maanantai 7. joulukuuta 2009

Irlannin historiaa

Eikö Irlannissa käykkään Punta? Onko miehelläsi Britti-passi? Mitä, postilaatikothan ovat vihreitä, eikä punaisia? Miksi ei soiteta God Save the Queen?Arvatkaapas mistä nämä ihmettelijät yleensä ovat kotoisin? No, naapuri saareltapa hyvinkin. Kyllä kuulkaa niin vaan on, että 12 vuotta Englannissa asuneena voin sanoa, että maantiedon ja historian tunneilla suurin osa briteistä kyllä nukkui tai teki paperilennokkeja. Ja, sellainen tosiasia, että Irlannin tasavalta on ihan itsenäinen valtion eikä kuulu Isoon Britanniaan, tulee yhä monille briteille yllätyksenä.
Tässä Irlannin historiaa noin päällisin puolin.
Asutusta saarella on ollut sitten 8000 vuotta eaa. Kelttit sapuivat 600-150 eaa. Iirin kieli muovaantui omaksi kieleksi ja sitä käytettiin täällä, kunnes englantilaiset toisin päättivät.
Kertomuksen mukaan Pyhä Patrick saapui tänne 432 ja aloitti käännyttämään pakanoita kristinuskoon.
Viikinkilaivat rantautuivat Irlantiin 800-luvulla. Irlannin kuningas Brian Boru joukkoineen kukisti heidät vihdoin 1014. Kun viikigeistä oli vihdoin päästy eroon, alkoi tänne saapua englantilaisia. Tästä "vierailusta" tulikin pitkä ja verinen. 1171 englantilainen aatelisherra Strongbow julistautui Irlannin ylilordiksi.
Normannien muutton lisääntyessä Irlantiin, britit halusivat tehdää selvän eron alkuperäisväestön (siis irlantilasten) ja siirtolaisten välillä. Kilkennyn laki tuli voimaan 1366, jossa kiellettiin kokonaan irlantilaisen kulttuurin vaaliminen sekä avioliitot siirtolaisten ja alkuperäisväestön välillä.
Englantilaiset eivät todellakaan kohdelleet irlantilaisia silkkihansikkain. Katollisten maat annettiin protestanteille (siis englantilasille), eikä irlantilaisilla ei ollut mitään oikeuksia. Katollinen kirkko yritettiin tukahduttaa, samoin iirin kieli. Perunaruton aikana (1845-49) maassa kuoli miljoona ihmistä nälkään ja 2 milj lähti, lähinnä Ameriikaan paremman leivän toivossa, nälkää pakoon. Mitä tekivät maan hallitsijat = englantilaiset. Eivät paljon mitään. Joivat posliinikupeistaan teetä ja antoivat kansan kuolla nälkään.
Vastarintaakin irlantilaiset yrittävät, mutta pitkään yritykseksi se jäikin ja kapinalliset pääsivät hengestään. 1800-lopulla vastarintaliikeitä alkoi kuitenkin muodostua enemmän. Vaikka 1916 suunniteltu Pääsiäiskapina tukahdutettiinkin, ei irlantilaisten nationalismiä saatu sammutettua. 1918 äärinationalistisin Sinn Fein- puolue nappasi voiton parlamenttivaaleissa ja perusti oman parlamentin Dail Eireannin ja samalla julisti itsenäisen Irlannin Tasavallan. Tästä englantilaiset "riemastuivat" ja syttyi verinen sissisota.
1921 allekirjoitetiin rauhansopimus. Sopimuksen mukaan Irlannista tuli itsehallinnollinen vapaavaltio (brittiläisenä dominiona), MUTTA kuusi pohjoista kreivikuntaa jätettiin tuon sopimuksen ulkopuolelle. Nämä kuusi kreivikuntaa muodostavat Pohjois-Irlannin, joka tänä päivänäkin kuuluu Isolle-Britanialle.
Vapaavaltio ei kuitenkaan ollut kaikkien irlantilaisten mieleen. Sisällissota vapaavaltiolaisten ja tasavaltalaisten välillä kesti vuoteen 1923 ja osittain vielä sen jälkeenkin. 1932 Fianna Fail-puolueen johdolla maa sai uuden perustuslain ja maasta alettiin käyttää Irlannin vapaavaltion sijasta nimeä Eire = Irlanti.
Toisen maailman sodan aikana Irlanti pysyi puoluettomana, vaikka edelleen oli osa Brittiäistä Kansainyhteisöä. Viimeinen side Isoon-Brianiaan katkesi vuonna 1946, kun Irlanti erosi Brittiläisestä Kansainyhteisöstä.
IRAn toiminta menneinä vuosina liittyi juuri näihin kuuteen kreivikuntaan ja niiden kuulumisesta Irlannin Tasavaltaan. Uutiset Pohjois-Irlannista olivat vuosikymmeniä verisiä, kun tasavaltalaiset (katolliset) ja monarkian kannajat (protestantit) ottivat yhteen.Yhteenottoja tapahtui nimenomaan Pohjois-Irlannissa.
Minulta kysytiin usein, että miten tohdit edes mennä sinne Irlantiin, kun siellä soditaan. Elämä Irlannin tasavallassa oli rauhallista. Pitää muistaa, että vain hyvin pieni prosentti tavallisista tasavallassa asuvista irlantilaisista kannatti IRAn toimintaa.
Itse asuin Lontoossa silloin, kun IRA (valitettavasti) oli vielä voimissaan. IRAn sai toiminnallaan aikaan lisää vihaa, sekasortoa ja täysin viattominen ihmisten turhia kuolemia. Onneksi ne ajat ovat nyt ohi.
Toivon todella, että Pohjois-Irlannin yhteishallinto tulee toimimaan tulevaisuudessakin ja rauha säilyy.
Syy tähän historiasta kertovaan postitukseen, on se että Irlantia ja irlantilaisia on vaikea ymmärtää, jos ei tiedä mitään maan historiasta. Ehkä tämä postitus selventää myös sitä, miksi suhteet naapuri saareen eivät aina ole olleet niin lämpimät.
Irlannin historiaa lukiessa tulee pakostakin mieleen yksi, meille kaikille tuttu maa, tuolla pohjoisessa ja sen historia. Oletteko samaa mieltä?

22 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta, minusta on tosi mukavaa lukea myös tällaisia! Voisitko joskus kirjoittaa myös iirin kielestä ja sen asemasta, miten paljon arjessa sitä käytetään, mikä on "virallisen" ja arjen tason ero siinä jne. Se myös kiinnostaisi.

  Olen itse käynyt Irlannissa vain kerran, tosin kiertelin jonkun verran maata, mutta eipä siihen iiriin turistina kauheasti törmännyt.

  Olen nyt parin viikon ajan lukenut blogiasi, jostakin toisesta blogista osuin tänne. Kiva tuttavuus!

  t. Helena

  VastaaPoista
 2. Hei Helena! Kiva kun tulee uusia tuttavuuksia. Ei ole ihme, että et iiriä matkallasi kuullut. Sitä nimitäin puhutaan todella vähän. Kirjoitin "pakkoiiristä" aikaisemmin, ja kirjoitukseni löytyy Koulut-ryhmän alta.
  Minun oma suhtautuminen iirin opiskeluun on negatiivinen. Siihen menee hirveästi aikaa, eikä kieltä sitten voi käyttää missään. Valitetaavasti kieli saatiin lähestulkoon tuhottua englantilaisten aikana. Nyt on liian myöhä (henk koht mielipiteeni) sitä enää elvyttää. Tästä asiasta ollaan täällä montaa mieltä.

  VastaaPoista
 3. Hyvä katsaus historiaan!
  Mä olen aina ollut myös sitä mieltä, että meidän maiden historioissa on hyvin paljon samankaltaisuutta! Ja pieni sisukas kansa on itsenäisyytensä todellakin ansainnut, molemmissa maissa :)

  Niinä kertoina, kun olen käynyt kääntymässä Belfastissa, on aina tullut jotain kauhistunutta kommenttia, että kuinka uskalsit!
  Ainoat paikat, missä vähän pelotti Belfastissa, oli aavemaisen painostavan tunnelman luovien seinämaalausten ja Peace Wallin kiertoajelulla...

  Hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 4. MaaMaa: En ole pohjoisessa käynyt koskaan. Ne seinämaalaukset (ihan vaan kuvat) ahdistavat minuakin. Onko sinulla niistä kuvia? Voisit postata joskus..

  VastaaPoista
 5. Tässä tulikin hyvä annos Irlannin historiaa:-) En ole itse ollut mutta tuttava oli siellä töissä ja tykkäsi.

  VastaaPoista
 6. Yaelian: Olen itse tutustunut historiaan poikien läksyjä valvoessani. Nappaan aina silloin tällöin esim historian kirjan ja opiskelen itsekkin.

  VastaaPoista
 7. Kiva kun jaksoit kirjoittaa. Kävin aikoinaan katsomassa teatterissa näytelmän "Translations" ja todella tuntui kuin Suomen historian lehdet olisivat rapisseet kun englantilaiset väänsivät iirin kielistä kaupungin nimistä englantilaisia. Bally-alkuisia kaupunkeja on tuhansia kun alkuperäinen Baile na (paikka / kylä (place of) kääntyi paremmin ballyksi.
  Kun muutin tänne 1999 niin moni sanoi, ai että sinne sisällissodan keskelle, Omagh'n pommitus oli elokuussa 1998 juuri niihin aikoihin kun muutto päätöksen tein.

  Oho - kello onkin noin paljon, äkkiä pötyä pöytään miehelle, Miriam onkin jo ruokittu.

  Heljä

  VastaaPoista
 8. Heljä: Suomen ja Irlannin historia on kyllä aika samanlaista.
  Toivottavasti sait meihelle ruokaa pöytään. Meidän isäntä on viikot pois, joten syötän vain poikia ja mummua. Tänään tein taas lohisoppaa. Ai että se on sitten hyvää. Oli vielä pakkasessa ruisleipääkin

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus, vaikka summittaisesti Irlannin historian näköjään tunnenkin paremmin kuin nuo britit :) Historia on paljolti samanlaista monessa maassa, esimerkiksi täällä ranskalaiset tekivät samalla tapaa. Omituista kuitenkin, että Irlantia kohdeltiin kuin mitä tahansa siirtomaata, vaikka on ihan siinä vieressä ja voisi olla osa Brittein saarta tänä päivänäkin, jos britit olisivat osanneet hoitaa asian fiksusti. Aina parempi Irlannille tietenkin että saivat itsenäisyytensä. Käsittämätöntä miten valtava merkitys uskonnolla voi olla.

  VastaaPoista
 10. Taitaa mulla olla kuvia niistä "Murals" jossain, täytyy kaivella. Ne on hurjia, erityisesti yksi iso missä kommandopipoinen mies osoittaa suoraan aseella katsojaa. Kuva vaikuttaa kolmiulotteiselta ja on to-del-la ahdistavan pelottava!
  Voisin tosiaan joku kerta postata omat fiilikset siltä "retkeltä" Belfastin asuinalueille.... Kiitti vinkistä! :)

  VastaaPoista
 11. Sirokko: Olen samaa mieltä tuosta brittien logiikasta tai paremminkin se puutteesta. Kummasti se valloittajan uskonto on aina se oikea...ja se halutaan iskostaa valloitettuihin, vaikka sitten pyssyllä. Ei mitään järkeä.

  MaaMaa: Teeppäs se Belfast-postaus. En oikein osaa kirjoittaa koko Belfastista mitään, kun en ole siellä käynyt. Joten jäämme odottamaan sinun postausta!

  VastaaPoista
 12. Kiitos selkokielisestä Irlannin historiankatsauksesta. Hyvää ja tarpeellista taustatietoa kun luen kirjoja tai katson filmejä, jotka liittyvät Irlantiin.

  VastaaPoista
 13. Kiitos oven raottamisesta İrlannin historiaan.Maa,mista minulla ei juurikaan tietoa ole.
  Hyva postaus.

  VastaaPoista
 14. Hei
  kävin lukemassa sen aikaisemman postauksesi kielestä. Ei ihme ettei sitä iiriä kuullut käydessäni siellä! Kävin silloin myös Derryssä, jossa myös on niitä muraaleja, olivat vaikuttavia. Kävin myös Museum of Free Derryssä. Belfastiin en ehtinyt, koska sitten jatkoin taas Irlannin puolelle.
  Kiitos vielä kerran hyvistä jutuista, jatkan lukemista aina kun ehdin seurata.
  t. Helena

  VastaaPoista
 15. Simpukka ja Sateenkaari: Kiitos kommenteistanne. Eikös se niin ole, että jos ei ymmärrä historiaa ei voi ymmärtää nykypäivää!
  Helena: Mietin juuri, että olen ainoastaan kerran kuullut ihan livenä pariskunnaan puhuvan iiriä keskenään. Tämä tapahtui pari vuotta sitten lentokentällä jonossa check-iniin. Ei siis ihme, jos lapsia on vaikea motivoida.

  VastaaPoista
 16. Tämäpä oli mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus. Tiesin toki, että Irlanti on itsenäinen valtio, mutta sen tarkemmin en sen historiaan ole perehtynyt.

  Ja kyllä - mitä enemmän tekstiä luin, sitä enemmän tuli mieleeni eräs pohjoismaa!

  VastaaPoista
 17. Elegia: Olet niin lähellä, että sinulla on hyvä tilaisuus tutustua Irlantiin ihan livenä.
  Minun piti tänne muutettuani ottaa poikien historian kirja käteen ja lukea maan historiasta.

  VastaaPoista
 18. Toivottavasti saataisiin joku reissu sinne jossain vaiheessa tehtyä. Hyvä ystäväni asui Dublinissa reilun vuoden ja hänen kauttaan olen jonkin verran kuullut asioita asumisesta siellä.

  VastaaPoista
 19. Elegia: Muistathan sitten, että et jää vain Dubliniin. Irlannin maaseutu on näkemisen arvoista. Suosittelen kaikille Kerryn kierrosta. Upeat maisemat.

  VastaaPoista
 20. Hei! Kiitos paljon tästä historian-katsauksesta, se auttoi hyvin paljon tehdessäni esitelmää Irlannin vihreästä saaresta... :)

  T. Tyttö 14v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postauksesta!
   Teen jus kouluun esitelmää aiheesta ja sain mukavasti uutta tietoa. :D

   T. 11.v tyttö

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!