keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Ikävä ala-asteen verilättyjä

Arvatkaapas mikä suomalaisissa kouluissa on parasta? Unohtakaa huipputulokset ja ilmaiset kirjat. Minulla on ikävä koulujen ilmaisia lounaita. Totta, ei ne Kinder Yllätysperunat aina maistuneet, ja tillilihakastikettakin suorastaan inhosin. Verilätyt, puolukkahillo, valkokastike ja perunat maisuivat aina, samoin jauhelihapihvit.
Irlannissa lasten repuissa on kirjojen lisäksi myös eväät. Voileipiä, hedelmiä, jugurttia höystettyinä suklaapatukalla, perunalastuilla ja juomapullolla. Ei vältämättä aina niin terveellistä syötävää. Koulusta tulee lippuja ja lappuja, joilla meitä vanhempia valistetaan terveellisistä lounaista. Nuoremman pojan koulussa ovat perunalastut kielletty, ja karkkiakaan ei saisi lounaslaatikkon pakata.
Poikien eväät ovat aina mielessä, kun kiertelen ruokakauppojen käytäviä. Löytyisikö jotain uutta? Kaupoissa on paljon yksittäispakattuja keksejä ja juomapulloja yms lasten lounaslaatikoihin, mutta halpoja ne eivät ole.
Kun paikallinen aamiainen on lautasellinen muroja ja pahtoleipää, ei ole ihme, että lapsilla on kiljuva nälkä kun he pääsevät koulusta. Vanhemman pojan päivä saattaa venyä aina 17.30 asti, jos koulun jälkeen on hockey-harjoitukset. Näinä pitkinä päivänä pistän laatikkoon ylimääräiset voileivät ja annan rahaa, että hän voi ostaa jotain syötävää koulun kanttiinista. Mitään kunnolista ruokaa sieltä ei kylläkään saa. Kyselen joskus, että mitä poika rahallaan osti? Vastaukseksi saan hot dogin, munkkirinkilän tai kuppikeiton. Ei tule varmaankaan kenellekkään yllätyksenä, että poika suorastaan juoksee ruokapöytään ja syö kuin hevonen noiden pitkien päivien jälkeen.
Meillä aamu alkaa usein puurolla. Suomesta kannan Nalle ruishiutaleita, ja hyvin tekee ruispuuro aamulla kauppansa. Nuorempi syö heti koulusta päästyään lämpimän lounaan. Jääkaapista löytyy yleensä valmista keittoa tai jotain muuta nopeasti valmistuvaa.
Monessa perheessä syödään vasta kuuden jälkeen illalla. Syytänkin näitä pitkiä voileipäpäiviä, siitä että lasten liikalihavuus alkaa olla ongelma täälläkin. Perunalastuilla ja suklaapatukoilla saadaan nälkä pysymään kurissa, lämmintä ruokaa odotellessa. Onko sitten ihme jos lapset lihovat?
Ei nuo meidänkään lounaslaatiokot ole aina 100% terveellisiä, mutta hedelmiä meillä syödään paljon. Mielikuvitusta saa käytää, että keksii jotain uutta ja terveellistä evääksi. Kuka niitä samoja voileipiä aina haluaa syödä.
Vanhempi poika aloitti koulunsa Englanissa, ja hänen koulussaan sai maksullisen lounaan. Se oli silloin aika harvinaista. Muistaakseni lounas maksoi noin GBP 2.00 per päivä. Ihan terveellinen ja maukas lounas,ja hyvin mastui. Nykyisin englantilaisissa kouluissa maksulliset lounaat ovat yleisiä, ja kiitos Jamie Oliverin, myös terveellisiä. Voi kun tuo idea rantautuisi tännekkin.
Tuskinpa vaan, sillä koulun henkilökunta olisi sitä vastaan. Opettajat lisätyön pelossa, siivoojat eivät halua sotkua ja talonmies ei halua kantaa pöytiä jne. Sitten vielä johtokunta löisi pöytään "Health and Safety" ja vakuutus-"kortit" ja esitys hyljättäisiin. Näin täällä aina käy, jos jotain uudistuksia esitetään kouluissa. Kukaan henkilökunnasta ei halua tehdä yhteisen hyvän vuoksi mitään ylimääräistä. Se, kun ei kuulu meille! Olin vanhempainneuvostossa kaksi vuotta, joten aika hyvin luulen olevani perillä näistä asioista.
Englannissa ruoka muuten tuotiin valmiina koululle ja paikalle oli palkattu apulaisia (dinner ladies) ruokaa jakamaan ja lapsia vahtimaan. Vahtimestari puolestaan kantoi pöydät joka ikinen päivä juhlasaliin. Ne lapset, jotka eivät lämmintä lounasta halunneet, söivät omia eväitään.
Näyttää siltä, minä kierrän ostoskärryjeni kanssa evästarpeita etsimässä vielä monta vuotta. Ellei sitten paikallista sanontaa lainaakseni, ihme tapahdu ja "lehmät lennä".

8 kommenttia:

 1. Kunnon lammin ruoka lounasaikaan on koululaiselle tosi tarpeellinen.Kylla siina nalassa jo iltapaivalla karsii keskittymiskykykin.
  Sama se on vahan taallakin.Kirjo on suuri.Joissain kouluissa on ruokailu(maksullinen),ja joissain ei.Kanttiinista sitten ostetaan sita epaterveellista.Jos koti on koulua lahella,niin kerkiaa kotiin syömaan.
  Kouluruokailu on Suomessa hyva.Mutta hyvin monessa Euroopan maassa varmaan sita ei ole.

  VastaaPoista
 2. Sateenkaari: Oikeassa olet, ei ole ihme jos lapset ovat iltapäivällä levottomia.

  VastaaPoista
 3. Luin kirjoituksesi ja nyökkäilin, joo-joo-just näin-joo... me kutsuttiin niitä kinder perunoita jostain syystä uimamaisterin perunoiksi, ei harmainta aavistusta miksi.
  Miriamin koulussa kielletty patukat, sipsit ja karkit. Onneksi tykkää hedelmistä ja vihanneksista.
  Lounaslaatikkoon pakkaan yleensä kinkku/kalkkuna-juustoleivän tai wrapin (juusto vaihtelee sulatejuuston ja viipaleiden välillä), porkkanatikkuja/minitomaatteja/paprikaa/kurkkua, banaanin/omenan/päärynän/mandariinin/viinirypäleitä - kuorittuna ja viipaloituna (paitsi banaani), yksittäispakatun juustotangon (herkuksi, kalliita tosin ovat) ja jugurtin. Vettä vesipulloon ja siinä se. Mutta vaihtelua kaipaan jo vain kolmen kuukauden kokemuksellakin.
  Perjantai-iloa toivottelee
  Heljä

  VastaaPoista
 4. Heljä: Juustotankoja yritin, mutta ne tulivat syömättöminä takaisin ja päätyivät roskiin.
  Aldista haen aina ison kasan hedelmiä. Naapuri tekee neljälle nälkäiselle pojalle eväät kouluun. Onkin aina ruokakaupassa!

  VastaaPoista
 5. Luulen, etta lasten elintapojen iso muutos on vaikuttanut enemman siihen lihomiseen, kuin pitkat paivat evaiden ja valipalojen voimin. Ennenhan lapset harrastivat paljon enemman fyysisia juttuja, leikkivat ja pelasivat ulkona, harrastivat enemman urheilua ja liikuntaa, jne. Nykyisin pienempia lapsia ei uskalleta enaa paastaa omin pain ulos (paitsi jossain maalla), ja vanhemmat lapset lojuvat kotona netissa tai pelikonsoleiden aarella.

  Kannattaa muuten googlettaa lounasideoita; http://www.google.ie/search?hl=en&q=lunch+box+ideas&btnG=Search&meta=cr%3DcountryIE&aq=f&oq= Varsinkin jos tarkistaa tuloksista useamman saitin, sielta saattaa loytya jotain uutta mita ei ehka itse ole viela kokeillut.

  VastaaPoista
 6. Mun lempikouluruokia oli
  1. kanaviillokki
  2. kalapuikot
  3. nakkisose ja perunamuussi
  NAMMM!
  inhosin
  1. maksalaatikkoa
  2. kaalilaatikkoa
  3. puuroa

  Työpaikkamme kanttiini oli aikoinaan aivan järkyttävä: vain ja ainoastaan "deep fried this" ja "deep fried that" tarjolla. Nyt on onneksi salaattia, hedelmiä, vihanneskeittoja yms tarjolla. Voikun kouluissakin oisi! Voin vaan kuvitella, miten hankalaa on yrittää keksiä helppoa, edullista, maittavaa ja ravitsevaa lounasta pidemmän päälle joka päivälle ... Hattua nostan!

  VastaaPoista
 7. MaaMaa: Kyllä nuo lounaat ovat aika samanlaisia päivästä toiseen. Iltaruoka pitää sitten olla valmiina HETI ja sitä pitää olla paljon.
  Mikäs teidän kokin töissä herätti muuttamaan ruokalistaa?

  VastaaPoista
 8. :D työpaikan kokki ja koko palvelufirma vaihdettiin; johan muuttui menu :)

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!