sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vapaapäivä tiedossa

Ai, nyt on sitten vappu! Ei mikään suosikkijuhlani, sillä
 • lapsena vappuna oli aina kylmä, ja kesään vielä aivan liian pitkä aika
 • en ole koskaan tuntenut olevani työnorja
 • pakkojuhlinta ei myöskään ole minun juttu
 • tippaleipien teko on sotkuista puuhaa 
 • ylioppilaslakkia en halua sotkea
 • sima ei mastu, joten minulle sopii ihan hyvin, että vappua ei täällä juhlita.
Huomenna täällä on kuitenkin yleinen vapaapäivä, ja tiistaina koulut vihdoin aukaisevat ovensa.
Kuten sanoin, vappuna on aina viileää, niin on täälläkin tänään. Huhtikuu oli uskomattoman aurinkoinen ja lämmin. Ja annas olla, kun tuli toukokuu, niin kummasti ilma viileni. Niin se pelaa. (Tämä on vanhemman poikani sanontoja, hänen olleessaan pieni. Suomi oli välillä vähän hoono, mutta asiat tuli, ja tulee edelleenkin, aina selviksi.)


Kukkaloistoa eiliseltä kävelyreissultaPosted by Picasa

16 kommenttia:

 1. Aina oppii uutta kun tarpeeksi googlaa; toukokuun ensimmäisen juhlinnan perimmäinen tarkoitus on tainnut tällä saarella unohtua kun mitään juhlintaa en ole 12 vuoteen nähnyt. http://fi.wikipedia.org/wiki/Beltane

  "Suomessa tunnetaan vanhana kevään juhlana hela eli toukojuhla, jolloin pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettiin kokkoja, helavalkeita.[10][11] Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi ja soittivat kelloja[3]. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin.[12] Karja on usein päästetty ensi kerran laitumelle ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi.[13]"

  Eli vihdoin ymmärsin simankin. Koo näitä laittoi etsimään kun kyseli että miksi vappua vietetään Ruotsissa vaan ei Norjassa... Suomen ja

  VastaaPoista
 2. En myöskään ole mikään innokas vapun viettäjä... ja syyt vähän samat, kuin sinulla... kaikkein tärkeimpänä tuo pakkojuhlinta.

  Ihania kukkia kollaasissa..:)

  VastaaPoista
 3. Olen juhlinut sekä simalla että tippaleivällä :)

  VastaaPoista
 4. P.S.
  Sima on suamalaisten Pimm's :)

  VastaaPoista
 5. Vapun juhlinta on opiskeluaikana ollut tärkeää; nyt se on vain hyvä syy tavata ystäviä hyvän ruuan ja juoman äärellä. Siis en vietä poliittista vappua. Tosin nykyvappua voisi verrata katolisten maiden karnevaaleihin; juhannustahan juhlitaan sitten enemmän luonnon helmassa ja mökeillä. Vappukokkoja poltetaan tietyissä osissa maata yhä edelleen.
  Olispa meilläkin huomenna vapaapäivä!

  VastaaPoista
 6. Melkein voisin samaistua noihin lauseisiin,paitsi että pidän simasta. Täällä vappua ei vietetä,tai siis se on vain työväen juhla,mutten mitenkään nähnyt sitä tänään katukuvassa.

  VastaaPoista
 7. Heljä: Meillä Etelä-Pohjanmaalla poltetaan kokkoa pääsiäsenä. Vappukokoista en ole koskaan kuullut. Siman historiakin tuli nyt selväksi.

  Irmastiina: Pakkojuhlinnan maku on myös juhannuksena. Onneksi vappuna ei kuitenkaan lähdetä humalassa soutelemaan. Ensiavuissa on kiire, kun pitää paikata juhlioita. Ei irlantilaisetkaan tuunenutsi lasiin sylje, mutta kyllä mielestäni suomalaiset kuitenkin voittavat ryypiskelyssä. Jos siitä nyt pitää jonkun kisata.

  Hannele: Tippaleivät kyllä maistuisivat.

  Helena: Missä Suomessa poltetaan kokkoja vappuna?
  Minä opiskelin niin pienessä kaupungissa aikoinani, että ei siellä ollut edes mitään vappujuhlia. Kaikki taisivat mennä koteihinsa vapuksi. Vieläkö muuten yo-lakkisi on käyttökelpoinen?

  Yaelian: Pitää testata sima uudestaan. Olen huomannut, että monet ruoat ja juomat joista en nuorempanan pitänyt, nykyisin maistuvat ihan hyviltä.

  VastaaPoista
 8. Vappu on harvinainen kokkopäivä Suomessa; vain ruotsinkielinen Uusimaa ja Vars-Suomi ja Ahvenanmaa sekä Tornionlaakso. Tapa on tulut Ruotsista. Helavalkeat ovat yleisempiä ja Pohjanmaan pääsiäisvalkeat. - Itse en ole nähnyt yhtään vappukokkoa.

  Minun yo-lakkini on ruskeapilkullinen ja sen nykyinen olinpaikka on tiedossa, mutta sitä ei ole käytetty vuosiin. Luin lehdestä, että nykyään voi ostaa (hukkuneen tilalle) valmiiksi ruskehtavan lakin!!!

  VastaaPoista
 9. Sama juttu. Minusta on kiva juhlia vaikka milloin, mutta miksi on tällainen pakkojuhlinta kuten vappuna. Saa juhlia joka haluaa tietysti, mutta jotenkin on olo kuin katsottaisiin kummasti, jos ei juuri silloin haluta jotakuta juhlia.
  Tuo Heljän kommentti innoitti minutkin muistelemaan, että äitini (81v) on kertonut, miten lapsena ennen vappuna sai juosta paljain jaloin ja lyhythihaisessa mekossa lehmänkelloja vyöstä roikottaen ja kilkattaen. Itse en omasta lapsuudesta tuollaista muista.
  Ihan vahingossa sattui sitten eilen silmiini Kotuksen sivuilta, että nimenomaan Kyrönjokilaaksossa on tuollainen lehmänkellojen kanssa juokseminen ollut tapana.

  VastaaPoista
 10. Minulla on tuttava, joka sanoi, ettei hän juhli vappua, sillä hän ei ole työlainen eikä myöskään ylioppilas. Hän pesee vappuna aina ikkunat.
  Minulle itselleni vappu on keväänjuhla, niin kuin Heljä tuolla kommentissaan mainitsi.
  Hyvää toukokuuta Irlantiin.

  VastaaPoista
 11. Helena: Vappukokko oli minulle uusi asia ja samoin se, miksi vappua on yleensä alettu Suomessa veittämään. Ei menekkään täysin- turhien-juhlien mappiin!
  Vaikka en mitään huippu ylioppilastodistuksta aikonani saanutkaan, tein kuitenkin sen verran kovasti töitä ylioppilaskirjoítuksia varten, että lakki on minulle edelleen tärkeä. Nykyisin se pitää majaa tuolla ulakolla.

  Kirlah: Taytyy kysyä äidiltä, joka on kokoitisn Kannaksen Karjalasta vietettiinkö siellä vappua.
  Kylmä on pienille varpaille tullut, jos vappuna ulkona pajasjaloin juoksivat. Toisaalta ei ne kengät silloin niin hääpöset olleet muutenkaan.

  Sira: Hukaan ei mene ystäväsi vappu. Ikkunan pesu on pitkäveteistä puuhaa, mutta palkitsevaa. Pitäisi itsekkin taas ottaa etikkapullo esille ja alkaa iso urakka. Ovat taas kamalassa kunnossa, vaikka ne jo tässä keväällä kertaalleen pesinkin.
  Meillä sataa jo toista päivää. Ei hyvin alkanut tämä toukokuu.

  VastaaPoista
 12. Eihän vappu ole mikään juhla Irlannissa, kun täällä ei mitään työväenliikettä koskaan ollutkaan! Liekö ainoa maa Euroopassa jonne aate ei levinnyt. Katoliset kun ovat kaikki "samaa luokkaa" : ) Ylioppilaaksi tuloa ei myöskään täällä juhlita mitenkään - nauravat aina suomalaisia "merimieslakkeja". Paitsi onhan "debs"-tanssit sitten koulun loputtua. Parasta näissä eurooppalaisissa juhlissa on se, että saa Bank Holidayn! On edes pitkä viikonloppu. Minua ei liikuta enää kuin jouluaatto ja juhannus - silloin on ankara koti-ikävä ja kaiho ja tunne, että pitäis olla jossain. Vappua en edes muistanut!

  VastaaPoista
 13. Silhouette: Minultakin jää vappu ja juhannus aina ihan huomiotta. En niitä edes kaipaa.

  Pääsiäisenä oli vähän haikea olo, kun kaverit käyttivät lapsiaan (trulleja) äitini luona. Illalla oli sitten iso kokko, jonne kaikki menivät.

  Se ihmetyttää täällä, että Leaving Certin läpikäyneitä ei kodeissa juhlita. Onhan se kuitenkin iso askel elämässä ja monilla viimeinen koulu vuosi on aika stressaava.
  Nuo debs-tanssit ovat kyllä sellainen rahanreikä, että... En ymmärrä, mutta ei kai minun tarvitsekkaan, kun olen non-national!

  VastaaPoista
 14. Tuli vielä mieleen noista perhejuhlista, että vain kirkolliset tapahtumat Irlannissa tuovat suvun yhteen: kaste, first communion, confirmation, häät, hautajaiset. Leavin Cert eli ylioppilasjuhla ei liity kirkkoon, siksi sitä juhlitaan vain oppilaitten omissa bailuissa hotellissa, jonne vanhemmilla ei ole asiaa! Minustakin koulun omat juhlat ovat aina surkeita, ottaen huomioon miten tärkeä tapahtuma on kyseessä.
  Tyttärilläni on aina ollut kahdet debs-juhlat, koska kavereita on kahdelta vuodelta, ne jotka menivät Transition Year-luokalle ja ne jotka ohittivat sen.Siis kahtena eri vuonna, ja tietysti kaksin eri puvuin, kampaamoin jne. Onneksi tänä vuonna on enää jäljellä kuopus, poika, pojat pääsevät halvemmalla kun voi vuokrata "mirrin ja puvun" ja kampaus menee geelillä ; ). Tosin pojan pitää tarjota autokuljetus, rannekukka neidolle (corsage) ja suklaakonvehdit neidon äidille! Onkohan Lidlillä mitään tarjouksessa...ja mistähän saisi edullisesti limusiinin...

  VastaaPoista
 15. Mä puolestani tykkään Vapusta; se on kevään merkki - oli sää mikä tahansa, niin kevät alkaa viimeistään vapusta! ;) ;)
  Tänävuonnakin pidin sen verran perinteitä yllä, että pidettiin pienimuotoinen piknik ulkona Suomiporukassa ja juotiin kuplajuomaa ja terästettyä simaa. RullaatiRullaatiakin tuli laulettua! ;D

  VastaaPoista
 16. Silhouette: Näistä sukujuhlista meillä keskusteltiin viimeksi tänään. Miehen perhe ei ole mitenkään läheinen. Suuri perhe, say no more! Olemme yrittäneet pitää yhteyttä, mutta emme ole enää vuosiin viitsineet/ jaksaneet. Saimme tänään velvollisuuskutsun First Communion juhliin. Tuntuisi tyhmältä mennä, kun muuten ei kutsuja, soittoja eikä vierailuja satele. Viimeksi näin sukua kaksi vuotta sitten hautajaisissa ja sen jälkeen on tullut joukukortit! Nyt sitten pitäisi mennä juhliin ja pojat tuskin tuntevat serkkujaan. Jätämme suosiolla väliin.

  MaaMaa: Juhlit sitten minunkin puolesta.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!