keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Otti aluksi korvaan

Mietin tässä sopivaa otsikkoa irlantilaisten kielenkäytöstä, ja "otti alkuksi korvaan" (ja ottaa edelleen, mutta ei yhtä paljon) tuntui parhaimmalta vaihtoehdolta. Minua jaksoi täällä aluksi ihmetyttää, miten uskonto kuului ihmisten puheessa.  En muuten usko, että he sitä itse edes huomaavat, mutta ulkopuolisesta se välillä tuntui/tuntuu, jotekin miten tuo nyt ilmaisisi, yliampuvalta.

Jos toivotaan huomiseksi kaunista ilmaa, sanotaan lauseen perään "please God". Let's hope we will have a sunny day tomorrow, please God. Jeesus-sanaa käytetään myös ihme yhteyksissä, ja se suorastaan heitetään vähän joka paikaan. Suomessa käytetty "Voi hyvä Luoja", antaa ehkä vähän kielituntumaa sanan käyttöön.

On paljon muitakin faaraseja, joita käytetään yleisesti ,ja mieleen tulee esim. "Oh Lord above". Thanks be to God (kiitos Jumalalle) liitetään myös usein lauseeseen, kun joku asia on mennyt hyvin. Ihmettelin myös, että jopa lapset saattavat sanoa toisilleen vannovansa käsi raamatulla, että eivät syöneet siskonsa karkkeja.I can swear on the holy bible, that I did't eat your sweets...Aika kovaa puhetta!

Järkyttävämipä lauseita ovat sitten ne, joihin sulassa sovussa sekoitetaan f-sana ja Jeesus. Muistan aina ranskalaisen kolleegani, joka juuri tänne muutettuaan, oli lentää selälleen kun pomo pisti kirosanat ja Jeesuksen samaan lauseesseen. Minä häntä sitten valistamaan, että kuulle näin nämä täällä puhuvat..ei kannata kääntää ihan kirjaimellisesti.

Jos Suomessa v-sanan käyttö on yleistä, niin täällä sitten f-sanaa käytetään kahta kauheammin, ja se kuuluu lähes yleiseen kielenkäytöön. Lause kuin lause ja aihe kuin aihe, niin f vaan sinne sekaan puhetta värittämään.

Englantilainen ystäväni opiskeli peruskoulunopettajaksi vähän varttuneemmalla iällä. Englannissahan (ja täällä myös) voi minkä tahansa alemman yliopistotutkinnon päälle käydä 1.5 vuotisen opettajakoulutuksen.Kurssilla oli myös irlantilainen mies, joka huonoksi onnekseen joutui antamaan opetusnäytteen todella villissä luokassa.  Kun sitten melu luokassa yltyi, sanoi mies väärän sanan, väärässä paikassa. Voin vain kuvitella tilanteen, ja kyllä senkin, että luokka hiljeni! Opetusnäytettä ei "yllättäen" hyväksytty...

Toisen ystäväni tuttu oli pyydetty opettajan juttusille. Aihe: pojan kielenkäyttö koulussa. Isä sitten kertoi ystävälleni, mitä opettaja oli sanonut. Sitten hän vielä jatkoi, että oli sanonut pojalleen seuraavaa "For f- sake", will you mind your language at school. Kännettäköön tuo sitten, että Voi piip piip, älä kiroile koulussa!

Ps. Kirjoitan tätä juttua tauolla töissä, ja takana käy kaksi työkaveria keskustelua työhön liittyvästä asiasta. Laskin huvikseni, että f-sana on kuulunut ainakin kymmenen kertaa!

Eihän tässä voi muuta sanoa, kuin että ihan aiheesta kirjoitin.

7 kommenttia:

 1. Se on vahan sama kuin taalla Israelissa sanotaan "jumalan avulla" joka lauseessa. Uskonnolliset siis. F-sanaa ei ole kieleen kehittynyt samalla tavalla kuin suomeen tai englantiin. Kiroilla kylla osataan, yleensa arabian kielella.

  VastaaPoista
 2. Minua ottaa ihan hirveästi korvaan suomalaiset v-sanat, vanhat kunnon kirosanatkin ovat kärsineet inflaation. Ranskaksi ei kovin paljon kiroilla, aika lievästi sittenkin, merde ja putain taitaa olla kovempia täällä, nekin aitoranskalaisten mielestä karkeita. Arabiaksi sen sijaan..huh huh. mennään kovaa ja matalalta. Se ei silti estä työntämästä Allahin siunausta joka toiseen väliin.

  VastaaPoista
 3. Meksikon espanjassa kuuluu jatkuvasti noita jumalaan ja jeesukseen viittaavia ilmauksia, en tiedä miten espanjan mantereella mutta eiköhän sielläkin sen vahva katolilaisuus puheesta kuulu. Kun joku aivastaa, terveydeksi = jesus !, jos jokin asia on hassua niin AY POR DIOS ! (=jumalan tähden/jumalan kautta), ja sitten tuo sama kun joku on mennyt hyvin niin gracias a dios :> hassua, minulla myös "ottaa korvaan" joskus. Irlantilaisten kohdalla tämä oli yllätys minulle, kiitos tietoiskusta ! :>

  VastaaPoista
 4. En aluksi myöskään lainkaan ymmärtänyt bussissa säännöllisin välein ihmiset alkoivat mielestäni "huitoa" ja mumista jotain. Aina kirkon kohdalla kun pitää tehdä ristinmerkki ja sanoa joku rukous. Tämä siis tapahtui ainakin 10 vuotta sitten vielä ihan Dublin Bus:n ruuhkavuorolla.

  VastaaPoista
 5. Joskus olen miettinyt, tiedostavatko v- (tai f-)sanan käyttäjät tai "voihyväluojaa" joka välissä hokevat, mitä oikeastaan sanovat. Onhan se tosiaan aika hullua jos leikki-ikäinen vannoo käsi raamatulla jotain - kautta kiven ja kannon on paljon parempi!

  V-sanan käytöstä on muuten kehitelty hupimielessä suomenkieleen uusi sijamuoto eli aggressiivi. Lukaisepa wikipediaa siltä kohdalta.

  Kiireetöntä kiirastorstaita ja välttele kuravettä ja silliä!

  VastaaPoista
 6. Ei kai ne suomalaisetkaan enää sanontojen alkuperää ajattele sanoessaan Luojan kiitos tai jestas. Minä olen kyllä alkanut ihmetellä sitä v-sanan käyttöä Suomessa, kun se oli mun sieltä lähtiessä vielä paha kirosana, mutta nykyään se on ilmeisesti sellainen täytesana vaan lauseessa. Minä vaan ihan suu auki ihmettelen, kun Helsingin ratikassa kaksi fiksun näköistä nuorta naista käyttää ihan fiksuja puhuessaan keskellä lausetta ilman mitään motiivia sitä sanaa.

  VastaaPoista
 7. Anu: Taitaa olla arabiaksi kiroilu aika "voimallisen" kuuloista.

  Sirokko: Samoilla linloilla siis mennään. Kirosanat ja meillä Jeesus ja teillä Allah samaan hengenvetoon. Suomalainen v:n viljejy on kyllä kamalaa kuunneltavaa.

  Minna: Käyn katsomaasa. Se sanahan taipuu moneksi!
  Lunta ei tullut, mutta eilen satoi rakeita.

  Sari: Katolilaisuus siis kuuluu kielessä kuin kielessä.

  Heljä: Edelleen yleinen tapa ainakin täällä. Busseissa vaan on nykyisin niin paljon muualta tulleita, että ihan kaikki eivät kirkon ohi mennessä tee ristinmerkkiä.

  Allu: Täälläkään ei kiroilulla ole mitään tekemistä koulutuksen, varakkuuden tai "luokan" kanssa (niin kuin Englannissa).
  Kaikki kiroilevat roskakuskisita lääkäriin. Aamulla törmäsin entiseen pomooni (arkkitehti), hän se vasta varsinainen kiroilumestari olikin.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!