keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Ryanair ja vessamaksut

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2080307

Olen aikaisemminkin kirjoittanut minun ja Ryanairin välisestä viha-rakkaussuhteesta. Suhteemme on ollut katkolla sitten viime kesän ja näyttää siltä, että emme ole palaamassa yhteen tänäkään kesänä.Ryanairhan lopetti Dublin-Tampere lennot, joten suhteemme päättyi kuin seinään.

Tampereen viihtyisää terminaalia minulla on tietysti ollut ikävä. Sitä tilan paljoutta...varmalla maulla sisutustettuja tiloja. Entäs se Duty-free myymälää? Paluu Suomeen on aina yhtä mukaavaa, mutta Tamperella siihen tulee "se" pieni lisä, jota harvoin saa muualla kokea : - 20 asteen pakkasessa (tai vesisateessa) ulkona jonottamista. Ja kun sitten kohmein sormin on passina viimein luukulle lyönyt ja Suomeen virallisesti saapunut, pääsee kaivelemaan (kallilla lisämaksulla mukana tuotua) laukkua sieltä kasasta. Ai mistä kasasta?Tampereella on tälläinen ihan oma systeeminsä: likuhihna loppuu kuin seinään ja laukut putoavat maahan, ellet ole ehtinyt väliin!

Ryanairin vessamaksuista on puhuttu aikaisemminkin, mutta silloin juttu paljastui keksityksi. Ryanair sai taas ilmaista mainosta. Samahan se on mitä puhutaan, kunhan vaan puhutaan, näytää olevan Ryanairin motto. En vieläkään jaksa uskoa, että vessamaksut tulevat, mutta ruumaan menevien laukkujen hinnankorotuksen uskon kyllä.

Artikkelit luettuani jäin mietimään seuraavia kysymyksiä
1. Kuuluuko vessapaperi hintaan?
2. Montako ruutua on varttu per asiakas? Vai myydäänkö sitä kolme ruutua Eurolla?
3. Kuinka kauan vessassa saa Eurolla viipyä?
4. Saako kädet pestä, vai tuleeko siitä lisälasku?
5. Entäs jos ei ole Euron kolikkoa mukana? Käykö Visa? Ja jos ei ole Visaa niin sitten, ei taida olla muuta vaihtoehtoa kuin päästää.... Tuleekohan muuten siivouksesta lisämaksu?


http://www.dailymail.co.uk/travel/article-1264136/Ryanair-hikes-luggage-charges-20-summer.html

13 kommenttia:

 1. Nauratti tuo vessajuttu;kun näin otsikon niin ajattelin,että jestas,onko Ryanairilla tosiaankin sellainen:D
  Onpas Tampereella hieno luksusterminaali;-)

  VastaaPoista
 2. Onkohan Tampereella vielä(kin) se sama lentoterminaali kuin joskus vuonna 75...
  Meinaisko ne laittaa kolikko-ovet niihin vessoihin..vai joku vessatiketti.. kuin monta kertaa lennon aikana aiot käydä jne.. tai jos en käy ollenkaan miksi maksaisin.. heh.
  Kukaan ei sanoisi mitään jos vaan äänettömästi korottaisivat lentojen hintoja muutaman euron verran piilevillä vessa+laukkuhinnoilla, niinhän ne muutkin lentoyhtiöt tekee.. tietty jäisi se mainos saamatta.

  VastaaPoista
 3. Yaelian: Katsotaan miten käy. Jotenkin epäilen koko juttua. Ryanairin käyttämä terminaali on ryanairmainen!

  Sirokko: Tämä on se vanha terminaali, jota Ryanair käytää. Uutta käyttävät sitten kaikki muut lentoyhtiöt.
  Uusiin koneisiin ilmeisesti tulee nuo kolikolla toimivat ovet. Ryanair taitaa toivoa asiakkaikseen vatsavaivoista kärsiviä...

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan lentänyt Pirkkalasta, mutta kummipoika alkoi nauraa, kun kyselin, että oliko(Frankfurt-)Hahnin lentoasema primitiivinen ja kertoi sitten, millainen on Tampereen lentokenttä.
  Täällä ne kirjoitteli (ihan tosissaan), että Ryanair suunnitteli jotain jakkaroita tai seisomapaikkoja koneisiinsa, että mahtuis enemmän ihmisiä.

  VastaaPoista
 5. Allu: Suorastaan pelkäsin, että jos kone ei pääsekkään lähetemään ja siellä pitäisi odottaa tuntikausia. Olen varmasti lentänyt Tampereelta kymmenen kertaa ja onneksi aina kone on lähtenyt ajoissa.

  Ryanair heittää ilmaan ideoita ja saa ilmaista julkisuutta.

  VastaaPoista
 6. No tulikin mieleeni (noiden sinun kysymystesi lisäksi), että pääseekö pöntölle ilmaiseksi, jos koneen lähtö viivästyy?

  Niinkin on käynyt, että lasti on pakattu koneeseen, mutta sitten se jääkin jostain teknisistä syistä seisomaan kentälle.

  Erään kerran saimme Heathrown kentällä odotella yli tunnin, että pääsemme ulos koneesta, koska "laskusilta" tmv. oli jumittunut. Arvaa ottiko päähän pitkän lennon jälkeen: Niin lähellä, mutta niin kaukana!

  Kuulosti aika pelottavalta tuo Tampersterin kenttä - en ole koskaan siellä ollut :D

  VastaaPoista
 7. Elegia: Tuskin. Mitä kauemmin väki koneessa, sitä enemmän tulee vessarahaa!
  Suosittelen pysymään kaukana Ryanairin terminaalista Tampereella. Siellä käynnin jälkeen lentämisessä ei ole enää mitään luksusta (jos on koskaan ollutkaan). Matkustajat ovat kuin karjalauma, jota ajetaan eteenpäin.

  VastaaPoista
 8. Tampereen kenttä on kyllä ainoa lajissaan... Koska säästettiin Ryanair valitsemalla kuitenkin useita satoja euroja niin edessä yhteensä neljä Rynkky lentoa Marokkoon ja takaisin (DUB - Edinborough - Marrakech - Madrid - DUB) ja halvempi vaikka kaikkiin neljään lentoon luottokortin käsittelymaksu ja matkatavaramaksut (mun suomalainen Visa Electron ei käy maksuvälineeksi Irlannista... huoh)

  VastaaPoista
 9. Heheheh, tosi hyvin kirjoitettu! Itsekin aikoinani tuota Lontoo-Tampere valia lentaneena useampaankin kertaan, ja siita on kylla jutun juurta riittanyt monissa illanistujaisissa ;) Varsinkin lasten kanssa Treen kentta on vailla vertaa. Ja tosiaan, jos haluaa tehda kunnon vaikutuksen uuteen ulkomaalaiseen vieraaseen, niin ehdottomasti kehoittakaa lentamaan Tampereelle Ryanairilla. Siina on sellaista todellista suomalaista eksotiikkaa!

  Viimeisella Ryanairin lennollamme istuimista oli poistettu ne selkanojaverkkotaskut, johon sai katevasti mm. tuttipullon ja muuta vauvasalaa. No siinahan lentoemot kerailivat pitkin kaytavia kierivia tuttipulloja ja helistimia ym. Vaan kassit ei mahtuneet jalkatilaan, eika kadet riittaneet niiden seka vauvan pitamiseen, niin minkas teit!

  VastaaPoista
 10. Heljä: Kyllä minäkin lentäisin (kaikesta huolimatta) edelleen Ryanairilla, koska siinä säästää niin paljon. Mies menee muuten la-aamuna Dublinista Manchesteriin ja milläs muulla kuin suosikki lentoyhtiöllämme!
  Mutta tuo Tampereen kenttä kyllä pillaa kaiken...

  Eryah: Taskuja ei ole uusissa koneissa, siis niissä Ruotsin lippuja muistutavissa. Eikä niissä myöskään voi säätää istuinta. Vanhoissa on taskut ja istuimensäädöt. Minulla on aina loppumatkassa limsapullot, lehdet, värikynät yms sylissä... Muutekin pinna oli aina kireällä, koska lento lähti niin hirveän aikaisin ja poikien kanssa tuli aina jotain känää Dublinin parakkiterminaalisssa. Se terminaali on onneksi nyt jo ihan normaali.
  Eli se kärttyisin näköinen muija Ryanairin lennoilla olen sitten minä! Pysykää kaukana...

  VastaaPoista
 11. :D

  Mä en kyllä ihmettele vessamaksua enkä kapsäkkimaksuja, jostain niiden on rahansa revittävä. Olen ihmetellyt miten täälläkin Ryanair lentää toiselle puoleen Espanjaa 10 eurolla ja esim. Pariisiin 30 eurolla. Eihän tuossa ole mitään järkeä. No syy selvisi kun juttelin erään kys. lentoyhtiön pilotin kanssa. mm. Tarragonan maakunta tukee Ryanairia 19 miljoonalla tänä vuonna (kun uhkasi lopettaa lennot Reusin kentälle) ja Port Aventura huvipuisto tukee lentoyhtiötä vuosittain toisella vastaavalla mokomalla summalla.

  VastaaPoista
 12. Kenza: Kyllä se lentoyhtiö pitää huolen, että rahaa tulee. Niistä veroista ja muista kuluista jää myös suurin osa niiden "taskuun". Normaalissa lentolipussahan näkyy miten paljon kukin lentokenttä velottaa veroa. Ryanairilla tämä on hoidettu sanaparilla: taxes and fees. Eli lentokenttäverot ovat minimaaliset (ja niitä ei matkustajalle kerrota) ja "fees" menee sitten Ryanairille. Varmasti Ryanairin matkustajien lentokenttävero Malagassa on paljon pienenpi kuin esim Finnairin matkustajien!

  VastaaPoista
 13. Lyhyillä pyrähdyksillä ilman vaihtoja voin suostua EHKä joskus käyttämään Rynkkyä, muuten olen sille hyvin allerginen. Mäkin olen miettinyt naureskellen sitä vessamaksua: onko "iso hätä" kalliimpi kuin "pikkuhätä" ja tosiaan sitä että kuinka monta ruutua saa vessapaperia mukaan... :D
  Pahin mitä kuulin jossain välissä on, että osa matkustajapaikoista tulee olemaan "seisomapaikkoja", eli jonkinlainen satulasysteemi johon sidotaan turvavöin. Näin mahtuu kabiiniin paaljon enemmän väkeä.
  jestas! :D

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!