tiistai 6. huhtikuuta 2010

Kerryn kierros / Ring of Kerry


Irlantiin matkustaville annan aina yhden neuvon: käykää ihmeessä Dublinissa, mutta muistakaa, että se todellinen Irlanti on muualla. En ole kolunnut Irlantia lääni lääniltä, mutta kaiken näkemäni jälkeen suosittelen kaikille lämpimästi 200 km Kerryn kierrosta ja ajan kanssa. Ei niin, että hirvellä kiireellä ajetaan mutkainen lenkki, vaan hiljalleen pysähdellen ja välillä yöpyen. Matkalla lupaan teille satoja lampaita, jonkin verran lehmiä, kivisiä peltoja, yksinäisiä taloja, jylhiä vuoria, merta..

Kierroksen tietysti voi aloittaa mistä vain, mutta suosittelen seuraavaa aloituspistettä: viehättävää Killarneyn kaupunkia. Turistibussit tekevät matkan vastapäivään, siitä yksinkertaisesta syystä, että kapeilla teillä ei ole tilaa kahdelle toisiaan vastaan tulevalle bussille. Lähdetään siis Killarneystä Killorgliniin ja sieltä Glenbeighin kautta Cahersiveeniin.

Matka Glenbeghistä Carhesiveeniin on mutkainen, ja välillä huomaatte edessänne kapean sillan, joista ei pahemmin varoiteta. Nopeusrajoitus on huimaavat 100 km tunnissa. Paikalliset autoilijat tuntevat mutkat kuin omat taskunsa, mutta meille muualta tulleille 80 km tuntuu välillä aivan liian kovalta vauhdilta. Päästäkää kiireiset ohi, sillä heille hiljaa matelevat turistit (jotka tuovat kyllä rahaa) ovat tientukkoja.

Cahersiveen ei ole niitä mielenkiintoisimpia paikkoja, mutta hyvä vaihtoehto yöpymiselle. Suosittelisin
siellä reiltä poistumista ja retkeä Euroopan läntisimpään saareen, nimeltään Valencia. Sinne pääsee kätevästi autolautalla. Matka kestää noin 10 min ja perillä päästyänne voin luvata upeita kasveja ja maisemia.

Cahersiveenin ja Watervillen välillä me poistumme myös aina reiltä, koska ystävämme asuvat Ballinskelligsin rannan tuntumassa. Upeita hiekkarantoja, raitista ilmaa ja ne maisemat. Ei Watervillen maisemissakaan mitään vikaa ole. Näin ilmeisesti ajatteli myös Charlie Chaplin aikoinaan, koska hän vietti siellä useita lomia.

Seuraavalle osuudelle lähdettäessä neuvon ottamaan autonpenkistä kiinni. Luvassa on mutkaistakin mutkaisempi matka Caherdanielin kautta mukavaan Sneemin kylään. Matka jatkuu sieltä Kenmareen, joka on suosittu lomanviettopaikka. Pystähtykää myös ihailemaan Ladies Viewtä.  Ladies View (ladyjen näköalapaikka) on saanut nimessä 1861, jolloin kuningatar Victorian kamarineidot Kerryssä käydessään siellä olivat täysin mykistyneitä  näkemästään.

Takaisin Killarneyhin saavuttekin sitten monia kokemuksia rikkaimpina ja muistikortti täynä kuvia. Toivoa sopii, että aurinko paistaa. Älkää kuitenkaan pelästykö sadekuuroja. Niitä tulee ja menee!

 Ps. Jos ajaminen ei kiinnosta, niin esim Killarneystä voi tehdä Kerryn kierroksen päivämatkana.

13 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia, kiitos matkasta.

  VastaaPoista
 2. Kiva Irlannin kierros. Laitetaan asia hautumaan ja matkalistalle.

  VastaaPoista
 3. Kiitos virtuaalikierroksesta! Voi kun pääsisin sinne joskus!

  VastaaPoista
 4. Kivoja vihjeitä, olin lähdössä puutarhamatkalle Irlantiin, mutta reissu jo täynnä, kesällä "vain" Englantiin ;)

  VastaaPoista
 5. Hannele: Englantilaiset puutarhat ovat mielestäni upeampia. joten tulet varmasti nauttimaan matkastasi. Tule tänne sitten seuraavana kesänä!

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kierroksesta! Ehkäpä joskus pääsen kunnolla Kerryynkin, ihan vain pikaisesti käväisin siellä naapurin puolelta. Upeita maisemia!

  VastaaPoista
 8. Eryah: Vaatimattomankin talon pihassa saattaa olla upea ruusutarha. Englantilaiset todella pitävät puutarhoistaan huolta.

  Tuo talo muuten on B&B.

  Helena: Varaa sitten aikaa!

  VastaaPoista
 9. Kiitos,ystava,etta otit mukaan kierrokselle.Kerrontasi oli mukaansatempaavaa.Melkein,kun olisin ollut mukana.
  İhanat kuvat.Mielenkiintoinen ja kaunis tuo talo.Mahtava katto.Mitahan materiaalia mahtaa olla?

  VastaaPoista
 10. Sateenkaari: Se katto on tehty oljesta. Näitä taloja näkee aina vaan vähemmän, sillä katon korjaus on kallista puuhaa ja rakennusmiehiä, jotka osaavat olkikatonkorjauksen on vähän.

  VastaaPoista
 11. Ring of Kerry on näin kevätaikaan kyllä sanoinkuvaamattoman kaunis! Ja myös vähän lyhykäisempi "sisarensa" Ring of Dingle.
  Killarney on amerikkalaisten suosiossa, missään muualla irlannissa, en edes dublinissa, ole nähnyt niin paljon amerikkalaisia "juttuja" kuin killarneyssa - mutta ei tee paikasta yhtään vähempää idyllistä. :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos tästä kierros-vinkistä.Olen tulossa elokuussa kiertämään Irlantia ja pohdin tässä, että kannattaako vuokrata auto, vai reissata julkisilla kulkuvälineillä, kumpaa suosittelisit? Ja kaikki muutkin vinkin otetaan vastaan.
  Anu

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!