tiistai 9. maaliskuuta 2010

Odottavan aika on pitkä - bussipysäkillä

Asuntoalueemme läheisyydessä on bussipysäkki, joten jos kaupunkiin on asiaa ei autoa tarvita. Sama bussi menee myös läheisen kylän läpi. Aikataulun mukaan bussi kulkee 10 min välein ja iltaisin ja viikonloppuisin harvemmin. Teoriassa kaikki hyvin, mutta käytäntö on osottautunut sitten aivan muuksi. Aikataulua tarvitaan vain ensimmäisen ja viimeisen bussivuoron tarkastamiseen. Bussin saapumisajalla ja aikataululla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Bussi tulee kun/jos se tulee. Matka kaupunkiin kestää parhaimmillaan 20 min ja pahimmillaan tunnin, liikenteestä riippuen.

Pysäkillä saa odottaa joskus jopa 30 min. Sen olen oppinut, että mitään tiukkoja aikatauluja ei kannata sopia, jos julkisilla on liikkeellä. Jos yhdeksäksi mielit töihin kaupunkiin, pitää aikaa varata aikankin tunti, ehkä enemmänkin. Matkaa kaupunkiin on "peräti" n. 7 km, joten kärsivällisyyttä tarvitaan.

Vanhempi pojista pääsee kahdella bussilla kotiin ja yhdellä, jos haluaa kävellä 15 min kummassakin päässä. Kyllä hän bussia välillä kotimatkoilla käyttääkin, mutta aikaa tuhrautuu helposti yli tunti. Laukku painaa kuin synti, ja jos on liikuntapäivä on kannettavaa niin paljon, että bussin voi suosiolla unohtaa. Aamulla busseihin ei voi luottaa, joten auto on ainut vaihtoehto.

Liikennesoppa onkin sitten valmis. Ihmiset eivät käytä busseja, koska niihin ei voi luottaa eikä reittejä ole tarpeeksi,  vaikka ihan pienestä kaupugista ei olekkaan kysymys. Bussi jää jumiin ruuhkissa ja kapeilla teillä... Miksi on ruuhkia? Koska kaikki ajavat... Miksi ei avata uusia reittejä? Koska ihmiset eivät käytä busseja jne..En tiedä mikä on tilanne Dublinissa, mutta täällä en haluaisi olla bussien armoilla.

Helsingissä minua hymyilyttää ihmisten valitus. Kuuntelin kerran hienoa helsinkiläis rouvaa, joka marmatti kuskille kun bussi oli peräti 2 min myöhässä. Ajatelkaa kaksi kokonaista minuuttia.

Irlantilaisten aikatalut eivät muutenkaan ole niin minuutin päälle, sama näyttää pätevän myös busseihin. Stressaavaa tämmöiselle jo 20 vuotta Suomesta pois olleelle, joka edelleen on suomalaisen täsmällinen ja yleensä etuajassa. Poikien kaveri kerran ihmetteli, että miten te olette aina ajoissa joka paikassa. Vanhempi vastasi: "Koska meillä on suomalainen äiti, ja ne vaan on kaikki tuollaisia". "Ai", sanoi kaveri ja jatkoi puhetta jalkapallosta. Taidan ottaa tuon kehuna!

4 kommenttia:

 1. Pieni kirja taskuun ja hyvää musiikkia korviin..

  VastaaPoista
 2. Asukkaitten pitaisi alkaa tekemaan jotain,jotta bussiasiat kehittyisivat siella teilla.
  Taalla joukkoliikenne toimii hyvin,ja asiakkaita riittaa.Menet vain pysakille,niin ei tarvitse montaa minuuttia odottaa,kun bussi tulee.
  Taalla on kolmenlaista reittiliikennetta.Pikkubussit eli dolmukset,joilla ei ole aikataulua,mutta niita on niin paljon,etta nopeasti paasee paikasta toiseen.Kaupungin bussit,joilla on aikataulu ja sitten viela terminaalibussit linja-autoasemalta oma buussinsa joka kaupunginosaan,ja nailla on myös aikataulunsa.

  VastaaPoista
 3. Ihan sama meininki täällä Dublinissa ... onneksi en ole bussien armoilla, vaan käytän sitä kuuluisaa autoa ja istun niissä kuuluisissa ruuhkissa.
  Jonkin verran on kyllä parantunut bussipalvelut; linjoja on lisää ja vuorovälit tiuhemmat -- mutta ne aikataulut! phah! Bussit tulee usein ryppäissä keskustan ulkopuolella, eli ensin ei tule yhtäkään puoleen tuntiin ja sitten tulee kaikki 4 yhtäaikaa. Jumitus keskustan liikenteessä aiheuttaa tän... DART ja LUAS sentään kulkee minuuttiaikataululla :)

  VastaaPoista
 4. Hannele: Monta kirjaa saisin luettua, jos bussilla liikkuisin töihin.

  Sateenkaari: Irlantilaiset ajavat mielellään joka paikkaan ja samalla marmattavat ruuhkista. Aikatalut eivät pidä ja kun odottelet bussia 30 min vesisateessa, hyppäät seuraavan kerran mielummin autoon.

  MaaMaa: Joskus on tehnyt mieli kiljua ääneen, kun 30 min odotusen jälkeen saapuu kolme bussia pysäkille. Dublinin liikennen on aina ollut kamalaa. Syytän kyllä siitä kyllä ihmisiäkin, jotka haluavat ajaa joka paikkaan itse ja parkkeerata autonsa just siihen ovelle, ettet tarvitse kävellä metriäkään.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!