torstai 6. lokakuuta 2011

Uusi presidentti

Vihreälle Saarelle etsitään uutta presidenttiä. Mary McAleesen toinen kausi alkaa lähestyä loppuaan, ja on aika siirtyä sivuun. Irlannissa presidentillä ei ole poliittista valtaa. Presidentti edustaa maata, avaa sairaaloita, museoita ja toimii muutenkin maan keulakuvana. Plussaa on se, jos presidentti saa ihan oikeasti jotain hyvää aikaiseksi. Mary Robinson presidenttikaudellaan edisti irlantilaisten naisten asemaa, ja nykyinen Mary on tehnyt kovasti töitä naapurisaaren ja Irlannin tasavallan suhteiden eteen.


Ehdokkaista ei tällä kertaa ole ollut pulaa.  Maa tarvitsee edustuskelpoisen, sujuvasanaisen, protokollan tuntevan fiksun henkilön, joka pystyy vakuuttelemaan tärkeille vieraille, että valtakunnassa on kaikki hyvin! Siitäkin ollaan tietysti erimieltä tartvitseeko Irlanti presidenttiä ollenkaan.Rahaa pitäisi säästää, joten olisiko tässä yksi asia jota ilman Vihreä Saari tulisi toimeen?


Ehdokkaita on seitsemän, ja totuuden nimissä en tiedä ketä äänestäisin. Nämä vaalit eivät minua juurikaan kiinnosta, joten en ole kovin hyvin selvillä ehdokkaista ja heidän taustoistaan. 
Minähän en olisi minä, jos en kuitenkin "puutuisi" asiaan ja sanoisi omaa mielipidettäni kustakin ehdokkaasta.
1. Mary Davis, vaikka Mary onkin, ei tee vaikutusta. Ainut plussa hänelle tulee hyvästä kuvasta vaalimainoksissa!
2. Martin McGuinessia en äänestäisi ikinä. Ei kai nyt kukaan ihan oikeasti halua Sinn Feinin (ja entistä IRAn kamua) presidentiksi?
3. Työväenpuolueen Michael D Higgins on puolestaan ihan liian vanha tähän kisaan. Töitä nuoremmille!
4. Sitten on tämä nimiongelma: Gabriel lyhennetään irlannissa Gay. Voiko maata edustaa Gay (homo suomeksi) Mitchell? Tämä on ihan vain minun päässäni kehitelty mahdollinen ongelma, kun Irlantia edustetaan ulkomailla. Isompi ongelma minusta ovat kyllä Gayn vanhoolliset mielipiteet.
5. Ja kun asiaan päästiin, niin sitten meillä on David Norris, joka jakaa mielipiteet. David Norris on irlantilainen älykkö, joka jo kerran vetäytyi kisasta ja palasi taas takaisin kehiin.  Hän on myös  avoimesti homo. En poe minkäänlaista homofopiaa, joten tämän asian takia en jättäisi häntä äänestämättä. Ongelma piilee siinä, että Norris käytti asemaansa väärin, anellessaan armoa israelilaisen ex partnerinsa puolesta, joka oli saanut tuomion alaikäisen pojan raiskauksesta. Armoa voi anoa Israelin viranomaisilta ihan vapaasti, mutta ei Irlannin valtion nimissä.
6. Ex. Euroviisuvoittaja ja MEP Dana on myös ehdokkaan. Hänenkin mielipiteensä kaskahtavat vähän vanhanaikaisilta. Toisalta olisihan se hienoa, jos presidentti osaisi ihan oikeasti laulaa.
7. Seán Gallagherilla, joka muuten on yksi irlantilaisen Diilin tuomareita, on yksi iso ongelma: hänen edustamansa puolue. On tainnut tulla selvälksi, että en ”seurustele” fiannafaililaisten kanssa. Tämä on  SE puolue, jota saamme kiittää maan nykyisestä tilasta.


Ja sitten vielä tälläinen pieni ongelma: minulla ei ole äänioikeutta näissä vaaliessa. Siksipä voin nukkua yöni rauhassa ja antaa muiden murehtia, siitä kuka meille nimitetään presidentiksi. 
Tälläisiä uutisia tällä kertaa Vihreältä Saarelta.

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiset mielipiteet ehdokkaistanne.
  Tarvitseeko teidan presidentillanne olla ollenkaan poliittista ja valtiollista tietamysta.Ulkomaan politiikasta puhumattakaan.

  VastaaPoista
 2. Joo, onneks ei saa äänestää, en tiedä kenelle ääneni antaisin! Maailmankansalaisuutensa puolesta Norris olisi ehdokkaani, mutta nuo Senaatin nimissä kirjoitellut kirjeet ja muuta arveluttaa... McGuinnessia jotkut vertasivat Nelson Mandelaan radiohaastattelussa, en ymmärrä logiikkaa ollenkaan. Mitäs jos annettais Mary McAleesen vaan jatkaa hommaa, hyvinhän se on hoitanut tähänkin asti :)

  VastaaPoista
 3. Komppaan Minnaa - onneksi en minäkään saa äänestää niin ei tarvitse miettiä. Maryn vaalimainosta verrattin radiossa Kellock's K:n naiseen...

  VastaaPoista
 4. Sateenkaari: Ei välttättä vaadita. Ehdokaaksi asettatuminen on monimutkainen juttu, joten yleensä kisaan asettuu politiikassa mukana olevat. Osa on ehdokkaana riippumattomana tai sitten puolueen ehdokkaana. Tylsä kisa, jonka tuloksella ei ole oikeastaan väliä paitsi, että voittaja saa erittäin hyväpalkkaisen homman!

  Minna: Samaa mieltä, annetaan nykyisen Maryn jatkaa. Nelson Mandelasta ja McGuinesista ei kyllä voi puhua samana päivänäkään. Oli siinäkin vertaus!
  Norris on jotenkin arvaamaton ja liian älykäs. Nämä miesjutut ovat kyllä vähän arveluttavia.

  Heljä: Ilkeä minä ajatteli, että onkohan Maryn kuvaa vähän käsitelty.

  VastaaPoista
 5. siinä radio-ohjelmassa myönsi, että ehkä vähän valoilla saatu aikaan jotain korostuksia...

  VastaaPoista
 6. Meilläkin on kohta samat ongelmat, äänestää tosin saan, mutta en tiedä äänestäisinkö häntä, kenet haluaisin, mutta ei pääse vaan taktitoisin. Voipi olla, että toisella kierroksella joutuu valitsemaan "ruton ja koleran" välillä.

  VastaaPoista
 7. Heljä: Vähän vaan!

  Helena: Suomessa sentään pressalla on vähän valtaa, joten kannataa äänestää. Täällä on ihan sama kuka siellä häärää!

  VastaaPoista
 8. Luin vanhoja postauksiasi, ja huomioni kiinnittyi tahan. Siis miten moni sanoo taalla, ettei saa aanestaa? Mina olen asunut Irlannissa yli 8 vuotta ja olen aina saanut aanestyskortin! Ja siispa aanestin myos menneissa presidentinvaaleissa. 1.D.Norris 2.Sean Gallagher 3. Michael.D.Higgins 4.Martin McGuinness

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!