tiistai 18. lokakuuta 2011

Nyt voin jo huokaista

Hain lauantaina lentokentältä väsyneet ja täysin nuutuneen miehen. Kotiin päästyään hän sammui sänkyyn kuin saunalyhty. Kuume nousi korkeuksiin, ja sitten sunnuntaina sääri oli ikävän ihottuman peitossa. Sain kun sainkin miehen lääkäriin, joka epäili mahdollista verenmyrkytystä, mutta kuitenkin passitti reseptin kanssa kotiin lepäämään. 5 min sisällä, jos sitäkään ja 60.00 Euroa, kiitos! Aika uhkarohkea teko, näin jälkeenpäin ajatellen, tuolta lääkäriltä.

Lanko soitti Dublinista, ja kehotti kaksinkertaistamaan lääkekuurin heti. Sanoi myös, että maanantaina täytyy käydä sairaalassa kunnon tutkimuksissa. Sinne siis. Lähdin mukaan sairaalaan, jossa jonotettiin, käytiin luukuilla, jonotettiin, annettiin samat tiedot kolmeen kertaan, taas jonotettiin  ja viimen nähtiin lääkäri. Hänelle plussaa huolellisesta tutkimuksesta ja siitä, että selvästi selosti mistä on kyse. Ei tarvinnut jäädä arvailemaan, että mitä, missä ja milloin. Hän myös puhui täysin ymmärrettävää englantia, joka täällä ei ole ollenkaan itsestäänselvyys. Verikokeetkin otti, ja niiden tuloksia odottelimme seuraavat kaksi tuntia.  Kysessä oli selluliitti eli paha ihon sidekudoskerroksen tulehdus. Nyt mies makaa sohvalla jalka suorana ja popsii suuria annoksia penisiliiniä. Sääri on jo paremman näköinen, eikä enää yhtä kipeä.

Sairaalassa käynti oli avartava kokemus. Suomesta on jäänyt mieleen puhtaat, kiiltävät käytävät ja steriili haju. Irlannin sairaaloita en ole koskaan arvostanut kovin korkealle, eikä osakkeet nousseet nytkään. Sairaala oli vanha, täysin epäkäytännöllinen ja aika likainen täkäläisittäin. (Suomalaisittain erittäin likainen.) Meno jotekin kaoottista, vaikka pienestä sairaalasta olikin kysymys.

Täällä valitetaan jatkuvasti henkilökuntapulasta. No, jaa. Jos jostain tuossa ensiavussa oli pulaa, niin se oli kyllä järjestelykyvystä ja loogisesta ajattelusta. Ilmeisesti tietokoneaikaan siirtyminenkään ei ole kunnolla onnistunut, kun joka puolella oli kasoittain mappeja, ja hoitajankin kirjoitti tiedot käsin lomakkeelle. Kunnon siivous ja narisevien ovien öljyäminen olisi ollut myös paikallaan. Tai kyllähän siellä siivottiin: mies työnsi likaista Sulo-roskapönttöä (ulkona pidettävää) pitkin käytäviä ja kävi tyhentämässä roskiset. Sitten hän meni saman roskiksen kanssa ihan sinne hoidettavien potilaiden alueelle. Sairaalabakteeri kukoistaa sairaaloissa, enkä yhtään ihmettele miksi.

Mies lähtee ilmeisesti torstaina takaisin naapurisaarelle. Valitettavasti työpaikka saattaa mennä alta, jos ei näytä pian naamaansa. Tilalle on aina tulijoita, joten ei auta liian pitkään sairastaa. Olkaamme me vakituisissa työsuhteissa olevat kiitollisia siitä, että työpaikka pysyy vaikka sairaslomalla olisikin!
Senkin olen tänä viikonloppuna oppinut.

18 kommenttia:

 1. Huh,olipa ikävä kokemus mutta hyvä kuulla,että lääkitys auttoi.Ja toivottavasti pääsee pian työkuntoon.

  VastaaPoista
 2. Eiks selluliitti ole sitä mitä mulla on reisissä?☺

  VastaaPoista
 3. Yaelian: 10 päivän kuuri menossa. Toivotaan, että auttaa.

  Allu: Ei kuule, sano kaikille vaan, että tää täällä reisissä on sellaista tulehdusta. Kuulostaa paremmalta.

  VastaaPoista
 4. Tässä juuri pakataan miestä Kiinaan. Mistä mahtoi olla miehesi tulehdus peräisin?

  Aina saa pelätä jotain...

  Ainoa asia, joka minua oikeasti järkytti ja muutti mielemme Irlantiin muuton suhteen, olikin juuri lääkärin vastaanoton epsiisteys. Kävin nimittäin tutustumassa mahdolliseen gynekologiini, mutta pelästyin kauheesti. Mies oli kiva, mutta se kaikki muu;-)

  Toipumisterveisiä miehellesi!

  VastaaPoista
 5. Leena: Syytä emme tiedä. Kuulemma ihan pieni haavakin voi tulehduksen aiheuttaa.
  Lääkärin vastaanotot ovat yleensä ihan kamalia. Vanhat kokolattiamatot ja muutenkin epämiellyttävä ympäristö. Tienaavat uskomattoman paljon, mutta tiloihin ei rahaa käytetä penniäkään. Meidän omalääkäri muutti uusiin tiloihin ja kyllä on siistiä ja kiiltää. Hinnat eivät taatusti tule alenemaan.

  Sairaaloissa sama tyyli jatkuu, paitsi harvoissa uusissa. Äitini kävi täällä synnytyslaitosella ystävääni katsomassa ja sanoi, että tilat oli kuin 50-luvulla Suomessa.
  Tuo synnytyslaitos on nyt suljettu ja uusi avattu. On kuulemma ihan hyvä ainakin tilojen puolesta.

  Olin aivan järkyttynyt, kun ensimäisen kerran kävin täällä appiukkoa katsomassa sairaalassa. Vieläkin muistan ne likaiset vessat. Kaikilla potilailla oli suuret perheet ja väkeä lappasi kuin markkinoilla. Ei mitään rauhaa niille, jotka olisivat halunneet vain levätä.

  Hyvää matkaa miehellesi.

  VastaaPoista
 6. No huh hurja kokemus! Nyt peukut pystyssä että mies paranee pian!

  VastaaPoista
 7. hui, tosi hurjaa. Itse en ole vielä onneksi joutunut tutustumaan ranskalaiseen terveyskeskukseen, mutta yhden lääkärintodistuksen hain yksityiseltä lääkäriltä. Olin siellä 10 min, kuunneltiin keuhkot, sydän ja mitattiin verenpaine, ja onko lääkityksiä? 23 eur kiitos ja sain luvan harrastaa sauvakävelyä ryhmässä!!! Pikaista paranemista teille!

  VastaaPoista
 8. Heippa vihreatniityt,
  Pikaista paranemista miehellesi. Kyllä hän siitä selviää hyvin.
  Meidän tytöllä oli cellulitis pari vuotta sitten käsivarressa varicella, vesirokko-rokotteen jälkeen ( tai se oli booster annos, oli saanut ekan rokotteen kinderissä).

  Sama lääkitys oli myös hänellä, penisilliinikuuri. Lääkäri teki siitä ilmoituksen rokotteen valmistajalle. Mistä se sitten oikeastaan tuli siitä ei lääkäri toisaalta osannut sanoa - siis joko seerumi itse tai preservative. Vai olisiko ollut jokin klinikalta tullut pöpö. Jotenkin kallistuisin siihen.
  Olisiko miehesikin napannut jostain (työpaikalta?) myös jonkun bakteerin, staph tai strep tms. Niitähän on yhteisöissä tarjolla. MRSA on myös lisääntynyt. Täällä sitä on jo päiväkodeissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa.

  VastaaPoista
 9. Hyvä, että menitte sairaalaan! Itselläni oli cellulitis tulehdus 2005 Miriamin syntymän jälkeen ja makasin antibioottitipassa 5 päivää sairaalassa.
  Ymmärrän huolen työpaikasta, mutta tuosta lentämisestä kyllä kannattaa kysyä lääkäriltä. Itse sain tulppaa estäviä pistoksia vaikken lentämään ollut lähtemässäkään. Asperiinia edes. (en halua pelotella)
  Sairaalat ovat täällä tosiaan oma lukunsa, vaikka olen hyvän hoidon aina saanutkin samoin kuin Miriam. Olen näköjään myös onnekas GP:n suhteen kun meillä veloitetaan yhä "vain" 50.

  Voimia, toipumista ja halaus!

  VastaaPoista
 10. Hei, tykkään kovasti blogistasi ja tsekkaan sen aina päivittäin uuden postauksen toivossa. Haluaisin kuitenkin ihan kohteliaasti mainita, että käyttämäsi fontti ei ehkä ole kaikkein mukavin lukea. Koko on ihan ok, mutta fontti itsessään on jotenkin vähän epätasainen ja epäselvä. En halua loukata ;D

  Tiina

  VastaaPoista
 11. Pikaista paranemista sinne teille. Onpas surullista, että ei ihminen saa sairastaa ilman pelkoa työpaikan menettämisestä.

  Oli mielenkiintoista lukea sairaalakulttuuristanne. Olimme joskus kauan sitten 3 kk Englannissa kieltä preppaamassa. Kävin pikkukakkosen kanssa siellä neuvolassa ja rokotuksilla paikallisessa terveyskeskuksessa. Niistä jäi kyllä siisti ja hyvä vaikutelma. Tosin neuvola oli iso huone, jossa hääräsi monta hoitajaa ja äitiä Ei siinä ollut paljon yksityisyyttä vauvoilla eikä äideillä, jotka joutuivat asioita selvimään kaikkien kuullen.

  Täällä sitten onkin omat kuviot. Valtionsairaalassa ei todellakaan hääviä, mutta yksityissairaalassa kohdellaan kun prinsessaa. Raha se on ikävä kyllä mikä ratkaisee. Ja meidän kohdalla tietysti hyvä suomalainen vakuutus! Synnytin viimeiseni täällä ja en ole ikinä saanut niin hyvää kohtelua missään. Kun mieheni ei voinut jäädä sairaalaan yöksi (olihan kolme pientä kotona isiä vaille) olivat kauhuissaan. "Miten te pärjäätte vauvan kanssa yön?" Ja olivat vielä tosissaan:). Hyvänä pitivät ja elin kun hotellissa.

  VastaaPoista
 12. Huh, olipa ikäviä uutisia. Nuo sairaalakokemukset eivät koskaan ole kovin mukavia, olkoonpa sitten kyseessa suomalainen tai jonkin muun maan sairaala. Toivottavasti tulehdus paranee pian, eikä miehesi menetä työpaikkaansa.

  VastaaPoista
 13. Pikaista paranemista miehelle.
  Kuulostaa huonoilta nuo teidan sairaalaolonne.
  Taalla meilla Antalyassa on jo puhtaat ja ajanmukaiset sairaalat.Myös valtionsairaala.Ja alkaa olla jo siisteja ne vanhatkin sairaalat.

  VastaaPoista
 14. Riitta: Kiitos! Huomenna hän lentää taas naapurisaarelle. Sääri on jo paljon parempi, mutta 16 tablettia penisiliinä päivässä ottaa lujille.

  Madame Kissankulma: Tervetuloa seuraamaan eloamme täällä Irlannissa sieltä Ranskasta.
  Sairastaminen on niin kallista, että tässähän ihan sairastuu pelkästä pelosta, että sairastuu.
  Ensiapu oli sitten 100.00, mutta siitä ei ilmeisesti tarvitse maksaa koko summaa, kun kertaalleen jo lääkärissä kävimmme.

  Lissu: Kiitos. Minäkin luulen, että sieltä suurelta rakennustyömaalta jokun pöpön sain. Samapa tuo, kunhan vain jalka paranee. On jo paljon parempi.

  Heljä: Lentäminen on kuulemma ihan ok. Kysyimme sitä lääkäriltä. Kyllä nämä sairaalat ovat "something else". Kuulemma vielä pari vuotta sitten "pääsi" tiputukseen, mutta ei enää. Hänellä on sellainen lääkevuori pakattuna laukkuun, että..

  VastaaPoista
 15. Tiina: Tervetuloa seuraamaan. Vaihdoin heti fontin, enkä pahastunut ollenkaan kommentistasi. Tarkoitus oli tehdä postaus blogin uudistamisesta ja tuosta fontista, kun en ollut ihan varma, onko se tarpeeksi selvä.
  Miltäs tämä uusi näyttää? Onko selvempi lukea?

  Mine: Täällä rahalla voi ostaa nopeammin vastaanottoaikoja, eli mennä yksityisesti tapaamaan erikoislääkäriä. Samoin röntgenkuvat saa nopeasti, jos on valis maksamaan. Yksityinen vakuutus on must. Valitettavasti se on kallis, jollei sitä saa työpaikan kautta etuna. Ihan oikeasti säälin niitä, jotka maksavat palveluista (täällä sairaanhoito maksaa vaikka julisella puolella kävisikin. Vähävarainen saa medical cardin joka oikeuttaa ilmaiseen terveydenhuoltoon), mutta jonottavat pitkiä aikoja tosi kipeinä esim lonkkaleikkaukseen.
  Minä saan työn kautta vakuutusen, ja siitä on suuri apu.
  Systeemi on kovin sekava, joten kysyn aina neuvoa ystäviltäni. Osaavat sitten neuvoa,mitä pitää sanoa ja minne mennä. Asiat kuin voi esittää niin monella tavalla! Suhteita oppii myös pakosta käytäämään. Esim maanataina sairaanhoita ystäväni kävi ensiavussa katsomassa, kuinka pitkä jono siellä oli ja sitten tekstasi minulle, että tulkaa nyt!

  Englannin systeemi on paljon parempi, vaikka sitä kovasti moititaankin.

  Sira: Oikeassa olet. Mies palaa töihin huomenna. Toivottavasti päästävät sisään, eikä pöydän takana istu joku toinen.

  Sateenkaari: Turkki yllättää näissä asioissa todella positiivisesti. Televisiossa olen nähnyt turkkilaisia sairaaloita, ja hyvän kuvan sain.

  VastaaPoista
 16. Onneksi miehesi on paranemaan päin, terveisiä hänelle ja voimia Sinulle, jotta jaksat sitä sirkusta pyörittää. Yritin päivällä kommentoida blogiasi työkoneelta,mutta en pystynyt, tekstikin hävisi välillä pois ja kommenteista näin vain kommentoijan kuvan. Mutta nyt kaikki näkyy taas normaalisti.

  VastaaPoista
 17. Hui mikä kokemus tuollainen tulehdus! Toivottavasti jalka jo paljon parempi.
  Ne sairaalat ei tosiaan ole puhtaita ja rauhallisia, niinkuin pitäisi. Itsekin vietin viikon Dublinissa St Vincentin sairaalassa aikanani, ja kyllä yrjötti käydä sielä suihkussa: hiuksia viemäri täynnä ja kaakeleiden välit limaisina... pyysin hania tuomaan mulle läpsyttimet, jotka jalassa kävin suihkussa enkä koskenut seiniin ollenkaan... Naapurisängyssä ollut nainen tilasi curry-ranskalaiset take-away intialaisesta sänkyynsä ja järkyttävintä siinä oli, että hoitsut antoi sille take-away menun ja toi puhelimen, että sai tilattua!!!

  VastaaPoista
 18. Helena: Hän on ollut töissä parina päivänä ja illalla jalka aika turvonnut, mutta lepo auttaa.
  Lääkekuuri on niin tuju, että uni maistuu.
  Sirkus pyörii välillä sujuvammin ja välillä sitten vähän takkuillen.

  MaaMaa: Kuulemma silloin, kun nunnat vielä pyörittivät sairaaloita ne olivat siistejä ja hoitajilla kuulemma kova kuri esim pukeutumisen suhteen. Eikä barkeerit pesineet!
  Minun päähäni ei mahdu se, että vaikka on vanhaa ja surkeaa, niin sittenkin voi olla puhdasta! Eikö niin?

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!