tiistai 11. lokakuuta 2011

Seonnut palmu

Meidän takapihaamme kaunistaa tai rumistaa, ihan miten vain, korkea palmu. Ennen se sai minut raivon valtaan pudottelemalla valtavan määrän pitkiä lehtiään. Että yhdessä puusta voikin tulla niin paljon roskaa. Palmu on takapihallemme istutettu luultavasti jo 40 vuotta sitten. Kuulin tälläisen tarinan, että kun asuntoalueemme valmistui, lahjoitettiin jokaiseen taloon pari puun tainta. Luulen, että tuo takapihan palmu oli yksi niistä.
Kevällä palmu sekosi. Lehtiä tippui normaalia enemmän, ja ensimmäistä kertaa ajattelin, että kaikki lehdet tulevat alas. Kaksi kylmää talvea olivat ilmiselvästi tehneet tehtävänsä ja luulin, että palmu on tullut tiensä päähän. Mielessäni jo näin meidät kantavat pitkää kuollutta puuta talon läpi etupihalle. Meillähän ei ole sivuporttia, joten kaikki multasäkit, ruohonleikkurit ja kuolleet puskat ja puut kuljetetaan talon läpi etupihalle.
Kävelylenkeilläni huomasin, että kaikki lähiseudun palmut olivat kuolleet kylmyyteen. Naapurini sanoi, että hänestä meidän palmu on ainut henkiin jäänyt. Kesällä lehtien tiputtelu väheni ja lopulta loppui lähdes kokonaan. Sitten huomasimmekin aivan uuden piirteen: uusia lehtä alkoi kasvamaan rungosta. Palmumme on siis edeelleen elossa, mutta sekaisin se on kyllä mennyt. Katsokaapa tätä kuvaa. Sekaisin mikä sekaisin!

Seonnut palmu


16 kommenttia:

 1. Ei tuo palmu sekaisin ole mennyt,vaan paatti kasvattaa "viherpeitetta" lammikkeeksi talvea varten.Jannan naköinen on kylla.

  VastaaPoista
 2. Hih, otsikko oli loistava. Valitettavasti en tunne palmuja enkä heidän sielunelämäänsä. Itse taistelin viikonloppuna jasmikkeen kanssa, kun se ei meinannut totella minun toiveita kasvusuunnasta.

  VastaaPoista
 3. Yllätyin että teillä kasvaa palmu! Mutta eiväthän teidän talvetkaan kamalan kylmiä taida olla..Tuolla tavalla seonneita palmuka en kyllä täällä ole nähnyt...

  VastaaPoista
 4. Hienon näköinen totta tosiaan...☺☺

  VastaaPoista
 5. No, se siita tulee, kun kasvattaa palmuja IRLANNISSA!

  VastaaPoista
 6. Sateenkaari: Sinähän sen sanoit. Nyt ei tule tavella kylmä.

  Helena: Pitäisiköhän minun ystävällisesti kysyä siltä, että onko kaikki hyvin? Ei enää roskaakaan yhtä paljon kuin aikaisemmin. Ota näistä puista selvää.

  Yaelian: Kylmä ilma taisi sekoittaa sen "aineenvaihdunnat" ja rupesi kasvattamaan uusia lehtiä väärään paikkaan. Sekaisin se on mennyt!

  Irmastiina: No, en voi anakaan sanoa, että meidän palmu on tylsän näköinen.

  Anu: Eivät taida sittenkään olla Irlantiin soveltuvia puita.

  VastaaPoista
 7. Aika outoa, että palmu kasvaa Irlannissa!

  Mutta hyvä kun kasvaa<3

  VastaaPoista
 8. Aili-mummu:Palmuja näkee paljon puutarhoissa. Tai siis näki. Talven jälkeen ovat surkean näköisiä.

  VastaaPoista
 9. Juttele sille, ehkä se avautuu. Ehdottaa yksi psykiatrian sairaanhoitaja Istanbulin palmujen alta:).

  VastaaPoista
 10. Meidän työpaikan puutarhalla kasvaa 120-vuotiaita palmuja, joiden pelättiin kuolleen viime talven pakkasiin. Sekosivat samalla tavalla kun sinunkin palmusim kasvattivat lehtiä keskeltä runkoa. Pääpuutarhuri tiesi sanoa, että se rungon yläosa kuolee ensin ja ravinto valuu keskemmälle, lähemmäs juuria. Siksi siis kasvaa lehdet keskellä runkoa.

  VastaaPoista
 11. No on sitkeä palmu, haha!
  Aivan upea muuten tuo bannerin kuva :-D

  VastaaPoista
 12. Mine: Varovasti voisin tarjoutua kuunelemaan mahdollisista ongemista. Jos ei auta, niin tule sinä ammatti-ihmisensä keskustelemaan palmun kanssa.

  Minna M: No, tuohan tuntuu ihan loogiselta vastaukselta. Mitä niille teidän puille tehdään? Kaadetaanko vai???

  Riitta: Sitkeä on!
  Kuvan otin pilvisenä päivänä, mutta onneksi on kuvankäsittelyohjelma!

  VastaaPoista
 13. Susa: Minulla on tälläinen viha-rakkaussuhde tuohon palmuum. Kiva kun kävit kommentoimassa.

  VastaaPoista
 14. Vihreätniityt: Ei niitä kokonaan kaadeta, se kuollut rungon yläosa sahataan pois ja sitten eletään toivossa, että loppupalmu jatkaa kasvuaan ihan kuin ei olisi kosmeettisesta toimenpiteestä moksiskaan...

  VastaaPoista
 15. hihhihi, mikä palmu! Kasvattaa talviturkkia! :D

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!