tiistai 4. lokakuuta 2011

Niin irlantilaista

Lottoa pelataan Irlannissakin, ja muutama viikko sitten potti oli peräti 11 miljoonaa. Koko potin voitti lammasfarmari pienestä kylästä, Mayon läänistä. Kauaa ei voittajaperhe pysynyt salassa. Kuuntelin maanantaina uutisia jossa kerrottiin, että nyt tiedetään kuka potin korjasi ja missäpäin Irlantia hän asustaa.  Mikä teki tästä uutisesta niin irlantilaisen on se, että seuraavaksi haastateltiin voittajan kylän pappia. Kyllä, luitte oikeen. Pappi kertoi radiossa, kuinka voitto ei olisi voinut sattua mukavammalle perheelle, ja kuinka koko kylä oli onnellinen heidän puolestaan.

Se, että pappia uutisissa haastatellaan ei ole täällä ollenkaan harvinaista. Jos sattuu tuhoisa  onnettomuus tai joku muu uutiskynnyksen ylittävä järisyttävä asia, näkyy ja kuuluu uutisissa yleensä seurakunnan pappi. Ainakin pienemillä paikkakunnilla hän tuntee kaikki seurakuntalaisensa ja heidän perheensä. Seurakunnan edessä puhumaan tottuneena pappi on esiintymiskykyisempi kuin paikallinen maajussi, ja pekästään siksi hyvä haastateltava.

Ei taida tapahtua Suomessa!

Suomen syksyä.

12 kommenttia:

 1. Ei tosiaankaan tapahdu suomessa, mutta myòs tààllà Italiassa. Musta tuo on jotenkin tyhmàà myòs, koska eihàn papit ikinà puhu pahaa kenestàkààn. Olis kiva kuulla jotain, ettà perhe oli aina hieman erikoinen tai muuta vastaavaa sen ihanuuden sijaan, vai?!?!

  VastaaPoista
 2. Suomessa hanakimpia kommentoijia taitavat olla naapurit ja julkisuushakuiset lapsuudenkaverit tai muut hyvanpaivantutut ;) "joo, kylla ma aina vahan niiden touhua ihmettelin..." "se oli jo silloin koulussa vahan erilainen kuin muut..." :))

  VastaaPoista
 3. Juuri näin – niin irlantilaista! Se pappi kun taitaa täällä olla vielä joka kylässä se suurin auktoriteetti ja viimeisen sanan lausahtaja...

  VastaaPoista
 4. Ennenhän Suomessa maalla opettaja oli se kaikkein ylin auktoriteetti.

  VastaaPoista
 5. Enpä ole koskaan kuullut Suomessa pappeja haastateltavan yleisistä asioista.
  Mutta täällähän on tapana laittaa usein mikrofoni urheilijan suuhun ja tiedustella, erinäisiä mielipiteitä asioist, joista eivät ole ikinä kuulleetkaan.
  Tai jos jossain kylässä on kissa kuollut, vaaditaan alan ministeriä eroamaan, kun näin pääsi käymään, tai ainakin lausumaan mielipiteensä, vaikkei olisi vielä edes kuullutkaan asiasta.

  VastaaPoista
 6. P.S.
  olen muuten keronut irlantilaisista kirjailijoista, tusinan verran

  VastaaPoista
 7. P.P.S.
  Muuten Ruattissa on papit joskus jutelleet, kun ollut suuria katastrofeja, mutta ei uskonnosta, vaan niillähä koulutus, kun ihmisillä eri kriisi.

  VastaaPoista
 8. Ciacy: Täälläkin nämä kommentit ovat aina hyvin positiivisiä. Joskus saatetaan sanoa, että ko. perhe eli omissa oloissaan. Kukaan ei koskaan sano, että ihan outoja ne olivat!

  Karoliina: Täällä jos tapahtuu jotain ihan kamalaa saattaa naapuri sanoa, että tuossa juuri juteltiin ja kovin oli hyväntuulinen ja kaikki oli hyvin. No tietysti näin sanotaan, kun keskustelu oli tyylliin: how are you? I am fine. Ei sitten tainnut kaikki olla niin fine ...

  VastaaPoista
 9. Minna: Ainankin maaseudulla pappeja vielä kunnoitetaan. Tai niin ainakin luulen. Kaupungeissa seurakunnat ovat niin suuret, että eivät voi millään tuntea kaikkia seurakuntalaisia.

  Helena: Täällä pappi oli se tärkein ja sitten vasta muut "herrat".

  Hannele: Täytyy käydä lukemassa mitä olet noista kirjoista kirjoittanut.

  VastaaPoista
 10. Oli se ennen suomessakin pappi suuri auktoriteetti, mutta ei enää...

  VastaaPoista
 11. Aili: Ajat muuttuvat. Täällä kirkon sisällä tapahtuneet vakavat töppäilyt ovat vähentäneet huomattavasti pappien auktoriteettiä.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!