torstai 16. kesäkuuta 2011

Liian laiha

Aamulla töihin ajaessani ohitan yleensä hiljakseen lenkkeilevän naisen. Aluksi kiinnitin huomiota erikoiseen juoksutyyliin. Juoksu ei ollut ollenkaan sulavaa, vaan jotekin ihmeellisen jäykkää. Yllätyksekseni näin saman naisen juoksevan myös täysin eri paikassa iltapäivisin. Robottimainen tyyli kertoo, että maratoonarista tuskin on kyse.

Ilmojen (hieman) lämmettyä ja vaatteiden vähennyttyä, suorastaan hätkähdin naisen laihaakin laihempaa olemusta. En tiedä miten hän näkee itsensä peilistä, mutta ulkopuolisen silmin unelmapaino saavutettiin jo monta sataa kilometriä sitten. Tekisi mieli huutaa ikkunasta, että lopeta. Sitä en tietenkään tee, mutta toivottavasti lenkkeilijä herää ennen kuin on liian myöhäistä.

Minua suorastaan inhottaa kuvat lommoposkisista ja luurangonlaihoista malleista. Vaatteet muka näyttävät heidän päällään paremmilta. En suostu tuota väitettä nielemään. Tiedän, toiset ovat luonnostaan pitkiä ja hoikkia, ja suhde ruokaan on täysin normaali. En olekkaan vihainen malleille vaan niille, jotka vaatimalla vaativat vaatteittaan esittelemään langanlaihoja tyttöjä. Sillä onko tyttöt terveitä, ei ole mitään väliä. Olisi  mielenkiintoista tietää  kuinka moni huippumalli käy näytösten  tai kuvausten välissä oksentamssa vessassa, välttää syömistä ja pelkää potkuja, jos paino nousee kilonkin. 

Entäs sitten nuoret vielä itseään etsivät epävarmat tytöt (ja pojatkin), jotka ihailevat superhyperhoikkia julkkisia ja haluavat tulla heidän kaltaisikseen. Joillekkin ilmaan heitetty kommentti ulkonäöstä voi olla suurten ongelmien alku ja johtaa vuosikymmenien kamppailuun painon kanssa. Lukekaapa tämä arkikkeli ja katsokaa Daily Mailin kuvat. Ei voi muuta toivoa, kuin että kaksoset pääsevät normaaliin elämään vielä kiinni, vai onko jo liian myöhäistä?

Ei anneta vyötärölle kerääntyneiden makkaroiden häritä tänä kesänä!


16 kommenttia:

 1. Hui kauhistus niitä kaksosia,ihan järkyttävän näköistä.Ja mielenkiintoista,että ovat kummatkin lääkäreitä,mutta eivät ole päässeet tuosta irti.Täällä hyväksyttiiin ensimmäisellä kierroksella(pitää mennä äänestykseen ennen lopullista hyväksyntää)laki,jonka mukaan alipainoisia malleja ei saa ottaa mainoskampanjoihin.Toivottavasti se laki menee tosiaankin läpi.

  VastaaPoista
 2. Karmeita anorektikkoja, tulee ihan huono olo. Saksan pidetty naisten lehti Brigitte on aikoja sitten siirtynyt ottamaan malliksi ihan tavallisia naisia ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 3. Erään ystäväni 13 vuotias tytär sairastaa, anoreksiaa.
  Noin vuosi sitten oli kuukauden sairaalassa letkuissa ja selviäminen oli epävarmaa.
  Selvittyään tästä oli kuukausia toisessa sairaalassa.

  T. Irmastiina

  VastaaPoista
 4. Voi k-a-m-a-l-a-a minkä näköiset nuo kaksoset ovat...ihan järkyttävää.
  Olin viime viikolla muuten katsomassa musikaalia jossa oli afro-amerikkalaisia tanssijattaria - miten UPEAA oli nähdä nämä naiset joilla oli kunnon lanteet ja reidet, riittää ne kukkakepit catwalkeilla ja muilla esiintymislavoilla!!

  VastaaPoista
 5. Suomalaisista naistenlehdistä Kodin Kuvalehti taitaa ainoana käyttää "tavallisia naisia" malleinaan kuvauksissa. Mallikroppaisia naisia on vain n. 5% väestöstä, joten on kiva nähdä vaatteita normaalien naisten päällä!

  Nuoret tytöt ovat kovin arkoja kaikille kommenteille, samoin äidin antamalle mallille, joten paras pitää huolet omasta vyötäröstä sisällään! Jos äidillä on neuroottinen suhde omaan painoonsa, oli se iso tai pieni, saa tytärkin mallin, että syöminen on kalorilaskentaa eikä nautintoa.

  Kuntoilu sen sijaan on ihan hyvä, onneksi omat tyttäreni juoksevat harrastuksekseen ja liikakilot häipyvät sillä. Mikään ei ole kauniimpaa kuin luonnollisen kurvikas nainen! Ja samaa mieltä ovat useimmat miehetkin. Ihmettelen aina muotimallien paitsi laihaa ruumista, myös heidän ilotonta ja synkkää ilmettään ja hevosmaista kävelyä catwalkilla. Kummallisen esikuvan he antavat naisesta. Tosiaan muissa kulttuureissa avoimesti ihaillaan runsaita kurveja, mistä meille nälkiintymisen ihanne? Ja naisten viha omaa kehoaan kohtaan?

  Sympatiat kaksosten äidille, mikään ei taida olla kauhistuttavampaa kuin lapsen sairaus, jolle ei voi mitään.

  VastaaPoista
 6. Yllatyin positiivisesti kun satuin eksymaan suomalaisen firman nettisivuille: mallit ovat aivan "normaaleja" tyttöja, pisti kylla heti silmaan kun sivut avasi! http://www.oia.fi/category/1/naiset

  VastaaPoista
 7. Yhden minun tuttavan lapsi sairasti myös anoreksiaa, mutta on onneksi parantunut. Raskaasta asiasta kertovan tekstin alla oli kaunis kuva, jonka heleän vihreä väri herättää toivoa.

  VastaaPoista
 8. Karmeita kuvia :|

  Mun täytyy sanoa, että kohtaan ihmiset ihmisinä - en osaa sanoa, jos joku kysyy 'onko se lihonut' tai 'kuinka lihava se on', ainoastaan tuo äärimmäinen laihuus pistää silmään,

  Luin juuri Sofi Oksasen 'Stalinin lehmät' ja laittoi mietityttämään syömisongelmista. Onneksi omassa perheessä ei niitä ole.

  Itse olen nyt vajaassa vuodessa onnistunut laihduttamaan 25kg (ja sitä ylipainoahan oli runsaasti), mutta en millään vippaskonsteilla (en usko mihinkään dieetiohjeisiin saati guruihin) vaan syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän.

  VastaaPoista
 9. Mäkin kauhistelin noita kaksosia tässä päivällä.... anoreksia on järkyttävä sairaus. Ja on pelottavaa, miten helposti syömisestä (tarkennus: syömättä jättämisestä) voi tulla pakkomielle. Ja jos se pääsee liian pitkälle, on parantuminen todella vaikeaa. Kerran syömishäiriöinen on aina syömishäiriöinen, samanlailla kuin alkoholisti... Toivottavasti nuo kaksoset löytävät instassin joka pystyy auttamaan. Ja toivottavasti se näkemäsi lenkkeilijä saa apua myös, pian.

  VastaaPoista
 10. Yaelian: Se todellakin tuntuu ihmeelliseltä, että ovat lääkäreitä, mutta eivät sittenkään voi sairaudelleen mitään.
  Toivotaan, että liian laihat mallit pistetään työkieltoon myös maailman muotikeskuksissa.

  Allu: Hyvä veto tuolta lehdeltä. Kodin Kuvalehti tekee myös samoin.

  Irmastiina: Kaikki taidamme tietää, jonkun joka sairastaa tai on sairastanut anoreksiaa. Raskasta koko perheelle.

  Riitta: Kuinka moni meistä on noita kukkakeppejä, joiden päällä vaatteet esitellään? Pieni prosentti.
  Entäs sitten nämä muut laihat julkkikset kuten esim Victoria Beckham. Todella huono esimerkki kaikille nuorille naisille. Raskausaikanakin pitää pysyä mitoissa.

  Silhouette: KK onkin suosikki lehteni!
  Nuoret ovat tosiaakin todella herkkiä ulkonäkönsä suhteen ja vanhempien pitää olla tarkkana mitä sanoo. Tottakai se vaikuttaa negatiivisesti, jos äiti paassaa omasta painostaan koko ajan.

  Lasten ylilihavuudesta puhutaan paljon. Sanon aina, että ei ne lapset käy kaupassa eivätkä laita ruokaa. Jos pienstä asti oppii syömään normaalia tervellistä kotiruokaa, ei suuria ongelmia pitäisi tulla.

  Kumpikin ääripäitä, joita ei lapseilleen eikä muillekkaan soisi.

  Karoliina: Piristäviä poikkeusia nuo normaalit mallit.

  Helena: Oli varmasti rankka kokemus koko perheelle. Parantuminen on pitkä ja raskas prosessi. Hienoa, että jotkut pystyvät selättämään sairauden ja elämään normaalia elämää.

  Leena: Upea saavutus. Minäkään en usko mihinkään poppakonsteihin. Kaikki riippuu siitä mitä suuhunsa laittaa ja liikkuuko.
  Sauvoja odottelen täällä edelleen....joskos tänä kesänä!!!!!!

  MaaMaa: Syömishäiriö on todellakin niin sitkä ja voi palata vuosienkin jälkeen. Asiaan pitäisi puuttua heti. Kaksosten äidillä oli ollut samoja ongelmia, joten ehkä hän ei itsekkään kiinnittänyt syömiseen paljon huomiota. Ihmen pitkään tytöt pystyivät ongelmaasa piilottelemaan.
  Tuosta lenkkeilijästä en tiedä, on juossut jo pari vuotta ja vasta viime aikoina ole kiinnittänyt huomiota olemattomiin reisiin. Nahka suorastaan roikuu luiden päällä. Toivottavasti älyää lopettaa tai siten yhtenä kauniina päivänä hän ei enää jaksa juosta.

  VastaaPoista
 11. Ai niin, ne sauvat... Milloin tulette pois Suomesta? Me ollaan Roosan kanssa elokuussa ainakin viikko kaksin kotona, voitaisiinkin tulla visiitille sauvoja tuomaan :)

  VastaaPoista
 12. Katselin näitä kuvia jo aikaisemminkinkin, aivan järkyttävää. Tästä hyvin näkee, ettei ole kyse järjen puutteesta vaan todellisesta sairaudesta. Ja näitä on paljon. Kun mietin omaa langanlaihaa nuoruuttani ja miten siihen aikaan piti yrittää lihottaa itseänsä väen väkisin naisen näköiseksi (onnistui vasta paljon myöhemmin yli odotustenkin), kauas on menty siitä ihanteesta.

  VastaaPoista
 13. Jarkyttavan laihat nuo kaksoset.Anorektikon elama ei todellakaan ole helppoa itselleenkaan.
  Ja niin monen nuoren tytön kohdalla sairaus paasee hyvaan vauhtiin,ennenkuin vanhemmat sen tajuavat,ja taten hoito on jo vaikeutunut.

  VastaaPoista
 14. Leena: Elokuussa ollaan täällä!

  Sirokko: Muoti näytää muuttuvat näissä laihdutusasioissakin. Toivottavasti pian normaalit kurvit ovat huudossa.

  Sateenkaari: Uskomattoman yleinen sairaus nykyisin. Hoidon kannalta on tärkeää, että merkit huomataan heti.

  VastaaPoista
 15. Tullaan!

  Katselin jo junia, bussilla ei-ikinä-enää huhtikuisen Galway-kokemuksen jälkeen.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!