keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Supernaisia

Ei tullut Väyrysestä pääministeriä, ei. Olin ihan kauhuissani pekästä ajatuksestakin. Sehän olisi mielestäni tarkoitanut monta monituista askelta taakse päin.Olen auttamattomasti Suomen politiikasta OUT. Iltalehden ja Iltasanomien lööpit luen netistä lähes päivittäin, mutta poliittinen tietämykseni niistä tuskin kasvaa. Tiedän, että Vanhasen ja Ruususen juttu oli taas oikeudessa, Tanja Vienonen-Karpela-Sarela-Karpela on jättämässä eduskunnan ja että Stubbilla on todella valkoinen hymy. Nyt sitten meillä tai teillä paremminkin on pian nainen pääministerinä.

Tottakai on hienoa, että naiset pääsevät Suomessa todella korkeille paikoille. Se kuuluisa lasikatto taitaa olla Suomessa ohuempi kuin monessa muussa maasssa. Tiedän, että mieheltä ei kysytä miten hoidat työn ja kodin ottaessaan vastaan vaativan uuden työn. En tiedä onko lehdistö asiaa Mari Kivimeltä suoraan kysynyt, vai odotavatko vain sopivaa tilaisuutta. Toisaalta mitäpäs se meille mulile kuuluu, miten pääministeri perheensä arjen junailee.

Minua vaan jaksaa ihmetyttää, miten nämä supernaiset pyörittävät normaalia arkea kotona, kiireisen työn ohella. Yleensähän miehellä on ihan yhtä menevä työ. Työpäivät eivät lopu klo 17.00. Lisäksi paljon matkustamista, myöhään venyviä kokousia, edustamista.

Miten ihmeessä nämä perheet selviävät arjesta?
Onko heillä enemmän kuin 24h vuorokaudessa?
Tekevätkö lapset aina niin kuin heille sanotaan, eikä aikaa tuhraudu aamuisin riitelyyn?
Onko talo viimeiseen nuppineulaan asti niin järjestyksessä, että mitään ei koskaan etsitä?
Kuka käy kaupassa ja laittaa ruoan?
Entäs vaateostokset?
Sairaat lapset?
Läksyt ja harrastukset?
Pyykki- tai astianpesukoneille ei koskaan odoteta korjaajaa?
Kuka muistaa ostaa lahjan kaverin syntympäiväksi ja kukat mummulle äitienpäiväksi?

Työpaikalla meno jatkuu kiireisenä päivästä toiseen ja päivät venyvät ja vanuvat. Pitäisi myös näyttää edustavalta, puhua järkeviä, olla läsnä ja kestää välillä kovaakin arvostelua. Joku vääntää vielä samalla väitöskirjaa tai kirjoittaa muuten vaan kirjaa jostain monimukaisesta aiheesta.

Toisaalta, jos palkkaa tulee enemmän kuin se minimi, niin sitä tylsintä arkeahan voi ulkoistaa muille.

Lontoossa seurasin (etäältä)  muutaman uraperheen elämää. Arki arki sujui pitkistä työmatkoista ja päivistä huolimaatta koska

Talossa pysyvästi asuva Nanny huolehti lapset 100%sti.
- vei ja haki lapset koulusta ja hoiti piemempiä kotona'
- pesi lasten vaatteet- teki lapsille eväät ja ruoat
- osti syntympäivälahjat kavereille ja piti muutenkin huota lasten harrastuksisat ja sosiaalisesta elämästä

 Ja jos yksi nanny ei riittänyt, niin sitten palkattiin vielä toinen esim viikonlopuiksi.

Siivooja kävi pari kertaa viikossa pistämässä paikat kuntoon ja silitti vaatteet.

Puutarhuri huolehti, että ruoho oli leikattu ja rikkaruohot eivät rehotteneet

Ikkunanpesijä kävi säännölisin väliajoin pesemässä ikkunat.

Varallisuudesta riippuen saattoi perheellä olla vielä taloudenhoitaja, joka huolehti mm. ruokapuolen.

Iltakutsuja varten paikalle saapui tietysti pitopalvelu jne.

Jotenkin minusta vain tuntuu siltä, että Suomessa ei mennä ihan noin pitkälle. Kun luen esim naisministerien haastatteluja minua rupeaa hengästyttämään. Joskus on tullut mielleen, että ihan ihmistäkö tässä haastalellaan. Arjen pyörittäminenhän  on vain järjestelykysymyks. Pitää takoa, kun rauta on kuuma jne. Niin ja harrastuksia pitää myös olla ja maratonille harjoitella. Eihän kukaan voi olla NOIN aikaansaava. Ilmeisesti voi. Ei kyllä käy kateeksi.

http://www.marikiviniemi.net/

8 kommenttia:

 1. Vihreätniityt, minun ihan keskivertotyössäkäyvillä ystävillä käy viikkosiivoja. Sen saa vähentää verotuksessa. Ja täällähän äiti kuin äiti on kotona kunnes nuorin lapsi on kolme vuotias.

  Hävettää nuo Vanhasen ja Rususen sekoilut ja heidän patsas on minun kotipitäjäni (entisen) rannassa,s illä Ruusunen on kotoisin Luvialta. Hänen äitinsä oli Suomen ensimmäinen naispalopäällikkö ja ensimmäisen vakiviran hän sai Luvialta ja sinne silloin jäi. Hyvin piti miehet järjestyksessä.

  Ellei Mari Kivinimeä olisi valittu, olisi outo agraaripulue keskusta kuivunut siihen kokoon, mikä olisi luonollisempaa länsimaiselle ja nykyaikaiselle maalle. Läntinen Eurooppa ihmettelee, miten meillä voi olla jollakin maaseudun puolueella tuollainen kannatus. Mari on ihan tyylikäs nainen. Ja Väyrysen valinta olisi vienyt Keksutan kivikauteen tai vieläkin kauemmas...

  VastaaPoista
 2. Minä en noita Suomen poliitikkoja kovin hyvin tunne. Ihmettelen aina vaan lööppejä, kun Karpela menee jatkuvasti kihloihin ja naimisiinkin ja aikuiset miehet lähettelee tekstiviestejä nuorille tytöille ja mitä kaikkia skandaaleja siellä on. Suomi kun ei ole monarkia, niin pitää kai sitten etsiä korviketta politiikasta ja seurata siellä prinssejä ja prinsessoja.

  VastaaPoista
 3. Minusta lehdistö edelleen kohtelee nais- ja miespoliitikkoja eri tavalla. Täällä olevasta jutusta on noussut taas keskustelua: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010061611860621_uu.shtml - siis miksi lehti harrastaa asenteellista takalistojournalismia? Tätä kysyi mm. kulttuuriministeri Stefan Wallin.

  Jutusta tulee esille mm. se, että Kiviniemen mies on kommentoinut uutta pestiä seuraavasti: " Kun vaimo on tiedostava feministi, on hyvä miehelle, että on vähän omaa rahaa" eli hän aikoo jatkaa työntekoa puolison uudesta pestistä huolimatta. ja tärkeä yksityiskohta: MK:n lempilukemisto on Bunte - onko se myös Allun lempilukemisto? :)

  Minusta työssäkäyvien - jos/kun heillä on varaa - on järkevä ulkoistaa tiettyjä töitä, sillä niistä saa kotityövähennyksen. Kuten Leena Lumi sanoi, niin siivouttaminen on aika yleistä. Itsekin haen sopivaa siivouspalvelua, jotta se alkaisi elokuussa. Toivon todella, että naisministerit käyttävät siivous- ja kotiapua ja muitakin palveluja, sillä ei kukaan pysty tuollaiseen eritoten kun heidän puolisot käyvät työssä.

  Silloin kun Esko Aho oli pääministeri, niin hän sai aika höykytyksen siitä, että oli "kännykkäisä" ja perhe asui alussa Pohjanmaalla; myöhemmin muutti Hesaan.

  Kyllä monia "superihmisiä" kuunnellessa tai heistä juttuja lukiessa tulee mieleen, että miten on mahdollista ehtiä tehdä kaikki se ja hoitaa isohko perhe ym.

  Kyllä Suomessa kuninkaalliset korvaa paremminkin kaikenkarvaiset julkkikset ja niiden seuraaminen.

  VastaaPoista
 4. Herättävä postaus. Olin juuri sellainen uranainen kun aloin odottaa Miriamia. KAIKKI kääntyi päälaelleen ja olen siitä kitollinen. 3 (juu-u, silloin peräti KOLMEN) kuukauden äitiysloma ei vakuuttanut ja tein omat ratkaisuni.

  VastaaPoista
 5. Siis ei voi olla totta, että Kiviniemi lukee mielellään Buntea,joka on todellinen juorulehti, teemana pelkästään julkkikset.

  VastaaPoista
 6. Ehkä Kiviniemi pitää Buntea lukemalla yllä kielitaitooan? :)

  VastaaPoista
 7. Leena Lumi: Eiköhän Väyrysenkin olisi jo aika siirtyä oloneuvokseksi sinne jalasmökkiinsä.
  Toivottavasti Kiviniemi ja hänen perheensä kestäävät paineet ja tiukat aikataulut.

  Allu: Karpela on myös näitä supernaisia. Kaiken kiireen keskellä ehtii myös vaihtaa miestä kuin paitaa.

  Helena: Enpä usko, että miehestä olisi kirjoitettu tuollaista artikkelia. Toimittajilla on myös ikävä tapa kaivella vanhat kommentin esiin niin kuin tämä tampponijuttu. Nyt siis tiedämme minkälaista kuukautissuojaakin pääministeri käytää...

  Vaikka kyllähän se Vanhasenkin suhde päätyi ihan kirjaksi asti, ja Ruusunen mielellään Seiskalle kertoi yksityiskohtaisia asioita.

  Toivotaan, että aika riittää Kivinemellä KAIKKEEN tulevaisuudessakin. Tiettyjä asioita elämässä, kun ei voi ulkoistaa.

  Hyvä juttu, että Suomessakin on herätyy siivousavun käytöön. Rima oli siellä aika korkealle, eikä siivoojaa palkattu. Sanoinkin aina ystävilleni, että miksi ihmeessä ette käytä siivoojaa. Viikonloput meni heillä sitten mattoja ulos raahateessa...

  Heljä: Minua oma uranpuute välillä harmittaa, mutta aina elämä ei mene omien suunnitelmien mukaan. Toisaalta kuten tiedämme täällä perheen ja kokopäivätyön yhdistäminen on paljon vaikeampaa kuin Suomessa. Yritin, mutta siitä ei tullut muuta kuin stressiä. Tiedän rajani ja olen tyytyväinen osa-aikatyöhön. Rahaa saisi kyllä tulla enemmän...

  Allu: Onko Bunte saksalainen Hello?
  Ehkä pääministeri haluaa oppia lisää saksaa. Englantia voisi petrata sitten Hellolla tai OKlla. Taatusti vain julkkisia ja heidän monimutkaisia ihmissuhteitaan.

  VastaaPoista
 8. No, saahan sieltä Buntesta tietoa, että Madeleine on taas Ruotsissa ja hymyilee ja siellä paljon kauniita värikuvia julkkiksista ja kuninkaallisista. www.bunte.de
  Bunte on tyypillinen lehti lääkärien odotushuoneessa. Hello ei ole mulle tuttu, joten en osaa sanoa, onko samaa luokkaa.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!