tiistai 10. marraskuuta 2009

Ratti "väärällä" puolella

Irlannissa on, naapuri saaren malliin, vasemmanpuoleinen liikenne, ja ratti "väärällä" puolella. Muualla asuvat ystävät ja tuttavat jaksavat ihmetellä, että miten voit ajaa väärällä puolella tietä. Ihan hyvin, kiitos vaan kysymästä. Sitä vaan menee muun liikenteen mukana, ja kun auto on täkäläistä mallia niin se helpottaa kovasti. Ne onglemat tuolla irlannin teillä, johtuvat ihan muista asioista.
Suomessa lomaillessani minulla menee muutama päivä, että totun taas oikeanpuoleiseen liikenteeseen. Yksi syy on se, että pienellä paikkakunnalla on vähän liikennettä, joten toisista autoista ei ole aina apua. Olenkin takonut päähäni muutamia muistisääntöjä, ja ne auttavat kummasti jos autiolla tiellä tulee sekunnin murto-osaksi mieleen, että millä puolella sitä pitää ajaa. Suomessa ajan siis aina suomalaista autoa, joten kunhan ratti vain on maan muiden autojen kanssa samalla puolella, ajaminen sujuu hyvin. Irlantilaisella autolla en haluaisi ajaa Suomessa, eikä toisinpäin.
Poikien liikkumista Suomessa seuraan aina parin pävän ajan todella tarkasti. Olen tainnut saada ylihuolehtivaisen äidin leiman otsaani. Ihmettelyt hiljenevät, kun selitän että tietä ylittäessään pojat katsovat väärään suuntaan ja odottavat myös autoa väärästä suunnasta.
Miksi sitten valtaosa maailmaa ajaa oikealla puolella, ja miksi ihmeessä joissakin maissa ajetaan vasemalla puolella?
Katsokaapas seuraavaa listaa vasemmanpuoleisesta maista: Alderney, Anguilla, Antigua ja Barbuda,Australia, Bahamasaaret, Bangladesh, Barbados, Bermuda, Bhutan, Botswana, Brunei, Cayman saaret, , Christmas Island, Cocos (Keeling) Saaret, Cook Saaret, Dominica,Etelä Africa, Falkland saaret, Fiji,Grenada, Guernsey, Guyana, Hong Kong, Indonesia, Intia,Irlanti, Isle of Man, Itä Timor, Jamaica, Japani, Jersey, Kenia, Kiribati, Kypros, Lesotho, Macau, Malawi, Malaysia, Maldivet, Malta,Mauritius, Montserrat, Mozambique, Namibia, Nauru, Niue,Norfolkin saaret,Pakistan, Papua New Guinea, Pitcairn Saaret, Saint Helena, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadinet, Seychellit, Singapore, Solomon saaret, Sri Lanka, SurinameSwazimaa, Tanzania, Thaimaa, Tokelau, Tonga, Trinidad ja Tobago, Tuvalu, Uganda, Uusi Seelanti, British Virgin saaret ja Yhdysvaltain Virgin saaret, Zambia ja Zimbabwe.
Ettei vain olisi Brittien siirtomaavallalla ollut osuutta asiaan?
Kopioin tähän mielenkiintoisen vastauksen Helsingin kaupunginkirjaston Kysy Mitä Vaan- sivulta:
"Alun perin tiellä liikkumista ei ohjattu säännöillä. Yleisen käsityksen mukaan vähitellen kuitenkin muodostui käytännöksi, että ratsain tai vaunuilla liikkuvat eli useimmiten ylempien säätyjen edustajat kulkivat vasenta laitaa. Syyksi on esitetty sitä, että keskiajalla ja sitä ennen ratsain liikkuvat saivat pelätä muiden tienkäyttäjien hyökkäyksiä, ja voidakseen paremmin puolustautua vastaantulijoita vastaan - oikeakätiset - ratsastajat kulkivat vasenta laitaa, jolloin miekkakäsi jäi keskitien puolelle. Rahvas kulki jalkaisin oikeaa laitaa, jotta ei olisi jäänyt hevosten tai vaunujen alle. Tapa päättyi Ranskassa ylimistön vastaiseen vallankumoukseen 1789. Sen jälkeen tien vasenta laitaa kulkevat leimautuivat ylimystöksi, mikä saattoi merkitä hengenlähtöä. Pian oikeanpuoleinen liikenne muodostui Ranskassa normiksi. Napoleonin sotien myötä Ranskan valtapiiri ulottui lähes koko Eurooppaan, ja muiden ranskalaisvaikutteiden ohella omaksuttiin myös uusi liikennekäytäntö. Ranskan vallankumouksen vaikutus ja Napoleonin valta ei ulottunut Britanniaan, joten siellä säilyi vanha käytäntö. Vasemmanpuoleinen liikenne kirjattiin lakiin 1835. Siirtomaa-aikana isäntämaan liikennesäännöt vietiin siirtomaihin. Vielä nykyäänkin useimmissa entisissä Britannian siirtomaissa on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne."
Eiväthän britit voineet olla Napoleonin kanssa, edes liikenteestä, samaa mieltä Vai olisikohan se ollut toisinpäin.
Turvallista autolla-ajoa teille kaikille!

6 kommenttia:

 1. Kiitos tasta varsin mielenkiintoisesta raportista.
  Suhteellisen paljonhan noita maita löytyy,missa on vasemmanpuoleinen liikenne.
  İtselta kylla menisi sormi suuhun sellaisessa liikenteessa.Varmaan varmistaisin kymmeneen kertaan katua ylittaessani,ettei vaan autoa ole nakyvissa.

  VastaaPoista
 2. Mun nyrkkisääntö on, että "istun ajaessani aina keskellä tietä". Mutta ei toimi silloin kun lähdemme Ranskaan omalla (vasemmanpuoleisella) autolla.
  Raikkaasta illasta,
  Heljä

  VastaaPoista
 3. Sateenkaari: Kaikkeen tottuu!!!
  Heljä: Minusta ei olisi ajamaan Ranskassa Irkku autolla! Tulin juuri lenkintä. Pimeää, mutta eipä sada.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä selvityksestä, mielenkiintoista! Nuo "siirtymävaiheet" ovat vaikeita, sen olen huomannut ihan vain lomien jälkeen, kun on tullut ajettua "väärällä" puolen. Mitenköhän monta onnettomuutta sitä olisi tullut aiheutettua, jos olisin pidempään ajanut "väärällä" puolen :P

  VastaaPoista
 5. Olipa mielenkiintoista tietoa. Ruotsissahan siiryttiin oikealle puolelle vasta 1967, taisi sujua ilman suurempia ongelmia. Googlasin enemmänkin, ja Ruotsin vallan peruina Suomessakin kärryteltiin vasenta kaistaa aina vuoteen 1858 asti.

  VastaaPoista
 6. Kenza: Olen huomaanut, että tuo siirtyminen tapahtuu kolmessa vaiheessa. 1. katsoo väärään suuntaan. 2. pää heiluu kun väkkärä, kun ei tiedä mihin suuntaan pitää katsoa niin katsoo vähän joka puolelle. 3. Aivot alkavat toimia, ja sopetuu paikalliseen liikenteeseen.

  Sirokko: Miksihän Ruotsissa ajettiin vasemmalla puolella noinkin pitkään? Ei ainakaan voi brittejä siitä syyttää!!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!