perjantai 14. toukokuuta 2010

Aave-asuntoalueet


Uutisten seuraaminen on jäänyt taas viime aikoina vähemmälle. Sitä samaa illasta toiseen... Katsoin sunnuntaina niin mielenkiintoisen ja silmiäavaavan dokumentin, että päätin taas ryhdistäytyä.
Kyllä ihmisen pitää tietää mitä ympärillä tapahtuu, sanoin itselleni ja annoin mielessäni potkaisun peffaan.

Koska itse asun vanhalla asuntoalueella, ja kaikki ympärilläkin olevat asuntoalueet ovat olleet asuttuina ja iät ja ajat, ei ohjelman sisältö sinäänsä koskettanut meitä. MUTTA surullinen tosiasia on, että monen ylihintaisen unelmatalon ikkunasta avautuu lohduton näkymä: keskeneräinen rakennustyömaa.

Silloin kun Kelttiläinen Tiikeri vielä oli voimissaan, Irlantiin nousi asuntoalueita, kerrostaloja jne kuin sieniä sateella. Samalla hinnat kohosivat pilviin. Se ei näyttänyt ostajia hätkäyttävän. Pankistahan sai helposti 100% asuntolainoja. Nimi paperiin ja avaimet käteen. Tai  asunto ostettiin, kun rakentaminen ei ollut vielä alkanutkaan.

Ja sitten kelttiläisen Tiikerin juoksu muuttui kävelyksi, kunnes se lysähti ojanpohjalle lopen nääntyneenä. Sitten tulikin valkotakkiset miehet ja veivät Tiikerin sairaalaan, jossa se teho-osastolla makaa edelleenkin, kuumemittari suussa. "Lääkärit" ennustavat, että Tiikeri ei enää koskaan palaa entiselleen. Toivottavasti nyt kuitenkin pääsee joskus pois sieltä sairaalasta.

Tyypillinen tarina näytti ohjelman mukaan olevan se, että asuntoa ostaessa osa tai kaikki taloista oli vielä rakentamatta. Samoin upeat viheralueet odottivat  istuttamista. Perhe muutti ylihintaiseen kotiinsa ja rupesi odotamaan alueen valmistumista ja toisten naapureiden muuttamista. Naapureita tuli harvakseltaan ja suurin osa valmiista taloista oli tyhjiä. Yhtenä kauniina aamuna ei sitten enää herättykkään naulojen naputukseen ja sementtimyllyn surinaan. Rakennustyöt ympärillä loppuivat kuin seinään. Rakennuttaja oli mennyt konkursiin.

Sitten isä tai/ja äiti joutuu yllättäen työttömäksi. Pankissa lainaa satoja tuhansia, eikä asuntoa ei saa kaupaksi, ei edes roimasti alennettuun hintaan. Kuka nyt rakennustyömaalla haluaa asua? Irlannissa ei tunneta ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia, ja ellei omia säästöjä ole, elintaso romahtaa hetkessä.

Ohjelmassa käytiin neljällä eri aave-asuntoalueella. Ongelmia riitti: puolivalmiita taloja, rakennusromua, veimärit haisivat, rikkaruohot rehottivat ja katuvalot eivät toimineet. Lapset leikkivät tyhjissä taloissa ja rakennusjätteiden keskellä...Eikä niistä upeista viheralueista ollut tietoakaan jne. Mieleen tulivat lähinnä kehitysmaan slummit. Ohjelmassa yksi äiti kertoi pojastaan, jota oli viety sairaalaan paikattavaksi, kerran jos toisenkin. Elämä keskeneräisellä rakennustyömalla kun ei ollut kovin turvallista.

Näitä aave-asuntoalueita on Irlannissa ohjelman mukaan noin 600. Asiaa on veivattu ja vatkattu. Kuka on vastuussa? Ainut vaihtoehto näytää olevan, että keskeneräiset talot ja täysin tyhjät asuntoalueet ajetaan maantasalle. Kuulostaa kauhelta, mutta parempaakaan vaihtoehtoa ei ole.

Lohdutonta katsottavaa, kun tietää, että nuo perheet eivät koskaan pääse eroon veloistaan.

10 kommenttia:

 1. Tämä oli surullinen postaus, mutta faktaa mikä faktaa. Tämä samahan on tapahtunut USAssa, mutta paljon isommassa mittakavaavassa.

  VastaaPoista
 2. Työpaikkani lähellä, Blanchardstownissa (Dublin 15) oli useita autioita asuntoalueita...tunnen monta ihmistä entiseltä työpaikalta jotka asuu lähes tyhjissä alueissa :( Vaikka heillä onneksi on varaa maksaa lainat ja ovat saaneet sen oman kodin kauniiksi, niin tyhjä ympäristö ilman naapureiden turvaa ei ole kivaa... Bless them!
  Irlanti taisi haukata vähän liian ison palan kerralla, toivottavasti joskus tokenee vielä! ...

  VastaaPoista
 3. Tuo on surullista. Kupla puhkesi.Ihan samoin on käynyt Espanjassa.Siellä vielä pari vuotta sitten rakennettiin hullun lailla,ja nyt on monta keskeneräistä rakennustyömaata,ja monissa asunoissa "myytävänä" kyltti.

  VastaaPoista
 4. Surullista monessa paikassa. Surullista sekin, että jos jotenkuten on itse pärjännyt ja talonsa saanut pitää niin sitten joutuu elämään tuollaisessa ympäristössä. Ei ole kiva kenellekään.

  VastaaPoista
 5. Työttömyys ei kait samanlainen katastrofi Ruattis ja kerrostaloissa on ihan hyvä asua. Kupla puhkesi täällä parikyt vuotta sit ja monelle jäi velkaa.

  VastaaPoista
 6. Erittain surullista kuultavaa.
  Tuollaisita asuinalueista kehkeytyy todellisia slummeja ajan kanssa.Kun asuminen sitten viela on vaarallista,niin ei elama paljoa hymyile siina velkataakan alla.
  pahimpina aikoina Suomessakin monet olivat kahden asunnon loukussa,seka velkataakoissa sen takia,etta pankit oikein sita velkaa tyrkyttivat.ja kylla se on vielakin vahan samaa.

  VastaaPoista
 7. Leena: Blogissahan voisi vain kirjoitaa vihreistä niityistä, iloisista ihmisitä ja pubi-illoista. Haluan kuitenkin tuoda esille rehellisin kuvan siitä, mitä tänne juuri nyt kuuluu. Minulle tuli todella paha olo tuon ohjelman jälkeen.

  MaaMaa: Maa tuli rikkaaksi liin nopeasti. Jos ei tällä moni asia muutu, en oikein jaksa uskoa parempaan tulevaisuuteen. Valtionvirkamiehet jarruttavat toiminnallaan maan olojen parantumista. Pankeista puhumattakaan!
  Nämä asuntoalueet ovat kyllä aivan kamalia. Ajattele jos yksin asustat rakennustyömaalla.

  Yaelian: Niin puhkesi. Siinä nousukauden huumassa unohtui monelta se, että velat pitää maksaa tapahtuipa mitä tahansa. Espanjassa taitaa asiat olla ihan yhtä huonosti.

  Sirokko: Ulos ei varmasti halua edes mennä, koska ympäristö on niin kauheaa ja vieläpä jopa vaarallinen.

  Hannele: Pohjoismaissa työttömyys ei heti romuta pankkitiliä. Täällä ovat asiat aivan toisin.

  Sateenkaari: Valitettavasti ainut ratkaisu taitaa todellakin noiden alueiden maantasalle ajaminen.

  VastaaPoista
 8. Ikävää. Kyllähän täällä Suomessakin kupla puhkesi sen edellisen laman aikana, juuri niitä kahden asunnon loukussa olleita ihmisiä, osakkeisiin sijoittaneilla ja älyttömien valuuttalainojen takaajia. Siitä oli ylen kanavalla moniosainen dokkari talvella, mutta en ehtinyt nähdä kuin osan jaksoista. Ihmiset kertoivat omat tarinansa, oli rankkaa kuultavaa.

  Täällä Suomessa myös huono-osaisuus ja köyhyys periytyvät. Ja siihenkin on vaikutusta juuri tuolla edellisellä lamalla.

  VastaaPoista
 9. Vaan mitä sitten tehdä. Olisinko tässä nyt vähän toisinajatteleva jos kysyn miksi ihmisille annettiin lainaa niin helposti ja usein he päätyivät elämään yli varojensa. Ja varsinkin jos se unelma ei ollut vielä valmiskaan. Useinhan sanotaan että esim. remontti-repelle ei pitäisi maksaa koko työsummaa vaan vain osa siitä. Muuten repe saattaa juosta karkuun parin laudan naulaamisen jälkeen. :pyöritässilmiäs:
  Tietysti on ymmärrettävää että osa ihmisistä useinkin haksahtaa näihin - varsinkin kun myydään unelmia.
  Ei kuitenkaan kannata vaipua hyssyttelyyn. Jos ihmiset halusivat olla naapuria parempia,"keeping up with the joneses" niin silloin voi käydä myös näin ikävästi. Suomessa se tarkoittaa kakkoskoti vieläkin hienompi kuin virtasilla...

  Kyllä asiat tästä vielä paranee. Turha vaipua epätoivoon. Koko 90-luku ja 2000 alkupuolisko oli kamalaa shoppailu-buumia ainakin täällä amerikoissa. Nyt on jo alettu miettiä muitakin juttuja esmes säästämistä.

  VastaaPoista
 10. Helena: Täällä ei esim asuntolainoja varten tarvitse ketään takaamaan. Asunto itse on sitten se tae. Suomessahan pankki hyökkää takaajan kimppuun. Ei se paljoa naurata, kun ei ole pankissa muuta kuin velkaa ja sukulaisten kanssa riitaa näistä takuista.

  Lissu: Aikaisemmin pankit olivat todella tarkkoja paljonko lainaa annettiin ja kenelle.
  Kun entisen laskuopit (lainaa annettiin esim 3 x vuositulot), eivät enää riittäneet kallistuneiden asuntojen ostoon (ja pankithan ovat ahneita) alettiin täällä antamaan näitä hurjia lainoja.
  Olet ihan oikeassa, kyllä lainanottajankin pitäisi ajatella pystyykö maksamaan lainat takaisin. Eikä aina tarvitse ostaa sitä kalleinta ja komeinta taloa.
  Täällä vaan uskottiin sinisilmäsesti, että nousukausi kestää loputtomiin.
  Köyhästä Irlannista tuli menestyvä aivan liian nopeasti ja ihmiset unohtivat, että ei kaiken aina tarvitse olla sitä parasta ja komeinta.
  Nyt sitten ollaan missä ollaan.
  Meitä pidettiin hulluina, kun ostimme vanhan ja pahasti remonttia tarvitsevan talon. Ei muuten pidetä enää!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!