tiistai 2. maaliskuuta 2010

Aidan takaa

Irlantilaisten talojen ympärillä on aina aita. Tämä sääntö näyttää pätevän olipa kyyseessä sitten miljoonia maksanut ökytalo tai vaatimaton mökki. Aitoja on  monenlaisia niin kuin on talojakin. Joku muurauttaa tonttinsa ympärille upean kiviaidan ja toinen kasvattaa pensasaidan. Aita kun aita. Tuleepa ainakin selville, kenen tontilla seisot.

Suomessa jaksan ihmetellä sitä, että rivitaloissa on usein avoin takapiha. Kiva siellä kesällä grillata, kun naapurin isäntä ottaa aurinkoa uimahoususillaan ja toisella puolella istutetaan kukkia.

Aitoja ei aina ole suunniteltu liikennettä silmällä pitäen. Ei siis kannata hämmästyä, jos yhtäkkiä jalkakäytävällä kävellessäsi eteesi ilmestyy autonperä aidan takaa. Autoillessa saa myös olla varuillaan näiden tielleperuttajien kanssa. Useamman kerran olen lyönyt jarrut pohjaan.
Sellainen pieni sivuseikka, kun mitenkäs täältä aidan takaa päästään turvallisesti tielle, on unohtunut rakennusvaiheessa. Mitäpä sitä tuollaisella yksityiskohdalla päätään vaivaamaan. Kyllä ne toiset autot ja jalankulkijat väistävät.

Ökytaloissa on sitten tietysti oikein kunnon portit summereineen ja turvakameroineen. Joskus nämä superturvatoimet ovat suorastan huvitavia. Upea talo on täysin korvessa keskellä ei mitään. Sinne tuskin kukaan kutsumaton edes löytää perille. Kuoppaisella maaseututiellä menee varkaidenkin autonpohja pilalle ja jos talon pihassa räksyttää vielä vihainen koira, niin ei siinä enää turvakameraa tarvita.

Napsin tähän kuvia aidoista/muureista. Muratti leviää nopeasti peittämään aitaa ja on vihreä läpi vuoden.

8 kommenttia:

 1. Minä tykkään noista aidoista, muureista..

  VastaaPoista
 2. Meilläpä ei ole aitaa muuta kuin puutarhan ympärillä, mutta etupiha täysin aidaton. Ajattele, että vasta nyt tämän luettuani tajusin mikä näissä meidän taloissa erilaista! Niin sitä vaan silmät tottuu...

  VastaaPoista
 3. Hannele: Minäkin olen niihin jo niin tottunut, että Suomessa niitä kaipaan talojen ympärille.

  Heljä: Toivottavasti olet naapureiden kanssa hyvissä väleissä, ettei tule riitta kenen tontilla seisot.

  VastaaPoista
 4. Tuollaiset luonnonkiviaidat ovat kauniita.
  Fethiyessa asuinaluueemme oli kerrostaloaluetta,mutta Fethiyessa ei rakenneta yli 4 kerroksisia,joten talot eivat olleet suuria.Ja koko asuinaluuella oli yhtenainen aitasysteemi.Jokaisella talolla luonnonkiviaita.Aidoissa oli erilaisia sommitelmia,ja erilaisia portteja.Eniten kaytetty porttimalli oli takorautainen.
  Mutta ei kylla yksikaan aita ollut noin korkea,mita nuo teidan aitanne.

  VastaaPoista
 5. Sateenkaari: Nämä korkeat aidat ovat asuntoalueiden ympärillä. Eivät aina ole noin korkeita.

  VastaaPoista
 6. Heh, mä muistan Irlannissa pyöriessäni kiinnittäneeni huomiota juuri noihin asioihin : kiviaitoihin joka paikassa, ja niihin valtaviin, keskellä-ei-mitään sijaitseviin taloihin. Noh, hyvä ettei ole ahdasta.

  VastaaPoista
 7. Minä tykkään aidoista ja varsinkin kiviaidoista. Täällä kaikki aitaamaton on julkista aluetta. Suomessa alkaa jo tuntua oudolta kun on niin aakeeta. Eräänä aamuna vanhempieni grillikatoksessa istuikin viisi japanilaista paistattamassa päivää, eivät hekään kai vielä olleet sisäistäneet aitaamatonta yksityisyyttä, vilkuttelivat vaan iloisina kun ikkunasta ihmeteltiin.

  VastaaPoista
 8. Stazzy: Ensin rakennetaan aivan valtavan iso talo korpeen (ei tule naapureiden kanssa riitoja, kun lähimpään on 10 km) ja sitten vielä "sunroom" päälle. Sunroom Irlannissa???

  Sirokko: Meillä pieni takapiha on muurin ympäröimä. Se muuri on tehty jo rakennusvaiheessa. Etupihalla on lauta-aita naapurin ja meidän välillä ja pensasaita tielle päin.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!