torstai 21. tammikuuta 2010

Torstaina - muista roskapönttö

Asuntoalueemme roskankeruupäivä on aina ollut torstai. Aluksi kunnan roska-auto kävi pöntöt tyhjentämässä, maksua vastaan tietysti. Nyt jätteistä kilpaillaan, ja olen nähnyt neljän eri firman jäteautoja pönttöjä tyhjentämässä. Täällä viikollalla on punaisen pöntön sekä lasinkerrätyksen vuoro. Punaiseen pöntöön menee kaikki sekajäte, jonka jätefirma sitten lajittee. Sekajätepönttöön heitän muovipullot, paperit, säilykepurkit, tyhjät voirasiat jne. Ruoantähteille on sitten oma pönttönsä, joka tyhennetään joka toinen viikko. Lasia varten meillä on pieni laatikko. Vuodessa maksamme jätefirmalle viikottaisista tyhjennyksistä 260.00. Keskiviikko-*iltana tai viimeistään aikaisin torstaiaamuna, vedän pöntön tien viereen. Muuten se jää tyhjentämättä.
Kauppojen pihoissa on usein lasinkerrätyspisteitä, jotka ainakin joulun jälkeen näyttivät täysiltä. Toiset jätefirmat laskuttavat edelleen painon mukaan, ja ilmeisesti lisämaksu menee myös lasista.
Käytetyistä vaatteista, kirjoista ja leluista pääsee eroon helposti. Postilaatikosta tulee usein isoja muovipusseja, joihin pyydetään laittamaan esim vaatteita. Pussi jätetään ulos tiettynä päivänä ja sieltä se käydään hakemassa. Valitettavasti itä-Eurooppalainen "järjestö" keksi tästä hyvän liikeidean ja rupesi irlantilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kilpailijaksi. Vaatteet eivät suinkaan päätyneet niitä tarvitseville tai kirpputoreille. Itse katsonkin tarkasti, kuka pussin on jättänyt ennen kuin sen täytän.
Kaatopaikalle voi pientä maksua vastaan viedä peräkontillisen sanomalehtiä, muovia, paperia jne. Siellä aikakausi- ja sanomalehdetkin pitää laittaa eri laatikoihin. Muovipussit ovat täällä maksullisia, mutta valitettavasti muovi-ja lasipulloista ei saa rahaa, niin kuin Suomessa.
Ongelma ei olekkaan normaalit jätteet, vaan vanhat patjat, ruostuneet pyörät, rikki menneet tuolit ja rakennuksilta tullut jäte. Lähiseudulla on kaksi kaatopaikkaa, joista toinen velottaa 35.00 per auto, mutta jos kyseessä on esim pakettiauto tai peräkärry nousee hinta huomattavasti. Löysin sattumalta vähän kauempaa toisen kaatopaikan, jossa hinta määräytyy sen mukaan, mitä autossa on. Valitettavasti romuista eroonpääseminen on tehty niin kalliiksi, että osa tavaroista päätyy ojiin ja pellon pientareille.
Meidän mustaan pönttöön ei saa laittaa puutarhajätettä, vaikka kyllä minä sinne joskus leikattua ruohoa salaa pistänkin. Kun innoissaan alkaa harventamaan pensasaitaa, into loppuu yleensä silloin kun alkaa miettimään, että mihinkäs nämä oksat pistän.
Uusia sähkövempaimia ostaessa joutuu maksamaan pienen kierrätysveron. En purnaa tätä vastaan, sillä se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos ostan uuden mikron on kaupan otettava vanha mikro ja kierrätettävä se puolestani.
Irlannin kauniiden virheiden niittyjen pahin vihollinen ovat maisemaa rumentavat roskat. En jaksa ymmärtää, miksi sitä limsatölkkiä ei voi heittää roskiin. Kävelylenkeillä pääsen todistamaan tienpientareiden järkyttävää roskamäärää. Toisaalta bussipysäkkien roskiksia poltetiin ja tuhotiin niin paljon, että kunta otti ne pois. Voitte varmaan kuvitella minkälaista on seisoa tupakka-askien, kaljatölkkien ja karkkipapereiden keskellä ja odotella bussia. Kouluissa roskaamisesta ja kierrättämisestä puhutaan paljon, ja toivonkin että oppi menee perille. Olen tannut saada varsinaisen roskapoliisin maineen asuntoalueellamme. Naapurin pojatkin kiltisti keräävät juomapullonsa ja karkkipaperinsa ruohikolta, kun tämä "hirmu" tulee paikalle.
Kun Suomessa lasipulloja on raahattu kauppoihin jo vuosikymmeinä olin aika järkyttynyt, kun vielä kymmenen vuotta sitten kälyni heitti lasipullot ja -purnukat roskiin. Huvittavinta tässä kaikessa oli se, että perhe asuu hulpean suuressa talossa. Rouvan kommentti oli, että ei heillä ole tilaa säilyttää lasipurkkeja ja sitten viedä niitä kaatopaikalle.
Irlanti on ottanut todella suuren askeleen eteenpäin kierrätyksessä, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Toivottavasti kansa herää myös luonnon ja teiden roskaamisasiassa. Koirankakan keräämisestä en jaksa enää edes paasata!

10 kommenttia:

 1. Onhan kuitenkin aika hyvin järjestetty jätteiden keräys. Totta kuitenkin, että jos kovin kalliiksi tai vaivalloiseksi tulee niin jää monelta tekemättä.
  Meillä pönttö kiskotaan kadun viereen kahtena päivänä viikossa, mutta mitään erottelua ei ole, kunhan ihmiset ensin oppisivat niitä pönttöjä yleensäkin käyttämään.

  VastaaPoista
 2. Yksi eniten ihmettelemistäni asioista Sveitsissä oli sikäläinen roskienkeruutapa. Ensin en edes tiennyt miksi roskasäkkikasat koristivat katujen varsia tiettyinä aamuina! Ei mitään pönttöä, vaan roskasäkki tietyllä tarralla varustettuna tiettyinä aamuina odottamaan roska-auton tuloa. Mutta kierrätys oli ainakin asuinpaikkakunnallani suht hyvin järjestetty.

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvin on teilla roskien lajittelu jarjestetty.Kunpa taallakin.Asiasta puhutaan,ja kirjoitin blogissanikin,etta luin aikakausilehdesta kuvien kera jatteiden lajittelusta.Antalyassa ainakin kaikki jatteet viedaan samaan roskikseen.Myös lasit,patterit,hehkulamput yms.
  Yksityiset ihmiset kiertavat karryjen kanssa kaupungin roskiksia,ja keraavat sielta mm.juuri lasia,muovia,tölkkeja jne,koska myydessaan saavat nista rahaa.Sillalailla menevat uusiokayttöön.

  VastaaPoista
 4. Sirokko: Joo ihan hyvin toimii, kunhan vaan muistaa vetää ponton talon eteen!

  Helena: Onneksi roskat ovat täällä pöntöistä, muuten joku vapaana käyskentelevä koira kävisi niitä tonkimassa ja roskat leviäisivät ympäriinsä.

  Sateenkaari: Tuntuu varmasti suorastaan pahalta heittää lasipurkkeja ja pattereita roskiin. Pattereista täällä pääsee eroon helposti.Esim useissa kaupoissa on pieniä laatikoita, joihin patterit voi heitää.

  VastaaPoista
 5. Me otettiin tyhjennys joka toinen viikko, kun porukka väheni..

  VastaaPoista
 6. Meillä myös kierrätys toimii kuten Sateenkaari kertoi Turkista. Eli kaikki samaan laariin, josta köyhimmät käyvät hakemassa myytäväksi kelpaavat tavarat pois. Muutamia kierrätysastioita olen nähnyt muissa kaupungeissa, mutten usko, että esimerkiksi lasiastiaan todella menee vain lasia.. Niin ja maisemaa "kaunistaa" täälläkin roskakasat. Mutta toivotaan, että kehitystä tapahtuu.

  VastaaPoista
 7. Tosiaan 10 vuoden aikana kierrätys mennyt eteenpäin, mutta paljon vielä tehtävää (ja uudelleen hinnoiteltavaa). Meillä vain musta ja vihreä "Sulo" ja keräyspäivä torstai.

  Toivottavasti siellä yhtä ihana aurinko kuin täällä pohjoisemmassa! Iloista viikonloppua!
  Heljä

  VastaaPoista
 8. Ihan ensin on kommentoitava, että olen lukenut blogiasi alusta asti, mutta tähän asti en ole jostain syystä kommentoinut.

  Asun kuitenkin Englannissa, ja täällä roskienkeruu ja kierrätys välillä ihmetyttävät. Täällä, missä itse asun, roskat jätetään aina perjantaisin jätesäkeissä kadun varteen, josta ne sitten haetaan. Naapurikunnassa on kuitenkin roskapöntöt, eli asia vaihtelee eri alueilla. Meillä on myös pieni muovilaatikko, johon voi jättää ainakin lasipulloja ja tölkkejä, ja sanomalehtiä, mutta suurin osa kierrätettävästä tavarasta viedään kierrätysalueelle. Sinne voi viedä monenlaista tavaraa (lasi, pahvi, muovipullot, poltettava tavara, pihajäte kuten oksat jne, säilyketölkit...) Tuo on käsittääkseni ilmaista.

  VastaaPoista
 9. Täällä kierrätys toimii mielestäni tosi hyvin. Roskia ei haeta portilta, vaan joka korttelissa on astiat 6 erilaiselle jätteelle, johon itse viedään roskat. Meiltä lähimmälle pisteelle on n. 200 metrin matka. Mielestäni täällä kierrätetään tosi kiitettävästi, asukkaat lajittelevat hyvin tunnollisesti roskansa. Silti täällä on teiden pientareilla paljon roskaa. En tiedä miksi, yhdeksi syyksi olen miettinyt sitä, että usein roskikset täyttyvät nopeasti ja sitten pussukoita jätetään roskisten ympärille, josta ne leviävät. Mene ja tiedä, mutta ikävää maiseman ja luonnon pilaamista.

  Kierrätyksestä pitäisi tehdä sellaista, että se on mahdollisimman vaivatonta ja kaupoille pitäisi antaa isompi ja vastuullisempi rooli. Jos kaikki jätetään kuluttajien vastuulle niin moni menee sieltä mistä aita on matalin tai halvin ja dumppaa roskansa esim. lähimpään ojaan.

  VastaaPoista
 10. Jaana: Toivottavasti silläkin aletaan kunnolla kierrättämään.

  Minttukaakao: Tervetuloa seuraamaan. Englannissa meiltä kävi kettut aina yöllä tonkimassa pönttöjä, jos niitä ei pistänyt visusti kiinni.

  Kenza Näin on jos keräyspisteitä ei tyjennetä tarpeeksi usein, menee homma täysin hukkaan.
  Täällä saisi olla roskiksia enemmän.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!