tiistai 8. maaliskuuta 2011

Lättyjä ja hernekeittoa

Meillä, niin kuin lähes jokaisessa irlantilaisessa perheessä, on tänään paistettu lättyjä. Tänään on pancake day eli suomeksi lättypäivä. Tein kasan lättyjä, jotka katosivat niin nopeasti lautaselta, että jouduin tekemään vielä uuden annoksen taikinaa.

Jos tänään on syöty mahantäydeltä lättyjä, on huomenna tunnelmat vähän toiset. Silloin on nímittäin tuhkakeskiviikko, josta alkaa pääsiäistä edeltävä paastonaika.

Tuhkakeskiviikko löytyy myös evankelis-luterilaisen kirkon kalenterista. Katolisessa kirkossa tuhkakeskiviikkona messussa tehdään tuhkalla risti otsaan. Tänne muutettuani en tiennyt tästä tavasta mitään ja ihmetelinkin, että miksi ihmisillä on jotain ihmeen likaa otsassa. Selvisihän se.

Tiukkaa paastoa ei kukaan tuntemani irlantilainen vietä, mutta he saattavat lopettaa esim. tupakoinnin, suklaan syömisen tai jonkin muun paheen. Lättyjä ja hernekeittoa tuli syötyä tänään niin paljon, että juuri nyt tuntuu, että voisin minäkin olla pääsiäiseen asti syömättä.

Huomenna voikin olla jo ihan eri mietteen!


Mukavaa laskiaista ja lättypäivää kaikille, unohtamatta että tänään on myös naistenpäivä. Siitä vaan Turun Sinappia lättyjen päälle ja mansikkahilloa hernekeittoon....tai siis toisinpäin!

16 kommenttia:

 1. Onpa teilla lattyja - hyvilta nayttavat!
  Laitoin kommenttini tuonne edelliseen joten siirran sen tanne:

  Happy Fat or Shrove Tuesday, Mardi Gras tai Laskiaistiistaita!
  Rakkaalla lapsella on monta nimeä...
  Huomenna on Ash Wednesday ja fish fry!
  Käytkö hakemassa tuhkia?

  Me käymme tänään Episkopaalisessa kirkossa, koska siellä partiolaiset ovat perinteisesti pancake dineriä avustamassa.
  Nämä traditiot ovat mukavia mielestäni.
  Onko näitä Suomessa enää? Näissä jutuissa vapaaehtoisuus on kovin tärkeää.
  Kait siellä vielä niitä kermapullia on... ne olivat hyviä kaloripaukkuja. :)

  VastaaPoista
 2. En ollut minäkään koskaan kuullut Ash Wednesdaysta, vaan nauraen osoitin yhden rouvan otsaa ja sanoin että hänellä on jotain likaa naamassa...kyllä nolotti jälkeenpäin. Nämä irkkutraditiot yllättävät minut aina! Kun lapset olivat pieniä olin aina ihan pihalla siitä, mitä "muitten äidit" tekivät.Suomalaisia traditioita en ole jaksanut pitää yllä, irlantilaiset eivät taas tunnu miltään. Väliinputoaja-äiti! Ei ole juhannusta, vappua, laskiaistiistaita, jouluaattoa, itsenäisyyspäivää, äitien- ja isänpäivät väärään aikaan...!Sen sijaan on St. Patricks Day ja Halloween jolloin pitäisi tuntea jotain ja viettää sitä jotenkin. Olen jo aikoja sitten luovuttanut! Hernekeittoa en ole koskaan tehnyt, ei varmaan kelpaisi perheelleni! Lättyjä kyllä teen iltapalaksi, vaikken voikaan niitä juuri itse syödä. Mitään järkeä en tavassa kyllä näe...

  VastaaPoista
 3. Teillähän on syöty kunnon laskiaisruokaa.
  Hyvää Naistenpäivän iltaa sinulle!!!

  VastaaPoista
 4. Lissu: Vastasin sinulle tuolle edelliseen postaukseen!

  Silhouette: Meillä vietetiin lättypäivää jo Englannissa, joten jatkan perinnettä.

  Parina ensimmäisenä vuonna väsäsin St. Patrick's päivää varten koristeet ikkunoihin, kunnes tajusin, että kukaan muu meidän asuntoaluella ei nähnyt asian eteen vaivaa. Se jäi sitten siihen.

  Meillä syödään jouluaattona suomalainen joulupäivällinen ja joulupäivänä sitten irlantilainen. Pääsiäisenä otan tiput esille ja ostan sukaamunat. Siihen se sitten jääkin.

  Lasten ollessa pienempiä jaksoin nähdä enemmän vaivaa, mutta nykyisin vähemmän.

  Hernekeittoa muuten toin Suomesta ja kummasti maistui. Voiko helpompaa ruokaa olla.

  VastaaPoista
 5. Irmastiina: Suomesta toin pari purkkia hernekeittoa ja nyt oli just sopiva hernekeittopäivä. Mukavaa naistenpäivää sinullekkin!

  VastaaPoista
 6. Lättypäivä?! Ihan täydellinen ajatus! T. Lettuherkkuihin addiktoitunut

  VastaaPoista
 7. Hyvää laskiaista (vähän myöhässä) ja hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Kyllä meillä ainakin opiskelijoilla on aina laskiaistiistaina omia mäenlaskuriehoja. Ja ruokaloissa on tarjolla hernekeittoa ja pannukakkuja. Me muuten juhlitaankin ennen teidän Patrickin päivää Pyhää Urhoa! :D

  VastaaPoista
 8. Hyvää naistenpäivää!
  Minun blogista löytyy sulle haaste :-)

  VastaaPoista
 9. Hyvaa naistenpaivan iltaa!
  Olen myos raahannut Suomesta aina muutaman hernekeittopurkin mukanani. AUrora inhoaa jo hernekeiton hajua (nirso).

  VastaaPoista
 10. Hyvää naistenpäivää, laskiaistiistaita ja pancake -päivää :)

  Roosa muistutti eilisiltana, että pitää paistaa lettuja, joten tokin paistoin - ja kavereille kanssa :)

  Jalostajan purkkihernekeiton puutteessa teen itse hernekeittoa - liotan herneet ja heitän sekan puolalaista savukylkeä. Tulee muuten hyvää :b Kai teilläkin puolakauppoja Corkin suunnalla on?

  Turun Sinappi ja suomalainen ruisleipä loppuivat juuri, mutta onneksi 2.4. tulee pitkästä aikaa suomivieraita.

  VastaaPoista
 11. Oijoi, jos olisin ollut yhta reipas kuin sina, niin meilla olisi ollut tanaan oikein onnellisia poikasia! Pulla, latyt ja kaikensortin keitot maistuu mahan taydelta :) Miten mulla menikin naa ruokahommat tanaan ihan ohi... Kai se on kun on edelleen synnytyksen jalkeista dementiaa ja liian monta juhlaa yhdelle paivalle :D Pancakedeissia, naistenpaivaa ja laskiaista, huh!

  VastaaPoista
 12. Ihan suomalaiselta laskiaiaruualta vaikuttaa tuo irlantilainen ateria. Minä söin lättyjä laskiaissunnuntaina jo, joten jätin nyt väliin. Mutta naistenpäivää vietin suomalaisnaisten voimin meillä, 7 naista. Sen kunniaksi tein monenmaunmarjapiirakan ja parsakaalivuohenjuustopaistoksen. Nyt saa siis paastoaika alkaa, vaikken minä niin kovin paastoakaan. Hyvää tuhkakeskiviikkoa!

  VastaaPoista
 13. Lumicki: Siitä vaan paistamaan. Kyllä lättyjä saa syödä muulloinkin kuin vain lättypäivänä!

  Helena: Kerroppas vähän lisää Pyhästä Urhosta.
  Ei ainakaan karkoittanut Suomesta käärmeitä niin kuin Pyhä Patrick teki Irlannissa.

  Riitta: Kaunis kiitos. Vastaan haasteeseen, kun kerkeän.

  Kirsi: Auris ei tajua mitä menettää. Tosi hyvää!

  Leena: Taisit paistaa oikein ison vuoren niitä lättyjä!
  Puolalaisia kauppoja on täälläkin, mutta tiedä sitten onnistuisiko minun hernekeittoni. Onneksi on vielä purkkeja kaapissa.
  Terveisiä koko porukalle sinne pohjoiseen!

  Eryah: Ajattele, että sain kuitattua lätyillä kolme juhlaa! Pullan leipomista yritän välttää, sillä olen itse sellainen ahmatti enkä älyä lopetaa varsinkaan, jos on korvapuusteista kyse!

  Sira: Teillä olikin todella hyvät tarjoukset.
  Tukakeskiviikko todellakin näykyi täällä katukuvassa. Useilla vastaantulijoilla oli risti otsassa.

  VastaaPoista
 14. Lähetinkin sinulle s-postilla pari linkkiä Pyhään Urhoon. Se karkotti heinäsirkat pois syömästä suomalaisten viinirypälesatoa.

  VastaaPoista
 15. Suurkiitos meilista!!! Tutustumme mieheni kanssa nyt oikein kunnolla noihin linkkeihin ja muutenkin hieman suunnittelemme enemman tuota reissuamme... Matkakuume ei kun kasvaa!! :) Ja ehdottomasti meidan on tavattava livena, mehan ollaan tulossa vasta elokuun puolella.

  VastaaPoista
 16. Helena: Kiitos. Ei siis ollu kysymys mistään UKKn muistopäivästä.

  Kuwaitin kaunotar: Palataan asiaan!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!