torstai 21. heinäkuuta 2011

Muitakin "vieraita" Irlannista

Irlanti pääsi lomani aikana Suomessa uutisiin pariinkiin otteeseen. Vihreän Saaren rahaongelmista en päässyt "lomalle" edes koto-Suomessa. Siksipä jätinkin uutiset lähes aina suosiolla väliin. En halunnut pariin viikkoon kuullakkaan lamasta, roskapankeista enkä tukipaketeista.

Höristin kuitenkin korviani, kun kuulin irlantilaisista karavaanareista, jotka saivat aikaan sekasortoa Suomen suloisessa suvessa. Ai, siis karavaanarit. Minua hymyilytti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Täällä heidät tunnetaan mm seuraavilla nimillä: tinkers, knackers, travellers ja itinerants. Riippuen siitä kuka heistä puhuu, ja missä yhteydessä.

Irlannin "karavaanarit" sekoitetaan helposti romaneihin. Elintavoissa ja kultuurissa on kyllä samankaltaisuuksia, mutta romaneja he eivät ole. Kiertolaiset asuvat asuntovaunuissa, ja nimensä mukaisesti siirtyvät paikasta toiseen sen enempää lupia kyselemättä. Pysyvääkin asuttamista on yritetty, mutta huonolla menestyksellä. Naimisiin mennään toisten kiertolaisten kanssa nuorena ja uskomattomista häistä on tehty tv-ohjelmiakin. Veri vetää tielle, eikä lasten koulutuksella, pysyvillä työpaikoilla ja asunnoilla ole niin väliä. Irlannissa heitä on arviolta reilut 20 000.

Ennen kiertolaiset paikkasivat kattiloita ja kengittivät hevosia. Edelleenkin he käyvät hevoskauppaa. Mieheni muistaa lapsuudestaan, että maalaistaloissa kiertolaisten vierailut eivät suinkaan olleet odotettuja tapauksia. Jostain kumman syystä työkaluja ja muitakin tavaroita tuppasi näiden "vierailujen" aikana häviämään.

Kun kiertolaiset pystyttävän leirin tien viereen, ei maanomistaja tai naapurit vieraista yleensä ilostu. Ympäristön siisteys ei näytä olevan tärkeysjärjestyksessä kovin korkealla. Ihmettelinkin aluksi, että miksi täällä etenkin maaseudulla, on pistetty teiden viereen isoja kiviä. Se selvisi pian: kiertolaistet eivät voi pystyttää siihen leiriään.

Mieheni päästi puhelimsessa pitkä naurut, kun kerroin Suomeen saapuneen "viertaita" Irlannista. Jossain haastatteluissa olivat sanoneet tulleensa työnhakuun. Lupasin kyllä tehdä selväksi, että miehen sukulaisista ei ollut kyse!

http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_Traveller


Laitan tähän vielä pätkän häistä. Irlantilaisia kiertolaisia on myös  myös naapurisaarella, jossa tämä ohjelma on kuvattu.


13 kommenttia:

 1. Joo, just noita tinkereitä oli täälläkin, mutta häädettiin pois. Lähtivät sitten ilmeisesti Suomeen.

  VastaaPoista
 2. Näin tuon dokumentin pari kuukautta sitten ja ne puvut ovat kyllä aika uskomattomia luomuksia;samoin kuin se ,että naimisiin mennään melkein lapsina.

  VastaaPoista
 3. Vihreät niityt, tämä on se osa irlantilaisuutta, joka myös kiinnostaa minua...paitsi tuo roskaaminen. Kun saan aikaa, luen yhden kirjan uudestaan ja sitten tuon sen blogiini. Siinäkin yksi avainhenkilö on kiertolainen.

  Eihän heitä kukaan likelleen halua, mutta onko pahasti sanottu, jos annetaan kaikkien kukkien kukkia. Jotenkin he ovat myös niin osa Irlantia, kiertolaiset.

  Tuo Jaelin mianitsema lapsena naimisiin meno on asia, joka nostattaa minussa vastusta, mutta sitä ei ikinä saada pois edes tietyistä uskonnoista, miten sitten näiltä kulkijoilta...

  VastaaPoista
 4. Mie myös näin yhdestä hääjutusta pätkän, valitettavasti en kokonaan, oliko just tuosta?
  Mulle yksi kollega-irkku selosti, että siellä on parkkipaikkojen "ajoaukon" yläpuolelle laitettu esteet, että travellerit eivät mahdu korkeilla autoillaan niihin.

  Ihmettelin kyllä niitä ihmisiä, jotka oli maksaneet pari tonnia katonpesusta ihan noin vain ennen kuin työ oli tehty.

  Ja tervetuloa lomalta, toivottavasti loma rentoutti ja antoi voimia!

  VastaaPoista
 5. Mä katoin ton dokkarin kun se telkkarista tuli ja jäin siihen mielikuvaan, että nuo todella siis oli romaneja. :o Paras kohtaus oli kun tyttö hehkutti miten ihanaa kun isä saattaa alttarille, paitsi mekko oli niin leveä, että isä kulki perässä. :D

  VastaaPoista
 6. Allu: Olisitte nyt vaan pitäneet siellä pari viikkoa tai pitempäänkin.

  Yaelian: Puvut ovat niin isoja, että morsian ei meinaa kirkkoon mahtua. Aivan liian nuorena joutuvat naimisiin. Puolisokin valikoidaan todella pienestä piiristä. Taitavat olla kaikki toisilleen sukua.

  Leena: Olen katsonut pari dokumenttiä heidän elämästään ja täytyy sanoa, että en sympatiat menivät lopullisesti. Lukutaito on surkeaa, eivätkä lapset juuri käy koulua. Valtion puolesta on yritetty jos jonkinlaista asuttamista ja pysyviä leirintäalueita, mutta ei siitä tule mitään. Koska vakituista osotetta ei ole missään, eri avustuksiakin on helppo anoa. Hevoskaupoista yms ei makseta penniäkään veroa jne.

  Lapset naitetaan uskomattoman nuorina ja saadaan näin pidettyä "omien" joukossa. Elämä likaisissa asuntovaunuissa ei ole hääviä ja parina viime talvena suorastaan jäätävän kylmää.
  Siitä on kulkuriromantiikka kaukana. Päästäisivät edes lapsensa kouluun. Heillä myös vallitsee ihan omat lait ja ongelmat ratkaistaan miten ratkaistaan.

  Isoja häitä kyllä vietetään, mutta suurin osa hotelleista ei suostu niitä järjestämään. Usein syntyy eri sukujen välillä tappeluita ja hotelli on entinen juhlien jälkeen. Laskutkin saatavat jäädä maksamatta.

  Roskaamisesta en edes aloita...


  Helena: Leiri pystytetään vaikka parkkipaikalle, jos heistä siltä tuntuu. Pysyviä leirintäalueita, jossa on kunnon pesutilat, on yritetty heille tarjota. Huonolla menestyksellä!

  Ensimmäinen viíkko töissä ohi. Tietokone ei toiminut, joten olen kiukkuinen kuin ampiainen.

  Karoliina: Tulee mielen Barbien vaatteet.

  VastaaPoista
 7. Katsoin tuon sarjan kaksi viimeistä jaksoa muutama päivä sitten, ja voi että kävi niitä tyttöjä sääliksi.

  Kun otetaan koulusta pois 13-vuotiaina, pidetään käytännössä lukutaidotomina, niin eipä siinä paljon paremmasta kuin kotiorjan asemasta tiedä.

  VastaaPoista
 8. Stazzy: Jotenkin tuntuu, että tytöt aivopestään näillä "ihanilla" puvuilla ja sillä ,että saavat olla päivän prinsessana. Siihen se ihanuus sitten loppuukin. Naimisissa olet ja paremmasta tulevaisuudesta ei ole toivoa. Elämä pienten lasten kanssa asuntovaunussa ei todellakaan kuulosta kovin mukavalta.

  VastaaPoista
 9. Mäkin katsoin Big Fat Gypsy Weddings -jaksot, välillä nauratti, välillä kauhistutti, välillä yökötti. Ja ohjelmasta olivat jättäneet kaikki rikollisuudet kokonaan pois, joita satavarmasti harrastavat ... hoooh!
  Pohjois-Dublinissa, sielä Finglasin suunnalla, on 'näkkäreitä' paljon ja seutu niiiiin likaista ja roskaista ja suoraansanottuna pelottavaa, että! Likaisia hevosia juoksee vapaina liikenneympyröissä, kirkonkin ikkunassa on kalterit ... ampumisia, puukotuksia, nyrkkitappeluita ja autovarkauksia jotka loppuu autojen polttoon ... jokapäivästä eloa. Nou thänkjuu!

  VastaaPoista
 10. MaaMaa: Lieneekö ihme, että heitä ei kukaan halua naapureikseen. Paikallisessa uimahallilla jätin käymisen silloin, kun kuulin että "näkkärit" kävivät siellä pesulla. En ole ylihygieeninen, mutta siinä meni raja.

  VastaaPoista
 11. niin olikos nämä romaaneita ??? suomen romanit ainakin osa kyllä työssäkäyviä sivistyneitä ihmisiä tietty heissäkin on kuten meissä valtaväestössäkin niitä töttömiä ja varkaita ym mutta kaikin puolin pidän enemmän kyllä suomen romaneista

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!