sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Toskakakkua ja likaisia verkkareita

Viikonloppu vetelee taas viimeisiään. Luulin jo, että flussaa (vai possutautikohan se) pukkaa päälle, mutta onneksi olin väärässä. Eilinen sade, tuuli ja muutenkin kylmä ilma tekivät tepposensa. Suomessa en koskaan muista, että kylmä olisi mennyt "luihin ja ytimiin", mutta täällä sitä tapahtuu silloin tällöin. Talokin tuntui kylmältä, vaikka lämmitys oli päällä. Hyi näitä kosteita talvia!!!
Vanhempi poika on aloittanut pelaamaan rugbya (isot lihaksikkaat miehet juoksevat kananmunan näköisen pallon perässä mutaisella kentällä). Olin aluksi tätä harrastusta vastaan, sillä se on aika rajua (ja likaista noin niin kuin vaatteiden pesua ajatellen). Uutta harrastusta on mietitty, ja kun poika kerrankin näki itse asian eteen vaivaa ja otti asioista selvää, niin sovittiin että koitetaan. Kaksi harjoituskertaa on takana ja poika on täysin myyty. (Minä tähän väliin, että en koskaan ole pessyt NIIN likaisia verkkareita.)
Nuorempi puolestaan pelasi neljä tuntia maahockeytä, joten urheiltu on. Muistutan tässä vielä, että siis lähes koko lauantain satoi, ja kummatkin harjoitukset olivat ulkona.
Tätä kirjoittaessani uunissa paistuu toskakakku. Taitaa olla suosikki leivonnaiseni. Olin ennen paljon ahkerampi leipoja, mutta nykyisin leivon harvakseltaan. Syy: pömppömaha. Omat ja naapurin pojat syövät osansa, mies ei niin leivoiksita välitä ja loput jää sitten minulle.
Latan tähän teillekin reseptin, jos vaikka innostuisitte. Helppo tehdä ja maistuu taivaalliselle!
TOSKAKAKKU
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
75 g sulatettua margariinia
1 dl maitoa
1 tl vanilijasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoa
Kuorrutus
100 g kuorittuja, rouhittuja manteleita tai mantelilastuja
2/3 dl sokeria
50 g voita tai margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa tai kermaa.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää sulatettu rasva.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa.
Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 25-30 min uunin alaosassa 175 asteen lämmössä puolikypsäksi.
Kiehauta kuorrutusaineet kattilassa koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus puolikypsän kakun päälle.
Paista edelleen uunin keskitasossa 200 asteen lämmössä noin 15 min, kunnes kuorrutus on saanut väriä ja kakku on täysin kypsä.
Irrota kakku vuoasta vähän jäähtyneenä.
..ja sitten vain herkuttelemaan!

4 kommenttia:

  1. Nam! Toscakakku on minun herkkuani.Ja miehen myös.
    Olen minakin innokas leipoja,mutta nyt olemme yrittaneet olla mahdollisimman vahilla makeilla,joten jos leivon,niin suolaisia juttuja.
    Tu rugby oli ihan vieras urheilulaji minulle.Ainakin kuvauksesi perusteella.

    VastaaPoista
  2. Sitä pelataan myös Isossa-Britaniassa, Australiassa, Ranskassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. En ymmärrä sääntöjä, ja ei muutenkaan minua "viehätä". Katsotaan kuinka kauan innostusta riittää!

    VastaaPoista
  3. Toscakakku kuuluu herkutteluhetkiin samoin kuin viimeksi leipomani ananas-porkkanakakku sitruunaisella juustokuorrutuksella. Onnistui ja siitä tuli syntisen hyvää. Rugby tuntuu olevan suosittua täällä Ranskassa. Jopa meidän pikkuisessa kylässämme on oma joukkue.

    VastaaPoista
  4. Simpukka: Laitappa tuo resepti blogiisi, niin pääsen koittamaan onnistuuko. Oletko käynyt katsomassa rugbyotteluita? Poika oli niin ravassa, että jouduin laittamaan mustat roskapussit auton istuinten suojiksi ja lattialle vanhoja sanomalehtiä!

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!