tiistai 29. joulukuuta 2009

Kuluttamisesta

Alennusmyynnit ovat alkaneet rytinällä. Jaksan aina ihmetellä, että miten ihmisillä riittää rahaa vielä joulun jälkeenkin. Läheisen ostoskeskuksen parkkipaikalle oli tänään pitkät jonot. Vettä on tullut taas koko päivän, joten minekkäs muualle ihmiset suuntaavat autojensa nokat kuin ostoskeskuksiin. Itse en vaatekaupoissa kiertelystä erityisesti nauti. Menen "puotiin", jos jotakin tarvitsen, mutta shoppailu ei kuulu mieli harrastuksiini. Ja se kyllä näkyy!
Irlantilaiset naiset pukeutuvat yleensä hyvin. Meikki on kohdallaan ja tukka hyvin. Suomalainen ystäväni kysyi minulta kerran, että mikä erottaa irlantilaisen naisen suomalaisesta? Ensimmäisenä tuli mieleeni, että irlantilaiset ovat mielestäni äänekkäämpiä ja tietävämpiä (tai ainakin tuovat tietämisensä helpommin esille). Ei, ero on siinä, että kun suomalainen lähtee ulos hän ottaa esille harjakihartimen ja alkaa kihartamaan suoria hiuksiaan. Irlantilainen sisar puolestaan pistää suoristajan koskettimen seinään ja suoristaa itsepäiset kiharansa. Ystäväni oli 100% oikeassa.
Koulun pihalla näkyy tyylikkäitä äitejä, ja sitten meitä vähämmän tyylikkäitä. Näytää siltä, että suuri osa rouvien vapaa-ajasta kuluu vaatekaupoissa tai kampaajalla. Lapsille ostetaan myös tyylikkäitä ja kallita (mutta ai niin epäkäytännöllisiä) vaatteita. Leikkikentällä välillä tekisi (tai teki, kun en siellä enää aikaani kuluta) kysyä, että juhliinko tulitte vai kiipelemään telineissä ja laskemaan liukumäkeä.
Itse annan kaikki poikien hyvin säilyneen vaatteen kahdelle ystävälleni. Vaatteet otetaan aina ilolla vastaan. Vastaavasti naapurin kaksosten vaatteet päätyvät meidän ullakolle odottamaan nuoremman pojan kasvamista. Tein vuosia sitten emävirheen, kun kysyin kälyltäni, että haluaisiko hän poikien pieneksi jääneitä vaateita tai urheilutarvikkeita. Kauhistunut ilme kertoi seuraavaa: luuletko että tässä ollaan niin köyhiä että teidän käytettyjä lumppuja tarvitaan meidän lapsille. En kysynyt toista kertaa. Vanhoja leluja on viety toisen veljen perheeseen ja hyvin ovat kelvanneen.
Ehkä täälläkin pakosta opitaan taas kierrättämisen jalo taito. En jaksa ymmärtää, että miten se on edes päässyt ihmisiltä unohtumaan. Ei tarvitse mennä montaakaan vuosikymmentä taaksepäin kun vaatteilla ei todellakaan koreiltu ja serkun käytetty takki otettiin kiitollisena vastaan.
Kelttiläisen tiikerin vuosina mentiin sitten toiseen ääripäähän. Nyt, kun tiikeri ei enää juokse toivon että täälläkin taas herätään. Ei ole järkevää heittää rahaa roskiin, ja ostaa kasvavalle lapselle kaupan kalleinta valkoista talvitakkia.
Pojat saivat uuden X-boxin joululahjaksi. Pelihuoneen tv on kuulemma liian pieni, joten nuorempi sanoi että uusi pitää ostaa. Lupasi antaa joululahjarahansa suurempaa tvtä varten. Isä esitti, että entäs jos etsitään lehdestä käytetty tai kysellään tutuilta. Monessa varastossa odottaa vanha tv kaatopaikalle vientiä. Samana iltana käväisimme naapurissa, ja mainitsin siellä televisiosta. Rouva sanoi, että hänen työpaikallaan on ylimääräinen pölyyntymässä. Poika saa televisionsa, eikä maksa mitään. Joululahjarahat pistettiin takaisin pussiin, ja toivottavasti hän oppi jotain hyödyllistä tulevaisuuttaan varten.

7 kommenttia:

 1. Suhtaudut järkevästi tuohon kulutushysteriaan. Onneksi ulkosuomalaisilla on hyvä itsetunto ja käytännön järkeä päässä. Me olimme ennen joulua yhdessä konsertissa. Katselin syrjäsilmällä muun yleisön pukeutumista ja ilahduin siitä, että naisväki oli pukeutunut neulepuseroihin ja pitkiin housuihin ihan kuin minäkin. Tuntui, että olin omien joukossa.

  VastaaPoista
 2. Sama se on vahan taallakin,etta naiset kayttavat paljon rahaa kampaajaan,kasi-ja jalkahoitoihin.Luottokorttia vingutetaan kovasti vaateostoihin jne.Ja kun ajattelee,etta tata tekevat myös varattomat,niin sita en ymmarra.Eika taallakaan kovasti kierrateta esim. vaatteita.Huonekaluja ja kodinkoneita kyllakin,seka pienta irtaimistoa.
  Mina kaipaan kirppareita,mista aina Suomessa löytaa hyvia vaatteita tosi halvalla.

  VastaaPoista
 3. Pukeutumisetiketti on täälläkin vallalla, siis pitää näyttää ulospäin mihin yhteiskuntaluokkaan kuuluu ja pukeutua arvolleen sopivasti. Parempi luokkaiset ei yleensä käy kirpparilla eikä huoli kierrätysvaatteitakaan. Rasittavaa on se, että vaatteet on keskustelunaiheenakin number one. Hohhoijakkaa.
  Hih, onko irlantilaisetkin kikkaratukkaisia. Täällä käydään kampaajalla kerran viikossa ja tukka pysyy mallissaan koko viikon. Sitä en ole koskaan tajunnut, ei minun tukkani ainakaan vaikka olen kampaajallakin sentään joskus käynyt.

  VastaaPoista
 4. Hyvä aihe ja kirjoitus. Me raahataan välillä Miriamin pieneksi käyneet paremmat vaatteet Ranskaan serkulleen kun tänne ei kelpaa... valitettavasti kun täällä kaikki tuntemamme Miriamia pienemmät pohjoismaalaiset ovat poikia. Siskon tytön vaatteet kiertävät meille Suomesta. En ole tutustunut, että olisiko täällä jo jotain huuton.netin tapaista verkkokauppaa, missä voisi kaupata lasten vaatteita? Antaisin vaikka ilmaiseksi, jos joku huolisi - tai siis vaatekeräykseen kannankin kun tila loppuu.
  Olen muuten törmännyt myös pubin naisten vessassa eurolla toimivaan hiusten suoristajaan!
  Yleensä hilpaisen itse koululle crockseissa ja verkkareissa, iltapäivällä haen "pukeutuneena" jos olen joutunut käymään jossain.

  Saisi tuo myrsky jo laantua vai mitä?

  Heljä

  VastaaPoista
 5. Miten sattuikaan, olen juuri tänään menossa viemään kasan käyttämätöntä kamaa serkkutytön kirpparipöydän täytteeksi ja pussia kokoon kerätessäni mietin, miten hieno juttu on, että on mahdollisuus kierrättää. Monta kertaa on todettu, että toisen romu on toisen aarre ja rahaa säästyy, kun joskus jättää sen uuden tavaran ostamatta ja kyselee vähän ympäriltään. Paras löytöni tältä vuodelta on töistä roskiin menossa ollut tuoli, jonka vein verhoilijalle ja kohta mulla on uudenveroinen pieni nojatuoli, jossa on hyvä istua ja joka maksoi "vain" kankaan ja verhoilutyön verran (ei siitä ilmainen tule, mutta halvempi kuin uusi).

  Ja tosiaan ei ollut lapsuudessa ihmeellistä käyttää jonkun vanhaa talvitakkia tai juhlamekkoa. Mulla oli aina kaksi samanlaista peräkkäin, kun sain molempien serkkutyttöjen jäämistöt ja ne puettiin aina identtisesti. Pahimmillaan meni siis varmaan neljä vuotta samanlaisessa joulujuhlamekossa... Ja sitten vielä väitetään, että ainoa lapsi saa aina uutta ja kaiken mitä tahtoo!

  VastaaPoista
 6. Simpukka: Täällä todellakin on monelta karannut mopo kädestä. Tuohon ostohyseriaan menee helposti mukaan. Omat ystävät onneksi ajattelevat asioista pitkälti samalla tavalla kuin minä. Suomalaisten kavereiden kanssa sitten päivitellään paikallisten "ei olla köyhiä eikä kipeitä"-asennetta. Lama kyllä on tehtyn tehtävänsä, mutta paljon on niitäkin jotka taloudellisesti pärjäävät nyt jopa paremmin kuin ennen lamaa. Lainojen korot alhaalla ja hinnat ovat laskeneet entisestään.

  Sateenkaari: Täällä on jonkin verran kirppareita. Vaatteita niistä harvoin löydän, mutta kirjoa ostan aina.

  Sirokko: Kyllä irlanilainen hiuslaatu on suomalaista kiharampi. Kampaajat aina ihailevat minun tikkusuoria hiuksiani. Kumpa olisivat nähneet minut permanentiessäni menneinä vuosina. Vaatteet eivät täällä välttämättä kerro yhteiskuntaluokkaa. Ihmettelen usein, että mistä ihmeestä rahaa on riittänyt taas uusiin vaatteisiin. Toisaalta kyllähän Visaa voi aina vinguttaa!

  Heljä: Kun tutustut paremmin Miramin luokkalaisten vanhempiin, niin voit joskus kysyä kiertäen kaartaen, että kelpaisiko käytetyt vaatteet. Kannattaa olla varovainen, sillä voi tulla vaatekasa silmille! En jaksa ymmärtää tälläista hienostelua. Onneksi ulkomaalaisena voi tehdä "mokia" ja olla erillainen.

  Minna: Mahtoivat kylällä ihmetellä, että kun se Minna-tyttö ei kasva ollenkaan. Aina vaan sama mekko mahtuu. Äiti tilasi minulle vaatteita Anttilasta. Onko tuttua?

  VastaaPoista
 7. Ei mitään Anttilaa, vaan niitä perintövaatteita ja paikallisen K-vaatekaupan valikoimaa ja varsinaista eksotiikkaa tarjosi lähikaupungin Sokos. :) Anttilan postimyyntikuvasto oli ennen joulua kummitädin luona jännittävintä lukemista, mitä saattoi keksiä.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!