keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Kengät jalassa vai niitä ilman?


Kokolattiamattoja käsittelevään postaukseen tuli niin paljon kommentteja, joten jatkan aiheesta vielä. Suomessahan on tapana, että kengät jalassa ei mennä sisälle. Olipa jalassa sitten reikäiset,
sateenkaarenkirjavat, jalkahieltä löyhkäävät  tai sukkamehussa uivat sukat, on kengät jätettävä eteiseen PISTE.

Ymmärrän tämän kirjoittamattoman säännön kurakelillä ja talvella. Huopatossuilla ja talvilenkkareilla, kun ei ole kiva tallustella naapurissa, mutta että kesälläkin pitäisi heittää sandaalit pois. Lapsille tämä sääntö saakin päteä ympäri vuoden, mutta ei kyllä aikuisille.

Ajatelkaapas nyt, että kerrankin laittautuu oikein kunnolla. Lopuksi vielä uudet kesäkengät jalkaa ja menoksi. Kengät potkaistaan eteisessä pois, ja koko vierailun ajan saa sitten häpeillä omia lakkaamattomia ja muutenkin väsähtäneen näköisiä (hajusta puhumattakaan) varpaitaan. Entäs sitten jos kyläpaikassa on juhlat, ja siellä kaikki kävelevät parhaimpiinsa pukeutuneina ilman kenkiä?

Täytyykin kesällä tarkastella tilannetta, ja sitä kuka jättää kengät eteiseen ja kuka uhmaa "lakia" ja klompsii kengät jalassa sisään. Piilokameran paikka!

Miten muualla toimitaan? Ilman kenkiä vai kenkien kanssa?

16 kommenttia:

 1. Tunisiassa kotona ollaan kengillä. Kengät riisutaan vain esim. mennessä olohuoneen matolle. Kotona käytetään jotain helppoja lipokkaita mutta niillä samoilla piipahdetaan lähikaupassa tai lakaistaan pihaa. Vieraat tulevat sisään kengillä.

  Meillä ei saa kävellä ulkokengillä sisällä. Kukaan. Kengät jätetään terassin ovelle ja vaihdetaan kotilipokkaat (kylmät kivilattiat). Vieraille tarjoan vieraslipokkaat. Jonkin verran jousta esim kun tulee joku telkkarin korjaaja joka ravaa välillä katolla antennia vääntämässä tms mutta muuten olen "epäkohtelias" ja pyydän ottamaan kengät poist kun meille tullaan.

  VastaaPoista
 2. Minulla on tähän kanta, jonka muistaakseni silloin ilmaisinkin, mutta sanon ehkä nyt toisella tavalla: On ihan älytöntä, jos menee kylään, partyihin, ja on ostanut vaikka kotelomekkoon tai muuhun vastaavaan sopivat jalkineet, että ne pitäisi riisua pois.

  Suomi joustaa tässä mielestäni tyylikkäästi eli lapset riisuvat kenkänsä paitsi jos hienot juhlat ja aikuiset myös riisuvat vaikkapa lenkkarit tms. Kun meile vastikään saapui eräs pariskunta ensimmäsitä kertaa, he alkoivat heti riisua jalkineita ja minä sanoin: Meillä EI SAA RIISUA KENKIÄ!, sillä meillä lattioilla aina koirankarvaa ja Hänen Majesteettinsa mukanaan tuomaa hiekkaa yms. Kun pieniä lapsia ja tultiin ulkoleikeistä sisälle oli selviö, että kengät jätetään tuulikaappiin.

  Mutta kauhistelen amerikkalaisten tapaa liikkua lenkkareissa sisällä ja nostaa lenkkarit vielä jopa sohvalle...

  Näin meillä;-)

  VastaaPoista
 3. Taalla meidan perhe seka tyttarien kaverit ottavat kengat pois meidan eteisessa. Jos meilla on bileet, kaikki ovat kengat jalassa, mina joskus lapsyttelen paljain jaloin (kesalla) alkuillasta, mutta sitten hilpasen makkariin hakemaan kengat.
  Taalla vierailessamme eri kylapaikoissa, en ole koskaan ottanut kenkia jaloistani pois.

  VastaaPoista
 4. Taalla Turkissa ei koskaan menna kengat jalassa sisalle.Yleensa kengat viela riisutaan ulko-oven ulkopuolella.Jokaisella on kotona vieraille (ja itselle) sisatossut.
  Jos on jotain juhlia,niin juhlakengat ovat kassissa mukana,ja ne vaihdetaan sitten sialle tultaessa.Niin minakin teen,eika ole ollenkaan vaikeaa.Jos juhlavieraisille mennaan autolla,niin sehan on sitten eri asia.Kengat eivat ole likaiset.

  VastaaPoista
 5. Yleensä kengät jalassa, mutta tapa riippuu usein perheestä. Monet heittävät kengät kotona pois (kuten meillä), mutta kengissä sisään käveleviä vieraita ei kovin pahasti katsota.

  Kyllä meillekin saa kengät jalassa sisään tulla, mutta mieluummin pois.

  VastaaPoista
 6. Ma oon sita mielta, etta jos on juhlat, niin silloin saa olla kengat jalassa, koska ne kuuluu osana siihen juhla-asuun. Kotioloissa mieluummin ilman kenkia. Eli toisin sanoen tilanteen mukaan :)

  VastaaPoista
 7. Kenkia ei oteta jalasta kylaan mennessa. Tuppaa nolosti Suomessakin joskus unohtumaan. Onhan se hassua jos vieraat vaikka kotona pidettavissa perhejuhlissa ovat pyhavaatteissa sukkasillaan.
  Kotona ollaan paljain jaloin / sukkasillaan / lipokkailla, kuka mitenkin.

  VastaaPoista
 8. Suomessa äiti aina muistutti ottamaan vieraskengät mukaan. Meillä otetaan kengät pois, jos aikuisvieras ei itse ota en pyydä erikseen. Miriam huolehtii lapsivieraista ;o). Juhlakengissä saa tulla.

  VastaaPoista
 9. Ihan samoin kuin Anunkin tapauksessa minullakin joskus Suomess tuppaa unohtumaan.Onhan se mielestäni vähän hölmöä että jos on vaikka sandaalessa,joudutaan nekin riisumaan sisälle tullessa.Itse kyllä tosin riisun kengat aina sisälle tullessa,paitsi just ne sandaalit.

  VastaaPoista
 10. Meillä harvemmin käy vieraita, mutta jos kävisi niin kengät pois (meillä on valkoinen kokolattiamatto). Paitsi kesällä (tai jos olisi juhlat) ei periaatteessa tarvitse, jos on sandaalit tmv.

  Mutta itse tykkään ottaa kengät pois sisään tullessani. Se ei välttämättä ole eka asia, mitä teen, mutta aika pian ne lentää nurkkaan. Toisaalta puen kengät ennen lähtöä ja peilaan aina kengät jalassa ulkoasuni.

  Mitään fanaattisuutta ei siis esiinny kenkien riisumisen suhteen, mutta itsellä ne kengät kyllä lähtee aika automaattisesti pois jalasta.

  Muuten, kokolattiamatolla on kamala kävellä korkkareissa, kun lattia muutenkin on "muhkurainen" ja "vino" :D

  VastaaPoista
 11. Täällä on aivan samat meiningit kuin mitä Mizy jo kirjoittikin. Suomessa ihmiset on juhlissa kengät jalassa, ainakin kaikissa missä itse olen käynyt,jossain vaiheessa saattaa joku ottaa ne poiskin lepuuttaakseen jalkojaan mutta siis missään pakollisissa sukkajuhlissa en ole koskaan ollut.

  VastaaPoista
 12. Mizyena: Nuo vieraslipokaat ovat hyvä keksintö.

  Leena: Itse kävelen aina kengät jalassa sisään ja saan välillä "katseita" - siis Suomessa!

  Kirsi: Ei täälläkään yleensä oteta kenkiä pois-vaikka olisi ne kamalat kokolattiamatot.

  Stazzy: Suomalaiset kaverini ottavat aina kengät pois, vaikka sanon, että ei haittaa. Talvella annan sitten villasukat, kun lattiat ovat niin kylmät.

  Sateenkaari: Nuo vieraille varatut sisätossut ovat kyllä hyvä idea.

  Eryah: Olen ollut Suomessa juhlissa, jossa istäntäväki kulki sukkaterin - ihmetytti!

  Anu: Onhan se noloa, jos on muuten asu sävysävyyn ja sitten on laittanut hassut sukat jalkaansa. Mitä niitä näyttelemään!

  Heljä: Muistan Suomessa ottaneeni usein mukaani vieraskengät kassissa. Etenkin talvella!

  Yaelian: Huonomuistinen olen minäkin!

  Elegia: Harmittahan se, jos puhtaaseen mattoon tulee tahroja kengistä. Siksi puulattiat ovatkin paremmat. Ei haittaa!

  Sirokko: Ajatelkaa, jos kutsussa lukisi, että ykköset päälle, mutta kengät jalassa ei sitten sisälle tulla.

  *********************************************

  Meille saa - aikuiset- tulla kengät jalassa sisälle, kun ei ole kokolattiamattoja.

  VastaaPoista
 13. Me kävimme tänään kylässä helsinkiläisessä kodissa ja aloimme riisua automaattisesti kenkiä pois, mutta talonväki kielsi sen. Heillä ei ollut lattialla mattoja ja sanoivat, että niin on helppo pyyhkiä hiekat lattialta. Eilen taas tyttäreni luona kävi pariskunta ja rouvalla oli niin hienot tyylikkäät italialaiset korkokengät, jotka hän sitten riisui eteiseen ja käveli paljain jaloin huoneistossa. Hassua! En sitten tiedä, kumpi on oikein tai väärin. Kai sitä mukautuu tilanteen mukaan.

  VastaaPoista
 14. Sira: Toisaalta noista piikkikoroista voi jäädä aika ikävät jäljet lattiaan!

  VastaaPoista
 15. Meillä on heti sisääntultaessa eteisessä aika kasa popoja levällään ja jos ei siitä vieras tajua riisua kenkiään niin jo on! Eli ilman.
  Talvisin annan vieraalle tossut, koska meidän vanhassa talossa vetää.
  Ainoa joka meillä tepastelee kengät jalassa jopa makkareissa ja mattojen päällä, on oma mieheni. Ihan ihme tyyppi, kun äitinsä luona tunisiassa ei mattojen päällä saa kävellä kengin, mutta omassa kodissaan tallaa vaikka kuinka niitä.
  Kyllä se vaimo siivoo!;)

  VastaaPoista
 16. Sanna: Miehesi taisi saada tarpeekseen äitinsä kommennkuksista ja päätti, että omassa kotonaan kulkee kengät jalassa sanoipa vaimo mitä tahansa!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!