurin piirtein valmis. Sääliksi käyvät ne ihmiset, jotka asuvat rakennustyömaalla, jossa viemärit haisevat, rakennusjätettä on vaikka muille jakaa, katuvalot eivät toimi jne.  Kirjoitin samasta aiheesta aikaisemminkin, mutta valitettavasti tämä ongelma on ja pysyy.

14 kommenttia:

 1. Kauniita taloja ovat, kyllä kelpaisi. Näin joku aika sitten uutispätkän USA:sta, aiheena oli sama juttu eli keskeneräiset asuinalueet. Mitenkähän niille käy, ja entä perheille joilla ei ole enää varaa maksaa asuntolainaa?

  VastaaPoista
 2. Täällä on puhuttu, että täysin keskeneräiset asuntoalueet ajettetaisiin maantasalle ja siellä asuvat muutettaisiin valmiille asuntoalueelle. En kyllä ole viime aikoina kuullut, että mitään olisi asialle tehty. Sitten tietysti tapellaan, että kuka maksaa ja mitä.

  Pankit kuulemma neuvotelevat nykyisin parempia ehtoja lainoihin, mutta ei sekään aina auta. Jos kumpikin on työttömänä, niin milläs lyhennät.
  Osa asunnoista menee takasisin pankeille. Täällä kun asunto toimii takuuna. Pankit eivät tietysti halua näitä tajoja, koska niitä ei voi myydä. Hankala tilanne!

  VastaaPoista
 3. Surullista! Todella hyvän näköisiä taloja ja sääli,että niiden tilanne on tuollainen.

  VastaaPoista
 4. Surullista todella! Luulisi etta ihan pilkkahintaan edes naita asuntoja ostettaisiin.
  Voisi olla hyva sijoitus rikkaalle optimistille.

  VastaaPoista
 5. Maalaisjärkeni sanoisi, että talot kannattaa laittaa myyntiin tosi edullisesti ennemmin kuin pitää tyhjänä. Huomaan, että se ei päde markkinatalouteen. Täälläkin on yksi ihana villa-alue. Kävimme sitä katsomassa aikanamme, kun muutimme tähän. Asunnoista oli asutettuna ehkä 10 % ja muut seisoivat tyhjänä rapistumassa. Vuokralle tai ostettavaksi sitä tarjottiin. Ja mihin hintaan? Vuokra 3000 dollaria/kk. Ei kuulema voinut tinkiä. En ole käynyt siellä sen koommin. Liekö kukaan muukaan?

  VastaaPoista
 6. Jopas on surullista... Upeita taloja tosiaan jos joku niissä asuisi.

  VastaaPoista
 7. Tosi surullista ja varmaan kurja asua ja katsoa miten viereiset talot ränsistyy ja hinnat laskee.

  VastaaPoista
 8. Yealian: Näitä riittää ympäri Irlantia. Uusia koteja, mutta asukkaat vaan puuttuvat.

  Anu: Olen kuullut, että jossain on myyty kaksi taloa yhden hinnalla.

  Ongelma on se, että rakennuttaja yleensä huolehtii ympäristöstä muutaman vuoden, ja sen jälkeen asukaat itse perustavat asukasyhdistyksen ja järjestävät ruohonleikkauksen yms. Jos rakennuttaja on mennyt konkurssiin, niin kukaan ei ota vastuulleen ympäristöstä huolehimista. Kuka haluaa asua tyhjän puolivalmiin talon naapurusssa vuosikausia?
  Suuri ongelma on myös se, että ennen niin lepsut pankit eivät nykyisin anna asunotlainoja juuri kenellekkään. Jos ei ole valtion varmaa virkaa, saa lainasta vain haaveilla.

  Mine: Niinhän sitä luulisi, mutta kun sitä pientäkin asuntolainaa on nykyisin todella vaikea saada. Parin vuoden kuluttua tuokin alue on ihan hirveä. Tyhjät talot rapistuvat silmissä ja nuo puolivalmiit eivät valmistu. Masentava asuinpaikka.

  Hietzu: Varmasti ihan kivoja sisältäkin ja tilavia. En vain usko,että aluelle muuttaa uusia perheitä.

  Allu: Ajattele, jos itse on maksanut täyden hinnan talosta, ja nyt naapuria myydään puoleen hintaan. Siinä sitten asut puolivalmiin talon naapurissa ja yrität olla sitä huomaamatta. Muuttaakaan et voi, kun on iso laina pankissa ja talosta ei saa mitään. Aika lohduton tilanne.

  VastaaPoista
 9. Näin näitä haamutaloja ekan kerran viime kesänä Corkissa päin käydessämme.Itärannikolla näitä ei näy, kumma kyllä.Tutut nuoret Corkissa, jotka olivat juuri muuttaneet yhteen, menettivät molemmat työpaikkansa ja joutuivat luopumaan vuokra-talostaan - tinkivät vuokraisännän kanssa turhaan, ja talo kuulemma seisoo nyt tyhjillään jo toista vuotta. Molemmat nuoret palasivat asumaan vanhempiensa luokse ja säästävät nyt Australiaan muuttoa varten.

  Toinen perhe, josta kuulin, joutui antamaan talonsa pankille - he antoivat kaikki huonekalunsa ja irtaimistonsa ilmaiseksi haluaville, koska heilläkään ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa ulkomaille.Pankki olisi vienyt kaiken ulosoton yhteydessä.

  Kolmas juttu mikä kosketti, oli hautamuistomerkki täkäläisen vuoren laella - nuori yksityisyrittäjä jonka firma kaatui ja hän teki itsemurhan. Käsittämättömiä kohtaloita. Ei voi kuin kiittää onneaan kun vielä on katto pään päällä!Budjetti kun vielä lyödään eteen ennen joulua, tulee oikein joulumieli!

  VastaaPoista
 10. Oho, aikamoista. Nuo harvat asukkaat kokevat varmaan asuvansa tietyllä tavalla "autiomaassa" ja tavallaan tulleet huijatuksi. Surullista tosiaan.

  VastaaPoista
 11. Surullista tosiaan. Taalla samanlainen tilanne. :(

  VastaaPoista
 12. Silhouette: Herättiinköhän täällä myöhemmin kuin muualla rakentamaan, vai oltiinko oikein extra-ahneita ja jatkettiin rakentamista, vaikka merkit laskukaudesta olivat jo ilmassa? Mene ja tiedä.

  Surillisia kohtaloita, toivottomalta tuntuvaa tulevaisuutta ja kipeitä jäähyväisiä ympäri maata. Ja sitten on niitä, joihin lama ei vaikuta ollenkaan ja jotka tuskin sitä edes huomaavat muuta kuin silloin, kun aukaisevat television.

  Itsemurhat lisääntyvät. Suomessa syy on puhumattomuus, täällä taas se, että aina pitää olla kaikki hyvin ja näytellä iloista naamaa vaikka elämä ja talous olisivat täysin sekaisin. Tämä minun keittiöpsykologialla pääteltyä.
  Masentavaa.

  Elegia: Ei todellakaan mukava asuinpaikka. Talot ympärillä näyttävät aavetaloilta ja ränsistyyvät silmissä. Asukit tuntevat olevansa kuin vankilassa, josta ei pääse pois.

  Susa: Olen katsonut ohjelmia USAn asuntotilanteesta. Niin tuttua. Ja mikä on järkyttävää, jälelle jää vain hirveä velat, vaikka talo otetaankin pois. Yritetään olla positiivisiä ja uskoa, että kyllä tämä vielä tästä.

  VastaaPoista
 13. Surullista. Järkyttävää, että on halvempaa antaa talon ja ympräistön rapistua, kuin että joku voisi ostaa sen halvalla kodikseen.

  Meidän uutisissa oli viime viikolla positiivisia uutisia Irlannin taloudesta, joten pidetään peukkuja että suunta on parempaan päin!

  VastaaPoista
 14. Helena: Luulisi, ettei pakille tule kovin suurta riskiä, jos antaa pienen asuntolainan. Ennen lainoja suorastaan tyrkytettiin. Jos talot myytäisiin, vaikka sitten tosi halvalla, koko ympäristö paranisi kertaheitolla ja asuntojen arvo saattaisi jopa nousta. En ymmärrä millä logiigalla näitä päätöksiä tehdään.

  Suhtaudun positiivisiin uutisiin tietyllä varauksella. Nyt jännitämme budjettia. Ihmiset eivät halua ymmärtää, että rajujakin leikkauksia on tehtävä, että tilanne paranee. Kaikkien pitää kantaa kortensa kekoon. Sitä tietyt ammattiryhmät eivät halua ymmärtää. Ihmiset ovat uskomattoman itsekkäitä ja sokeita.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!