lauantai 27. elokuuta 2011

Kohta kouluun

Niin se kesä, jota Irlannissa ei tänä vuonna ollutkaat, on ohi ja ensi viikolla alkavat koulut.
Kouluvaatteet ja kengät on ostettu, ja niistä taas paljon maksettu. Koululta tulee aina lista meille vanhemmille, mitä pitää uutta lukuvuotta varten ostaa. Lista on pitkä kuin nälkävuosi, sillä jokainen liimapuikkokin pitää  hankkia, kirjoista nyt puhumattkaan.

Kirjat ja muut tarvikkeet ovat nyt jo repussa odottamassa koulun alkua.  Taidan olla tässä perheessä ainut, joka on innoissaan ensi viikosta! Tai en vain tässä perheessä vaan koko maassa (Rouva Hoota ei lasketa), sillä paikallisten äitien kanssa puhuessa ensi viikko on maailmanloppuun verrattava tapahtuma. Ihan hirveää, kun kullanmurut pitää viedä taas kouluun. Olisikohan todellinen syy ihan vain siinä, että itsekkin pitää skarpata ja olla aamulla aikaisin valmiina?

Minä taas olen sitä mieltä, että lomakaan ei maistu lomalta, jos sitä on liian pitkään. Ja eihän sitä tiedä, vaikka syyskuu toisikin helteet Vihreälle Saarelle. Ehkä se kesä ei ole vielä edes alkanutkaan, minä vain olen ollut taas kerran liian hätäinen.

Huom! Jopa rei'ittäjä oli hankittavien tarvikkeiden listalla.

17 kommenttia:

 1. Meidàn koulutarvikkeiden lista on huomattavasti pienempi...Tai ehkà tààllà ollaan ovelia ja euromààràn sisàltàvià lappusia làhetellààn kotiin ripotellen, joten ei sità sitten huomaakaan kuinka paljon loppujen lopuksi on rahaa antanutkaan.
  Mun on vaikea uskoa, ettà paikalliset mammat eivàt olisi iloisia, kun saavat kullannuppunsa vàlillà jaloista vex....onko siellàkin vàhàn sità vikaa, ettà kaikki ulospàin pitàà olla niin perhanan tàydellistà....tai ehkà se on just kuten mietit, ettà arki on heidànkin elàmàssààn takaisin, nyt hekin joutuvat herààmààn aikaisin laittamaan lapsi kouluun.

  VastaaPoista
 2. Mina ainakin odotan koulujen alkua kuin kuuta nousevaa :D Tosin hankinnat ovat aivan vaiheessa viela... Pari-kolme viikkoa armonaikaa, onneksi.

  VastaaPoista
 3. Kyllä meidän naapurin rouva jo kovasti odottaa että kolmikkonsa lähtee takaisin kouluun. Tuossa aidan yli jutellessamme tuumasi että voisi melkein laittaa lapset jo koulupuvuissaan koulun portille aamuviideltä odottamaan :) Sateiset kelit eivät kuulemma helpottaneet äidin tehtäviä tänä kesänä ollenkaan kun pihalle ei päässyt leikkimään ja sisällä oli NIIN TYLSÄÄ!! Työkaveri harmitteli lastensa koulun päätöstä ottaa koulupuvut pois käytöstä, nyt joutuu ravaamaan kaupassa milloin minkäkin merkkivaatteet perässä ”kun kaikilla muillakin on”. Onneksi taitaa olla niin, että ne jotka kaikilla muillakin on tulee sieltä Penneys:in rekistä parin euron kappalehintaan.

  VastaaPoista
 4. Olet (jälleen) niiiiiiin oikeassa. Kohta lasken tunteja. Muutama äiti FB:ssä itkee kun kesä loppuu ja koulut alkavat ja joutuvat eroon lapsistaan. Minä iloitsen ja riemuitsen ja niin tuntuu lapsikin odottavan.

  Miriamhan on koulupuvuttomassa koulussa eli varsinaisia koulupukukustannuksia ei ole. Toisina aamuina on äärettömän hankalaa... kun juuri SE pinkki paita ja NE housut ovatkin pyykissä tai silittämättä tms.

  Koulutarvikehankinnat koulu tarjoutui hoitamaan sadan euron maksua vastaan. 50 euroa kesäkuussa ja 50 nyt syyskuussa. Sisältää kaikki kirjat, kynät, pelit ja pensselit. Mielestäni oli helppo ratkaisu, voihan olla että jonkun euron säästäisi jos itse alennuksia bongaisi yms. Mutta en siihen lähtenyt.

  Vielä 3 arkipäiväksi keksittävä tekemistä - tai kyllähän tuo itse keksii osaksi päivää.

  VastaaPoista
 5. Kuinka paljon, noin suurin piirtein, kouluvarustukset siellä tulivat maksamaan?

  VastaaPoista
 6. Tuon vuoksi kadehdin eniten suomalaista koulua. Ei minkäänlaista ostamista ja säätämistä.

  Mikä siinä on niin vaikeaa, että tavarat ostettaisiin koulun puolesta ja me maksaisimme? Kun kuljen neljän tavaralistan kanssa etsimässä kamaa hiekkaperista lähtien, menee hermot joka kerta. Ja koulupuvut - minä vihaan niitä! Samoin mukulat. Se onkin riita-aihe numero yksi kouluaamuisin. Suorat housut pojilla -arvatkaahan kuinka kauan menee ennen kuin polvet on puhki välituntipeleistä? Ja ne rumat ja epäkäytännölliset housut on hinnoiteltu maksamaan älyttömiä.

  Tästäkin huolimatta, kunhan kotia pääsen, ostan kampsut ja kimpsut ja laitan nelikkoni iloisin mielin koulutielle. Ilman huonoa omaatuntoa:). Tervetuloa syksy ja äidin omakin elämä.

  VastaaPoista
 7. Ciacy: Koulusta tulee vielä lasku esim monistamisesta ja opettajan hankkimista materiaaleista. Kalliiksi tulee tämä "ilmainen" koulu.
  Eiköhän näissä äitien puheissa ole myös tätä mainitsemaasi "täydellisyyttä". Kukaan ei voi vahingossakaan sanoa, että olisi kyllästynyt lapsiinsa. Minä voin, vaikka heitä kovasti rakastankin!

  Eryah: Joo, sama täällä. Kyllä tämä lomailu jo riittää.

  Minna: Rehellinen naapuri sinulla. Viikolla kuuntelin äiti porukan valitusta kuinka kauheaa on kun koulut alkaa. Pidin suuni kiinni, sillä muuten olisin ollut aivan hirveä äiti!
  Meillä on onneksi kouluvaatteet. Kun he kerran ostaa niin niillä pärjää koko vuoden. Eikä tarvitse kilpailla vaatteista.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Heljä: Kyllä näistä viimeisistä päivistä selvitään vaikka päällään seisten. Uskon, että noiden FBn valitusten takana on se, että pitää alkaa taas elämään kellon kanssa ja aamulla pitää herätä aikaisin. Minä kaipaan jo kovasti rutiineja ja sitä, että tämä oleminen loppuu...siis pojilta. Itsehän olen ollut töissä Suomen lomaa lukuunottamatta koko kesän.

  Kouluvaatteet ovat kyllä hyvä keksintö. Ei tarvitse miettiä, että mitä tänään päälle. Tuo teidän kirja / tarvikesysteemi on kyllä tosi hyvä. Itse olen etsinyt milloin mitäkin kaupasta. Ikään en saa ostoksia tehtyä kerralla.
  Isompi poika menee kouluun siis jo huomenna ja pienempi torstaina. We are nearly there!

  VastaaPoista
 10. Sirkku: Riippuu täysin lapsen iästä. Yläkoulu on huomattavasti kalliimpi kirjojen ja vaateiden suhteen.
  Alakoululainen menee 5. luokalle ja vaatteita ostin normaalia enemmän. Isonveljen vaatteet kun olivat niin kuluneet, että piti ostaa uudet. Kengät ja vaatteet maksoi noin 200.00.
  Kirjoihin ja muihin tarvikkeisiin meni 150-200.

  Ensimmäinen vuosi yläkoulussa oli hirveän kallis. Veikkaan, että rahaa meni reilusti yli 1000,00. Koulun omia urheiluvaatteita piti ostaa myös, koska poika pelasi hockeytä ja jalkapalloa. Toisena ja kolmantena vuotena ei tarvinnut ostaa kovinkaan montaa kirjaa.Onneksi.
  Nyt meillä on edessä erillainen vuosi yläkoulussa ja ainakaan vielä ei ole tullut kirjalistaa. Ensi vuonna ostetaan taas yläkoululaiselle kirjoja monella sadalla Eurolla. Kerron tästä "välivuodesta" ihan omassa postauksessa myöhemmin.

  VastaaPoista
 11. Mine: Uskallan väittää, että täällä opettajat ja koulun sihteerit eivät yksinkertaisesti halua tehdä tilauksia, koska siitä tulee ylimääräistä työtä. Valitettavasti suuntaus täällä on, että henkilökunta tekee vain välttämättömän ja siinäkin mennään usein sieltä mistä aita on matalin. Olen aika kiukkuinen tämän maan opettajille.

  Kouluvaatteista minä pidän, ja koska niitä on aina käytetty, ei pojatkaan niistä valita. Niistä ei meillä koskaan edes keskustella. Koulujen logoilla varustetut vaatteet ovat aivan liian kalliita. En tiedä kuka tästä nettoaa rahaa, mutta esim pusero pitää olla koulun oma jne. Housut pitää olla harmaat, mutta ne voi ostaa mistä itse haluaa. Eivätkä ne yleensä maksa paljon.

  Onneksi vaatteita voi kierrättää ja nytkin minulla on pussi odottamassa lähtöä ystäväni lapsille, jotka käyvät samaa koulua.

  Hannele: Kyllä! Luokassa on 30 rei'ittjää. Typerää.

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoista lukea näistä koulukäytännöistä. Olen niitä usein pohdiskellut ja miettinyt. M&S:llä näyttäisi olevan ympäri vuoden kouluasuja myynnissä ja sitten koulujen alkuaikaan niitä näkee myös Sainsburyssa.

  Tuohon Heljän kommenttiin liittyen: en tiennyt, että on olemassa koulupuvuttomiakin kouluja - ainakaan siis primary schoolissa. Oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
 13. Hei,

  odottakaahan äidit kun lapsoset tulevat siihen ikään että lähtevät yliopistoon!Minulla ekaa kertaa kolme lähdössä maailmalle samana syksynä.Yksi sai stipendin hyvän koulutokarin ansiosta - ilman sitä en tiedä miten olisi käynyt.Asuntoja on haettu kissain ja koirain kanssa yksityismarkkinoilta Dublinista - noin 100 euroa viikossa, siis pelkkä oma huone yhteiskämpässä, siihen laskut ja ruoka ja bussiliput päälle, ja kirjat. N. 3000 euroa tukea ("grant")saa per lapsi, mutta se ei tule kuin vasta ennen joulua. Aloitusmaksu (registration fee)on tänä vuonna 2000 euroa per nuppi, ja se on maksettava heti, takaisin sen saa samalla kun grantinkin, mutta vasta kuukausien kuluttua. Kannattaa alkaa säästää jo nyt yliopistoa varten, vaikka lapsilisistä jos suinkin mahdollista!Entiset huolet koulukustannuksista näyttävät tosi pieniltä nykyisiin verrattuna.

  Ennen nuoret saattoivat maksaa opintoja kesätöillä, nyt ei niitäkään ole. En oikeasti ymmärrä miksi siitä rokotetaan, että ihminen haluaa opiskelemaan.Helpompi olisi jäädä kotiin ja nostaa sossua!

  VastaaPoista
 14. Elegia: Tuo vaatteiden esilläpito tosiaankin näyttää olevan kausiluontoista. M&S is the best. Täällä vaan saa M&Sn kouluvaatteista lähes tapella. Niitä ei näytä koskaan olevan tarpeeksi. Olen joskus tilannut niitä Englannista ja mies on sitten tuonut ne tänne.

  En tiedä kovinkaan monta koulupuvutonta koulua täällä, eikä niitä silläkään taida olla.

  Silhouette: Minä aina ennen ajattelin, että on niin terveellistä nuorten muutta opiskelujen perässä pois kotoa. Olen nyt muuttanut mieleni. Onneksi on yliopisto ja muut koulut lähellä, niin ei tarvitse maksaa ainakaan vuokraa. Todella kalliiksi tulee opiskeleminen.
  Miten poikasi Leaving Cert meni? Pääsikö hän opiskelemaan haluamaansa alaa?
  Sinulla on kallis vuosi edessä!

  VastaaPoista
 15. Poika sai koulunsa parhaat arvosanat ja pääsi lukemaan tiedeaineita UCD:hin. Tosiaan jos lapset voivat asua kotonaan, alenee opiskelujen hinta huomattavasti.Ei sitten kyllä saa opintotukeakaan. Toivon mukaan poikasi löytävät opinahjoja paikallisista maisemista!Ei täällä kyllä voi kannustaa itsenäistymään kuten Suomessa, jossa on ihan tavallista että nuoret lähtevät pois kotipaikkakunnalta opiskelemaan.Täällä on parempi mitä kauemmin pysyvät kotona!

  VastaaPoista
 16. Silhouette: Onnea pojalle ja pojan äidille. Hieno saavutus! Mamman poikia täällä tulee, kun ei ole varaa muuttaa kotoa pois.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!