sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Kumpaan kirkkoon?

Lähdimme aamulla poikani ja äitini kanssa läheiseen kirkkon jumalanpalvelukseen.
Jos pitää valita, niin menen mielummin protestanttiseen kirkkoon. Katolisesta messusta en saa mitään irti. Kirkot ovat suuria ja sunnuntaisin täysiä. Lapsille ei ole pyhäkoulua, joten messussa on aika rauhatonta. Ajatuksiinsa ei siellä voi vaipua.
Lähellä oleva protestantti-kirkko on pieni ja tunnelmaltaan hyvin rauhallinen, koska lapset menevät pyhäkouluun. Mieheni puolestaan käy mielummin katolisessa messussa. Ulkopuolisesta saattaa tuntua oudolta, kun minä menen toiselle puolelle tietä pikku-kirkkoon ja mieheni toiselle puolelle isoon kirkkoon. Asiasta meillä ei ole koskaan riidelty. Pojat ovat kastettu Luterilaisessa kirkoissa, eikä miehelläni ollut mitään asiaa vastaan. He käyvät protestantti-kouluissa ja isä oli kouluvalintaan ihan tyytyväinen. Tässä maassa on kirkkojen välillä aikoinaan kiistelty ihan tarpeeksi, joten miellä ei näistä asioista tarvitse riidellä.
Kirkossa käyn silloin kun siltä tuntuu. Joskus menee pitkiäkin aikoja, että en käy ja sitten taas käyn useammin.
Irlantilaisista 80 % on uskonnoltaan katolilaisia ja vain 3 % protestantteja. Katolisessa kirkossa kouhuu juuri nyt. Kirjoitan siitä myöhemmin enemmän.

12 kommenttia:

 1. Jään mielenkiinnolla odottamaan postaustasi katolisen kirkon kuohuista. Itse en kuulu kirkkoon ollenkaan, mutta en ole ateisti kuitenkaan.

  VastaaPoista
 2. Tosi harvoin kävin kirkossa Suomessa ja vielä harvemmin olen käynyt täällä. Kun asuin Dublinissa oli tapanani käydä saksalaisen luterilaiskirkon joulujumalanpalveluksessa joulupäivän aamuna. Palvelus oli saksaksi, mutta kyllä koulusaksa sen verran taipui ja tutut virren sävelet saivat aikaan oikean tunnelman.
  Miriam on kastettu luterilaiseksi kun Lontoon merimieskirkon pappi oli oikeaan aikaan käymässä täällä. (Dublin / Irlanti kuuluu Lontoon merimieskirkon alueeseen). Olin itseasiassa yllättynyt, ettei kastamis asiasta oikeastaan edes puhuttu hän vain sanoi tottakai kuin kysyin, että miltä hänestä tuntuisi jos Miriam kastetaan.
  On ihana kun jaksat kirjoittaa asiakirjoituksia historiasta, budjetista ja kohta siis tuosta katollisen kirkon kuohunnasta.
  Vietä hyvä viikko, on tosi kiva että äitisi on siellä näin joulun alla!
  Droghedan (liian) aikaisesta aamusta,
  Heljä

  VastaaPoista
 3. Mina mielellani menisin kirkkoon, jos meilla vaan taalla sellainen olisi. Vaikka olenkin tyypillinen "tapa-luterilainen", niin haluaisin valilla kayda "hiljentymassa".

  Meilla lapset ovat kahden uskonnon "valissa"; isan kun on muslimi, ja mina mika olenkaan. Heita ei ole kastettu,ja saavatkin isona paattaa itse mika on se "oikea tie".

  Molempien uskontojen uskonnollisia juhlia kylla vietamme pienimuotoisesti.

  VastaaPoista
 4. Pyydän jo etukäteen anteeksi tätä saivartelua, mutta kun olen opettaja, niin en mahda sille mitään... Nimittäin katolinen-sana kirjoitetaan yhdellä ällällä. Muuten kiitos paljon blogistasi, sitä on kiva seurata!

  VastaaPoista
 5. Elegia: Kyseessä ei ole mikään uusi asia, mutta se on taas pinnalla. Nimittäin lapsien hyväksikäyttö. Kertomukset ovat välillä niin karmeita, että olen pistänyt radion / television kiinni.

  Rouva Hoo: Kiitos Heljä. Kuten aikaisemmin kerroinkin, elin vapaaehtoisessa uutispimennössä lähes puoli vuotta. Nyt asiat taas kiinnostavat enemmän ja täällä on hyvä "paasata".
  Äiti on täällä varamaankin tammikuun loppuun asti.

  Ebrufin: Vanhempi poika menee ensi kesänä Suomessa rippileirille. Täällä hän välillä moitii protestantteja ja sitten taas katolilaisia. Onpa hyvä kun on mistä valita!

  Virpi: En pahastu ollenkaan tuosta korjauksesta. Aloitin blogin kirjoittamisen juuri siksi, että 20 ulkomailla vietettyä vuotta ovat tehneet tehtävänsä. En enää muista kielioppisääntöjä ja teen typeriä virheitä.
  Korjaa vaan, kun näet korjattavaa. Niitä virheitä taitaa täällä vilistä muutenkin. Tuntuu, että en koskaan saa kirjoitaa rauhassa.
  Irlantilainen ystäväni on myös opettaja ja korjaa välillä ääntämistäni. Sanonkin aina hänelle, että taas sinä otat sen punakynän esille! Hyvää melkein viimeistä työviikkoa sinne Suomeen.

  VastaaPoista
 6. Mä en ole käynyt täällä kunnon jumalanpalveluksissa ollenkaan, mutta pari kertaa poikennut kurkkimassa katedraaleissa messujen aikaan. Tahtoisin kyllä käydä kuulemassa ainakin alttaripoikien laulantaa jokukerta.
  Olen lukenut parikin kirjaa viitaten tuohon kohuun; kirjat kirjoitettu jo ennenkuin mitään varsinaista suurta tuli ilmi... toinen on Altar Boy. Mäkään en pysty kuuntelemaan raportin yksityiskohtia; todella järkyttävää, mykistävän hirveää!! En voi käsittää, ettei yksikään pastori ole vielä eronnut vapaaehtoisesti.... mutta kirjoitat tästä itse lisää, niin säästän kommentit sinne :)

  Mä sanon aina "Katolilainen Kirkko" -- onko se ihan väärin? ;D

  VastaaPoista
 7. Ai siitä on kyse, "lapsiinsekaantumisesta". Tuosta on tosiaan ollut suomessakin aika isosti juttua eräässä vaiheessa.

  VastaaPoista
 8. MaaMaa: Vaikea aihe kirjoittaa, mutta tärkeää että asiasta puhutaan.

  VastaaPoista
 9. Kertoisitko, jos tiedät, mikä kuvassa näkyvä paikka on. Tunnistan Neitsyt Marian, mistä arvelen, että kyseessä on joku katolisten merkityspaikka Irlannissa.

  Kommenttilaatikkosi ei hyväksynyt blogini maatunnusta.fi, joten kysyn vain nimellä
  *Ellinoora

  VastaaPoista
 10. Ellinoora: Näitä Neitsyt Marian patsaita on joka puolella Irlantia. Uskaltaisinko väitää, että joka kylässäkin on ainakin yksi. Kuvan otin yhden paikallisen kirkon pihasta.
  Tervetuloa seuraamaan Ellinoora.

  VastaaPoista
 11. Minä olen uskonnoton :P Jenkeissä asuttiin vuosia, mutta vain kerran eksyin kirkkoon katsomaan kaverin joulumessua. Suomessa olen käynyt muutaman kerran joulukirkossa.

  Lapsilla oli Suomessa et-opetus. Nyt likka käy täällä paikallista uskonnonopetusta, kun luokka on niin pieni, että vaihtoehtoista ei järjestetty. Vaihdetaan sitten myöhemmin vaihtoehtoiseen opetukseen. Uskonnonopetus on osa historiaa, joten sinällään näen sen tärkeänä.

  Jenkeissä kuohu katolisessa kirkossa silloin kun siellä asuttiin. Siellä on tainnut kuohua vähän väliä, mutta iso askel eteenpäin kai otettiin nyt 2000-luvulla vasta kun Boston Globe kirjoitti v.2002 aiheesta laajemmin.

  VastaaPoista
 12. Kenza: Täällä ei tarvitse osallistua uskonnon tunneille koulussa, jos ei halua. ET-opetusta tuskin on.
  Katolisessa kirkossa kouhuu vähän väliä. Asiat kun tahdotaan lakaista maton alle. Valitettavasti niin tekemällä onglemat eivät poistu.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!