keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Jeesus ja Kennedy

Suomalainen ystäväni maalasi olohuonettaan. Taulut ja huonekaulut olivat saaneet kyytiä. Eteisen seinän vieressä oli kaksi tuttua hahmoa: Jeesus ja Kennedy. "Miten sinä olet heittänyt Jeesuksen ja Kennedyn tänne lattialle?", kysyin minä.
Nyt ystäväni on asunut jo pitkään Suomessa, ja talossa on uudet asukkaan. Aina siitä ohi ajaessani muistan Jeesuksen ja Kennedyn lattialla, odottamassa takaisinpääsyä seinälle. Ystäväni oli muuttanut appivanhempiensa aikaisemmin omistamaan taloon, ja heiltä oli perinnöksi jäänyt nuo kaksi taulua.

Se, että etenkin vanhemmissa irlantilaisissa kodeissa, on seinällä kuva Jeesuksesta ja Kenndystä ei ole mitenkään epätavallista.

J.F Kennedyhän oli Irlannin "omia" poikia. Hänen isoisänsä rutiköyhät vanhemmat lähtivät aikoinaan (huom! tapasivat toisensa vasta Amerikassa) perunaruttoa pakoon Bostoniin. Tuskinpa lähtiessään arvasivat, että lapsenlapsenlapsesta tulee USAn presidentti.

Myös JF Kennedyn vanhemmat olivat molemmat irlantilaisperheistä. Jos Kennedyjen vaikutusvaltainen perhe oli ylpeä irlantilaisista sukujuuristaan, olivat irlantilaiset ylpeitä "omasta" pojastaan JFKstä. Liekkö vain sattuma, mutta kesäkuussa 1963 Kennedy palasi isiensä maille ja sai kerrassaan lämpimän vastaanoton. Saman vuoden marraskuussa Dallasissa päättyi nuoren presidentin elämä karmealla tavalla. Ehkä hän aavisti kohtalonsa ja kävi sanomassa hyvästit rakastamalleen Irlannille ja irlantilaisille.

Etsiessäni sopivaa irlantilaista musiikkia Pyhän Patrickin päivän postaukseeni, osuin Youtubessa Ted Kennedyn hautajaisvideoon. Tilaisuuden lopuksi siellä laulettiin hänen suosikki laulunsa "When Irish eyes are smiling". Kennedyt taisivat olla irlantilaisempia kuin irlantilaiset itse.

Kennedy ja Jeesus, ihan sulassa sovussa vierekkäin, irlantilaisella seinällä!


11 kommenttia:

 1. Olen hyvin kiinnostunut Yhdysvaltojen politiikasta ja myös Kennedyn perheestä kaikkineen. John F. Kennedy mainitaan nyt mm. viimeisessä Irvingin kirjassa, sillä hän ehti vuonna 1963 tehdä lain, jolla isäksi juuri tulleiden nuorten miesten ei tarvinnut lähteä tykinruoaksi Vietnamiin. Sillä taas oli omat seurauksensa...Nixon muuten sitten kumosi tuon Kennedyn suoman helpotuksen - tietty.

  Muistan vieläkin ilmoituksen ylimääräisestä uutslähetyksestä, kun Kennedy oli surmattu. Äitini melkein pyörtyi, sillä hän luuli, että Venäjä taas...Äitini on kaksi kertaa joutunut lähtemään kodistaan Karjalassa. Kun asia tuli esille, järkytys olikin surempi minulle ja krijotin siitä siloin runon päiväkirjaani, joka on tallella vieläkin.

  VastaaPoista
 2. Mäkin muistan kun tuli radiosta uutinen Kennedyn kuolemasta, aika jännä, että se on jäänyt mieleen niin hyvin, vähän kuin Estonia tai WTC.

  VastaaPoista
 3. Oho, Kennedy ja Jeesus samalla seinällä :)

  Kennedyt on tavallista tutumpia, jos näin voi sanoa, meidän perheessä, kun MA:n osavaltiossa asuttiin. Kaikenlaista sattunut siinä suvussa..

  VastaaPoista
 4. Leena: Minä en ollut vielä edes syntynyt, kun Kennedy ammutiin. Värikäs perhe, mutta miten ihmeessä kaunis Jackie retkanti siihen Onassikseen?
  En muuten yhtään ihmettele, jos äitisi säikähti. Ylimääräinen uutislähetys ei yleensä hyvää tiedä. Minunkin äiti joutui kahdesti lähtemään kotoaan.

  Allu: Tämä taitaa kuulua sarjaa, missä olit kun....

  Kenza: Kennedyjen kirous pitää paikkaansa. Poikakin kuoli lento-onnettomuudessa nuorena.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen rinnastus tosiaan, Jeesuksen irlantilaisella seinällä ymmärrän oikein hyvin, mutta Kennedy siinä Jeesuksen rinnalla kuulostaa kyllä hyvin erikoiselta, vaikka epäilemättä suuria irlantilaisia olikin. Itse en ollut vielä syntynyt, kun Kennedy murhattiin, enkä tiedä hänestä paljoakaan, mutta satun omistamaan vanhan Time- tai muun vastaavan Kennedy-muistolehden, joka ilmestyi hänen kuolemansa jälkeen ja olen usein katsellut kuvaa, jossa joku ampuu Kennedyn oletetun murhaajan ja kuva näyttää aivan lavastetulta. Hänhän oli kuitenkin aika kiistelty hahmo myös. Mahtaako totuus selvitä koskaan.

  VastaaPoista
 6. Tuota en tiennyt. Vähän pyhänä pidetään, ymmärrän että irlantilaiset ylpeitä.

  VastaaPoista
 7. Mirja: Tervetuloa seuraamaan. Kennedyn kuvan voi löytää ainoastaan vahempien irlantilasten kotien seinältä. Nuoremmat eivät enää Kennedystä puhu, eivätkä häntä ihannoin.
  Ei tietystikkään Jeesuksen veroinen, mutta eritäin suosittu henkilö hän täällä oli.

  Jeesuksen (ja muutenkin uskonnollisia) kuvia on kodeissa, mutta nekin ovat vähentyneet.
  Itse olin täällä ensimmäisen kerran 20-vuotta sitten ja nämä uskonnolliset taulut ottivat kyllä silmään. Enää (varsinkin nuorempien perheiden kodeissa) ne eivät ole yhtä paljon esillä.

  Hannele: Onhan tuo Kennedyjen perheen elämä ollut varisainen menestystarina. Vaikka kalliin hinnan siitä menestyksestä ovat maksaneet.

  VastaaPoista
 8. Enpäs tiennyt tuota Kennedystä. Olenkohan liian nuori mutta en muista mitään uutista hänen kuolemasta. Paitsi hänen poikansa kuoltua lento-onnettomuudessa.

  VastaaPoista
 9. Mizyena: Minullekkin on JFK jäänyt etäiseksi, koska olen niiiiiiiiiin nuori.
  Ihmettelin, että miten kaunis Jackie meni naimisiin ruman, mutta rikkaan Onassiksen kanssa. Enkä raha ratkaisi.
  Jostain luin, että poika ei omasta mielestään ollut tarpeeksi kokenut lentäjä, mutta hänen itsepäinen vaimonsa pakotti hänet lentämään tuhoisin seurauksin. Tiedä häntä...

  VastaaPoista
 10. Kun vanhempani olivat käymässä meidän kodissa (silloin asuttiin Dallasin lähellä) niin pitihän heidän heti päästä näkemään se paikka missä JFK oli ammuttu. Isä muisti hyvin sen päivän kun kuuli sen uutisista. Se oli koskettanut heitä hyvin syvältä. Taisi olla tuota samaa "ryssänpelkoa" mistä Leena kertoi.
  Sitä mitä Kennedyt ovat tuoneet amerikkaisten arkielämään on "civil rights" (homogeenisessä Suomessa se ei ole ollut samaa mitä monikulttuurisessa valtiossa) ja se puolestaan on pitänyt tämän kansankirjon koossa.

  Muistuu tässä myös viime vuoden senaattori Ted Kennedyn hautajaiset. Niistä oli paljon uutisointia. Paljon enemmän kuin muiden VIP ihmisten kuolemantapauksissa.
  Kyllä ne olivat koskettavat ja hienoa oli nähdä koko perhe koossa ja pitävän yhtä, vaikka todellisuus voikin olla toista.

  VastaaPoista
 11. Lissu: Olisi mielenkiintoista tietää minkälaiset välit Kennedyn perheenjäsenillä todellisuusessa oli. Täytyykin lukea vähän lisää tästä aiheesta!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!