maanantai 28. maaliskuuta 2011

Tahtoo sivuportin

Sunnuntaina paneuduin ikuisuusprojektiini: meidän pieneen takapihaan. Kaksi kylmää talvea ovat tehneet tuohojaan: pari puskaa ja yksi puu eivät enää tänä keväänä kukkineetkaan. Muraatti on myös levinnyt kuin kulovalkea, ja sille leviämiselle on tehtävä loppu.

Niinpä minä leikkasin, revin, sahasin, kiroilin ja hikosin. Voi, kun joskus saisi keskittyä yhteen aisaan kerrallaan. Ei, jälleen kerran minut keskeytettiin sata kertaa: ovikello, puhelin, ruoanlaitto, poikein tappelu...
Jos en ollut raivausta aloittaessani hyvällä tuulella, niin en todellakaan iloisesti hymyillyt ja irlantilaisia kansanlauluja luritellut sen loputtuakaan.

Puu saa jäädä odottaamaan miestäni, mutta puskat päihitin ja samoin itsepäisen muraatin. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Niinhän sitä luulisi. Projektin vaativin osa on päästä eroon lehti-ja oksakasasta. Ei ole talon takana peltoa, ojaa eikä joutometsää, jonne voisin kasani huoletta heittää.  Eikä ole sivuporttia, josta kantaa roskat etupihalle. Jos olisin pitkä ja minulla lauma innokkaita apumiehiä voisin (ehkä) pakata risut pusseihin, ja tikapuillla seisoen heittää lukuisat pussit korkean aidan yli. Ja entäs sitten?  Roskakuski ei pussejani huoli. Autolla saisi tehdä monta keikkaa kaukaiselle kaatopaikalle. Eikä maakaan pussejani niellyt.

Mietin ja mietin ja sitten lamppu syttyi ja kellot kilisivät: asuntoalueellaamme löytyi yksi paikka, jonne päätin salakuljettaa vihreän roskavuoreni. Ensin pussit raahattiin talon läpi (kyllä) etupihalle. Sitten pikainen tarkastus, että tietyt asukkaat eivät ole juuri kriittisellä hetkellä pissittämässä koiriaan tai muuten vain kävelemässä kätköpaikkani läheisyydessä.

Salaliittolaisena pojista vanhempi, ja niin lähdimme ympärillemme pälyillen raahaamaan pusseja viheralueen kaukaisimpaan nurkaan, sinne puskien ja puiden taakse. Ainakaan vielä  kukaan "suosikki" asukkaista ei ole koputellut ovelleni. Taidan pitää matalaa profiilia tämän viikon!

Ei meiltä, vaan läheisen kirkon pihasta!

16 kommenttia:

 1. Eiko teilla tosiaan ole mitaan puutarhajatteen keruuta? Meilla tietaakseni esikaupunkialueilla on. Mina olen puolestani taistellut parvekkeellani talven retuuttamien limoviikunoiden kanssa. Toivottavasti viela tokenevat siita. Leikkasin kovasti ja vaihdoin paallimmaista multaa laatikoissa. Oksia ja lehtia tuli vaikka kuinka monta pussillista, ja ne tungin roskakuiluun, josta huristivat 16 kerrosta alas ihan tavallisena talousjatteena.

  VastaaPoista
 2. Mutta mihin te sen puun sitten hävitätte....? :)

  Mulla on muratti ikkunalaudalla ja näyttää hyvin viattomalta. Toivottavasti se ei päätä ryhtyä villiksi rikkaruohoksi.

  VastaaPoista
 3. Jotain hyvaa siis aavikolla asumisessa. Ei ole moisia ongelmia, kun ei mikaan kasva muutenkaan. :D

  VastaaPoista
 4. No, jo oli operaatio..:) Olenkin televiosiosta katsellessani englanntilaisia pihoja, ihmetellyt, kun sisäkautta pitää kaikki raijata, niin mullat pihalle, kuin roskat pihalta pois..:)
  Mutta ajatteleppa sitä, että teillä sentään, jo ulkonakin jotain kasvaa... me täällä vaan lunta siirretään paikasta toiseen..:D

  VastaaPoista
 5. En tiennytkään, että asut tässä ihan naapurissa.

  VastaaPoista
 6. Rikollinen!!! Ei maar, oli siina prjektia kerrakseen.Huh huh.
  Toivottavasti puu saa jaada...

  VastaaPoista
 7. Hihii, meillä täällä maaseudun rauhassa ei moista ongelmaa ole. Tämän uuden kodin naapuri polttelee oksia ja ruohonleikkuujätettä surutta takapihallaan, kunhan koittaa pensasaidan leikkuuaika, meinattiin tehdä samalla tavalla. Tai sitten kunnostaudutaan, tehdään retki Homebaseen ja ostetaan sellanen kompostipömpeli johon voitais heitellä sitten muutakin orgaanista jätettä ja myydä mullat kotipuutarhureille hyvään hintaan :)

  VastaaPoista
 8. No kyllä siinä on ongelma ollut...Mutta hienostihan te tuon ongelman ratkaisitte. Meillä kun joskus on ollut vähän samantapaista (mutta vain vähän) olemme ajaneet Berliinin ulkopuolelle ja tyhjentäneet kuorman jonnekin metsään. Mutta siitäkin on jo aikaa.

  VastaaPoista
 9. Wanted: Vihreät niityt, joka on tehnyt ympäristörikoksen. Kiinniottaja saa kimpun narsisseja tai säkillisen multaa.

  Huh, mikä operaatio tuossa, mutta hyvin ratkaistu.

  VastaaPoista
 10. Nauroin täällä mielikuvalle siitä, mitä sille puulle sitten tapahtuu!

  VastaaPoista
 11. Anu: Puutarhajätettä ei valitettavasti kerätä.
  Pistän kyllä aina leikattua ruohoa jätelaatikkoon ruoan sekaan...en ole vielä jäänyt kiinni!
  Hankalaa on välillä tämä "puutarhurin" elämä.

  Minna: Siinäpä pulma. Ilmeisesti pilkomme palasiksi ja pistämme pusseihin ja sitten joko kaatopaikalle tai sinne piilopaikkaan!

  KK: Paljolta päänvaivalta säästyt!

  Irmastiina: Lontoossa rivitalon asukeilla ei ole helppoa tuo puutarhan hoito. Siellä on kuitenkin yllättävän paljon kauniita puutarhoja. Englantilaiset ovat hyviä puutarhan hoitajia. Ajatteleppas sitä multapussien kantamista jne. Viikonloppuisin Lontoossa saa kaatopaikalle saa jonottaa ja kauan.

  Allu: No minä jo ajattelinkin, että kenenkähän verho se oli joka liikahti ja olin kiikarin näkevinäni. Pois sieltä ikkunasta kytäämästä ahkeria puutarhureita!

  Kirsi: Voi kun saisikin, mutta kyllä se joudutaan kaatamaan. Onneksi ei ole kyse kovin isosta puusta!

  Minna M: Taidan tuoda sinne teille pari pussia risuja. Voin sitten samalla ostaa multaa auton peräkontillisen.

  Sira: Voisin viedä ne pussit ehkä myös tuttujen maatilalle, mutta se autoon pakkaaminen on taas ohjelmanumero sinänsä.
  On tämä kyllä aika monimutkaista!

  Helena: Apua! Nyt on jo virkavaltakin perässä. Tulkaa sitten katsomaan, kun lasken tiilenpäitä.

  Lumicki: Peikkä ajatuskin saa minut melkein itkemään. Ehkä sekin pitää vaan pilkkoa pieneksi ja pistää pusseihin. Siinä meneekin taas lauantai mukavasti!

  VastaaPoista
 12. Sa naytat olevan sen verran ahkera puutarhuri, etta kannattaa ehdottomasti hankkia joko komposti tai perakarry!

  VastaaPoista
 13. Eryah: Pitäisiköhän lähteä ostoksille!

  VastaaPoista
 14. Äh, kirjoitan tätä jo toista kertaa, katsotaan onnistuuko tällä kerralla, edellinen hävisi avaruuteen kun painoin lähetä-nappulaa. Kopioin varmuuden vuoksi ennen kuin lähetän.

  Meillä on onneksi sekä sivuportti että peltoa aidan takana, jonne voi huoletta heittää sekä joulukuuset että oksat. Viime lumien aikaan olin iloinen takkapuiksi pilkkomistani puista ja oksista, kaikki meni. Inhoan kivihiiltä, joka on irkkumieheni mielestä ainoa oikea polttoaine! Siitä tuleva tuhka on ongelmajätettä, toisin kuin puutuhka jonka voi levittää pihalle.Meillä on myös kompostori, ei maksa paljon esim. Argosista, sinne vaan kaikki kasvijätteet. Saan joka vuosi pari ämpärillistä kompostimultaa.

  En muuten käsitä, miksei oksia ym. voi jättää luontoon, sinnehän ne maatuvat - ennen ne saattoi polttaa. Meillä päin ei onneksi kukaan naputa jos pellolle vie oksia ja nurmenleikkuujätettä.

  Minä olen näköjään tekemässä mini-Suomea täällä, meillä kasvaa koivuja ja syreeneitä, pihavaja on maalattu siniseksi valkoisin nurkkalaudoin, ja puukeinussa istun ja nautin kuunnellen sen narinaa. Jos tulet itärannikolle joskus, tulehan kylään! Kuulostat juuri sellaiselta suomalaisnaiselta joka ei epäröi kun "jotain tarttis tehdä" sen sijaan että nalkuttaa miehelle, kuten täkäläiset usein tekevät. Kuinka monen naapurinnaisen olet nähnyt sahaavan ja leikkaavan?

  VastaaPoista
 15. Sihouette: Kompostorin ostoa olen harkinnut, mutta kun noita oksia yms tulee aina niin paljon... Eilen mies kaatoi sen puun ja pari puskaa ja nyt sitten ihmettelemme, että miten pääsemme taas kerran roskista eroon.

  Oikeassa olet, eivät naapurin rouvat pahemmin, yhtä poikkeusta luukuun ottamatta, osallistu ulkotöihin. Herätän ihmetystä, kun tarkastan jopa itse autosta öljyn ja lisään pissapoikaan vettä. Ikkunanpesuakin ihmetellään ja ruohonleikkauksesta on tullut kommentteja. Suurin osa naisista tuskin edes omistaa kumppareita tai maalintahraamia farkkuja. Siinähän menisi kynnet pilalle, jos maata kuokkisi!!!

  Välillä miehet suorastaan säälittävät. Käyvät pitkän päivän töissä ja illat menee sitten kotona töitä tehden. Tiedän usemmankin perheen, jossa odotetaan isää kotiin töistä laittamaan ruokaa - äiti on kyllä kotona, mutta ei laita ruokaa. Nämä kyllä taitavat olla poikeuksia.
  Mies on niin paljon pois kotoa, että jos hänen työpanostaa jään odottaamaan ruoho kasvaa metrin korkeudelle ja rikkaruohot valtaavat pihan.

  Mielelläni tulen käymään jos siellä päin liikun. Tervetuloa vaan käymään täälläkin. Pistä mulle vaikka sähköpostia!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!