tiistai 18. toukokuuta 2010

Kamalat kokolattiamatot

Inho kokolattiamattoja kohtaan alkoi ollessani 16-vuotiaana kielikurssilla Eastbournessa, Englannissa. Enpä silloin arvannut, että kokolattiamattojen kanssa tulen tekemään tuttavuutta vielä monta monituista kertaa. Miksi kukaan haluaa kylpyhuoneeseen kokolattiamaton? Se ei  mahtunut minun päähäni 16-vuotiaana, eikä muuten mahdu vieläkään.

Kokolattiamattojen kulta-ajat ovat jo takanapäin, ainakin täällä Irlannissa. Etenkin uusissa taloissa näytetään suosivan laminaatti /parkketti/puulattiota. Naapurisaarella asutaan paljon vanhemmissa taloissa ja siellä kokolattiamatot ovat edelleen yleisiä. Remonttia tehdessä saattaa vanhan kuluneen maton alta paljastua kaunis lattia, josta hiomalla saisi todella kauniin. Sääli, jos silloin päällä lyödään taas myrkynvihreä matto.

Miksi sitten aikoinaan kaikki lattiat saivaat päälleen "karvaisen pinnan"? Kokolattiamatto tuntuu kyllä mukavan pehmeältä ja lämpimältä jalan alla ja se myös vaimentaa ääntä. Näihin "totuuksiin" on minukin pakko yhtyä. Luulen myös, että ne vuosia sitten ne tulivat edullisemmaksi, kuin kalliit ja erikoiset puulattiat. Kamalat tummat värit ja kukkakuviot selitän puolestaan sillä, että niissä ei näy yhtä hyvin lika kuin vaaleissa yksivärisissä. Muistan joskus lukeneeni Englannissa asuessani, että joissakin kerrostaloissa oli sääntö, että asunnossa pitää olla (äänieristyksen takia) vain ja ainoastaan kokolattiamatot.

Englannin kodissa oli paljon portaita, ja niissä kokolattiamatot olivat kyllä ihan närppärät. Muissakin huoneissa oli kokolattiamatot (ei kylläkään keittiössä eikä kylpyhuoneessa). Koska tiesimme, että asuminen siinä osoitteessa oli väliaikasta, emme repineet mattoja pois. Tykännyt niistä en koskaan, mutta opin kyllä paljon niiden puhdistamisesta. Tahroja tuli hinkattua pois kerran jos toisenkin, ja säännöllisin väliajoin soitin pesijän paikalle. Pesun jälkeen mattot näyttivät aina paljon paremmilta. Suomalainen kengät eteiseen-tapa ei ole vielä(kään) rantautunut Britanniaan eikä tänne Irlantiinkaan. Olihan se kiva, kun vieras klampsii likaisilla kengillään portaat ylös ja sitten olohuoneeseen. Kerran jos toisenkin purin kieltäni, että en olisi käskenyt ottamaan  kenkiä pois. Sitten kun ovi sulkeutui otin suihkepulloni esille ja aloin puhdistamaan jälkiä.

Portaat ovat muuten se yksi ja ainut paikka, johon kokolattiamaton kepuutan. Niihin ei liukastu ja poikien töminä vaimenee minunkin korvilleni sopivaksi.

24 kommenttia:

 1. Samma här, olen varmaan perinyt äidiltäni inhon kokolattiamattoihin eikä sellaista tule mun huusholliin ikinä. Hotelleissakin inhoon niitä ja olen aina onnellinen, jos siellä on parketti tai klinkkerit. Saksassa ei vieraat ikinä riisu kenkiä, se ei kai ole oikein soveliasta.

  VastaaPoista
 2. Astmaatikkolasten kanssa olen itse kehittänyt kokolattiamattoallergian, ei ikinä! Pahin paikka on ollut Sofiassa eräässä hotellissa, hyvä että hengissä selvittiin, niin tunkkainen se oli. Miten joku ilkeää kävellä kengillä matolla.. uh.. täällä ei riisuta kenkiä sisälle tultaissa mutta maton reunalle ne jätetään.

  VastaaPoista
 3. Tämä kenkien riisuminen/riisumatta jättäminen on mielenkiintoinen kulttuurinen ero. Lattia on likainen, ja ihminen suojautuu siltä lialta kengillä. Meillä taas kengät ovat likaisia... :)

  Inhoan kokolattiamattoja ja olen aina ihmetellyt niiden käyttöä kylpyhuoneissa. Ovathan ne tietysti lämpimät ja pehmeät jalalle, mutta... Ja näin myös vuosi sitten brittiläisten astmalasten tehohoitokuurista tehdyn dokkarin, jossa ensin näytettiin tähän ohjelmaan valittujen lasten kodit. Rupesi henkeä ahdistamaan jo niiden näkeminen.

  VastaaPoista
 4. nykyään sanotaan, et ihan hygieenien homma nuo matot..

  VastaaPoista
 5. En minäkään pidä kokolattiamatoista,vaikka täällä talvella olisi sellaisella mukavempi astella kuin kivisellä lattialla.Asuessani täällä eksän kanssa silloisessa asunnossamme oli yksi huone kokolattiamatolla.Se oli jo aika nuhruisen näköinen,ja vaikka se talvella ei ollutkaan kylmä kuten muut lattiat,inhosin sitä aika lailla.

  VastaaPoista
 6. En tunne ketään, jolla olisi kokolattiamatot. Kaikilla on lattiat lattaa ja lattialämmitys, tai sitten parkettia ja kovasti on nyt muotia myös kunnon lankkulattiat. Koira- ja lapsiperheet suosivat kivilattiodien lisäksi myös laminaattia, mutta se on liukas ja vaatii myös ehdottomasti lattialämmitysken, mutta todellakin kestää ja kestää. Me ollaan hitaasti, mutta varmasti siirtymässä laattalattiohin kera lattialämmitysken. Vain makkareihin parketit. Tyttärellä, joka tosin asuu pois kotoa, on astma ja miehelläni, joka vielä viihdyttää minua;-), on myös astma. Meillä on keskuspölynimuri ja olemme hyvin perehtyneitä niihin materiaaleihin, joita kannattaa kodissa suosia.

  Kokolattiamatto kylppärissä tekee minulle jo ihan pahan olon...

  Kaksikerroksisen talomme raput ovat ainoa poikkeus, sillä niissä on kiinniliimatut matot liukkauden takia. Siinäkin voisi olla joku muu ratkaisu parempi...

  VastaaPoista
 7. Minulla ei ole suoranaista inhoa kokolattiamattoja kohtaan, mutta jos saisin valita, meillä ei niitä olisi. Meillä on beessi kokolattiamatto koko kämpässä miinus keittiö ja kylppäri.

  Talvella lattia oli kyllä mukavan lämmin maton ansiosta.

  Täällä vaikuttaa olevan ihana lautalankkulattia maton alla. Tykkäisin kyllä siitä enemmän, mutta koska tämä on vuokra-asunto, ei ole lupaa alkaa tehdä muutoksia (enkä jaksaikaan).

  VastaaPoista
 8. Allu: Kenkiä ei täälläkään ota pois kuin suomalaiset ja meidän pojat ja niiden kaverit.
  Tietävät, että tänne ei ole tulemista kengät jalassa.

  Sirokko: Kyllä ilkeävät. Lapsille voi sanoa, mutta aikuisten kanssa on vaikeampaa. Meidän lääkärin vastaanotolla on myös ihanat kokolattiamatot. Nyt rakentavat uutta vastaanottoa. Mielenkiinnolla odotan onko sekin "vuorattu" matoilla.

  Helena: Taitaa olla vastassa aika katkut, kun kylpyhuoneen hyvin palvellut kokolattiamatto viimein revitään lattiasta irti. Siellähän voi kasvaakkin vaikka mitä.

  Hannele: Eivät ainakaan vessassa...

  Yealian: Meihin suomalaisiin on taidettu istuttaa jonkinmoinen kokolattiamattoviha!

  Leena: En minäkään tunne ketään Suomessa.
  Kävin viime viikolla englantilaisen (täällä asuvan) luona kylässä. Koko alakertaa peittää beigen värinen kokolattiamatto. Huom! Perhe asuu maalla ja heillä on kolme lasta. Ihana talo, mutta matto pilaa kaiken. Otan siellä aina kiltisti kengät pois jalasta ja saan kiitosta.
  Naapurissa on myös kermamatot olohuoneessa. Sitä huonetta ei juuri käytetä, ettei sotkeennu.
  En ymmärrä!

  Sinulla taitaa olla täysin pölyvapaa koti.

  Suomessa ystävieni lapset ovat aina sairaana (korvatulehdusta yms.) olenkin suositellut kokolattiamattojen ostoa, että ei ole liian puhdasta.

  Astmalasten oireet helpottaisivat heti, jos matot revittäisiin pois. Jotenkin vain luulen, että siellä (ja täälläkään) ei tajuta mattojen "vaarallisuutta", eikä homeen.

  VastaaPoista
 9. Elegia: Kyllä se matto mukavasti varpaita lämmittää. Teillä varmasti pysyykin ihan siistinä, mutta pienten lasten kanssa ei.

  Kerronpa vielä sinulle yhden tarinan. Englantilainen ystäväni pyysi katsomaan remontoitua kotiaan. Luulin, että ihailemani puulattia oli vihdoinkin hiottu yms. Ovella minua odotti yllätys: pieni eteinen, portaat ja olohuone oli "vuorattu" vaalealla kokolattiamatolla. Menin ihan sanattomaksi, sillä niin kauhean näköinen se lattia oli. Ja heillä oli vielä kaksi pientä lasta. Ystävä luuli, että mykistyin lattioiden kauneudesta...
  Muutaman kuukauden päästä hän kirosi mattojaan, sillä lapsille oli tapahunut vahinkoja yms. Tahroja joka puolella. Olisivat vaan pitäneet ne vanhat lattiat.

  VastaaPoista
 10. Kun menen toisen kotiin, kysyn,onko heillä tapana riisua kengät.
  Joskus minulle on sanottu, että kengät pitää riisua, ennenkuin olen päässyt kunnolla sisällekään. Tämä siis Saksassa.
  Siksi minua ärsyttää omakin piirteeni "purra kieli poikki", kun joku sotkee MINUN kotini. Miksi minä en "kehtaa" sanoa, kun toisetkin sanovat?

  VastaaPoista
 11. Pianistms: Uusi lukija. Tervetuloa! Täällä kyllä saisin NIUHOTTAJA-leiman otsaani, jos huomauttaisin kengistä. Minäkin jatkan kiltisti kieleni puremista!

  VastaaPoista
 12. Yhyy- meilla on kokolattiamatto makarissa...mina HALUAN varpaitteni uppoavan siihen aamuisin. Muualla sitten on laminaatti- lasten makareissakin TIETYSTI.

  Pakkohan tama oli paljastaa, kun kaikki inhoavat kokolattiamattoja:)

  VastaaPoista
 13. Kokolattiamatot ovat inhottavia. Meidän edellisessä asunnossa oli sellainen ja minä pesin sitä eikä se siitä paljon kummemmaksi tullut. Sitä paitsi pölytkin siihen takertuvat niin helposti. Meidän nykyisessä asunnossamme on laminaatti. Paras lattia on kuitenkin puulattia tai parketti.

  VastaaPoista
 14. Ebrufin: Rohkea paljastus! Sinä oletkin niin siisti, että mattokin on varmasti moitteetomassa kunnossa.
  Ei teidän makkariin varmaan kukaan tule likaisilla lenkkareilla. Kyllä kokolattiamatto tuntuu kivalta kylmänä aamuna.

  Sira: Kokkolattimattoja tuli kyllä imuroitua harva se päivä. Toisaalta lika näkynyt yhtä hyvin kuin laminaatista.

  VastaaPoista
 15. Mina astmani kanssa en voisi kokolattiamattoa pitaakkaan.Taalla Turkissa talvisin pitaa sitten aina lisata irtomattoja,kun lattiat ovat kylmat.Kylla kokolattiamatosta luulisi lian ja pölyn ainakin osittain menevan sen mayon alle.Kun sita ei sielta koskaan puhdisteta,niin ajattelen,etta onpa oiva piilopaikka pölypunkeille,ja muille eliöille.Tieda hanta.
  Onneksi Turkissa ei kukaan tule kengat jalassa sisatiloihin.Yleensa kengat jatetaan ulko-oven ulkopuolelle.

  VastaaPoista
 16. Olen itse asunut nyt reilu kaksi vuotta Englannissa, ja aika samanlaiset ajatukset minulla on kokolattiamatoista kuin muillakin täällä. Meillä on kokolattiamatot kaikissa huoneissa paitsi kylpyhuoneissa, keittiössä ja "kodinhoitohuoneessa". Mukavaltahan tuo matto tuntuu jalkojen alla, etenkin talvisin kun sisällä on ihan jäätävän kylmä, mutta aika epäkäytännöllinenhän se on. Meillä on vielä kuusi kissaa ja iso perhe muutenkin, joten matot eivät ikinä ole kovin siistit...

  VastaaPoista
 17. Minttukaakaota: Taidat olla uusi lukia. Tervetuloa sieltä naapurista "kylään".
  Joskus on tullut mieleeni, että mitähän kaikkea noista matoista löytyisi, jos veisi näyteen labraan. Parempi, että ei liikaa ajattele!

  VastaaPoista
 18. Kah, minäkin inhosin ennen, nykyisin jotenkin siedän, en kyllä omaan taloon laittaisi, mutta tänne laitoin portaisiin... siis sitä mattoa.
  Väittävät, että sopii nykyisin myös allergisille ja kun laittaa lianestoaineet niin vot! ei huolta.

  :-//

  Puulattia tai kivilattia. Niistä haaveilen. Laminaattiin on ollut tyytyminen. Köyhä mikä köyhä.

  Tapeltiin muuten Saksassa, että saatiin laittaa kerrostaloon tummat laminaatit. Kun olis pitänyt olla Pohjoismaista vaaleutta. Jääk.
  Lasten ja koirien kanssa tuli sitä Pohjolan kaunista kokeiltua Suomessa, ei kiitos enää.

  On muuten ihan kiva muuttaa Tukholmaan, jossa on kaikki valmiina (luultavasti kylppärissä ne ihanat muovimatot jne.), saa ihan rauhassa haukkua muiden valitsemia materiaaleja, toisin kuin Saksassa ja täällä Holskulassa :D.

  VastaaPoista
 19. "muutama" kesä sitten (1976) skottilaisessa perheessä ollessani heillä se kylppärin kokolattiamatto oli vielä nostettu kylpyammeen reunaa ylös asti. Eihän sitä kylpiessä koskaan vesi roisku...
  Me saatiin valita lattiapinnat itse paikalliseen tapaan kun talot myydään pinnoittamatta. Taistelin vastaan, mutta portaissa on nyt matto ja hillitsee kyllä kopinaa. Itse olisin halunnut maalata jokaisen porraspinnan eri värillä tai pianokoskettimiksi...

  VastaaPoista
 20. Natjale: Tukholmassa tuskin tarvitsee kokolattiamatoista kärsiä. Ihana kaupunki muutenkin! Sinne voisin minäkin muuttaa.

  Heljä: Eiks tuntunutkin mukavalta se märkä ja saippuainen matto varpaan alla. Kuten näit, meillä on portaissa kokolattiamatot. Ei sitä töminää muuten jaksa kuunnella kukaan. Portaathan pitää hyppiä tai juosta alas!

  VastaaPoista
 21. Mä en vaan ymmärrä jo terveyshaittojen takia miten edelleen noita kokolattiamattoja käytetään. Järks. Kamalinta/huvittavinta oli kun kaverin kämpässä Lontoossa kasvoi sieniä maton ja seinän välissä, siis pikkutatteja! :D

  Täällä Espanjassa kans pidetään kengät sisällä (täällä ei ole mattoja vaan kivilattiat lähes kaikkialla), mutta kaikki vieraat meillä riisuu ne automaattisesti. Tuokin on asia, jota en ymmärrä. Ei siinä ole mitään järkeä :)

  VastaaPoista
 22. Kenza: Siellä maton ja lattian välissä kasvoi varmasti myös paljon muutakin... Onhan se kiva, kun ei tarvise kaupasta raahata herkkusieniä.

  Minä olen jo niin irlantilaistunut, että yleensä marssin kengät jalassa sisälle. Paitsi, jos on vaaleat kokolattiamatot. Onhan se vähän noloa klompsia rikkinäisillä ja hassun värisillä sukilla toisen talossa.
  MUTTA aina pyyhin kenkäni hyvin, jos siis on mihin pyyhkiä.
  Suomessa meinaan unohtaa, että kengät otetaan pois. Siellä pitääkin olla tarkkana, että on kunnolliset sukat jalassa. Kesällä on sitten sandaalien kanssa vähän hankalampaa. En nimittäin halua kävellä vieraassa paikassa avoinjaloin.

  VastaaPoista
 23. Ihan alusta asti olen itse asiassa seurannut blogiasi, mutta olen kamalan huono kommentoimaan :/ Blogisi on ihana, ja mainio kurkistus naapurisaaren arkeen!

  VastaaPoista
 24. Minttukaakaota: Voi, kiitos! Positiivinen palaute piristää aina. Tulen vastavierailulle viikonloppuna. Nyt menen nauttimaan harvinaisesta irlantilaisesta helteestä!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!