perjantai 7. toukokuuta 2010

Paremman lehmän maitoa

Irlannissa on vara valita minkä lehmän maitoa juot. On merkki, kauppojen omaa, luomu, super jne maitoa. Kävin tässä erään tutun kanssa mielenkiintoisen keskustelun maidonostosta.
Minä nimittäin ostan aina kaupan omaa halvempaa maitoa. Siis sama juttu, jos Suomessa myytäisiin Pirkka-maitoa halvemmalla kuin Valion maitoa.

Kahden litran purkki kaupan omaa maksaa 1.49, kun taas merkkimaito on huomattavasti kalliimpaa. Samaa maitoa, mutta tylsemmän näköisessä purkissa.

Tämä rouva sanoi aina ostavansa Avonmoren kallista maito, koska lapset eivät kuulemma juo kaupan omaa halpaa maitoa. Olisi pitänyt vissiin lopettaa keskustelu jo tässä vaiheessa, mutta jatkoin kuitenkin.
Minä siihen, että en itse kyllä pysty kertomaan eroa halvemman ja kalliimman maidon maussa. Ei hänkään pystynyt, kun ei ollut koskaan sitä halpaa ostanut. Maidon kuulemma pitää olla kunnollista maitoa. Minun oli ihan pakko tähän lisätä, että lehmästähän se maito lypsetään kumpaankin purkkiin.
-Ai, sanoi rouva. Ehkä ne ovat sitten niitä parempia lehmiä.

Kuvitelkaapas tätä: laitumella lehmillä on kaulassaan lapput: Dunnes Storen halpamaito, Avonmoren merkkimaito, Supermaito vitamiineillä varustettuna...

Tälläistä SuperValun "halpa"maitoa minä pojilleni juotan - ja hyvin ovat kasvaneet!

12 kommenttia:

 1. Meilla taalla on myös erilaisia maitoja,ja eri hinnoilla.Minun maitoni on vaharasvaista,kuten nayttaa olevan tuo sinunkin ostamasi maito.Lahes aina ostan maidon myös laktoosittomana,jota voin laittaa muroihin.Mutta mitaan varsinaista "merkkituotetta" ei minulla ole.
  Tuo keskustelusi rouva on tainnut menna "mainoksen" lankaan.
  Uskon,etta tuossa halvemmassa tuotteessa on maito kylla samaa,mutta siina kalliimmassa maksaa se nayttavampi pakkaus.

  VastaaPoista
 2. No meillä Etelä-Pohjanmaalla toiset ei juo Ilmajoen osuusmeijerin maitoa, joka on vähän halvempaa kuin Valion. En ole itse huomannut mitään eroa maidoissa. Meillä juodaan halvinta.

  VastaaPoista
 3. Hah hah,parempi lehmä:D Itse en juo enään maitoa,mutta silloin kuin join en kyllä huomannut niissä mitenkään eroja,paitsi nyt rasvaisemman ja vähemmän rasvaisen välillä...

  VastaaPoista
 4. Mina valitsen aina myös niiden halpislehmien maidon ;) Kaytan maitoa lahinna kahviin, poika puuroon ja muroihin, joten tuskin edes makueroja huomaisi, jos niita muka olisi.

  VastaaPoista
 5. Pienenä mummulassa oli aina naapurista haettua "oikean lehmän" maitoa. Serkkuni tuumasi, ettei halua juoda kannussa olevaa lehmänmaitoa vaan tahtoo purkista tulevaa traktorinmaitoa.

  Eipä niistä traktorinmaitopurkeista makueroa huomaa, mutta jos vika onkin omassa kehittymättömässä makuaistissa...?

  VastaaPoista
 6. Parempi lehma, hehehe... Maidoissa en kylla ymmarra tuota sanaa "parempi", useasti ne erilaiset maidot tulevat samoista meijereista kuitenkin.
  Meilla ei edes saa tuoretta maitoa, vaan ainoastaan sita UHT:ta. Lapset ovat siihen tottuneet, mutta itse en kykene pelkilteen sita juomaan. No, en kylla ole muutenkaan kummonen maidonjuoja!

  VastaaPoista
 7. Suomalaiset valiolehmät ovat parempia kuin täkäläiset :D :D
  Maidon maku voi kyllä vaihdella käsittelystä riippuen, esim meillä saa pussimaitoa joka on tehty maitopulverista, tai UHT-käsiteltyä purkkimaitoa, tai tölkissä sokerivellimaitoa... mitään niistä ei oikein viitsisi juoda. Saa myös oikean lehmän maitoa, käsittelemätöntä, ja se on tosiaan eri makuista kuin traktorimaito. Haluaisin valiolehmän maitoa! :)

  VastaaPoista
 8. Lezzie: Ei niissä mitään makueroja olekaan. Maito on maitoa!

  Yaelian: Lehmilläkin on siis kastijako.

  Karoliina: Ai Turkissakin on näitä halpamaitolehmiä. Tältä rouvalta tulee kyllä aina uskomattomia kommentteja. Toisalta samampa tuo mitä maitoa juo!

  Eryah: Kuulostaahan se paremmalta, että lapset juovat parasta mahdolista maitoa, eikä halpamaitoa niin kuin meillä.

  Minna: Vähän niin kuin viininmaistajilla...

  Sirokko: Etkös ole taas kesällä menossa Suomeen? Heti vaan lentokentältä kauppaan ja traktorimaitoa kassiin.

  VastaaPoista
 9. Tähän on pakko kertoa seuraava tapaus: Tuttavan tuttavani 6-vuotias kaupunkilapsi joi mielellään maitoa. Eräänä päivänä hän oli maalla ja näki lypsettävän lehmiä. Ja kun illalla hänelle tarjottiin maitoa, hän ilmoitti: "Ja karvasen lehmän maitoa minä en juo." Tulos oli, että maito tarjottiin purkista, jolloin kaupunkilapsikin sitä joi.

  VastaaPoista
 10. Sira: Olin Venäjällä lomalla. Aamiaisella kuului naapuri pöydästä lapsen kommentti: tämä maito ei ole lehmästä.

  VastaaPoista
 11. Me oltiin kerran yhdessä pienessä baijerilaisessa kaupungissa syömässä ja siellä luki ruokalistalla Emäntä X:n lammasta ja Emäntä Y:n possua, ei tosin lukenut etunimiä a la Hertta ja Heluna.

  VastaaPoista
 12. Allu: Ainakin tuli selväksi mistä possu/lammmas oli lautaselle päätynyt.
  En tiedä olisiko jäänyt Heluna nautaselle, jos olisi ollut nimi listalla.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!