keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Katolisessa kirkossa kouhuu

Lamaa käsittelevät uutiset eivät tunnut enää edes uutisilta. Lisää työttömiä, konkursseja jne. Kerrassaan masentavaa. Katolinen kirkko on myös päässyt viime aikoina uutisiin ja otsikoihin. Lohduttamaan työpaikkansa menettäneitä ja antamaan ihmisille toivoa paremmasta huomisesta? Niinhän sitä luulisi.

Ensin julkaistiin Ryan-raportti, joka käsittelee mm. joissakin kirkon ylläpitämissä laitoksissa tapahtunutta lapsien hyväksikäyttöä. Muutama viikko sitten julkaistiin Murphy-raportti, joka keskittyi Dublinin hiippakunnassa tapahtuneisiin lapsien hyväksikäyttöihin ja ennen kaikkea siihen, kuinka asiaan ei puututtu, vaikka valituksia tulikin.

Kuuntelin radiosta haastattelua, jossa vanhempi mies kertoi lapsuudestaan kirkon ylläpitämässä lastenkodissa. Vielä vuosikymmenienkin jälkeen hän herää öisin painajaiseen, jossa sängyn vieressä seisoo yksi papeista. Haastattelun loppupuolella mies purskahti itkuun ja kyyneleitä pyyhin minäkin poskiltani. Onneksi hän kuitenkin pääsi kaikesta kokemastaan huolimatta elämässään eteenpäin, perusti perheen ja kävi töissä. Vaimolleen hän oli kiitollinen kaikesta tuesta, ja siitä että hänellä oli joku jolle puhua. Vaitettavasti suuri osa aikuiseksi tultuaan kärsi ja kärsii edelleen mielenterveyshäiriöistä tai alkoholisoitui. Ihmissuhteiden somiminen on myös vaikeaa, kun luottamus on mennyt.

Aiheesta keskustellaan lehdissä, radiossa, televisiossa, kaduilla, keskustelupalstoilla jne. Kukaan ei tuskin pysy antamaan yhtä tyhjentävää vastausta, miksi hyväksikäyttö jatkui vuosikymmeniä.

En ole mikään asiantuntia, mutta löytyisiköhän se totuus seuraavia listaamiani tosiasioita yhdistelemällä?

1. Katoliset papit antavat selibaattilupausen, joka sotii täysin ihmisluonnetta vastaan. Kun normaali sukupuolten välinen kanssakäyminen on kielletty, siirrytään epänormaaliin. Olenkin suorastaan alkanut "kunnoittamaan" pappeja, joilla oli suhde "vain" taloudenhoitajan kanssa.

2. Englantilasten hallitessa Irlannissa Katolinen kirkko yritettiin nujertaa. Kun englantilaisista viimein päästiin eroon, kirkko pääsi valtaan. Uskallan väittää, että todellisuudessa kirkko hallitsi tätä maata. Hallitusta kyllä kritisoitiin, mutta kirkkoa ei.

3. Katoliset perheet olivat suuria ja köyhiä. Jos kylän arvostettu pappi tarjosi opiskelupaikkaa perheen pojalle (lapsi no 10) sisäoppilaitoksessa, ei asiaa tarvinnut paljon miettiä. Yksi suu vähämmän syötettävänä ja ilmainen koulutus lapselle. Lapsen mielipidettä tai myöhemmin koulussa viihtymistä ei kysytty.

4. Lasten oireiluun ei kiinnitetty huomiota samoin kun tänään. Get on with it-asenteella kasvatettiin suuret lapsilaumat.

5. Lastenkodin lapsilla ei ollut vanhempia tai läheisiä , joille asiasta valittaa. Valitettavasti epänormaalista tulee normaalia, kun ei ole muuta vaihtoehtoa.

6. Kirkon sana oli laki, ja ihmiset olivat täysin sokeita sille tosi asialle, että kirkkon sisällä voisi tapahtua jotain täysin uskonnon vastaista.

7. Oli perheelle kunnia-asia, että pojasta tuli pappi tai tyttärestä nunna. Liekkö aina ollut niin suuresta kutsumuksesta kysymys. Uskon, että osa syy heidän käytökseensa oli myös katkeruus.

8. Ne seurakuntalaiset tai vanhemmat, jotka uskalsivat avata suunsa, hiljenneettiin.

9. Mikäli papista alkoi tulla enemmän valituksia, siirrettiin hänet toiseen seurakuntaan, ja sitten taas toiseen.

10. Piispat suojelivat pappejaan, ja ennen kaikkea kirkkoaan, vaikka tiesivät mitä esiripun takana tapahtui. Kirkon mainetta ei, hinnalla millä hyvänsä, saanut pilata.

11. Valta ei sovi kaikille. Lapset olivat "isien" armoilla ja suljettu yhteisö oli otollinen ympäristö.

Jos tavallinen kirkossakävijä oli täysin sokea, niin jaksan ihmetellä eivätkö opettajat, lääkärit, poliisit ja muut "koulutetut" ihmiset huomanneet mitään?
Nyt etsitään syyllisiä. Pääministeri on pyytänyt anteeksi, samoin piispat. Paavikin on sanasensa sanonut. Valitettavasi kipuraha tai anteeksipyyntö eivät saa tehtyä tekemättömäksi.

Myötätuntoni on myös niiden pappien ja nunnien puolella, jotka ovat eläneet niin kuin ovat opettaneet ja tehneet elämäntyösä lähimmäistään rakastaen. Monia täysin syyttömiä on syytetty teoista, joita he eivät ole tehneet.

Eikö kuitenkin ne syylliset, jotka ovat edelleen elossa, pitäisi pistää vastuuseen teoistaan?
Ja ne, jotka tiesivät, mutta käänsivät asialle selkänsä? Uskon myös, että Vatikaanissa piilotellaan "pahimpia tapauksia".

Pahoittelen, että tämän päiväinen postaukseni on surullista luettavaa. Haluan kuitenkin tuoda esille asioita, jotka puhututtavat irlantilasia juuri nyt. Valitettavasi kaikki uutiset eivät aina ole miellyttävää luettavaa.

8 kommenttia:

 1. Tata on tapahtunut kautta aikojen,mutta nykyaan asiasta puhutaan enemman.Mutta ei edelleenkaan tarpeeksi.Ja sailailu on myös nykypaivaan,kun lukee tapauksia.Jopa paivakotiin on paassyt töihin sellainen,jolla on tiedetty olevan naita taipumuksia.
  Jokainen tapaus on liikaa.Ja jokaiseen pitaisi puuttua.Myös penkoa nama vanhat,joista kerroit.

  VastaaPoista
 2. Niin surullista.

  Mina jarkytyin elokuvasta "Magdalenan tyttaret" tai jotain sinne viittaavaa- katolisen kirkon touhuissa on kylla niin paljon ihmeteltavaa:(

  VastaaPoista
 3. Sateenkaari: Oikeassa olet. Ei yksin Irlannin ongelma. Valitettavasti uhreista harvoin tulee tasapainoisia aikuisia.

  Ebrufin: En ole tuota elokuvaa nähnyt,mutta kuullut olen. Aivan hirveitä laitoksia.

  VastaaPoista
 4. Nuo asiat mitkä listasit ovat varmasti juuri niitä syitä miksi nämä painajaismaiset asiat on lakaistu maton alle näin pitkään.
  Tänään kuulin radiosta, että joku piispa oli eronnut nyt. Hän ei ollut syyllinen itse hyväksikäyttöihin, mutta TIETOISESTI jätti asian huomioimatta omassa seurakunnassaan.

  Joka päivä ajan töihin Navan Roadia pitkin ja ohitan vähän enne Cabraa olevan pienen kirkon. Juuri siinä nimenomaisessa kirkossa on ainakin parikymmentä vuotta sitten ollut pappi, joka hyväksikäytti pieniä alttaripoikia. Yksi näistä pojista kirjoitti kokemuksistaan kirjan nyt aikuisena. Hän kertoi hyväksikäytöstä ylemmälle taholle, minkä seurauksena HÄNET (alttari poika) erotettiin kirkosta, ja samalla tuhottiin hänen siihenastinen elämän päämäärä: ryhtyä itse papiksi... Kirja on järkyttävä!

  VastaaPoista
 5. MaaMaa: Protestantti-kirkossa papit saavat mennä naimisiin ja elää työnsä ohella normaalia elämää. Olisikohan jo katolistenkin aika unohtaa nuo selibaattilupaukset?
  En pysty lukemaan noita kirjoja. Niin rakkoja kokemuksia niissä kerrotaan.

  VastaaPoista
 6. Ei selibaatti tee kenestakaan pedofiilia. Ihminen joko on pedofiili tai ei ole. On olemassa myos (valitettavan paljon) esim. naimisissa olevia, tai muuten ns. normaalisuhteessa olevia pedofiileja. Ja on olemassa myos pedofiileja, jotka eivat koskaan kajoa lapsiin, vaan pystyvat syysta tai toisesta pitamaan seksuaalisen poikkeavuutensa kurissa. Toki, jos pedofiili tyoskentelee lasten parissa, on olemassa paljon suurempi riski, etta han hyvaksikayttaa asemaansa ja lapsia.

  Katolisena olen tuplasti vihainen ja jarkyttynyt naista hyvaksikayttotapauksista. Niihin syyllistyneet (ja syyllisia piilotelleet) papit, gardat, yms., eivat pelkastaan hyvaksikayttaneet lapsia, vaan myos kirkkoa. Heidan tekonsa ovat pilanneet monien ihmisten elaman, ja lisaksi ns. luoneet lantaa kirkon paalle (olisin kayttanyt tuossa paljon rujompaa ilmaisua, mutta kun en ole omassa blogissani kommentoimassa..), eika kirkko kuitenkaan missaan nimessa hyvaksy tallaista. Minua iljettaa, etta yleinen mielipide puhuu nyt tyyliin "katolinen kirkko on tehnyt sita ja tata", koska katolinen KIRKKO ei ole tehnyt naita asioita, vaan on tassa samassa asiassa myos uhrina. Toivon, etta kirkon sisalle luikerrelleet kaarmeet saadaan kokonaan poistettua sielta.

  VastaaPoista
 7. Surullinen tuo tilanne katolisessa kirkossa, kun niin moni tarvitsisi tukea ja lohtua uskonnostaan.
  Täällä Ranskassa kärsitään pappien pulasta. Siksi esimerkiksi perinteinen jouluyön messu jää monessa kirkossa toimittamatta. Ainoa kerta vuodessa kun kirkot täyttyvät ihmisistä. Tällä alueella on yksi ainoa pappi, hänkin yli 80 vuotias. Jos terveys sallii, kello 18 aattona hän aloittaa messukierroksen kirkosta toiseen. Kirkkokansa saapuu eri kylistä. Poissa ovat ne ajat kun he saivat mennä messuun oman kylänsä kirkkoon.

  VastaaPoista
 8. MaaMaa ja Simpukka: Uskon, että noin tulee käymään täälläkin tulevaisuudessa. Nuoret miehet eivät halua enää papeiksi. Nunnat taitavat loppua jo aikaisemmin. Toinen vaihtoehto sitten on se, että pappeja "tuodaan" ulkomailta.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!