maanantai 18. tammikuuta 2010

Ja sukunimi oli?

- Tunneko Mary Murphyn?
- Mary Murphyn? Mary Murphy, Mary Murphy....Ei, en kyllä tunne ketään sen nimistä.
- Mitä? Et tunne Maryä? Mary kyllä sanoi tuntevansa sinut, sillä asutte naapureina.
- Naapurin Maryn sukunimi on kyllä O'Brien.
- Maryn miehen sukunimi on O'Brien, mutta Mary on Murphy.
- Ai jaa...
Näin on minulle käynyt lukemattomia kertoja. Irlannisa on hyvin yleistä, että naiset pitävät oman sukunimensä. Tai siis tyttönimi on passissa, ja muissa virallisissa papereissa. Käytännössä käytetään kuitenkin usein kumpaakin sukunimeä asianyhteydestä riippuen. Tuokin Mary luultavasti aikoinaan esitteli itsensä Mary O'Brieniksi, mutta hänen sukulaisensa ja ystävänsä puhuvat Mary Murphystä. Passi taitaa kuitenkin sanoa Mary Murphy, ja verottakin kerää saatavansa Mrs Murphyltä.
Minä tunnen paljon naisia lasten kouluista ja harrastuksista, ja siellä yleensä äitikin kulkee miehensä ja lastensa sukunimellä. Työpaikallaan hänet kuitenkin tunnettaan virallisella sukunimellä. Monta kertaa olen saanut puhelun tutuntuntuiselta ääneltä, mutta nimi vaan on väärä. Sitten selviääkin, että hän ei oikeastaan olekaan Aine O'Mahony vaan Aine Bannon.
Kaksoisnimiä Murphy-O'Brien ei juurikaan käytetä. Englannissa nuo kaksoisnimet muuten viittasivat aina yläluokkaan. Esim Prinssi Charlesin vaimon Camillan sukunimi oli Barker Bowles (hänen ex. miehensä oli Andrew Barker Bowles). Niinpä täälläkin yhdistän kaksoisnimet vanhoihin, (ainakin aikoinaan) varakkaisiin englantilasiin perheisiin.
Irlannin yleisin sukunimi ei taida tulla kenellekkään yllätyksenä. Sehän on tietysti Murphy.
Tässä muutamia suosituimpia sukunimiä:
Murphy
Kelly
O'Sullivan
Walsh
Smith
O'Brien
Byrne
Ryan
O'Connor
O'Neill
O'Reilly
Doyle
McCarthy
Sukunimiä kirjoittaessa pitää myös olla tarkkana. Joistakin nimistä käytetään edelleen iirinkielistä versiota. Kirjoitustapa kannattaa myös tarkistaa. Esim. McCarthy voidaan myös kirjoittaa Mac Carthy tai Mac Cárthaigh. Sullivan puolestaan voi olla pelkkä Sullivan tai O'Sullivan.
Niinpä niin, kun vihdoin olen oppinut lausumaan ja kirjoittamaan etu- ja sukunimen oikein, saankin kuulla että olen käyttänyt rouvasta väärää sukunimeä viimeiset viisi vuotta.
Fionnuala Mac Carthy onkin Fionnuala O'Callaghan. Ensin minua valistetaan, että tämä McCarthy kirjoitetaan ilman aata. Siis Fionnulla McCarthy. Selvä! Kaikki hyvin, kunnes saan puhelinsoiton Fionnuala O'Callaghanilta. Kuka ihme hän on? No, hän on se "virallinen" Fionnuala!
Ota näistä nimistä selvää!

5 kommenttia:

 1. Ma en ole viela kertaakaan tormannyt naimisissa olevaan irlantilaisnaiseen, joka olisi pitanyt oman sukunimensa! :O Pikemminkin ovat ihmetelleet (ja jotkut jopa paheksuneet), jos joku muualta tullut nainen on mennyt irlantilaisen miehen kanssa naimisiin ja pitanyt oman sukunimensa..

  Ehka tassa on paikallisia eroja?!?

  VastaaPoista
 2. Minäkään en tiennyt tota nimijuttua, että käyttäisivät tyttönimeä; kaikki irkkukolleegat(kin) ovat naimisiin mennessään toistaiseksi ottaneet miehen sukunimen.

  Itse aion pitää omani ja ottaa perään miehen sukunimen; sen verta kiva on suomalainen sukunimeni, että en siitä halua luopua, mutta en myöskään halua olla "eriniminen" kuin mies. (niin: kunhan se nyt kosis ensin, kuitenki!) ;)

  VastaaPoista
 3. MaaMaa: Valetinen päivä lähestyy.....


  Puolet tuntemistani naisista ovat pitäneet "virallisesti" oman nimensä.
  Taaskin meni töissä kaksi naimisiin, eikä sukunimenmuutoksesta ole ainakaan minulle ilmoitettu!

  Toisaalta monen virallinen nimi on minulle selvinnyt ihan vanhigossa. Eivät näytä yleensä pahastuvan vaikka "väärää" nimeä käytänkin.

  VastaaPoista
 4. Tässäpä oli taas uuttaa asia minullekin. En tiennyt tuota kaksoissukunimen mieltämistä yläluokkaiseksi. Vaikka olen kyllä toisaalta ihmetellyt, miksi Camilla on Camilla Barker Bowles, mutten ole asiaa sen kummemmin ajatellut.

  VastaaPoista
 5. Elegia: Nyt rupeatkin seuraamaan "teidän" kuninkaallisia ja heidän ympärillään pyöriviä "ystäviä". Kaikilla on kaksoissukunimet ja Charlesmainen aksentti puheessa. Ei, että heitä olisin koskaan tavannut livenä!!!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!